Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Chorwacja - Most Peljesac

SlawekEwa - 2021-08-01, 12:04
Temat postu: Most Peljesac
Teraz tylko na piechotę , ale od czerwca 2022 kamperem
https://www.onet.pl/turys...ybpfte,07640b54

Socale - 2021-08-01, 12:30

I w ten sposób lekko jeszcze dziki Peljesać który z powodu promów i BiH po drodze był nie każdemu pisany.
Teraz będzie nalot, całe szczęście że tam już byłem i poznałem tą piękną krainę.
Wyspy i jeszcze raz wyspy, to co preferuję.

Piasek1 - 2021-08-02, 21:43

Trzeba cisnąc dalej do Albanii puki tam jeszcze dziko, jeszcze sielsko i jeszcze nie śmierdzi bruxelskimi durnotami.
@ndrzej - 2021-08-02, 21:55

Piasek1 napisał/a:
Trzeba cisnąc dalej do Albanii puki tam jeszcze dziko, jeszcze sielsko i jeszcze nie śmierdzi bruxelskimi durnotami.

Ciekawe, jak długo wytrzymał byś, mieszkając tam na stałe...? :diabelski_usmiech

Socale - 2021-08-02, 22:44

Przecież ludzie tam na stałe mieszkają od urodzenia do śmierci, żyjący tam nie są jeszcze zepsuci :idea
Piasek1 - 2021-08-03, 06:01

Męczy mnie ten kierunek (podobnie jak Gruzja, Mołdawia) od paru lat. Niestety od paru lat ten sam problem stoi na przeszkodzie - minimum te 3 tyg wolnego "przy kupie" coby tam spokojnie dojechać, co-nie-co zwiedzić i zobaczyć, nacieszyć się wybrzeżem, morzem oraz wakacjowaniem i wrócić.
Poza tym: mieć starego Mercedesa i nie odwiedzić nim Albanii ?
:mrgreen:

LukF - 2022-06-02, 15:26

Peljasac.

"W skrócie: most wraz z trzema pierwszymi etapami dróg dojazdowych (w sumie 25 km) ma być otwarty około połowy lipca. Ostatni, czwarty etap - obwodnica Stonu (ok. 7 km) - ma być udostępniona do ruchu do końca tego roku.
Wcześniej były informacje o tym, że uroczyste otwarcie ma być 19 lipca, bodajże".

Cytat z forum skyscrapercity.pl

Socale - 2022-06-02, 21:21

Rok temu były pierwsze wzmianki o otwarciu mostu w czerwcu i na to liczyłem w drodze na Mlijet w połowie czerwca '22 = planowo już za 2 tygodnie.
Niestety 19 lipca to już potencjalny termin naszego powrotu z... może Murter??? A to ze względu na powyższe.
Zatem, Mljet za rok :bigok jak nic innego mi pod dekielek nie wpadnie.

MILUŚ - 2022-06-02, 21:49

No to jest szansa ,że skorzystamy we wrześniu w drodze do Orebićia :mrgreen:
Tylko szkoda taniego paliwka w BiH :chytry

MILUŚ - 2022-06-05, 01:21

I szkoda tego spokoju który był na Peljesac'u :(
Pewnie teraz na kemping w Papratno to bez rezerwacji to się nie wjedzie :-/
I pewnie zabraknie ostryg w Oyster Bar Bebek w Mali Ston'ie :(

ZEUS - 2022-06-05, 07:53

MILUŚ napisał/a:
Tylko szkoda taniego paliwka w BiH

w czym problem wjechać do BiH i zatankować🤗

sterciu - 2022-06-09, 00:22

A jak tam , nadal w BIH wymagana jest zielona karta ?? 16-tego ruszamy na chorwacje i szkoda , że nie otworzą mostu wcześniej bo zapomniałem o tym zielonym druczku, a chcielismy wlasnie na Peljesać uderzyć...
MILUŚ - 2022-06-09, 04:32

Przed rokiem nikt od nas zielonej karty nie wymagał :shock:
zbyszekwoj - 2022-06-09, 15:13

MILUŚ napisał/a:
Przed rokiem nikt od nas zielonej karty nie wymagał :shock:

Mnie tez nigdy za ten skkrawek drogi nie sprawdzali ,na innym przejsciu już tak.

kimtop - 2022-06-09, 15:49

Na tym przejściu do Dubrownika nigdy się nawet nie zatrzymałem
sterciu - 2022-06-09, 21:05

To dobrze , bo dwa lata temu pogranicznik wołał o kartę , miałem więc pokazałem. Dzis dzwoniłem do ubezpieczyciela i emailem mi przeslal zielona kartę (podobno się przepisy zmieniły i juz nie muszą wysyłać listownie oryginału) więc w sumie na w razie co będzie... czyli mozna jechać na Peljesac , a moze i na Korcule :) .

Ja tam jak bywałem na tym przejściu to trafiałem na korek zawsze w stronę powrotną od Dubrownika w stronę Split...

Socale - 2022-06-09, 21:27

sterciu napisał/a:
...
chcielismy wlasnie na Peljesać uderzyć...

A dlaczego nie promem Ploće<>Trpanj? Rejs nie trwa długo, nie jest zbyt kosztowny, na most z daleka popatrzycie...
Warto zapoznać się z rozkładem rejsów. My czekaliśmy ponad 3h w cieniu upału na ostatni kurs do Trpanj.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-06-09, 22:18

Ależ tam sie zmieniło,zapomnialam juz jak bywalismy w Kleku i Karlobagu,no i na Kyrku plaża Baszka .Potem Dubrownik,plaża umarłych Hoteli,dawniej pamiętacie jazda do Grecji,Bałkanami,przez Mostar,Czarnogora,Albania,Igumenista,Peloponezu sie nie znało.Potem zmieniło sie jazda do Grecji przez,Rumunie.A jeszcze jak nie była autostrada w całości przez Serbia i Macedonia,jechało sie całą Serbia,przez Leskowac i inne piekne miejsca,no i cala Macedonia w jednym palcu.Koniec wspomnień trzeba to powtórzyć.Pozdrawiam "starych kamperowców". :kwiatki: :kwiatek :roza: :kwiatek2
MILUŚ - 2022-06-09, 22:56

Socale napisał/a:
............
A dlaczego nie promem Ploće<>Trpanj?

Rok temu celowo pojechaliśmy przez Neum :-P raz by zatankować tańsze paliwko ; dwa by w drodze do Orebić'ia przez cały Peljesac posmakować tej zapomnianej , wiejskiej , cichej Chorwacji . :mrgreen:

sterciu - 2022-06-10, 23:22

Socale napisał/a:
sterciu napisał/a:
...
chcielismy wlasnie na Peljesać uderzyć...

A dlaczego nie promem Ploće<>Trpanj? Rejs nie trwa długo, nie jest zbyt kosztowny, na most z daleka popatrzycie...
Warto zapoznać się z rozkładem rejsów. My czekaliśmy ponad 3h w cieniu upału na ostatni kurs do Trpanj.

Kurcze , myśleliśmy o promie , ale jak szukałem gdzies cennika jakiegoś armatora w necie to trafiłem na jakiejś stronie na cennik gdzie wychodził rejs 700zł.. więc odpuścilem i stwierdziłem ze drogą lądową wyjdzie taniej....

EDIT:

Tutaj coś znalazłem...
https://agencija-zolpp.hr/wp-content/uploads/2019/04/633-Ploce-Trpanj-22.pdf

Ale nie potrafie się odnaleśc w tych ich cennikach w chorwackim języku :roll:

Czyli jak rozumiem mnie dotyczy długośc do 7m (mam 6,9m bez haka hol., 2 osoby + dziecko) 264,00kn + 32,00kn + 32,00kn + 16,00kn ??

MILUŚ napisał/a:
przez cały Peljesac posmakować tej zapomnianej , wiejskiej , cichej Chorwacji . :mrgreen:

Własnie taką chorwację szukamy, wiejską i cichą :mrgreen:

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Ależ tam sie zmieniło,zapomnialam juz jak bywalismy w Kleku i Karlobagu,no i na Kyrku plaża Baszka .Potem Dubrownik,plaża umarłych Hoteli,dawniej pamiętacie jazda do Grecji,Bałkanami,przez Mostar,Czarnogora,Albania,Igumenista,Peloponezu sie nie znało.Potem zmieniło sie jazda do Grecji przez,Rumunie.A jeszcze jak nie była autostrada w całości przez Serbia i Macedonia,jechało sie całą Serbia,przez Leskowac i inne piekne miejsca,no i cala Macedonia w jednym palcu.Koniec wspomnień trzeba to powtórzyć.Pozdrawiam "starych kamperowców". :kwiatki: :kwiatek :roza: :kwiatek2
Kiedyś (około 10 lat temu przez prawie 12 lat) zawodowo jeżdziłem do Larisy w Grecji , pózniej do Trikaly, średnio raz w miesiącu... w sumie chyba wszystkie możliwe drogi testowałem dojazdowe , przez Chorwację-Czarnogórę-Albanię , Serbię-Macedonię , Rumunie-Bulgarię... promami z Włoch, głownie z Wenecji do Igumenisty (ale to dopiero jak firma dojrzała do płacenia za promy :lol: ) Teraz wreście od paru lat mogę czysto turystycznie te trasy zwiedzać , w Serbii pamietam jak jeszcze autostrady nie było , Albanią jechałem raz wtedy pamiętam bo drogi to koszmar był , nie to co teraz :) . Ogólnie pozmienialo się duuzzzzoooo... jak po 8 latach w tamte kierunki się wybraliśmy czysto turystycznie , to nie poznawalem juz tych rejonów , jedynie w Grecji od Bitoli jadąc niewiele się zmieniło , Kozani i tamte rejony i ich specyficzny księzycowy krajobraz... :)
daro35 - 2022-06-11, 09:01

Sterciu napisał: zawodowo jeżdziłem do Larisy w Grecji

a że po co,bo ja też zawodowo w tamtych stronach bywałem :mrgreen: :spoko

sterciu - 2022-06-11, 09:30

daro35 napisał/a:

Mielismy baze spedycyjną w okolicy Larisy , jakies 20km od centrum. Jeżdziłem tam po frachty, głownie częsci samochodowe... Smigalem Sprinterem l4h2 z przyczepą o dlugości mniej więcej samego auta... ech to były czasy... stałe trasy do Norwegii , do Valeo we Francji , Grecja... Wtedy sie jeszcze opłacało małymi smigać w takie trasy , pozniej juz firma poszła na żywioł i tylko duże puszczali... zmiany które zachodziły w firmie zbiegly się w czasie z tym , że ja juz miałem dość takiego jeżdzenia i życia w aucie... Dlatego mam duży sentyment glownie do Grecji , do Meteorow bo tamtędy często się jeżdziło... każdą dziurę w asfalcie się znało :mrgreen: Teraz dlugie trasy to tylko czysto turystycznie , dlatego jak kiedys bylem na bieżąco prawie wszędzie co gdzie trzeba , tak teraz po tylu latach to trzeba się podpytac co gdzie w trawie piszczy :mrgreen: i co się pozmieniało od tamtej pory :mrgreen: . Ale dobrze wiedziec , ze zielonej karty nie wymagają aby przejechać przez Neum , bo ostatni raz jak byłem to wlasnie wołali o nią :) ..

Socale - 2022-06-11, 09:49

sterciu napisał/a:
...
nie potrafie się odnaleśc w tych ich cennikach w chorwackim języku :roll:

Czyli jak rozumiem mnie dotyczy długośc do 7m (mam 6,9m bez haka hol., 2 osoby + dziecko) 264,00kn + 32,00kn + 32,00kn + 16,00kn ??
...
Własnie taką chorwację szukamy, wiejską i cichą :mrgreen:
...

A jednak dobrze liczysz :bigok = około 220zł minus zaoszczędzone kilka kropel paliwa.
.
Chorwacja wiejska i cicha to albo wyspa bez dojazdu mostem jakakolwiek, im mniejsza tym cichsza, albo z dala od wody :idea Ja właśnie tylko tak preferuję urlopy, leniwić się a jednocześnie fizycznie męczyć na własne życzenie :bigok

sterciu - 2022-06-12, 09:13

Socale napisał/a:

.
Chorwacja wiejska i cicha to albo wyspa bez dojazdu mostem jakakolwiek, im mniejsza tym cichsza, albo z dala od wody :idea Ja właśnie tylko tak preferuję urlopy, leniwić się a jednocześnie fizycznie męczyć na własne życzenie :bigok

Z dala od morza nie wchodzi w gre , baby by mi tego nie wybaczyły... aczkolwiek ja bym mógł siedziec z dala od morza :wyszczerzony:

Mamy ograniczony czas , tylko 11 dni więc też nie ma co poszaleć , zastanawiam się czy an tak krótko to Peljesac nie będzie za daleko... Czytam Twój temat i spodobał mi się port9 na Korculi , ale chyba tam nie damy rady dotrzec bo to juz daleko się robi na tak krótki okres... Most by skrócił pewnie czas podrózy i byłoby bardziej osiagalne w tak krotkim czasie urlopowym dla nas :-P

LukF - 2022-06-12, 09:29

sterciu napisał/a:

Mamy ograniczony czas , tylko 11 dni więc też nie ma co poszaleć , zastanawiam się czy an tak krótko to Peljesac nie będzie za daleko...

11 dni= tylko Istria. Byłem kilka razy na 10 dni i Istria sprawdza się znakomicie w roli bliskiego i fajnego morza. Od pd.granicy z PL to około 900km. Da się zrobić w jeden dzień lub noc.

daro35 - 2022-06-12, 09:37

sterciu napisał/a:
daro35 napisał/a:

Mielismy baze spedycyjną w okolicy Larisy , jakies 20km od centrum. Jeżdziłem tam po frachty, głownie częsci samochodowe... Smigalem Sprinterem l4h2 z przyczepą o dlugości mniej więcej samego auta... ech to były czasy... stałe trasy do Norwegii , do Valeo we Francji , Grecja... Wtedy sie jeszcze opłacało małymi smigać w takie trasy , pozniej juz firma poszła na żywioł i tylko duże puszczali... zmiany które zachodziły w firmie zbiegly się w czasie z tym , że ja juz miałem dość takiego jeżdzenia i życia w aucie... Dlatego mam duży sentyment glownie do Grecji , do Meteorow bo tamtędy często się jeżdziło... każdą dziurę w asfalcie się znało :mrgreen: Teraz dlugie trasy to tylko czysto turystycznie , dlatego jak kiedys bylem na bieżąco prawie wszędzie co gdzie trzeba , tak teraz po tylu latach to trzeba się podpytac co gdzie w trawie piszczy :mrgreen: i co się pozmieniało od tamtej pory :mrgreen: . Ale dobrze wiedziec , ze zielonej karty nie wymagają aby przejechać przez Neum , bo ostatni raz jak byłem to wlasnie wołali o nią :) ..

Oki,ja to około 15 lat temu kręciłem się po tamtych okolicach,jeździłem w dużej firmie z Mazur gdzie było około 80 składów,czerwone plandeki z orłem na boku,to też były dobre czasy,robiło się Grecję,leciało na pusto do Turcji,zwiedzało się,było fajnie,dobra nie zaśmiecajmy.

sterciu - 2022-06-12, 10:48

LukF napisał/a:
sterciu napisał/a:

Mamy ograniczony czas , tylko 11 dni więc też nie ma co poszaleć , zastanawiam się czy an tak krótko to Peljesac nie będzie za daleko...

11 dni= tylko Istria. Byłem kilka razy na 10 dni i Istria sprawdza się znakomicie w roli bliskiego i fajnego morza. Od pd.granicy z PL to około 900km. Da się zrobić w jeden dzień lub noc.

Na Istrii byliśmy , chciałem jechac gdzies , gdzie jeszcze nie dotarlismy , czyli wsumie od Szybenika w dół... Jechałem całym wybrzeżem Chorwackim , ale tak aby zatrzymać się nawet na noc na dłużej to najdalej to był Pakostane i w drodze do Albanii pod Dubrownikiem az calą jedną noc. Dlatego tak myślę gdzies w tamten rejon się udać za Szybenik.

Kolega mi poleca kemping "Camp Male Ciste" Drvenik ale opinie rózne są... zwłaszcza na temat włascicieli kempingu...

Ok . ale to temat o moście więc nie zaśmiecajmy go ;)

MILUŚ - 2022-06-12, 11:10

sterciu napisał/a:

Kolega mi poleca kemping "Camp Male Ciste" Drvenik ale opinie rózne są... zwłaszcza na temat włascicieli kempingu...

Zaraz koło niego jest Camp .....Ciste I ten Ci polecam :ok

Piasek1 - 2022-06-13, 08:38

Dawno nie byłem w CHR ale ostatnie 5 lat (no wyłączając `20ty) to prawdziwa inwazja Polaków na ten kraj... nie wiem czy wśród znajomych jest ktoś kto tam jeszcze nie był - a to ludzie co dalej jak do Władka (i Zakopca) nigdy nie jeździli. Po ub. roku i opowiadaniach jakie tam są tłumy, jakie ceny jakoś ciężko mi się przełamać coby tam się znowu wypuścić - tym razem już z dzieciakami.
Może faktycznie jedynie gdzieś się zamelinować na którejś z wysp gdzie dostać się można jedynie promem. Podraża to mocno imprezę (prom) ale za to duża szansa na "nieoglądanie rodaków" z brzuchami od piwska i kebsów, torebkami-pedałkami i jeansowymi spodenkami do kolan rozdzielających szarpiące się za kudły pijanie dziunie które w środku dnia w knajpie postanowiły udowodnić sobie (i innym) która z nich jest większą ździrą...

Socale - 2022-06-13, 09:07

Ej, no... nie generalizuj tak z tymi zdzirami :-/
Jeszcze się nie spotkałem z nieprzyzwoitością rodaków, ale to może dlatego że my zawsze gdzieś w dzikich zakątkach lubimy a bardzo rzadko w knajpach.

LukF - 2022-06-13, 10:53

Temat:

Most Peljasac.

Proszę.... :roll:

SlawekEwa - 2022-06-13, 19:16

W 2023 CRO przejdzie na euro ceny poskoczą to i inwazja rodaków zmaleje :chytry
MILUŚ - 2022-06-13, 20:16

SlawekEwa napisał/a:
W 2023 CRO przejdzie na euro...

czyli trzymając się tematu ....most będzie płatny w EUR :haha:

sterciu - 2022-06-14, 09:58

Myslałem , że uda się przejchać niedlugo po otwarciu tego mostu w czerwcu a tu doooopa.... przesuneli termin otwarcia... w sierpniu do Grecji jedziemy to chyba przez CRO pojedziemy , aby przez most się przejechac :wyszczerzony: póki tani w Kunach będzie , a nie drogi w Euro :wyszczerzony:
LukF - 2022-06-14, 14:56

Most będzie bezpłatny.

A € w CRO to słuszna decyzja. Ceny kształtuje rynek. Jeśli podskoczą to trudno. Ale przynajmniej nie muszę za PLN kupować € by potem wymieniać je na Kuny.

MILUŚ - 2022-06-14, 16:14

LukF napisał/a:
Most będzie bezpłatny.......

To pewne ? :bajer

LukF - 2022-06-14, 20:12

MILUŚ napisał/a:
LukF napisał/a:

Milusiu, koło mostu bramki w budowie Ty widział?

MILUŚ - 2022-06-14, 21:11

LukF napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
LukF napisał/a:

Milusiu, koło mostu bramki w budowie Ty widział?

No nie widział bo nie był na tyle blisko :-P a zdjęcia Google nieaktualne :-P
Zobaczym po informacjach tych co przejechali :diabelski_usmiech
Nie wierzę w Santa Clausa ; choć mile byłoby się rozczarować

LukF - 2022-06-14, 21:41

Link do wizualizacji całej trasy przez most i półwysep:

https://www.youtube.com/watch?v=s2ZBHcfADV4

Ps. Wprowadzenie oplat za most to strzał w kolano bo wtedy wszyscy nadal jeździliby po staremu: bliżej i za darmo :roll:

MILUŚ - 2022-06-15, 06:48

LukF napisał/a:
Link do wizualizacji całej trasy przez most i półwysep:

https://www.youtube.com/watch?v=s2ZBHcfADV4

Ps. Wprowadzenie oplat za most to strzał w kolano bo wtedy wszyscy nadal jeździliby po staremu: bliżej i za darmo :roll:

Lukf.........szczerze ? Jestem rozczarowany :-/ Nie ,no most piękna konstrukcja ; wykonanie mam nadzieję ,że ktoś tych Chińczyków pilnował na etapie budowy . Z mojego długoletniego doświadczenia to jakość jest dla nich sprawą czwartorzędną :-P
Ale ja nie o tym .....
Rozczarowała mnie wizualizacja , ponieważ i drogi dojazdowe i sam most ma tylko po jednej jezdni w każdą ze stron . Widać tylko przygotowane podwójne tunele . Mówiło się ,że będzie to kontynuacja autostrady Zagrzeb - Dubrownik a tu po jednym pasie :shock:

SlawekEwa - 2022-06-15, 07:35

MILUŚ napisał/a:
a tu po jednym pasie

no i żeby nie było powtórki z rozrywki jak Sveti Rok i Mala Kapela miała po jednym pasie :shock:

LukF - 2022-06-15, 08:30

MILUŚ, SlawekEwa,

Omawiana droga nie jest i nie będzie w najbliższych latach autostradą w pełnym przekroju. Zostanie tak jak jest bo natężenie ruchu W CAŁYM ROKU NIE uzasadnia tak kosztownej budowy. Pamiętajmy, że to dalekie południe kraju. Dodatkowo istnieje rownoległa trasa którą jest ZNACZNIE krótsza chociaż wymaga tranzytu przez inny kraj.

Miluś, tunele które widzisz są jednorurowe. Druga równoległa rura jest mniejsza i służy do ewakuacji.

Podsumowując: to co zbudowali jest wystarczające. Budowa rozsądna, nie życzeniowa.

MILUŚ - 2022-06-15, 09:04

LukF napisał/a:
..............

Podsumowując: to co zbudowali jest wystarczające. Budowa rozsądna, nie życzeniowa.

Nie ma jak posłuchać fachowca :mrgreen: Doceniam twoje doświadczenie w tej branży :piwo:

sterciu - 2022-06-15, 10:42

Z tego co wyczytalem to sam most ma miec 4 pasy ruchu , po dwa w jednym kierunku , drogi dojazdowe do mostu bedą miały dwa pasy ruchu , po jednym w kazdym kierunku.
LukF - 2022-06-15, 11:04

MILUŚ,

Bardzo dziękuję za miłe słowa oraz piwo :spoko
Pozdrawiam

zbyszekwoj - 2022-06-15, 22:35

Prom przewaznie jest droższy odpaliwa na objazd ok. 2x
LukF - 2022-06-23, 15:27

Most Peljesac:

Techniczna inspekcja ma być 13 lipca, a otwarcie mostu 26 lipca 2022.

MILUŚ - 2022-06-23, 15:38

LukF napisał/a:
Most Peljesac:

Techniczna in :diabelski_usmiech spekcja ma być 13 lipca, a otwarcie mostu 26 lipca 2022.

Czyli na razie obsuwa .....tylko tydzien :diabelski_usmiech

Socale - 2022-07-10, 18:37

W czasach gdy jeszcze mostu nie było...

MILUŚ - 2022-07-10, 19:25

To jeszcze przed wojną w Chorwacji .....
Teraz przy takich warunkach to pewnie na pewno będą zatrzymywać ruch samochodowy na moście :chytry

Roberto - 2022-07-21, 10:12

LukF napisał/a:
Most Peljesac:

Techniczna inspekcja ma być 13 lipca, a otwarcie mostu 26 lipca 2022.

Mam nadzieję, że się wyrobią do końca lipca, bo na początku sierpnia mam zamiar przejeżdżać z Makarskiej w kierunku Kotoru i chętnie bym ten most "przetestował" :-P :szeroki_usmiech

Cyryl - 2022-07-21, 10:19

dla mnie miesiące letnie w tamtym rejonie to za ciepło, dzisiam mam grać na piasku przy +36 może 37 we Wrocławiu.

mam nadzieję, że pod koniec września będzie ten most gotowy.

LukF - 2022-07-21, 14:26

Roberto, Cyryl,
Panowie, będzie gotowy. Już jest skończony, dajcie im papiery ogarnąć :mrgreen:

Roberto - 2022-07-22, 08:30

LukF napisał/a:
Roberto, Cyryl,

:ok
Mam zamiar specjalnie nadłożyć drogi, aby się nim przejechać :chytry

Cyryl - 2022-07-22, 12:11

LukF napisał/a:
Roberto, Cyryl,

za komuny wiadukty kolejowe nad ul, Legnicką we Wrocławiu budowano 25 lat z czego chyba 2 lata na ogarnięcie papierów.

MILUŚ - 2022-07-22, 15:08

LukF napisał/a:
Roberto, Cyryl,

Jeszcze cztery dni jak mówi nasz nadworny inżynier drogownictwa i :pompon: :pompon: :pompon: pojedziem :odjazd: przez most :spoko

LukF - 2022-07-22, 18:57

MILUŚ napisał/a:

Jeszcze cztery dni jak mówi nasz nadworny inżynier drogownictwa i :pompon: :pompon: :pompon: pojedziem :odjazd: przez most :spoko

Widzę, że jesteście nieźle podkręceni tym mostem :mrgreen:

Przypominam:
25 km nowej drogi do skrzyżowania Prapratno będzie gotowe 26 lipca. Ruch będzie przebiegał przez Ston, dopóki ostatnie 7 km budowanej drogi nie zostanie ukończone w tym roku. Droga Prapratno-Ston (2-3km) jest obecnie poszerzana w kilku newralgicznych punktach. Za Ston na stały ląd droga jest w porządku.

I jako bonus:
1. świeże zdjęcie mostu oraz
2. przekrój jak będą wyglądały pasy ruchu i
3. plany dalszej budowy na południe

MILUŚ - 2022-07-24, 17:12

Pojutrze :pompon: :pompon: :pompon:
LukF - 2022-07-24, 17:27

MILUŚ napisał/a:

Ło Panie, co będzie jeśli zajdzie potrzeba wykonania jakichś poprawek i termin przesuną?
Pewnie zostanę ukamienowany :shock:

MILUŚ - 2022-07-24, 17:55

LukF napisał/a:
MILUŚ napisał/a:

Ło Panie, co będzie jeśli zajdzie potrzeba wykonania jakichś poprawek i termin przesuną?

No upiecze Ci się Panie jeśli zdążą przed.....20 sierpnia :haha: :haha: :haha:

Cyryl - 2022-07-24, 20:01

LukF napisał/a:
...Ło Panie, co będzie jeśli zajdzie potrzeba wykonania jakichś poprawek i termin przesuną?

nie będziemy kamienować, ale nie pisałeś że ma być płatny, więc jak będę musiał zapłacić kwit prześlę do Ciebie.

chyba to lepsze od ukamienowania?

MILUŚ - 2022-07-24, 20:06

Cyryl napisał/a:
.........

chyba to lepsze od ukamienowania?

No nie wiem :-P
Jeden celnie rzucony kamień mógłby załatwić sprawę :chytry
A tak będzie się biedak męczył :haha: :haha: :haha:

LukF - 2022-07-24, 20:27

Cyryl napisał/a:

ale nie pisałeś że ma być płatny, więc jak będę musiał zapłacić kwit prześlę do Ciebie.

Most będzie bezpłatny. Co nie wyklucza wyjątków. Np. płacą bogaci polscy emeryci w kamperach.... :haha:

MILUŚ - 2022-07-25, 21:23

Dla chcących śledzić chińskie fajerwerki podczas oficjalnego otwarcia :-P

https://www.whatsupcams.c...eljesac-bridge/

LukF - 2022-07-26, 21:46

Most otwwrty dla pieszych.
Dziś o 22.00 pojadą pierwsze samochody związane z normalnym ruchem :bigok
Znaczy: doczekaliście się :mrgreen:

Yans - 2022-07-26, 23:49

https://www.money.pl/gosp...018242944a.html

Poczekam na Wasze testy i wrażenia... :bajer

Cyryl - 2022-07-27, 10:10

andrzej627 - 2022-07-28, 11:56

Następny ważny dzień: od 1 stycznia 2023 Chorwacja będzie w strefie Schengen i jej walutą będzie euro. :spoko
SlawekEwa - 2022-07-28, 22:54

andrzej627 napisał/a:
od 1 stycznia 2023 Chorwacja będzie w strefie Schengen i jej walutą będzie euro.

ale kunami też będzie można płacić w 2023 :bigok

MILUŚ - 2022-07-28, 22:56

Od 1-ego września tego roku ceny mają być podawane w dwóch walutach :-P
SlawekEwa - 2022-07-28, 22:58

MILUŚ napisał/a:
ceny mają być podawane w dwóch walutach

ciekaw jestem jak przeliczą?
:niewiem

andrzej627 - 2022-07-28, 23:38

SlawekEwa napisał/a:
ciekaw jestem jak przeliczą?

1 € = 7.53450 kn

Szczegóły: 1 stycznia 2023 r. Chorwacja wchodzi do strefy euro: ostatnie wymagane akty prawne przyjęte.

andrzej627 - 2022-07-28, 23:48

SlawekEwa napisał/a:
kunami też będzie można płacić w 2023

Tylko przez pierwsze 2 tygodnie. Potem trzeba będzie je wymienić w bankach na euro. :spoko

orys - 2022-07-29, 01:43

Yans napisał/a:
https://www.money.pl/gospodarka/dzis-otwarcie-mostu-peljesac-jako-pierwszy-przejedzie-nim-chorwacki-hipersamochod-rimac-6794579018242944a.html

Poczekam na Wasze testy i wrażenia... :bajer

26 lipca otwarcie mostu Pelješac. Pierwszy przejedzie nim chorwacki hipersamochód Rimac

A jak wreszcie doprowadzą Zakopiankę do Zakopanego to przejedzie nią przeładowany fasiąg z Morskiego Oka :D

LukF - 2022-07-29, 07:20

orys napisał/a:

A jak wreszcie doprowadzą Zakopiankę do Zakopanego to przejedzie nią przeładowany fasiąg z Morskiego Oka :D

Zakopianka nie zostanie doprowadzona w wyższym standardzie do Zakopanego. Zakonczy się w Nowym Targu. Górale powiedzieli NIE więc na siłę nikt ich nie będzie uszczęśliwiał.

Co do CRO.
Euro dało się wprowadzić? Dało. I nie biadolili, że są teraz pod dominacją Brukseli. Tylko w naszym grajdole się nie da. Inflacja cudownej PLN nas zabije. Ale mamy swoje PLN :roll:

Cyryl - 2022-07-29, 09:18

powoli na euro przejdzie Czechy, Rumunia, Bułgaria, a nawet orbanowskie Węgry i my zostaniemy jedynym krajem w UE ze swoją walutą.

i co?
jak się chce to można odnieść jakiś sukces.

andrzej627 - 2022-07-29, 10:30

Na razie tylko Bułgaria jest w poczekalni do euro.
joko - 2022-07-29, 11:03

LukF napisał/a:

Euro dało się wprowadzić? Dało. I nie biadolili, że są teraz pod dominacją Brukseli. Tylko w naszym grajdole się nie da. Inflacja cudownej PLN nas zabije. Ale mamy swoje PLN :roll:

A mnie to na ten przykład pasuje. Jestem producentem i eksporterem (znaczy produkuję w kraju , a sprzedaję za granicę ) , czyli zarabiam w EUR i USD, a wydaję w PLN.
Obecny silny wzrost kursów walut bardzo skutecznie niweluje mi wzrost cen.
Ja w referendum nad przyjęciem euro jestem na NIE :spoko

kubryk1 - 2022-07-29, 11:14

Jak Pawlak w Samych swoich. też był 3 razy nie.
andrzej627 - 2022-07-29, 11:26

joko napisał/a:
referendum nad przyjęciem euro

Referendum już było w roku 2003. Polska przystępując do UE zobowiązała się do przyjęcia euro. :spoko

joko - 2022-07-29, 11:59

kubryk1 napisał/a:
Jak Pawlak w Samych swoich. też był 3 razy nie.

Ja jestem raz ...... to nie jak Pawlak :-P

joko - 2022-07-29, 12:07

andrzej627 napisał/a:
joko napisał/a:
referendum nad przyjęciem euro

Referendum już było w roku 2003. Polska przystępując do UE zobowiązała się do przyjęcia euro. :spoko

A to 20 lat temu było to już przedawnione dawno ...... ale też byłem na NIE, dlatego do dzisiaj nie wprowadzili ;)

Zanim wprowadzą to nas już dawno z unii wywalą ....... albo unię na śmietnik ..... tak czy inaczej euro w PL nigdy nie będzie ...... i chwalić Pana, bo co to za kraj co nawet piniondza swojego nie ma :bigok

Bim - 2022-07-29, 12:48

joko napisał/a:
ale też byłem na NIE, dlatego do dzisiaj nie wprowadzili

Bo Angole nie mają drukarni w juro :diabelski_usmiech

SlawekEwa - 2022-07-29, 14:51

Bim napisał/a:
Bo Angole nie mają drukarni w juro

bo my i Angole :-P

LukF - 2022-07-29, 22:38

Zapewne "Most na Peljasac" ma dużo wspólnego z Euro w PL. Oraz w Anglii .... :bajer
Całkiem podobnie dyskusja ewoluuje w Przekopie Mierzei Wiślanej... :haha:

Socale - 2022-07-29, 23:01

joko napisał/a:
A mnie to na ten przykład pasuje. Jestem producentem i eksporterem (znaczy produkuję w kraju , a sprzedaję za granicę ) , czyli zarabiam w EUR i USD, a wydaję w PLN.
...

No to jest nas dwóch choć nie wiem na jaką skalę, ale mi ten układ też pasuje bardzo.
W skali kraju zapewne więcej nas takich. Euro tak lekko i po prostu mogą sobie przyjmować kraje które pochłaniają, czyli importują. Przypomnę czkawkę Słowacji, Nadbałtyckie, Słowenię, to kraje o znacznie niższym eksporcie do strefy euro niż Polska która jest dużym, jeśli nie największym eksporterem do strefy euro krajem spoza strefy euro w Europie. To dlatego cokolwiek się dzieje, nie uderzy w nas tak jak w krajach z niskim eksportem z przyjętą walutą EU, a ja mam preteksty do podwyżek cen.
Nawet wskaźniki inflacji mają tu namacalne odzwierciedlenie.
I teraz wracając do rdzenia, Chorwacja jest niemal skazana na walutę euro, kraj rolniczy, znaczący budżet wpływa z turystyki obywateli ze strefy Euro, Słoweńców i Niemców wszak tam najwięcej.

Socale - 2022-07-29, 23:15

LukF napisał/a:
Zapewne "Most na Peljasac" ma dużo wspólnego z Euro w PL. Oraz w Anglii .... :bajer

Łukasz, ja tworzyłem posta ze 3 kwadranse, a Ty międzyczasie w samo sedno :mrgreen:
Ale masz tu nadrzędną rację :spoko

Andrzej 73 - 2022-07-30, 07:28

Znając Chorwatów z ich chciwości to most z początku będzie darmowy , a po jakimś czasie wprowadzą opłatę.
Jeśli chodzi o wejście ich do strefy monetarnej Euro , to na tym polu też puszczą wodze fantazji i stanie się u nich dużo drożej jak dotychczas.
Podsumowując pewnie nie prędko będę miał okazję jechać tym mostem.
:spoko

joko - 2022-07-30, 09:10

LukF napisał/a:

Oj Łukasz , każdy temat musi ewoluować , aby trwał i się rozwijał ...... ile w końcu można pisać o jakimś moście :spoko
Tak czy inaczej, dyskusja o euro nie jest wcale tak daleko od tego mostu jakby się wydawało. Przejście Chorwacji na tę walutę będzie miało znaczący wpływ na ruch turystyczny w tym kraju , a przecież most powstał głównie z myślą o usprawnieniu tego ruchu.
Wojtek bardzo słusznie zauważył, że jeśli chodzi o sensowność i opłacalność wprowadzenia europejskiej waluty , Chorwacja jest na zupełnie innej pozycji (wręcz na przeciwnym biegunie) jak Polska.
Chorwacja jeśli chodzi o główne źródła zarobkowania jest importerem (głównie turystów :-P ) i w takim układzie euro jest dla Nich wręcz wskazane.
Nie wiem jak przejście na euro wpłynie na ich interesy finalnie, ale można sie spodziewać , że narzekać nie będą, wszak jak również Wojtek trafnie napisał , kasę przywożą im głownie Niemcy, Słoweńcy, Włosi i Austriacy , a dla nich będzie to na plus (dla mnie w sumie też , bo nie będę musiał tam wymieniać waluty).

Komplecik - 2022-07-30, 09:19

joko napisał/a:

Oj Łukasz , .

:haha: ;) prawda jakiś taki zrzędny się robi :szeroki_usmiech :haha: ;)

Sorki Łukasz musiałem 3 grosiki, jesteś super debesciak ale... :haha:

LukF - 2022-07-30, 09:33

Nowa fabryka VOLVO powstaje w wschodniej Słowacji. Nie wschodniej Polsce. :shock:
Na wschodnią Słowację jest nawet problem autostradą dojechać bo jej nie ma. U nas wschód i cała reszta jest już całkiem nieźle skomunikowane. Ale SK ma Euro a PL ma kota :shock:
Hyundai/ KIA też wybrali SK i CZ.
A my mamy przekop, CPK = łąka i koleje dużych prędkości które mają być budowane jak komuś palec po mapie wędrował a nie jak ludzie proszą.

Ps. Robert, Kuba, Wojtek, luz. Ja Was rozumiem bo każdy z nas ma inną sytuację czyli inny punkt widzenia.
Ps2.
A żeby było w temacie: jak w CRO po przyjęciu Euro będzie dla nas za drogo to będziemy jeździć gdzie indziej. Proste :mrgreen:

Andrzej 73 - 2022-07-30, 10:27

Przeszkadza Tobie ten kot? Wielu osobom jest na rękę , bo to kot z Polski a nie jak wspomniałeś ze Szwecji.
Polska dla Polaków tak ma być i basta!!!
Wracając do CRO , to podobno w tym roku jest drożej niż we Włoszech. Takie doszły mnie informacje.
Osobiście nie mogę tego zweryfikować , ale kto wie co się jeszcze wydarzy w te wakacje.

joko - 2022-07-30, 11:00

LukF napisał/a:
Nowa fabryka VOLVO powstaje w wschodniej Słowacji. Nie wschodniej Polsce. :shock:
Na wschodnią Słowację jest nawet problem autostradą dojechać bo jej nie ma. U nas wschód i cała reszta jest już całkiem nieźle skomunikowane. Ale SK ma Euro a PL ma kota :shock:
Hyundai/ KIA też wybrali SK i CZ.
A my mamy przekop, CPK = łąka i koleje dużych prędkości które mają być budowane jak komuś palec po mapie wędrował a nie jak ludzie proszą.

Łukasz, Ty piszesz o zagranicznych inwestycjach i porypanej polityce , porypanych polityków , a mnie chodzi o czysty i niczym nie skażony prywatny biznes Polaków.
Nie widzisz różnicy pomiędzy zagranicznym biznesem , który buduje fabrykę w Polsce i zostawia tu tylko tyle kasy ile jest za pracę i podatki (bo tylko te dwie rzeczy mu tutaj pasują, a nie waluta), a cały pokaźny dochód wywozi z powrotem do siebie , a polskim inwestorem, który wykorzystując te same atuty (niższe koszty produkcji) ściąga do kraju pieniądze , daje zarobić swoim (pracownikom i kooperantom) i cały zdobyty w ten sposób majątek lokuje w Polsce ?
Swoją firmę uruchamiałem jeszcze w latach 90-tych i nigdy później nie był to tak intratny interes jak wtedy. Żyłem w Polsce a zarabiałem jak na zachodzie i to nie tak jakbym pracował na zmywaku , tylko tak jakbym na zachodzie miał dobrze prosperującą firmę. W stosunku do ówczesnych kosztów pracy i kosztów życia w tamtej Polsce była to różnica kolosalna.
Żyła wtedy z tego interesu całkiem pokaźna liczba pracowników , kooperantów i ich pracowników, bo wszystko robiliśmy w Polsce i rękami Polaków . Wszyscy byli zadowoleni , płaciłem wszystkim ile chcieli i z nikim się targowałem , bo 100% produkcji szło "w świat" a marża była taka, że koszty produkcji były przy tym minimalne.
Dzisiaj firma robi niby większe obroty , ale żyje z niej wyraźnie mniej Polaków , bo duża część kooperantów i zaopatrzenia pochodzi obecnie z krajów , które mają teraz te atuty, które miała wtedy Polska.
Ja już dzisiaj zastanawiam się nad zmianą lokalizacji, ale gdyby w Polsce zostało wprowadzone euro , to ja ze swoją firmą znikam stąd na zawsze.

joko - 2022-07-30, 11:03

Andrzej 73 napisał/a:

Wracając do CRO , to podobno w tym roku jest drożej niż we Włoszech. Takie doszły mnie informacje.
Osobiście nie mogę tego zweryfikować , ale kto wie co się jeszcze wydarzy w te wakacje.

Byłem w maju i już wtedy było wyraźnie drożej jak w zeszłym roku. Teraz w sezonie jest zapewne jeszcze gorzej.

Cyryl - 2022-07-30, 12:55

LukF napisał/a:
...A żeby było w temacie: jak w CRO po przyjęciu Euro będzie dla nas za drogo to będziemy jeździć gdzie indziej. Proste :mrgreen:

na przykład do Elbląga nowym kanałem.

dyha - 2022-07-30, 14:17

Poniżej zdjęcie z aktualną ceną na kempingu Vrila w Tripanj.
Kemping bajkowy ale stali bywalcy mówili ,że właściciel przestrzelił chyba z ceną, bo nigdy na tym kempingu nie było tak pusto.
Co do mostu to nie załapaliśmy się jeszcze. W tamtą stronę widokowy objazd półwyspu Plejasać tylko...nie patrz wdół :shock:
A w drodze powrotnej prom za 400kun

MILUŚ - 2022-07-31, 17:38

Ciekawe czy mimo uruchomienia mostu dalej kursuje prom ? :bajer
mischka - 2022-07-31, 18:08

Andrzej 73 napisał/a:

ale tak już było w latach ubiegłych, z tym że ciężko uogólniać bo ceny na południu inne niż w Bibione czy Rimini.

orys - 2022-08-03, 02:43

LukF napisał/a:

Pan pierwszy raz w internecie? Witamy, witamy ;-) Proszę się rozgościć. Zdjęcia kotków na lewo, pornole w prawo i do tyłu, kłótnie polityczne wszędzie po trochu, a poza tym dla każdego coś miłego.

LukF - 2022-08-03, 18:12

orys,

Pan już niech nie pisze bo nam kolejny wątek zamkną.... :bajer

MILUŚ - 2022-08-03, 18:17

:haha: :haha: :haha:
SlawekEwa - 2022-08-03, 18:19

Jako założyciel tego tematu przywołuję Was do porządku i na początek :zolta: :zolta:
później to już :powiesic

andrzej627 - 2022-08-03, 18:44

Ciekaw jestem, kto będzie pierwszym forumowiczem, który przejedzie tym mostem.
MILUŚ - 2022-08-03, 18:55

andrzej627 napisał/a:

Jeśli nikt przed 20 sierpnia to....będę to ja :kamp2 :spoko

Cyryl - 2022-08-03, 21:52

orys napisał/a:
...pornole w prawo i do tyłu...

od tyłu, jeżeli to rzeczywiście pornole.

ale po takich postach kolejny temat do zamknięcia.

Roberto - 2022-08-04, 14:41

andrzej627 napisał/a:

Do soboty stoimy na kempingu koło Drvenika.
Później ruszamy w kierunku Dubrownika.
Jest szansa, że w sobotę przejedziemy przez most :ok :-P

Socale - 2022-08-04, 20:47

andrzej627 napisał/a:

Ten kto zapoda fotkę swego kampera na moście :bigok

Roberto - 2022-08-06, 13:01

Mówisz i masz... :diabelski_usmiech

Niestety nie wszystko jest ukończone. W pewnym miejscu nowa droga się urywa i trzeba się przebijać przez Stone.

Zdjęcia wkleiły się w odwrotnej kolejności, ale na jednym widać, że Garmin z najnowszymi mapami jeszcze tego mostu nie widzi i każe zawracać.
Google Maps pokazuje spoko :ok

MILUŚ - 2022-08-06, 13:32

Roberto ...........is a wiinneeer :puchar :puchar :puchar :brawo: :brawo: :brawo:
Socale - 2022-08-06, 13:43

No Roberto, pewno tam gorąco i upalnie. Wsadź do lodówki a potem se odkapsluj. :spoko
andrzej627 - 2022-08-06, 14:40

Roberto napisał/a:
Garmin z najnowszymi mapami jeszcze tego mostu nie widzi

Patrząc na zdjęcie, widzę, że nie tylko ja jeżdżę z trzema nawigacjami. :spoko

Roberto - 2022-08-06, 15:22

andrzej627 napisał/a:
Roberto napisał/a:
Garmin z najnowszymi mapami jeszcze tego mostu nie widzi

Patrząc na zdjęcie, widzę, że nie tylko ja jeżdżę z trzema nawigacjami. :spoko

Tylko dwie...
Telefon, Garmin a to trzecie to ekran od kamery wstecznej ;)

LukF - 2022-08-06, 17:10

Roberto napisał/a:

Niestety nie wszystko jest ukończone. W pewnym miejscu nowa droga się urywa i trzeba się przebijać przez Stone.

Przecież pisałem o tym na poprzedniej stronie. Na efekt końcowy musicie jeszcze kilka miesięcy poczekać :bigok

Roberto - 2022-08-06, 21:04

Socale napisał/a:
No Roberto, pewno tam gorąco i upalnie. Wsadź do lodówki a potem se odkapsluj. :spoko

Lodówka pracuje na pełnych obrotach.
Od tej temperatury aż mi przetwornica padła...

MILUŚ - 2022-08-30, 19:25

No i my dotarliśmy nad most . Większe wrażenie robi z boku niż jak się jest na nim :-P
LukF - 2022-08-30, 20:48

MILUŚ napisał/a:
No i my dotarliśmy nad most

Dobrze, że nie POD most... :bajer