| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
PTTC - CE nr 2/2008 Zakaz biwakowania w Żywcu
janusz - 2008-10-15, 18:49 Temat postu: CE nr 2/2008 Zakaz biwakowania w Żywcu No i doczekaliśmy się. Opieszałość w demonstrowaniu naszych potrzeb wyjdzie nam zaraz bokiem. Mamy drugi kwiatuszek z łączki układów i układzików. W Sandomierzu inicjatywa, że tak powiem oddolna, w Żywcu odgórna. Burmistrz Żywca zakazuje, a raczej nakazuje turystom odwiedziny na kempingach. Nawet wskazał trzy zalecane.
Pan Burmistrz będzie w ten sposób dbał o "czystość łąk, brzegów jezior i rzek". Natomiast Pan Tomasz Terteka - rzecznik prasowy żywieckiego UM ma swoją wykładnię prawa. Doskonale wie gdzie można biwakować.
Gdyby Pan Burmistrz zatrudnił zamiast Rzecznika kilka osób do opieki nad łąkami, brzegami jezior, i rzek , ustawił kilka śmietników, może jakiś camperPark, nie naraziłby się na śmieszność. Prawdopodobnie w Żywcu te brzegi co to o nich mówi Pan Burmistrz zaśmiecają karawaningowcy a nie tubylcy idący na ryby lub na grzyby. Gdyby okazało się jednak, że winowajcami są Żywiecczanie to dostaną zakaz wejścia na teren miasta. Gratulujemy pomysłowości Panu Burmistrzowi a mieszkańcom Żywiecczyzny współczujemy.
TiJ nazwiska znane redakcji
kimtop - 2008-10-15, 19:38
Od dziś bojkotuję Żywca
janusz - 2008-10-15, 19:45
Jak nam Prezydent Tych wywali zakaz to zostanie tylko Lech i Warka
Tadeusz - 2008-10-15, 19:51
| janusz napisał/a: | | Jak nam Prezydent Tych wywali zakaz to zostanie tylko Lech i Warka |
Na szczęście lubię Heinekena i piwa z małych browarów niemieckich oraz angielskich i walijskich. :-D :-D :-D
matro - 2008-10-15, 19:51
| kimtop napisał/a: | Od dziś bojkotuję Żywca |
Kurcze i tu może być dobra metoda nacisku..nagłośnić medialnie , może jakiś dobry prawnik stwierdziłby czy aby ten lokalny zakaz nie jest sprzeczny z innymi ogólnopaństwowymi
stefan - 2008-10-15, 19:59
Witam!Jak nie chca nas w Zywcu to zawsze mozna zwiedzic inny nie mniej piekny zakatek.Dziwi mnie tylko ze wszedzie sie doslownie bija o turystow a tam szlabany sie stawia.. Gratuluje wladzom Zywca zdrowego podejscia "na zywca"!:szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-10-15, 20:09
Pan Burmistrz jest nawet w Internecie
http://www.polskatimes.pl...uzbom,id,t.html
Jerzy - 2008-10-15, 20:11
| janusz napisał/a: | | Burmistrz Żywca zakazuje, a raczej nakazuje turystom odwiedziny na kempingach. |
Jak się zaraza rozleje po Europie, to przyjdzie także znielubieć:
| Tadeusz napisał/a: | | Heinekena i piwa z małych browarów niemieckich oraz angielskich i walijskich |
stefan - 2008-10-15, 20:30
Witam! | Cytat: | | Jak się zaraza rozleje po Europie, | -drogi kolego! Nie sadze zeby wszystkim moglo za naszego zycia rozum odebrac! Ja kilkakrotnie podczas przerwy na takich olbrzymich pustych placach dla kamperow spotykalem sie z tym ze po kilkunastu minutach zjawial sie jakis miejscowy zeby zapytac czy czegos mi nie trzeba!Niech zatem burmistrzoprezydenty dalej taka polityke prowadza!Sa miejsca gdzie czekaja na nas o otwartymi rekami. Pozdrawiam.Stefan.
StasioiJola - 2008-10-15, 20:54
Ale nawiedzonych ci u nas nie brakuje Dlatego musimy szybko się zorganizować i starać się uświadomić nie tylko kampermaniakom, że takie działania jak burmistrza Zywca przyniosą więcej szkody niż pożytku!!!! Trzeba co poniektórych oświecić!!!! :-D
stefan - 2008-10-15, 21:02
Witam! Zawsze latwiej dwa zakazy postawic jak raz posprzatac! Pozdrawiam.Stefan.
Aulos - 2008-10-15, 21:13
Tu powinien interweniować browar Żywiec i w ramach ogólnopolskiej reklamy udostępnić kawałek własnego terenu. A może i stoisko firmowe by się utrzymało
prezesuu - 2008-10-15, 21:19
| janusz napisał/a: | Od dziś bojkotuję Żywca |
A nie mówiłem, że piwo muli?
wbobowski - 2008-10-15, 21:32
Teraz dobrze widać, że bardzo szybko potrzebne jest stowarzyszenie, które oficjalnie mogłoby zaprotestować i wystąpić do władz z zapytaniem, czy taki zakaz jest zgodny z prawem. Przecież bezpieczeństwo w ruchu drogowym wymaga odpoczynku kierowcy, w tym kierowcy kampera również. A zakaz dotyczy biwakowania. Ciekawy jestem co policja czy straż miejska Żywca uważa za biwakowanie.
stefan - 2008-10-15, 21:35
Witam! | wbobowski napisał/a: | | Teraz dobrze widać, że bardzo szybko potrzebne jest stowarzyszenie, | -dla jednego "niepelnosprawnego" zaraz wojenke robic?Wykonac dwa telefony do marketingu w browarze... Pozdrawiam.Stefan.
wbobowski - 2008-10-15, 21:43
| stefan napisał/a: | Witam! | wbobowski napisał/a: | | Teraz dobrze widać, że bardzo szybko potrzebne jest stowarzyszenie, | -dla jednego "niepelnosprawnego" zaraz wojenke robic?Wykonac dwa telefony do marketingu w browarze... Pozdrawiam.Stefan. |
Wykonaj, i napisz nam co zwojowałeś.
stefan - 2008-10-15, 21:49
Witam! A jutro jak znajde chwilke wykonam! Pewnie beda cos chcieli w zamian. Pozdrawiam.Stefan.
Aulos - 2008-10-15, 21:51
| stefan napisał/a: | | Pewnie beda cos chcieli w zamian. |
Stałych i wiernych klientów!
stefan - 2008-10-15, 21:53
Witam! Pewnie plac udostepnia...Ale podobno kolo browaru zapachy nieciekawe bywaja. I przez to napic sie czeba wiecej... Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-10-15, 22:08
Co więcej może wymyślić taki człowiek jak Pan Burmistrz kiedy w swojej biografii ma taki epizod:
Cytat"Zwolniono go ze współpracy za złe prowadzenie się. "
Aulos - 2008-10-15, 22:10
Prowadzić się tak niemoralnie, że aż wyrzucili go z SB
wbobowski - 2008-10-15, 22:12
| Aulos napisał/a: | Prowadzić się tak niemoralnie, że aż wyrzucili go z SB |
To wydaje się niemożliwe.
stefan - 2008-10-15, 22:19
Witam! | wbobowski napisał/a: | Aulos napisał/a:
Prowadzić się tak niemoralnie, że aż wyrzucili go z SB
To wydaje się niemożliwe. | -mozliwe! Znam takiego co za slub koscielny wylecial! Pozniej o malo "kombatantem" nie zostal.A wyjatkowa swinia jest po dzien dzisiejszy. Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-10-15, 22:20
U C H W A Ł A Nr XXIX/248/2008 Rady Miejskiej w Żywcu z dnia 28 sierpnia 2008 roku 2008-09-29
W sprawie: zatwierdzenia Zarządzenie Nr 77/ 2008 Burmistrza Miasta Żywca z dnia 1 sierpnia 2008 r., dotyczącego zakazu biwakowania na terenie miasta Żywca, za wyjątkiem miejsc do tego wyznaczonych Uchwała Nr XXIX/ 248 /2008
Rady Miejskiej w Żywcu
z dnia 28 sierpnia 2008 roku
W sprawie: zatwierdzenia Zarządzenie Nr 77/ 2008 Burmistrza Miasta Żywca z dnia 1 sierpnia 2008 r., dotyczącego zakazu biwakowania na terenie miasta Żywca, za wyjątkiem miejsc do tego wyznaczonych
Działając na podstawie art. 40 ust. 3 i ust. 4 oraz art. 41 ust. 2 i 3 Ustawy z dnia 8 marca 1990 r.
o samorządzie gminnym (t.jedn. Dz.U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 z późn. zm. ) Rada Miejska w Żywcu
uchwala co następuje:
§ 1.
Zatwierdza się Zarządzenie Nr 77 / 2008 Burmistrza Miasta Żywca z dnia 1 sierpnia 2008 roku
w sprawie zakazu biwakowania na terenie miasta Żywca, za wyjątkiem miejsc do tego wyznaczonych.
§ 2.
Wykonanie Uchwały powierza się Burmistrzowi Miasta Żywca.
§ 3.
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
http://www.zywiec.pl/szczegoly.php?id=4944
Cała rada jest ŻYWCEM wzięta z innej epoki jak to przyklasnęła.
Tadeusz - 2008-10-15, 22:20
| wbobowski napisał/a: | | Aulos napisał/a: | Prowadzić się tak niemoralnie, że aż wyrzucili go z SB |
To wydaje się niemożliwe. |
Teraz to już na pewno pójdzie do polityki. Zacznie od sejmu. Komisja Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Aulos - 2008-10-15, 22:28
| janusz napisał/a: | | w sprawie zakazu biwakowania na terenie miasta Żywca, za wyjątkiem miejsc do tego wyznaczonych |
Dotyczy biwakowania, o postoju nic nie piszą. Jeżeli stoję samochodem na parkingu to chyba jeszcze nie biwakuję. W środku może nikogo nie być, albo ktoś tam może być - policjantowi, czy strażnikowi chyba nic do tego. Ja chyba mogę w środku spać, a jeżeli nawet nie śpię to biwakowaniem tego nazwać nie można.
Tadeusz - 2008-10-15, 22:32
| Aulos napisał/a: | | janusz napisał/a: | | w sprawie zakazu biwakowania na terenie miasta Żywca, za wyjątkiem miejsc do tego wyznaczonych |
Dotyczy biwakowania, o postoju nic nie piszą. Jeżeli stoję samochodem na parkingu to chyba jeszcze nie biwakuję. W środku może nikogo nie być, albo ktoś tam może być - policjantowi, czy strażnikowi chyba nic do tego. Ja chyba mogę w środku spać, a jeżeli nawet nie śpię to biwakowaniem tego nazwać nie można. |
Dopóki nie wystawisz przed kamperka z rozłożoną markizą stolika, krzeseł i grila to, jak miły Bóg, nie biwakujesz! :-D
prezesuu - 2008-10-15, 22:34
A do mnie jeszcze nie dojechał.
Tadeusz - 2008-10-15, 22:36
| prezesuu napisał/a: |
A do mnie jeszcze nie dojechał. |
Nie było się w Krakowie, to się nie ma! :-D
Aulos - 2008-10-15, 22:39
biwakować rozkładać biwak, przebywać na biwaku; obozować
biwak 1. sposób obozowania pod gołym niebem; postój, np. biwak harcerski. 2. miejsce obozowania, obóz.
(wg A.Kubisa-Ślipko, Słownik Języka Polskiego)
prezesuu - 2008-10-15, 22:40
| Tadeusz napisał/a: | | Nie było się w Krakowie, to się nie ma! :-D | Nie można być wszędzie.
janusz - 2008-10-15, 22:41
Działając na podstawie art. 40 ust. 3 i ust. 4 oraz art. 41 ust. 2 i 3 Ustawy z dnia 8 marca 1990 r.
o samorządzie gminnym (t.jedn. Dz.U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 z późn. zm. ) Rada Miejska w Żywcu
uchwala co następuje:
Art. 40.
3. W zakresie nie uregulowanym w odrębnych ustawach lub innych przepisach powszechnie
obowiązujących rada gminy może wydawać przepisy porządkowe,
jeżeli jest to niezbędne dla ochrony życia lub zdrowia obywateli oraz dla zapewnienia
porządku, spokoju i bezpieczeństwa publicznego.
4. Przepisy porządkowe, o których mowa w ust. 3, mogą przewidywać za ich naruszenie
karę grzywny wymierzaną w trybie i na zasadach określonych w prawie o
wykroczeniach.
Art. 41.
2. W przypadku niecierpiącym zwłoki przepisy porządkowe może wydać wójt, w
formie zarządzenia.
3. Zarządzenie, o którym mowa w ust. 2, podlega zatwierdzeniu na najbliższej sesji
rady gminy. Traci ono moc w razie odmowy zatwierdzenia bądź nieprzedstawienia
do zatwierdzenia na najbliższej sesji rady.
W konkluzji. Turyści stanowią zagrożenie bezpieczeństwa i mogą narazić mieszkańców Żywca na utratę zdrowia lub życia.
Do tego zarządzenie powołuje się niecierpiące zwłoki wójta. Przecież tej ustawy i uzasadnienia nie czytał żaden radny Rady Miasta. Bo jakby czytał to by zapytał burmistrza "co ma piernik do wiatraka".
Tadeusz - 2008-10-15, 22:41
| prezesuu napisał/a: | | Nie można być wszędzie. |
TY MOŻESZ!!!
Aulos - 2008-10-15, 22:46
| janusz napisał/a: | | Przecież tej ustawy i uzasadnienia nie czytał żaden radny Rady Miasta |
To przecież standard legislacyjny w Polsce. Był kiedyś program w TV, w którym pytali posłów wychodzących z głosowania o treść ustawy, nad którą właśnie głosowali i nie wiedzieli o czym była ustawa.
janusz - 2008-10-15, 22:46
Jeżeli nie wolno biwakować to czy wolno kamperować?
Aulos - 2008-10-15, 22:48
| janusz napisał/a: | | Jeżeli nie wolno biwakować to czy wolno kamperować? |
Wg słownika nie wolno rozkładać obozu pod gołym niebem.
janusz - 2008-10-15, 22:49
A pod markizą. Moja nie jest goła.
Tadeusz - 2008-10-15, 22:49
Musimy zapytać o to burmistrza Żywca.
prezesuu - 2008-10-15, 22:49
Tadeusz, już za około 18 godzin wyściskam Was serdecznie.
Znowu za wolno i wyszło nie na temat, a chodziło mi o bycie wszędzie.
wbobowski - 2008-10-15, 22:50
Uważam, że kamperowanie ma się nijak do biwakowania, poza przypadkami, kiedy rozkładamy markizę, stolik, krzesła i jeszcze do tego grilla. A spać w samochodzie mogę, bo muszę odpocząć. A później napić się kawki, ale wszystko w kamperze.
Tadeusz - 2008-10-15, 22:52
| wbobowski napisał/a: | | ale wszystko w kamperze. |
No! Jasne, że wszystko! Mamy rolety!
Aulos - 2008-10-15, 22:53
| wbobowski napisał/a: | | ale wszystko w kamperze |
czyli nie pod gołym niebem
StasioiJola - 2008-10-15, 22:53
Ze też moja droga nie prowadzi przez Pajęczno!!!!!! Tam wolno biwakować i kamperować, i żaden burmistrz tego nie zabroni , W Gąbinie też nie!!!!!!!!! :-D
wbobowski - 2008-10-15, 22:57
Elżunia przywołuje nas do porządku słowami, cytuję "chłopy psiekrwie, idźcie spać, jutro się spotkacie"... chyba ma rację.
Aulos - 2008-10-15, 23:00
| wbobowski napisał/a: | | idźcie spać, jutro się spotkacie |
Ja niestety się z Wami nie spotkam i już żałuję. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Tadeusz - 2008-10-15, 23:01
| wbobowski napisał/a: | | Elżunia przywołuje nas do porządku słowami, cytuję "chłopy psiekrwie, idźcie spać, jutro się spotkacie"... chyba ma rację. |
Chyba ma. I widać, że nas lubi. :-D
To dla Elżuni.
prezesuu - 2008-10-15, 23:01
| wbobowski napisał/a: | | "chłopy psiekrwie, idźcie spać, jutro się spotkacie" |
Teraz to już nie ma racji, bo dzisiaj się spotkamy.
Tadeusz - 2008-10-15, 23:02
| prezesuu napisał/a: | | Teraz to już nie ma racji, bo dzisiaj się spotkamy. |
To już nawet nie warto się kłaść.
prezesuu - 2008-10-15, 23:06
| Tadeusz napisał/a: | To już nawet nie warto się kłaść. | Ja jednak się położę, żeby nie kłaść się jak będziemy razem. No i Eli się słucham, jak tak łanie prosi.
Tadeusz - 2008-10-15, 23:08
| prezesuu napisał/a: | | No i Eli się słucham, jak tak łanie prosi. |
A jeleni nie?
wbobowski - 2008-10-15, 23:10
| Tadeusz napisał/a: | | prezesuu napisał/a: | | No i Eli się słucham, jak tak łanie prosi. |
A jeleni nie? |
Tadziu, cieszę się bardzo, bo widzę, że humor Ci dopisuje. I na pewno tak będzie przez całą Osówkę
StasioiJola - 2008-10-15, 23:12
Prezesuu się bardzo spieszył, żeby zdążyć z postem na czas!!!!!!
prezesuu - 2008-10-15, 23:14
| Tadeusz napisał/a: | A jeleni nie? |
Nie słucham, bo nie słyszę. Taki jakiś głuchy jestem miejscem.
janusz - 2008-10-15, 23:15
Wysyłam maila do Pana Burmistrza
burmistrz@zywiec.pl
Do Pana Burmistrza Gminy i Miasta Żywca.
My kamperowcy stowarzyszeni w Klubie CamperTeam.pl jesteśmy zaniepokojeni postawą Pana Burmistrza a także Rady Żywca w sprawie zakazu biwakowania na terenie waszego pięknego miasta.
Specyfika tej formy turystyki jaką wybraliśmy (kampering) preferuje sposób poznawania naszego wspaniałego kraju zatrzymując się na nocleg lub kilkugodzinny postój na miejskich parkingach, stacjach benzynowych i tego typu obiektach. Zbędne jest nam przebywanie na zorganizowanych kempingach i polach namiotowych. Z drugiej strony niejednoznaczność określenia „biwakowanie” zmusza nas do zadania Panu pytania; Co rozumie Pan i Rada Żywca pod pojęciem biwakowanie?
biwakować rozkładać biwak, przebywać na biwaku; obozować
biwak 1. sposób obozowania pod gołym niebem; postój, np. biwak harcerski. 2. miejsce obozowania, obóz.
(wg A.Kubisa-Ślipko, Słownik Języka Polskiego)
Czy dopuszczalne jest zatrzymanie na terenie miasta Żywca, poza „wyznaczonym miejscem do biwakowania” samochodu kempingowego i spędzenie w nim nocy. Bez rozkładania całego sprzętu „kempingowego” stolików, krzeseł, grylli i tp. Samochód stojący na parkingu jest tylko samochodem, niczym więcej.
Janusz Koliński.
Tadeusz Sakowski
Jerzy Staszkiewicz
Witold Olszewski
Administratorzy CamperTeam.pl
Tadeusz - 2008-10-15, 23:19
| wbobowski napisał/a: | | Tadziu, cieszę się bardzo, bo widzę, że humor Ci dopisuje. I na pewno tak będzie przez całą Osówkę |
Zawsze tak będzie! Życie jest zbyt piękne, Włodziu, żeby się bzdyczyć. Powaga i humor idą w parze. No, nie u wszystkich co prawda, ale my, kamperowcy, możemy im tylko współczuć. :-D
matro - 2008-10-15, 23:49
| janusz napisał/a: | | Administratorzy CamperTeam.pl[/i] |
...a jak świetnie wyglądałby podpis "Stowarzyszenie..."
...bez konkretów z tej Osówki nie wracajcie! :->
Dembomen - 2008-10-15, 23:52
Hej!
| sys napisał/a: | | janusz napisał/a: | | Administratorzy CamperTeam.pl[/i] |
...a jak świetnie wyglądałby podpis "Stowarzyszenie..."
...bez konkretów z tej Osówki nie wracajcie! :-> |
Jestem za!!!
Hej!
stefan - 2008-10-16, 00:49
Witam! I juz burmistrz rwie wlosy z glowy!Podpadl bowiem braci kamperowej! | janusz napisał/a: | | Co rozumie Pan i Rada Żywca pod pojęciem biwakowanie? | -pytanie (za prezydentem RPK) o "oczywista oczywistosc" nie ma sensu.Jezeli pan buergemeister uwaza ze zaparkowanie samochodu i ewentualna drzemka to biwak dajcie szanse sie wykazac. | janusz napisał/a: | | Czy dopuszczalne jest zatrzymanie na terenie miasta Żywca, poza „wyznaczonym miejscem do biwakowania” samochodu kempingowego i spędzenie w nim nocy. | - kolejna "oczywista"! Kierowcy ciezarowek sypiaja i co? To sa turysci zawodowi! | janusz napisał/a: | | Samochód stojący na parkingu jest tylko samochodem niczym więcej. | -a moze salon masazu? Pozdrawiam.Stefan.
stefan - 2008-10-16, 10:31
Witam! Jak mowilem tak zrobilem czyli do browaru zadzwonilem! W dni powszednie niestety nie maja mozliwosci wygospodarowania dla nas parkingu.W dni wolne od pracy moga nam(po wczesniejszym uzgodnieniu tel.033 861 99 99 ) udostepnic nieodplatnie plac na kilkanascie samochodow. Pozdrawiam.Stefan.
kimtop - 2008-10-16, 10:40
A może by tak następny zlocik przy browarze?
stefan - 2008-10-16, 10:47
Witam! I dostawy swieze....I degustacje..... Urocze to musi byc miejsce choc jeszcze tam nie bylem! Pozdrawiam.Stefan.
Tolo-Digli - 2008-10-16, 10:48
Najwyższy czas aby stworzyć własną sieć postoju i odpoczynku zacznę od siebie każdy z CT kto chciałby przenocować w bezpiecznym miejscu w okolicach Łodzi tj.11 km od centrum zżucić szarą wodę opróżnić kasetę dolać czystej wody podłączyć się pod prąd u nas znajdzie zawsze miejsce
janusz - 2008-10-16, 10:54
| stefan napisał/a: | Witam! I dostawy swieze....I degustacje..... Urocze to musi byc miejsce choc jeszcze tam nie bylem! Pozdrawiam.Stefan. |
Kiedyś na forum była omawiana propozycja "obozu wędrownego" szlakiem polskich browarów. Może wrócimy to tematu. Byłby to dobry trening przed przyszłym "CamperTour de Pologne"
stefan - 2008-10-16, 11:03
Witam! | janusz napisał/a: | | Kiedyś na forum była omawiana propozycja "obozu wędrownego" szlakiem polskich browarów. | -pieknie! Pozniej proponuje Normandie w okresie "CALVADOSU" potem winnice... Pozdrawiam.Stefan.
Tadeusz - 2008-10-16, 11:09
| stefan napisał/a: | Witam! | janusz napisał/a: | | Kiedyś na forum była omawiana propozycja "obozu wędrownego" szlakiem polskich browarów. | -pieknie! Pozniej proponuje Normandie w okresie "CALVADOSU" potem winnice... Pozdrawiam.Stefan. |
A potem wyprawę do najstarszego pubu w Anglii - w Nottingham. :-D
stefan - 2008-10-16, 11:15
Witam! No i pozniej wspolne spedzenie reszty nugnego okresu jesienno zimowego w wiadomym miejscu! Pozdrawiam.Stefan.
KOCZORKA - 2008-10-16, 11:44
| stefan napisał/a: | | Witam! I dostawy swieze....I degustacje..... Urocze to musi byc miejsce choc jeszcze tam nie bylem! Pozdrawiam.Stefan. |
W dni wolne..... w dni wolne od ..... pracy...... a może ...... a może by tak mogli....... jakąś malutką instalację transportu art. pierwszej potrzeby w stronę parkingu....... taką prościutką...... rurka + dystrybutor na monety...... się rozmzarzywszy....
stefan - 2008-10-16, 12:11
Witam! Ot i bratnie dusze! Pozdrawiam.Stefan.
TomekW - 2008-10-16, 13:35
| stefan napisał/a: | Witam! I dostawy swieze....I degustacje..... Urocze to musi byc miejsce choc jeszcze tam nie bylem! Pozdrawiam.Stefan. |
Ja byłem na zwiedzaniu browaru połączonym z degustacją na dziedzińcu starego browaru. Dość klimatyczne miejsce, stare odremontowane budynki, plac cały wybrukowany kamieniami. Piwo na pewno lepsze, niż w każdej knajpie! A dziwiłem się, dlaczego ludzie przychodzą tam z ... termosami!
kimtop - 2008-10-16, 14:29
A mieszkańcom Żywca gratulujemy takiego BURMISTRZA i takiej RADY
Dembomen - 2008-10-16, 15:13
Hej!
| kimtop napisał/a: | | A mieszkańcom Żywca gratulujemy takiego BURMISTRZA i takiej RADY |
Może nie gratulować, tylko zazdraszczać że wybrali takiego burmistrza, który odstrasza turystów, uznając ich za margines społeczeństwa, zagrazający mieszkańcom.
Hej!
Kazik II - 2008-10-16, 23:09
Przepraszam, a czy mogę uprawiać seks w kamperze poza miejscami do tego wyznaczonymi? Mam na myśli oczywiście miejsce postoju a nie blat kuchenny w aucie na przykład
KOCZORKA - 2008-10-16, 23:47
Kazik! Głodnemu to zawsze chleb na myśli. Będzie TO jednak przyjemniejsze na placyku przy browarku.
Bo, może suszyć, oj suszyć.
Aulos - 2008-10-17, 09:57
| Kazik II napisał/a: | | Przepraszam, a czy mogę uprawiać seks w kamperze poza miejscami do tego wyznaczonymi? |
Chyba jeszcze nie ma miejsc wyznaczonych do uprawiania seksu - nawet w Żywcu. Dlatego myślę, że możesz, byle nie pod gołym niebem, bo podciągną to pod zakładanie obozu czyli biwakowanie.
stefan - 2008-10-17, 12:25
Witam! | Kazik II napisał/a: | | a czy mogę uprawiać seks w kamperze | -teoretycznie.... jeszcze chyba tak.... Pozdrawiam.Stefan.
lepciak - 2008-10-17, 17:25
A ja - starszy brat carawaningowiec nieśmiało pytam młodszego brata kamperowca: dlaczego o nas nie wspomniał w piśmie do burmistrza Żywca? Ja doskonale wiem, że starszy brat jest zawsze potrzebny wtedy, kiedy kończy się dyskusja a zaczyna zadyma ale czy zawsze tak być musi?
Też chciałbym uprawiać seks w przyczepie w Żywcu na placu przed siedzibą burmistrza*
* Na najbliższym spotkaniu przypomnijcie, abym opowiedział kawał o seksie trzypokoleniowym.
Kazik II - 2008-10-17, 19:16
| stefan napisał/a: | Witam! | Kazik II napisał/a: | | a czy mogę uprawiać seks w kamperze | -teoretycznie.... jeszcze chyba tak.... Pozdrawiam.Stefan. |
Spoko, burmistrz Zywca tak mnie podnieca że z kampera aż wióry pójdą.....
janusz - 2008-10-22, 00:00
Dostałem takiego maila:
Tomasz Terteka <t.terteka@zywiec.pl>
21 października 2008 16:15
Przesyłam odpowiedz Burmistrza Miasta Żywca w sprawie tzw. . „zakazu biwakowania”.
W związku z pytaniem elektronicznym w sprawie tzw. zakazu biwakowania na terenie miasta Żywca. Odpowiadam ,że na terenie naszego miasta dopuszczalne i pożądane jest zatrzymanie samochodu kempingowego poza tzw. „ wyznaczonym miejscem do biwakowania”.
Z poważaniem
Antoni Szlagor
Burmistrz Żywca
StasioiJola - 2008-10-22, 00:05
No i wszystko na ten temat! A jednak bądżmy czujni!!!
sasquatch - 2008-10-22, 08:03
Koledzy i koleżanki. We wsztskich innych przypadkach gdy jakis "stroż" prawa przegania kamper z parkingu - nie robić nic. Nie odcholują, nie wystawią mandatu nie zrobią nic. Pod warunkiem, że parking przeznaczony jest dla samochodów osobowych do 3,5t a nasz kamper nie jest większy. Przecież to absurd by podejmowac czynności przeciwko turyście. Kto cokolwiek zrobi jeśli w środku spią dzieci - jaki mandat? O czym my w ogóle dyskutujemy - chyba tylko po to by dyskutować i czuć się lepiej.
janusz - 2008-10-22, 08:15
Sasiku pewnie masz rację. Podejrzewam jednak że "stróże prawa" takie jak Straż Miejska czy Policja uzbrojona w lokalny przepis wydany przez Burmistrza lub Radę nie odpuści i obudzi dzieci podczas interwencji. Nie mówię tu o skuteczności działania służb, tylko o tym, że komuś dano prawo przyjścia wylegitymowania i arbitralnego stwierdzenia czy biwakujesz czy tylko parkujesz. Jeśli przepis i tak nie skuteczny to po jakiego grzyba uchwalany?
stefan - 2008-10-22, 10:30
Witam! Z tego co slyszalem(plotki) to jest wszystko dobrze.Powazne telefony podobno dzwonily... Jezeli kamper nie bedzie niczego tarasowal to nikt zalogi budzil nie bedzie.:ok Pozdrawiam.Stefan.
lepciak - 2008-10-22, 13:47
A ja dalej skromnie pytam: czy ta radość może cieszyć również nas - starszych braci carawaningowców? Oczywiście z zestawem poniżej 3,5 T.
Kazik II - 2008-10-22, 20:56
Dobrze że dmuchamy na zimne ale mi się wydaje, że walenie po nocach do drzwi kamperów na wzór Chorwacji chyba nam nie grozi. Oczywiście zawsze może trafić się jakiś maniak albo strażnik miejski napuszczony przez właściciela kempingu. Ale będzie on działał zupełnie bezprawnie i należałoby po prostu zachować zimną krew, poprosić o podanie podstawy prawnej interwencji a jakby jakiś głupek się uparł, to nie przyjmować żadnych mandatów tylko zażądać przekazania sprawy do sądu.
KOCZORKA - 2008-10-22, 22:06
| lepciak napisał/a: | | A ja dalej skromnie pytam: czy ta radość może cieszyć również nas - starszych braci carawaningowców? Oczywiście z zestawem poniżej 3,5 T. |
Oj nie wiem Lepciak, nie wiem, od dawna nie podróżuję z cycepką, ale skoro widzę, że nikt nie kwapi się z odpowiedzią na Twoje pytania, postaram się w miarę sensownie zabrać głos w Twojej sprawie.
Wydaje mi się, że nie ma odrębnych przepisów dla kamperów i dla zestawów z przyczepami kempingowymi, kodeks drogowy mamy jeden. W związku z tym tam, gdzie nie występuje znak zakazu postoju, wolno zatrzymać się każdemu z nas. Problem istnieje jedynie w przypadku zastosowania definicji "biwakowanie", ale czyż biwakujesz na parkingu przy autostradzie, kiedy zatrzymujesz się na godzinę, dwie lub nawet na odpoczynek nocny....? Chyba nie... Myślę, że dużo jest tu mówione o zakazach, zamiast o definicji biwaku. Dopóki nie zostanie mi udowodnione biwakowanie, staję i będę stawał w każdym dozwolonym miejscu (a raczej "niezakazanym") i nie widzę najmniejszych powodów, abyś Ty miał postępować inaczej. Na wszelki wypadek na Twoim miejscu, przy takim postoju nie rozkładałbym przedsionka i nie wyciągałbym stolika, choć ...... i to na parkingach mi się zdarzało...(stolik, nie markiza).
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo radości z wojaży.
Aulos - 2008-10-22, 22:21
Nie wiem, co na to przepisy, ale gdy podróżowałem z przyczepą stawałem czasem na parkingu na nocleg. Zawsze jednak zastanawiałem się, czy mogę rozłożyć podpory, czy ktoś mi nie zarzuci, że "rozkładam obozowisko". Ostatecznie rozkładałem podpory i szedłem spać do przyczepy, ale do dziś nie wiem, czy robiłem to legalnie.
stefan - 2008-10-22, 22:32
Witam! Czy podczas holowania mozna przebywac w "cycepie"?Czy zeby tam wejsc trzeba zdjac z haka i rozlozyc podpory? Czy rozlozenie podpor i przebywanie w srodku to biwakowanie? Pozdrawiam.Stefan.
Dembomen - 2008-10-22, 22:35
Hej!
Ja ostatnio na naszym wybrzeżu stałem kamperem na parkingu z rozłożonym sprzętem dwie doby, policja objeżdzała parking wiele razy i nie zwracała na nas uwagi, zwrócili uwagę Niemcom na psa bez kagańca, dość ostro, że pojechali, a my "biwakowaliśmy" - pełny luzik .
Hej!
Kazik II - 2008-10-22, 22:49
Kierowcy TIR-ów kwitną na parkingach nieraz przez cały weekend i jak dotychczas nikt nie nazywał tego biwakowaniem.
stefan - 2008-10-22, 23:07
Witam! -od poczatku powolywalem sie wlasnie na ten argument. Pozdrawiam.Stefan.
Aulos - 2008-10-23, 11:23
| stefan napisał/a: | | Czy podczas holowania mozna przebywac w "cycepie"? |
Nie, nie można
| stefan napisał/a: | | Czy zeby tam wejsc trzeba zdjac z haka i rozlozyc podpory? |
Z haka nie, ale powinna stać na podporach
| stefan napisał/a: | | Czy rozlozenie podpor i przebywanie w srodku to biwakowanie? |
Oto jest pytanie!
stefan - 2008-10-23, 12:35
Witam!A tu czeato wlasnie widze ze podjezdza z przyczepa na parking przy autostradzie rozklada podpory i zdejmuje z haka i wsiada do srodka.Taka scenke zaobserwowalismy kilka razy.Wiekszosc oczywiscie tego nie robi.Z czego to wynika pojecia nie mam. Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-23, 12:40
| stefan napisał/a: | | Z czego to wynika pojecia nie mam. | Jak ktoś bez pozwolenia będzie chciał odjechać ich samochodem to się przynajmniej kawą nie zaleją podczas ruszania
stefan - 2008-10-23, 12:46
Witam! | Arturo napisał/a: | | Jak ktoś bez pozwolenia będzie chciał odjechać ich samochodem to się przynajmniej kawą nie zaleją podczas ruszania | - Ze ja na to nie wpadlem! Pozdrawiam.Stefan.
Aulos - 2008-10-23, 17:37
| Cytat: | Witam!A tu czeato wlasnie widze ze podjezdza z przyczepa na parking przy autostradzie rozklada podpory i zdejmuje z haka i wsiada do srodka.Taka scenke zaobserwowalismy kilka razy.Wiekszosc oczywiscie tego nie robi.Z czego to wynika pojecia nie mam. Pozdrawiam.Stefan. |
Żeby dobrze rozłożyć podpory, faktycznie lepiej odpiąć z haka. Ja, gdy stawałem wieczorem tylko na nocleg, rozkładałem podpory tylko częściowo i nie odpinałem z haka.
Sławek HORA - 2008-10-24, 21:34
Na pytanie Lepciaka i w nawiązaniu do odpowiedzi Kaczorków: kamper to pojazd, a nawet silnikowy, sam. osobowyi przyczepa to zespól pojazdów. Przepisy w tym przypadku są różne tak w zakresie prędkości jak i parkowania.
W podręczniku wydanym przez Grupę Jmage Sp. z o.o. Wszystko oznakach i sygnalach drogowych autor Zbigniew Drexler.
Nie mogę znależć tylko jednego, ale wydaje mi się, że przyczepa jeżeli miejsca parkingowe wyznaczone są wzdluż krawężnika stoi za samochodem i można ich nie rolączać, natomiast jeżeli stanowiska postojowe są wyznaczone prostopadle do jezdni przyczepa musi stać obok samochodu
IAAN - 2008-11-15, 21:55
a ja powoli zaczynam się zastanawiac czy mój kamper przy 7,4metra długości i 3100kg jest jeszcze samochodem osobowym specjalnym czy może barakiem na kółkach
KOCZORKA - 2008-11-15, 22:03
| Irek napisał/a: | | a ja powoli zaczynam się zastanawiac czy mój kamper przy 7,4metra długości i 3100kg jest jeszcze samochodem osobowym specjalnym czy może barakiem na kółkach |
Irek, jak Ty możesz tak obrażać swojego kampiórka.
Porównałeś go do baraku
Jak się nie poprawisz chyba nie będę Cię lubić.
IAAN - 2008-11-15, 22:16
bo tak trudno zaparkowac go prostopadle do chodnika aby tyłu ktoś nie urwał czy stawiając wzdłuz krawężnika przy nakazie parkowania prostopadle i zajmując 3 miejsca odrazu to łamię przepisy czy nie
KOCZORKA - 2008-11-15, 22:30
| Irek napisał/a: | | bo tak trudno zaparkowac go prostopadle do chodnika aby tyłu ktoś nie urwał czy stawiając wzdłuz krawężnika przy nakazie parkowania prostopadle i zajmując 3 miejsca odrazu to łamię przepisy czy nie |
Nasz kampiórek ma tylko 7,20m długości, 3,30m wysokości, waży podobnie do Twojego.
Często parkujemy przy autobusach (ostatnio w Zakopanem)
To jest nasze Maleństwo (przecież to autko osobowe )
janusz - 2008-11-16, 00:11
| Koczorki napisał/a: | Irek, jak Ty możesz tak obrażać swojego kampiórka. |
On nie obrazał. On nobilitował. Napisał o "Baraku" teraz to jest modne imię.
Marek - 2008-11-16, 00:37
Tak Janusz to jest właściwa interpretacja.
Marek
KOCZORKA - 2008-11-16, 01:26
| janusz napisał/a: | On nie obrazał. On nobilitował. Napisał o "Baraku" teraz to jest modne imię. |
To się nazywa inteligentny przeciwnik . Janusz, muszę na Ciebie uważać.
ReginaZW - 2008-11-16, 23:50
Nam też zdarzyło się nocować w Wilnie z drugiej strony Ostrej Bramy na parkingu dla samochodów osobowych i nikt nas nie przeganiał.
ARCADARKA - 2008-12-18, 21:33 Temat postu: ARCADARKA
| ReginaZW napisał/a: | Nam też zdarzyło się nocować w Wilnie z drugiej strony Ostrej Bramy na parkingu dla samochodów osobowych i nikt nas nie przeganiał. |
jesteś wspaniały
wszystkiego dobrego , życie jest piękne
medard - 2008-12-18, 22:48
| ReginaZW napisał/a: | | Nam też zdarzyło się nocować w Wilnie |
mnie tez sie moze nie zdarzylo bo celowo zawsze parkuje w centrum
fotki nizej
ARCADARKA - 2008-12-18, 22:51 Temat postu: ARCADARKA zdobywco , można i za free wiesz jak to jest ,jak zawsze poszukujemy oszczędności,ale może to po świętach ściskam cię cieplutko, na tace trzeba zostawić
medard - 2008-12-18, 22:52
a wprost jest ratusz miejski a z boku kosciolek
pomieszkalem tu sobie okolo tygodnia fajnie bylo bo wszedzie blisko
ps kamperek stoi z boku po lewej tuz za artystami
ARCADARKA - 2008-12-18, 23:01 Temat postu: ARCADARKA no i widzisz na tacę zostało , jeszcze raz cieplutko cię witam , tylko nie denerwuj się
|
|