|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Bez solarów. Da się? Czy to ma sens?
ArQ - 2023-11-29, 16:58 Temat postu: Bez solarów. Da się? Czy to ma sens? Hej!
Wymyśliłem sobie, że może by tak do kampera nie montować solarów. Auto nie ma służyć do życia, a jedynie na weekendowe wypady w miesiącach ciepłych. Ewentualnie jakiś dłuższy wyjazd 7-10 dni i to też z postojami max na 2 dni. Nie wykluczam w razie czego zjazdu na jakąś nockę na normalny kemping. Na południe Europy też na razie się nie wybieram. Postoje wolałbym uskuteczniać raczej w cieniu w miarę możliwości, więc to ładowanie z solarów, to nie wiem, czy mocno skuteczne będzie.
Planowane zużycie prądu 12 V:
- lodówka 40 W
- oświetlenie LED - podczas długich dni ileż można świecić?
- monitor - może 2h dziennie, a może w ogóle
- ładowanie komórek i czasem laptopa
Planowane zużycie prądu z przetwornicy:
- podgrzewacz wody 600W - sądzę, że na dzień max 0,5h pracy
- podładowanie czasem rowera
Alternator mam 150-180 A - do dokładnego sprawdzenia. Myślę o aku LiFePO4 - razem ok. 200 Ah.
Jak myślicie? Zbilansuje się to?
Co wsadzić do skutecznego ładowania aku z alternatora i z sieci 230 V? Jaka przetwornica do tego?
Pozdrawiam
Bim - 2023-11-29, 17:25
ArQ napisał/a: | Wymyśliłem sobie, że może by tak do kampera nie montować solarów. Auto nie ma służyć do życia, |
Hej
Jesteś na początku drogi kamperowej jak się nie mylę
To Auto ma Wam służyć do spełniania marzeń , a marzenia o wyjazdach to cześć życia
Nie idź na skróty już na początku drogi
Panel sztywny i i oprzyżądowanie do tego to ok 1200 zł .
Podstawa to ciepła woda kibelek i prąd na pokładzie.
I pamitaj, że w miarę jedzenia apetyt rośnie pod warunkiem , że nie "spieprzysz " tej potrawy
joko - 2023-11-29, 17:31 Temat postu: Re: Bez solarów. Da się? Czy to ma sens?
ArQ napisał/a: | Zbilansuje się to?
|
Raczej nie.
Aku LiFePO4 12V to jakieś 2500Wh przy dobrych wiatrach , czyli założeniu że jest naładowany na 100% i rozładujemy go do zera (czyli odcięcia przez BMS)
Jeśli zakładasz 2 dniowy postój to przez 48h sama lodówka zabierze 1500-1900Wh (zależnie od warunków zewnętrznych ).
Pół godziny dziennie pracy podgrzewacza 600W to przez 2 dni kolejne 600Wh ...... i to już w zasadzie koniec pojemności akumulatora .
Naładowanie jednego rowerka (od zera do full) ze standardową baterią to 200-250Wh.
Nie mając PV możesz w razie pilnej potrzeby odpalić silnik i doładować z alternatora, ale to trochę słabe jest , żeby klepać silnikiem na postoju przez godzinę czy dwie.
Moim zdaniem albo dołożyć drugi LiFePO4 200A i zalozyć że w czasie przejazdów z jednego miejsca na drugie alternotor da radę "napełnić" oba, albo nie obrażać się na PV i zalozyć tak minimum 200Wp, a najlepiej więcej .
Dołożenie aku prostsze a PV tańsze .
Ja przez pewien czas miałem 400Ah LiFePO4 i 800Wp PV i była to ilość która można było już nazwać "niezależnością energetyczną" ........ ale że apetyt rośnie w miarę jedzenia to w nowym projkcie będę miał już bank energii 16kWh (16 ogniw LiFePO4 280Ah), 2,8kWp PV i offgrid'owy inwerter jednofazowy o mocy 5kW ....... i to dopiero będzie pełna niezalezność
joko - 2023-11-29, 17:34
Bim napisał/a: |
Nie idź na skróty już na początku drogi
|
+1
ArQ - 2023-11-29, 18:22
Na razie jeszcze nie idę na skróty, tylko głośno myślę
Pytam, bo mało się znam.
Moje przemyślenia wzięły się stąd, że producenci lodówek 12 V podają, że na dobę ich wyroby pobierają max 5 Ah. Że owszem, mają moc 40-60 W, ale nie jest to ciągłe pobieranie prądu, co uwzględnił w swoich wyliczeniach joko. I teraz nie wiem, co o tym myśleć...
Wg producentów lodówek aku 200 Ah powinien pozwolić na działanie lodówki przez ok. 40 dni. Oczywiście czysto teoretycznie przy założeniu rozładowania od 100% do 0%. Joko wylicza, że ten czas jest prawie 20-krotnie krótszy. Ja to tak rozumiem - całkiem możliwe, że zupełnie błędnie.
No to jestem w kropce. Ile tak naprawdę taka lodówka wydrenuje prądu na dobę, bo to będzie jednak główny pożeracz prądu?
SlawekEwa - 2023-11-29, 18:28
ArQ napisał/a: | Ile tak naprawdę taka lodówka wydrenuje prądu na dobę, bo to będzie jednak główny pożeracz prądu? |
Zależy od temp na zewnątrz, izolacji lodówki i kampera, oraz częstotliwości zaglądania do niej
Kazik II - 2023-11-29, 19:02
Ja zaczynałem kiedy o PV jeszcze nikt nie słyszał. Lodówka była na gaz absorbcyjna tak jak zresztą wszystkie inne urządzenia grzewcze. Jakoś dało się żyć ale bez dłuższych jazd co parę dni konieczny był słupek na kempingu. Jeśli chcesz używać lodówki sprężarkowej i urządzeń grzewczych na prąd to Twoja koncepcja jest bez sensu. Instalacja PV to dzisiaj naprawdę nie są duże koszty więc po co ta gimnastyka? Tak na marginesie to mimo że mam PV to do dzisiaj używam lodówki na gaz. Tylko ta lodówka musi być w pełni sprawna a nie taka ledwo ledwo. Jak gorąco to z wentylatorem wymuszającym obieg powietrza. Piwo i szyneczkę chłodzi a nie brzęczy nad uchem.
ArQ - 2023-11-29, 19:25
Kazik II napisał/a: | Instalacja PV to dzisiaj naprawdę nie są duże koszty więc po co ta gimnastyka? |
Bo na ten przykład kolega kynios1 również wpadł na taki pomysł, zrealizował i sprzedaje ściągniętą z kampera fotowoltaikę, bo stwierdził, że do szczęścia nie jest mu potrzebna. Zatem, jak się okazuje, można popełnić błąd nie tylko nie zakładając fotowoltaiki...
Nie upieram się. Pytam, bo mam dużo czasu na przemyślenie tematu.
Bim - 2023-11-29, 19:54
ArQ napisał/a: | Nie upieram się. Pytam, bo mam dużo czasu na przemyślenie tematu. |
Ok szanuję Twoja koncepcję rozważania akademickiego
Joko wyjaśnił
co z czym , żeby to spiąć
Ja to tylko raczkujący z lodówką na gaz bojlerem również panelem 400kWp na dachu bez ekspresów i tv i jakoś to spinam
Kazik II - 2023-11-29, 20:11
ArQ napisał/a: | Nie upieram się. Pytam, bo mam dużo czasu na przemyślenie tematu. | No to szacun. Bo jak mawiał klasyk: "Myślenie ma kolosalną przyszłość".
MILUŚ - 2023-11-29, 21:07
Krótko.....jeśli preferujesz (będziesz preferował ) stawanie na "dziko" to bez solara nie wydolisz
Ja w swoim wielbłądzie mam założony solar 100W i mnie starcza prądu na wszystko co mam elektrycznego na pokładzie . Lodówka chodzi na gaz , nie mam ekspresów ; TV ; piekarników czy zmywarek ani żadnych innych wodotrysków
peja76 - 2023-11-29, 21:35
Ja już solarów nie chcę, szkoda wagi ALE u nas wyjazdy głównie weekendowe, mamy dwa akumulatory jeden to lifepo4 200ah a drugi to GEL 105AH. LifePo4 służy jak ja to mówię do zabawy i obsługuje Express ale nie taki kapsułkowy tylko normalny domowy, do tego TV, kamerę, ruter, ładowanie dwóch komórek i laptopów, jak stajemy to aku nałdaowany jest na full i po dwóch dobach aku ma napięcie około 12.7-12.8v. W tym czasie robimy od 10 do 15kaw, Tv gra około 8h - 10h telefony i laptopy. Drugi akumulator obsługuje piec, oświetlenie, pompkę wody i czujnik gazu, po tych dwóch dobach na kulometrze który obsługuje aku 105ah przeważnie mam jeszcze 60% pojemności akumulatora, do tego Akumulatora jest podłączony też solar ale on teraz nie działa bo jak przecież zima . Akumulatory ładowane są z Alternatora lub 230v i ten jeden jak pisałem z solara 140w. Po takich dwóch dobach przeważnie robimy minimu 200km i więcej ale po 200km aku naładowanie na full. W następnym Kamprze nie chcę solarów tylko dwa LifePo4 i ładowanie z alternatora i 230v, nam starczy ale My w jednym miejscu stoimy max 3 dni i jak zimą starcza to latem jest aż nadto
ArQ - 2023-11-29, 21:36
Bim napisał/a: |
Joko wyjaśnił
co z czym , żeby to spiąć |
Tak, jako jedyny podał jakieś konkrety, tylko one rozjeżdżają się z tym, co podają producenci lodówek. Zabrakło mi tu jeszcze info jak szybko mogą się przy moim alternatorze ładować akumulatory i czym.
ArQ - 2023-11-29, 21:40
MILUŚ napisał/a: |
Ja w swoim wielbłądzie mam założony solar 100W i mnie starcza prądu na wszystko co mam elektrycznego na pokładzie. |
Jaki masz akumulator do tego solara i jak wygląda ładowanie, kiedy pogoda do duszy albo stoisz w cieniu?
orkaaa - 2023-11-29, 21:41
Aby coś doradzić brakuje trochę danych. Czy Ty masz już kampera czy dopiero go budujesz lub kupujesz. Jeśli masz to jaki prąd pod obciążeniem daje alternator. Pytam bo to jedyne źródło zasilania. Jeżeli planujesz wyjazdy na dziko to albo ograniczasz konsumpcję prądu czyli tak pisali poprzednicy lodówka, ogrzewanie gaz. Jeżeli nie, to albo budujesz elektrownie z 400 Ah i wówczas na dwa dni wystarczy albo solary.
Jak kupisz przetwornicę to będziesz chciał podłączyć a to suszarkę, a to ekspres a to toster itd i prąd wycieka.
Czy planujesz wyjazdy zimą ? Wówczas także potrzeba więcej prądu.
Proponuję kup najpierw dobry lifepo4 o dobrych parametrach. Jeśli faktycznie Twój alternator daje 150 A to masz problem bo musisz szukać akumulatora gdzie bms prąd wejścia jest 150A albo ograniczyć prąd z alternatora. Bms wyjścia ze 150-200A i to jest dobrą bazą do reszty zakupów. Podłączysz taki lifepo4 podłączysz przetwornicę i zobaczysz czy alternator wystarcza czy nie. Solary zawsze można dorzucić i warto wcześnie położyć kable na wszelki wypadek.
I poczytaj sobie wątki o lifepo4 i bms które decydują o prądach z akumulatora, przetwornicach i solarach a także okablowaniu tego wszystkiego grube kable.
ArQ - 2023-11-29, 21:45
peja76 napisał/a: | Ja już solarów nie chcę (...) |
Czyli jednak mój pomysł nie jest taki głupi...
Czym ładujesz aku hotelowy, tzn. jakie urządzenie masz między alternatorem, a aku?
orkaaa - 2023-11-29, 21:57
Szybkość ładowania zależy od alternatora zwykle to około 60 A ale przy inteligentnych po naładowaniu samochodowego zero prądu. Tu potrzeba ładowarki dc dc 30 A lub więcej. I teraz jeżeli masz prąd 30 A to podczas jazdy część idzie na lodówkę i inne odbiorniki. Przy lodówce na gaz i lądowaniu 12v to około 10 A więc zostaje …. 20 A na akumulator. Łatwo policzyć 20 Ah na godzinę czyli ….. policz ile będziesz w trasie i tyle doładujesz.
I teraz jeśli Twój alternator daje dużo więcej i nie jest inteligentny to kupujesz lifepo4 o odpowiednim bms. I ładuje znacznie szybciej. Podstawa to alternator . Uruchom samochód i sprawdź jaki prąd jest podawany na akumulator.
peja76 - 2023-11-29, 22:02
Tak pomysł nie jest głupi, ale jak pisałem wszystko zależy od stylu podróżowania, ja mam Oriona 30A
Większoś osób co tobie odpisują to pewno osoby podróżujące wiosna/lato/jesień i jak juz jadą to na tydziń lub dwa w jedno miejsce, wtedy jak najbardziej solar potrzeby, ale jak podróżujesz tak jak My to zbędny balast.
https://www.googleadservi...6BAgEED0&adurl=
ArQ - 2023-11-29, 22:02
orkaaa napisał/a: | Aby coś doradzić brakuje trochę danych. Czy Ty masz już kampera czy dopiero go budujesz lub kupujesz. |
Bus jest. Zabudowa właśnie się planuje.
orkaaa napisał/a: | Jeżeli planujesz wyjazdy na dziko to albo ograniczasz konsumpcję prądu czyli tak pisali poprzednicy lodówka, ogrzewanie gaz. |
Męczy mnie właśnie ta lodówka. Producenci (np. Abem) deklarują strasznie mały pobór prądu na dobę, rzędu 5 Ah. Ktoś może to potwierdzić?
orkaaa napisał/a: | Proponuję kup najpierw dobry lifepo4 o dobrych parametrach. Jeśli faktycznie Twój alternator daje 150 A to masz problem bo musisz szukać akumulatora gdzie bms prąd wejścia jest 150A albo ograniczyć prąd z alternatora. |
Czyli odpowiedni separator, tak? Dlatego pytałem, co mądrego dać do ładowania LiFePO4.
orkaaa napisał/a: | Solary zawsze można dorzucić i warto wcześnie położyć kable na wszelki wypadek. |
Taki jest mocno przedswstępny plan. Dzięki za cenne wskazówki!
ArQ - 2023-11-29, 22:10
orkaaa napisał/a: | Szybkość ładowania zależy od alternatora zwykle to około 60 A ale przy inteligentnych po naładowaniu samochodowego zero prądu. Tu potrzeba ładowarki dc dc 30 A lub więcej. I teraz jeżeli masz prąd 30 A to podczas jazdy część idzie na lodówkę i inne odbiorniki. Przy lodówce na gaz i lądowaniu 12v to około 10 A więc zostaje …. 20 A na akumulator. Łatwo policzyć 20 Ah na godzinę czyli ….. policz ile będziesz w trasie i tyle doładujesz.
I teraz jeśli Twój alternator daje dużo więcej i nie jest inteligentny to kupujesz lifepo4 o odpowiednim bms. I ładuje znacznie szybciej. Podstawa to alternator . Uruchom samochód i sprawdź jaki prąd jest podawany na akumulator. |
I to są konkrety. Dzięki!
Na razie opieram się na danych fabrycznych, ale faktycznie najlepiej po prostu zmierzyć, co daje alternator.
Alternator raczej inteligentny nie jest. Auto z 2011 roku... Jak sprawdzić jego "inteligentność"?
peja76 - 2023-11-29, 22:17
ArQ napisał/a: | orkaaa napisał/a: | Szybkość ładowania zależy od alternatora zwykle to około 60 A ale przy inteligentnych po naładowaniu samochodowego zero prądu. Tu potrzeba ładowarki dc dc 30 A lub więcej. I teraz jeżeli masz prąd 30 A to podczas jazdy część idzie na lodówkę i inne odbiorniki. Przy lodówce na gaz i lądowaniu 12v to około 10 A więc zostaje …. 20 A na akumulator. Łatwo policzyć 20 Ah na godzinę czyli ….. policz ile będziesz w trasie i tyle doładujesz.
I teraz jeśli Twój alternator daje dużo więcej i nie jest inteligentny to kupujesz lifepo4 o odpowiednim bms. I ładuje znacznie szybciej. Podstawa to alternator . Uruchom samochód i sprawdź jaki prąd jest podawany na akumulator. |
I to są konkrety. Dzięki!
Na razie opieram się na danych fabrycznych, ale faktycznie najlepiej po prostu zmierzyć, co daje alternator.
Alternator raczej inteligentny nie jest. Auto z 2011 roku... Jak sprawdzić jego "inteligentność"? |
Podłącz przyżąd (woltomierz) pod akumulator, zapal auto i patrz co się dzieje, jak po czasie spada ładowanie na 12.7v a po wlączniu świateł rośnie to inteligentyny, akumulator musi być naładowany.
joko - 2023-11-29, 22:36
ArQ napisał/a: | Bim napisał/a: |
Joko wyjaśnił
co z czym , żeby to spiąć |
Tak, jako jedyny podał jakieś konkrety, tylko one rozjeżdżają się z tym, co podają producenci lodówek. Zabrakło mi tu jeszcze info jak szybko mogą się przy moim alternatorze ładować akumulatory i czym. |
Ale ja nie wiem jaką masz tę lodówkę, ani tym bardziej co podaje jej producent.
Oparłem się na danych które sam podałeś : " lodówka 40W"
Nie wiem co miałeś na myśli , czy moc pobieraną w czasie pracy, moc średnią, czy jeszcze coś innego.
Przyjąłem że chodzi o średni pobór mocy (stąd 48h x 40W = 1920 Wh), bo 40W w czasie pracy (chłodzenia) to raczej słabo . Przy takie mocy to raczej dla uzyskania jakiegokolwiek efektu chłodzenia lodówka musiała by tak czy tak chodzić na okrągło (więc wychodzi na to samo).
Piszesz że producent podaje 5Ah na dobę ....... chmm.... przy 230V może tak, ale nie przy 12V.
Przy 12V to jest tylko 60Wh !?
Przeciętna energooszczędzna lodówka domowa zużywa około 1,5kWh (1500Wh) na dobę .
Kamperowa jest może trochę mniejsza, ale pracuje zazwyczaj w gorszych warunkach.
Tak więc te podane przeze mnie 1500-1900Wh na dwie doby jest z pewnością bliższe prawdy niż 120Wh
Przypuszczam, że pomyliłeś lub źle zinterpretowałeś podane przez producenta dane i nie chodziło o 5Ah na dobę tylko średni prąd 5A w czasie pracy (60W). Zakładając przerwy w czasie pracy to te 40W średniego poboru jest wtedy realne ........ a to oznacza 1920Wh w ciągu 48h ...... i nie chce być inaczej
60Wh/dobę to i owszem, ale jak ta lodówka i jej zawartość będzie już schłodzona do wymaganej temperatury , będzie stała w pomieszczeniu w którym temp. będzie wynosiła 10 st C i przez całą dobę nikt jej nie otworzy , ani nic do niej nie wsadzi
Gdyby do zasilania lodówki w kamperze wystarczyło 60Wh/dobę to mogła by chodzić z 5-cio watowego solarka od kalkulatora ..... i nikt nie produkował by ani nie montował w kamperze lodówek na gaz
Pytanie, na ile wystarcza 11kg butla propanu, jeśli używana jest tylko do zasilania lodówki ?
1kg propanu w fazie ciekłej ma około 13kWh, więc 11kg butla to ekwiwalent około 140kWh (140 000 Wh). Gdyby do działania takiej lodówki wystarczyło 60Wh/dobę to butla starczyła by na 6,5 roku ciągłej pracy
Komplecik - 2023-11-29, 23:08
ArQ napisał/a: |
Męczy mnie właśnie ta lodówka. Producenci (np. Abem) deklarują strasznie mały pobór prądu na dobę, rzędu 5 Ah. Ktoś może to potwierdzić?
|
Tu są jakieś dane lodówki kompresorowej 12v
przemo.d - 2023-11-30, 00:30
ArQ napisał/a: | peja76 napisał/a: | Ja już solarów nie chcę (...) |
Czym ładujesz aku hotelowy, tzn. jakie urządzenie masz między alternatorem, a aku? |
I ja mam dodatkową lodówkę kompresorową Makity taka na np.plażę, kamper 20 m dalej ale po co chodzć do auta na wakacjach /mieszczą się 3 butelki 1,5 litra i z 8 piw:) naraz podaje co by wielkość zobrazować
/ ma kółka itd. Pracuje na 3 zasilaniach. 12V, baterie 18V 5ah li-on lub zasilacz 230/18V. Zakres temp. Od -18 do +50stopni. Producent także podaję, że prawie doba na jednej baterii 18V/5Ah:
- być może są takie warunki, że da się to osiągnąć czyli: nie otwierasz lodówki, stoi w temp. Otoczenia max. 20 stopni i co najważniejsze nic do niej ciepłego nie dokładasz..
A teraz rzeczywistość :
Wakacje, Grecja, dzień, plaża i 40 stopni w cieniu. lodówka stoi pod parasolem na plaży, 6 osób, co chwilę sięga ktoś po piwko , na dwóch bateriach 5Ah oryginalnych makitki ładowarka w kamperku nie nadążała ładować baterii na zmianę czyli bateria jedna wystarczała na max. 30 min. Temp. Ustawiona na 5 stopni.
Nawet w nocy 2 baterie ledwo do rana wystarczały, temp. Otoczenia nadal mocno powyżej 25 stopni..
Zadowolony jestem z niej ale pisze co byś wiedział jak to wygląda w rzeczywistości a nie w marketingu...
Jak co dzień będziesz jeździł autem to bez solara dasz radę, jak chcesz postać z lodówką kompresorową to bez solara i to nie jednego nie masz szans /nawet nie próbuj bo szkoda urlopu /
Pozdrawiam.
Kazik II - 2023-11-30, 00:50
Kol. ArQ: Jeśli chce się mieć na pokładzie urządzenia zużywające sporo prądu to trzeba mieć dobre solary. W przeciwnym wypadku pozostają urządzenia na gaz. Poza tą prostą prawdą pozostaje jedynie rozbieranie włosa na czworo i dywagacje o kwadraturze koła.
joko - 2023-11-30, 01:18
Komplecik napisał/a: | ArQ napisał/a: |
|
Tu są jakieś dane lodówki kompresorowej 12v |
Nie jest to lodówka, tylko co najwyżej lodóweczka
Ale pisze jak byk : " Prąd znamionowy 12V/5A" ...... czyli jak działa pobiera około 60W , a że to żadna moc nawet jak na takie maleństwo to działać będzie praktycznie na okrągło .
Jakby się nie obrócił to zawsze z tyłu
jb - 2023-11-30, 07:43
joko napisał/a: | Komplecik napisał/a: | ArQ napisał/a: |
|
Ale pisze jak byk : " Prąd znamionowy 12V/5A" ...... czyli jak działa pobiera około 60W , a że to żadna moc nawet jak na takie maleństwo to działać będzie praktycznie na okrągło .
Jakby się nie obrócił to zawsze z tyłu |
Joko troszkę przesadzasz. Mam lodówkę kompresorową Colmatic CRX 80, parametry możesz sprawdzić w internecie. Pojemność 80 litrów, w zamrażalniku spokojnie można wodę mrozić. Pobór prądu 5,6 A. Akumulator mam zwykły 120Ah, solar 100W i o zgrozo regulator PWM. Zdarzało się, że stałem kilka dni w mocno pochmurną pogodę i akumulator dzielnie dawał radę zasilić lodówkę i całą resztę.
Lodówka kompresorowa pracuje cyklicznie do tego przy niewielkim poborze prądu. Co innego te mastodonty na gaz przełączone na zasilanie prądowe. Grzałka w środku ze 200 W, pobór ciągły. I zgadzają się wówczas twoje poprzednie wyliczenia, że akumulator 200Ah zostanie rozładowany w ciągu krótkiego czasu.
peja76 - 2023-11-30, 08:20
jb napisał/a: | joko napisał/a: | Komplecik napisał/a: | ArQ napisał/a: |
|
Jakby się nie obrócił to zawsze z tyłu |
Joko troszkę przesadzasz. Mam lodówkę kompresorową Colmatic CRX 80, parametry możesz sprawdzić w internecie. Pojemność 80 litrów, w zamrażalniku spokojnie można wodę mrozić. Pobór prądu 5,6 A. Akumulator mam zwykły 120Ah, solar 100W i o zgrozo regulator PWM. Zdarzało się, że stałem kilka dni w mocno pochmurną pogodę i akumulator dzielnie dawał radę zasilić lodówkę i całą resztę.
Lodówka kompresorowa pracuje cyklicznie do tego przy niewielkim poborze prądu. Co innego te mastodonty na gaz przełączone na zasilanie prądowe. Grzałka w środku ze 200 W, pobór ciągły. I zgadzają się wówczas twoje poprzednie wyliczenia, że akumulator 200Ah zostanie rozładowany w ciągu krótkiego czasu. |
Ja nie mam lodówki na gaz, ale podróżując cały rok i stająć większość na dziko spotykam sporo ludzi, większość podróżuje kampervanami własnej produkcji, 99% mają lodówki na prąd. Często rozmawiam na ten temat i powien tak, wyliczenia wyliczeniami a rzeczywistość jest całkiem inna. Póki kolega nie sprawdzi w praktycze to te wszystkie wyliczenia trzeba traktować z przymróżeniam oka:wyszczerzony:
ArQ - 2023-11-30, 10:16
joko napisał/a: | Ale ja nie wiem jaką masz tę lodówkę, ani tym bardziej co podaje jej producent.
Oparłem się na danych które sam podałeś : " lodówka 40W" |
Sorki za skrót myślowy.
Nic nie wymyślam. Cytuję ze strony Abem:
"Lodówka od włączenia do 0stC potrzebuje zaledwie 18 minut.
Pobór prądu od ok. 2,8 do 4 ampery dla 12V DC. moc pobierana średnio to 36-41W, nawet przy starcie lodówki.Dla nastawy temperatury 0 stopni Celsjusza praca TYLKO ! 5 do 10 minut na godzinę, co ma ogromne znaczenie dla bilansu energetycznego w kamperze, daje dobowe zapotrzebowanie w energię JEDYNIE 3-5 Ah."
Drugi producent, z którym jestem w kontakcie podaje podobnie.
Dlatego też nurtuje mnie ten temat. Nawet niech zużywa ze 2x tyle prądu, to nadal jest dużo mniej, niż wynika z Twoich wyliczeń. Ja nie twierdzę, że coś źle liczysz, ale sam widzisz, co podają producenci.
ArQ - 2023-11-30, 10:30
Kazik II napisał/a: | Kol. ArQ: Jeśli chce się mieć na pokładzie urządzenia zużywające sporo prądu to trzeba mieć dobre solary. W przeciwnym wypadku pozostają urządzenia na gaz. Poza tą prostą prawdą pozostaje jedynie rozbieranie włosa na czworo i dywagacje o kwadraturze koła. |
Ale czytałeś wypowiedź kolegi peja76?
W ogłoszeniach masz post kolegi kynios1, który ściągnął solary.
Do tego dochodzą zapewnienia producentów (np. Abem), którzy od lat produkują lodówki do kamperów o ekstremalnie małym zużyciu prądu.
Zatem wybacz, że się głośno zastanawiam, a Ty mnie wyśmiewasz...
Kazik II - 2023-11-30, 12:33
ArQ napisał/a: | Zatem wybacz, że się głośno zastanawiam, a Ty mnie wyśmiewasz. |
Bynajmniej nie było moją intencją żadne wyśmiewanie. Uważam tylko, że za bardzo skupiasz się na tym, co podają producenci sprzętu (lodówek). W tym na ogół jest więcej marketingu niż prawdy. A że trochę się dziwię Twojej niechęci do solarów to inna sprawa. Ale jeśli koniecznie się uparłeś robić tak jak chcesz "dla idei" to Twoja sprawa. Najlepiej jeśli skonfrontujesz swoje plany z empirią i wtedy okaże się ile jest prawdy w tym co podają producenci. I zdaj relację. Powodzenia
joko - 2023-11-30, 13:21
ArQ napisał/a: | Ja nie twierdzę, że coś źle liczysz, ale sam widzisz, co podają producenci. |
Napisałem Ci powyżej na czym oparłem obliczenia.
Zadajesz pytanie podając nie precyzyjne dane , a potem masz uwagi, że dostałeś nie precyzyjną odpowiedź.
Jakbyś od razu napisał, że chodzi Ci o lodóweczkę a nie lodówkę , podał typ i dane katalogowe żeby można było precyzyjniej określić rzeczywisty pobór mocy, oraz poinformował że zamierzasz w niej chłodzić tylko powietrze i z niej nie korzystać przez te 2 dni planowanego postoju na dziko , to byś dostał bardziej precyzyjne odpowiedź i była by ona trochę (tylko trochę) inna od poprzedniej
krzlac - 2023-11-30, 13:24
Solary w kamperach zaczęto montować powszechnie, przynajmniej przez uczestników CT.
w 2013. Ja założyłem w 2014. Wcześniej też się dało jeździć, a lodówkę kompresorową mam od początku. Niech kolega dochodzi do wszystkiego etapami bazując na swoich obserwacjach i potrzebach.
joko - 2023-11-30, 13:38
Kazik II napisał/a: | Uważam tylko, że za bardzo skupiasz się na tym, co podają producenci sprzętu (lodówek). |
Dokładnie.
Najfajniejsze jest te 18min od startu do 0st A czemu nie 17 czy 19
Już widzę jak 40W, w 18min schładza do 0st zapakowaną ciepłym towarem lodówkę , która stoi w kamperze w którym jest 35st ;
Albo jak działa 10min na godzinę, kiedy po jednym kilkusekundowym otwarciu dochodzi do praktycznie całkowitej wymiany powietrza w środku
joko - 2023-11-30, 13:50
krzlac napisał/a: | Solary w kamperach zaczęto montować powszechnie, przynajmniej przez uczestników CT.
w 2013. Ja założyłem w 2014. Wcześniej też się dało jeździć, a lodówkę kompresorową mam od początku. Niech kolega dochodzi do wszystkiego etapami bazując na swoich obserwacjach i potrzebach. |
Ale wtedy poza tą lodówką nie grzałeś elektrycznie wody w bojlerze , nie ładowałeś rowerów elektrycznych i przypuszczam że nie korzystałeś z innych odbiorników na 230V przez przetwornicę.
U Kolegi problemem nie jest tylko lodówka , tylko ogólny bilans energetyczny w odniesieniu do tego z czego i jak chce korzystać (przynajmniej w oparciu o dane które podał).
Uważam , że 200Ah ładowane tylko z altka w tym konkretnym przykładzie i w oparciu te dane które podał to za mało.
Precyzyjna odpowiedź tylko po fizycznym sprawdzeniu, bo inaczej to wróżby z fusów .
Odnośnie samej lodówki , jeszcze raz powtarzam, że dane producenta są "z czapy"
SlawekEwa - 2023-11-30, 14:46
joko napisał/a: | kiedy po jednym kilkusekundowym otwarciu dochodzi do praktycznie całkowitej wymiany powietrza w środku |
ale gdyby to była lodówka z pokrywą otwieraną do góry to co innego
krzlac - 2023-11-30, 16:20
joko napisał/a: | ... dane producenta są "z czapy" |
Może nie do końca "z czapy" ale na pewno odnoszą się do lodówki pustej.
Energia potrzebna do schłodzenia kilkudziesięciu litrów powietrza ma się nijak do energii
potrzebnej do schłodzenia kilku litrów czy kilogramów produktów spożywczych.
ArQ - 2023-11-30, 17:04
Kazik II napisał/a: | Bynajmniej nie było moją intencją żadne wyśmiewanie. |
Kazik II napisał/a: | Ale jeśli koniecznie się uparłeś robić tak jak chcesz "dla idei" to Twoja sprawa. | Ale zauważasz, że są ludzie, którzy odchodzą od solarów, czy nie?
Kazik II napisał/a: | Najlepiej jeśli skonfrontujesz swoje plany z empirią i wtedy okaże się ile jest prawdy w tym co podają producenci. I zdaj relację. Powodzenia | Do tego właśnie sam już doszedłem, skoro nie odezwał się nikt, kto by faktycznie używał lodówek, o których mowa. To i tamto sobie potestuję, zanim wsadzę w busa. I dam znać
joko napisał/a: | Jakbyś od razu napisał, że chodzi Ci o lodóweczkę a nie lodówkę , podał typ i dane katalogowe żeby można było precyzyjniej określić rzeczywisty pobór mocy, oraz poinformował że zamierzasz w niej chłodzić tylko powietrze i z niej nie korzystać przez te 2 dni planowanego postoju na dziko , to byś dostał bardziej precyzyjne odpowiedź i była by ona trochę (tylko trochę) inna od poprzedniej | Wyczuwam sarkazm. Spoko, niech Ci będzie.
Konkretny pacjent, żeby już nie rozbijać się na innych producentów:
lodóweczka Abem
Ktoś ma jakieś doświadczenia, bo teoretycznych rozważań padło już chyba dość?
joko napisał/a: | Precyzyjna odpowiedź tylko po fizycznym sprawdzeniu, bo inaczej to wróżby z fusów . | O! To! To! Taki właśnie mam wniosek z tej dyskusji, bo jednoznacznej odpowiedzi brak. Mimo wszystko jestem z niej zadowolony, bo paru rzeczy się dowiedziałem
Komplecik - 2023-11-30, 18:25
Lodówka nie jest potrzebna, ale jak już
Kolega wymienił oryginalną kamperową gazowo/12/230 na kompresorową Dometic, zużywa +- 50A z akumulatora na dobę,lodówkę obsługuje lifepo4 280A, 2 solarny chyba 300,
40A ładowarka sieciowa, ładowarka Dcdc z alternatora Victron 30A
Myślę że na forum jest sporo takich zestawów,
Bim - 2023-11-30, 18:50
joko napisał/a:
Jakbyś od razu napisał, że chodzi Ci o lodóweczkę a nie lodówkę
Wyczuwam sarkazm. Spoko, niech Ci będzie.
Konkretny pacjent, żeby już nie rozbijać się na innych producentów:
lodóweczka Abem |
Ja to też wyczuwam jako naprawę nadszarpniętej reputacji na forum odnośnie tej firmy
Obym się mylił
Dziwię się że jest jeszcze cierpliwość udowadniania w postaci rozmowy akademickiej że brak solara na dachu to sedno kamperowania dla początkującego "magistra" w tym temacie
Brat - 2023-11-30, 18:53
przemo.d napisał/a: | Jak co dzień będziesz jeździł autem to bez solara dasz radę, jak chcesz postać z lodówką kompresorową to bez solara i to nie jednego nie masz szans /nawet nie próbuj bo szkoda urlopu / | Nic dodać, nic ująć... Pełna zgoda.
Ponadto myślę, że na większość Twoich pytań najbardziej kompetentnie odpowie właśnie Marcin (ABeM). Ja trzeci rok jeżdżę z jego lodówką i jestem przeszczęśliwy... ale na dachu 340W i dwa aku AGM, razem 200 kWh.
Kazik II - 2023-11-30, 19:01
Tu trzeba by zapewne nakreślić krzywą obniżania się temperatury wnętrza lodówki. Od temperatury początkowej do zadanej. O temperaturze początkowej tu nie wspomniano, natomiast zadana 0 st. to chyba rzeczywiście "z czapy" bo żadna lodówka do tej temperatury w praktyce nie schładza. Prócz zamrażalnika oczywiście. A jaką temperaturę początkową podał producent nie wiemy. Może +10 st.? W każdym razie przy letniej temperaturze początkowej np 25 st. do zadanych 0 st.w ciągu 18 min. można między bajki włożyć.
SlawekEwa - 2023-11-30, 19:10
ArQ napisał/a: | Ale zauważasz, że są ludzie, którzy odchodzą od solarów, czy nie?
|
Jedna jaskółka wiosny nie czyni
peja76 - 2023-11-30, 20:15
Brat napisał/a: | przemo.d napisał/a: | Jak co dzień będziesz jeździł autem to bez solara dasz radę, jak chcesz postać z lodówką kompresorową to bez solara i to nie jednego nie masz szans /nawet nie próbuj bo szkoda urlopu / | Nic dodać, nic ująć... Pełna zgoda.
Ponadto myślę, że na większość Twoich pytań najbardziej kompetentnie odpowie właśnie Marcin (ABeM). Ja trzeci rok jeżdżę z jego lodówką i jestem przeszczęśliwy... ale na dachu 340W i dwa aku AGM, razem 200 kWh. |
Jak radzisz sobie zimą? przecież solary teraz praktycznie nia pracują.
bert - 2023-11-30, 20:42
w odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule, owszem da się, ale to bez sensu (nie mieć skoro tanie i skuteczne) patrząc na plusy płynące z posiadania
Brat - 2023-11-30, 21:51
peja76 napisał/a: | Jak radzisz sobie zimą? przecież solary teraz praktycznie nia pracują. |
U mnie pracują... Może dlatego, że i je zakładał Marcin właśnie?
A serio: oczywiście, że ich wydajność jest mniejsza. Ale solary nie są przecież jedynym zewnętrznym źródłem prądu...
DK-Tadeusz - 2023-11-30, 22:01
Cytat: | Nic dodać, nic ująć... Pełna zgoda. i dwa aku AGM, razem 200 kWh. |
1kWh to cirka 10kG a 200 takich to daje 2000 kG accu ?
Ten camper to ciężarowy ?
jb - 2023-12-01, 08:00
[quote="przemo.d"] ArQ napisał/a: | peja76 napisał/a: | Ja już solarów nie chcę (...) |
Jak co dzień będziesz jeździł autem to bez solara dasz radę, jak chcesz postać z lodówką kompresorową to bez solara i to nie jednego nie masz szans /nawet nie próbuj bo szkoda urlopu /
Pozdrawiam. |
Kilka postów wcześniej pisałem że na kompresorowej lodówce postoję kilka dni praktycznie bez ładowania z solarów na kwasowym akumulatorze 120 Ah. Głupoty piszesz a inni to powielają bo maja doświadczenia tylko lodówkami gazowymi poprzedniej generacji co przełączone na prąd żarły go na potęgę do tego z mizernym efektem w postaci chłodzenia.
I wcale producenci lodówek podając parametry zużycia nie odpłynęli. Tak to działa właśnie.
peja76 - 2023-12-01, 08:42
Ale solary nie są przecież jedynym zewnętrznym źródłem prądu...[/quote]
To jakie masz inne żródło prądu stojąc na dziko?
bert - 2023-12-01, 09:30
np.: agregat prądotówrczy
krzlac - 2023-12-01, 09:37
bert napisał/a: | np.: agregat prądotówrczy |
Zdecydowanie, lepiej czasem 5 minut powarczeć np. dla zrobienia kawy ekspresem, niż potem
godzinami wypatrywać słońca, które nie zawsze wtedy świeci kiedy nam się kończy prąd.
ArQ - 2023-12-01, 10:11
Bim napisał/a: | Ja to też wyczuwam jako naprawę nadszarpniętej reputacji na forum odnośnie tej firmy
Obym się mylił |
Mylisz się. Nie znam ich, nie znam ich produktów, a żona zobaczywszy ich stronę od razu powiedziała NIE
Po prostu najprościej było mi się odnieść do rzeczonych lodówek.
Bim napisał/a: | Dziwię się że jest jeszcze cierpliwość udowadniania w postaci rozmowy akademickiej że brak solara na dachu to sedno kamperowania dla początkującego "magistra" w tym temacie |
Pragnę zauważyć, że udowadniając mi, że się mylę, próbujecie to samo udowodnić tym, którzy już solarów się pozbyli albo właśnie zamierzają to zrobić uważając je za zbędny balast.
Brat napisał/a: | Ja trzeci rok jeżdżę z jego lodówką i jestem przeszczęśliwy... |
Potrafisz ocenić tak plus minus, ile taka lodówka w rzeczywistości zjada Ci prądu?
SlawekEwa napisał/a: | Jedna jaskółka wiosny nie czyni |
Nie zagłębiając się zbytnio w temat znam już dwie
bert napisał/a: | w odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule, owszem da się, ale to bez sensu (nie mieć skoro tanie i skuteczne) patrząc na plusy płynące z posiadania |
O skuteczność solarów pytałem w pierwszym poście. Co wrzucić zatem na dach, aby to pracowało (przynajmniej jako tako) w cieniu?
krzlac napisał/a: | Zdecydowanie, lepiej czasem 5 minut powarczeć np. dla zrobienia kawy ekspresem, niż potem godzinami wypatrywać słońca, które nie zawsze wtedy świeci kiedy nam się kończy prąd. |
To są właśnie moje wątpliwości. Skoro solary są super, jestem otwarty. Wrzucę na dach, tylko ile to realnie da mi prądu w cieniu lub przy zachmurzonym w Polsce niebie, lub wiosną, czy jesienią, kiedy słońce dość nisko stoi?
orkaaa - 2023-12-01, 10:38
Co do solarów i ich efektywności. Mam nowy zestaw 420 wat najnowsze technologie mppt Victrona 30 A i ….. latem we Francji dojechało do 390 wat ale oczywiście tak pracuje tylko wtedy gdy słońce w zenicie. W Polsce w zenicie 360 wat. Czyli w sumie na maxa. Daje to 30 A to oczywiście maxymalny uzysk ale biorąc pod uwagę długi dzień to średnia wyjdzie bardzo duża. Nie da się niestety pomierzyć całego uzyskanego prądu bo jest akumulator pełny do kończy się ładowanie z solara / nie puszcza bms i victrona/.
I teraz praca w najgorszych warunkach czyli zero słońca, pełne zachmurzenie koniec listopada około południa 2.5 A ale jak wyszło słońce 7-9 A.
Podsumowanie latem solar rozwiązuje wszystkie problemy bo ładuje tak samo jak dc dc czyli około 30 A.
Jesień, zima wiosna w krytycznych warunkach ładuje tyle by uzupełnić braki związane z ogrzewaniem, pompka / diesel / i wiatraki do rozprowadzania. Jeżeli jest troszeczkę słońca albo chociaż trochę jaśniej to ładuje 4-5 A. To konkretne i pewne dane bo mam wszystko opomiarowane i licznika nie da się oszukać.
Tak więc wszystko zależy od tego ile stoimy a ile jeździmy / alternator / i ile prądu nam potrzeba. Mnie latem dużo potrzeba bo ładuje jeszcze aku 100 Ah do silnika elektrycznego i muszę ten prąd jakiś wyprodukować. Nie wyobrażam sobie stać nad jeziorem trzy godziny na silniku by alternator wyprodukował 100 Ah.
ArQ - 2023-12-01, 11:03
orkaaa napisał/a: | Co do solarów i ich efektywności.(...) |
Dzięki za konkrety!
Chętnie poczytam jeszcze inne wypowiedzi w tym temacie.
Ponieważ...
Jak mam szukać słońca, a blaszanką raczej wolałbym nie... Jak mam ciągle martwić się, czy aby aku mi się ładują, czy nie... Itd. itp. To chyba wolę wyskoczyć autem na obiad (a LiFePO4 podobno szybko się ładują) i w ten sposób się doładować w razie czego.
Że nie wspomnę o zaoszczędzonym czasie na zakładanie solarów. Ale niech to - pomińmy. Chodzi o zwykłe życie na co dzień z solarami lub bez w Polsce.
Brat - 2023-12-01, 11:17
Cytat: | Potrafisz ocenić tak plus minus, ile taka lodówka w rzeczywistości zjada Ci prądu? | Nawet nie próbowałem; wiedza ta nie jest mi do niczego potrzebna.
peja76 - 2023-12-01, 11:51
krzlac napisał/a: | bert napisał/a: | np.: agregat prądotówrczy |
Zdecydowanie, lepiej czasem 5 minut powarczeć np. dla zrobienia kawy ekspresem, niż potem
godzinami wypatrywać słońca, które nie zawsze wtedy świeci kiedy nam się kończy prąd. |
W 5min jesteś w stanie naładować tak akumulator że zrobisz kawę i lodówka może caly dzień pracować?
SlawekEwa - 2023-12-01, 13:05
peja76 napisał/a: | W 5min jesteś w stanie naładować tak akumulator że zrobisz kawę |
w 5 min robi kawę ekspresem korzystają z 230V agregatu
krzlac - 2023-12-01, 13:12
peja76 napisał/a: | ...W 5min jesteś w stanie naładować tak akumulator że zrobisz kawę i lodówka może caly dzień pracować? |
Trochę fizyki. Przeciętny ekspress (mój) ma 1000W. Przez 5 minut "zje" ok 5 Ah.
Aby to odzyskać musiałbyś przez 5 minut ładować prądem ok 85 A.
Ekspress podałem jako prosty przykład. A wyobraź sobie kawkę dla 6 osób. Ty, żona i czwórka znajomych.
prusiak - 2023-12-01, 14:31
ArQ napisał/a: | Dzięki za konkrety!
Ponieważ...
Jak mam szukać słońca, a blaszanką raczej wolałbym nie... Jak mam ciągle martwić się, czy aby aku mi się ładują, czy nie... Itd. itp. To chyba wolę wyskoczyć autem na obiad (a LiFePO4 podobno szybko się ładują) i w ten sposób się doładować w razie czego.
Że nie wspomnę o zaoszczędzonym czasie na zakładanie solarów. Ale niech to - pomińmy. Chodzi o zwykłe życie na co dzień z solarami lub bez w Polsce. |
Czytając tą całą dyskusję, biorąc pod uwage Twoj zakładany charakter wypoczywania to zainwestowałbym w pojemność akumulatorów, tak na oko 2x200Ah (najlepiej w LiFePo4). W pełni naładowane spokojnie starczą na kilka dni. Fotowoltaika w Twoim przypadku nie ma aż takiego znaczenia. Ewentualne braki podładujesz przejażdżką po okolicy lub podczas przemieszczenia się w kolejną miejscówkę. A jak ci się kiedyś odmieni to sobie w drugim kroku zainstalujesz 2 panele po 180W i już. Powodzenia.
bert - 2023-12-01, 15:41
bert napisał/a: | w odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule, owszem da się, ale to bez sensu (nie mieć skoro tanie i skuteczne) patrząc na plusy płynące z posiadania |
O skuteczność solarów pytałem w pierwszym poście. Co wrzucić zatem na dach, aby to pracowało (przynajmniej jako tako) w cieniu?
? |
przecież nie ma uniwersalnych zasad skoro nie ma uniwersalnych potrzeb.
Na dyliżansie (iveco 4010 4x4) przez lata nie miałem panelu gdyż służy mi (on ten dyliżans) do tego by się nieustanie włóczyć (poza nocnymi postojami ciągle w ruchu), nie zaś stać gdzieś w krzakach.
I było dobrze dopóki nie zrobiło się tak, że upały wymusiły sjestę pomiędzy ca 11 a 15. Wówczas dostał 100W panel którego działanie spokojnie rekompensuje działanie lodówki, pompy wody i oświetlenia, okazjonalne przetwornica. Nic więcej nie jest mi potrzebne
W Fanaberii (iveco 9016) zastosowałem dwa panele po 180 W (24V bo to ciężarówka) zamontowane na dachu, każdy z nich "pędzi" inny akumulator. Jeden podporządkowany jest aku podwozia (fabryczna instalacja + wyciągarka) drugi pozostałym potrzebom. Mieszkalna (instalacja) to dwie (40 litrowe) lodówki, pompa wody, oświetlenie, wentylacja, przetwornica z 24 na 12 V oraz marginalnie radio, od czasu do czasu przetwornica 2000W. Reszta jest na gaz (kuchenka i przepływowy ogrzewacz wody typu "junkers"albo ropę (ogrzewanie kontenera). Mam też przenośny panel 12V (kontener ma instal 12V i oddzielne od 2 insta 24V własne akumulatory - mam 3 bloki aku) który mogę sobie dowolnie ustawić w pobliżu auta kierując go stosownie do pory dnia i kierunków świata. W kontenerze największe zużycie mam pod wieczór gdy dachowe już nie najlepiej działają z powodu kąta padania promieni sło. Przestawny panel ma jeszcze tą zaletę, że w czasie południowych postojów pojazd mogę w całości schronić w mocnym cieniu a na działanie "światła" wystawić sam panel jeżeli dłużej stoję w ciągu dnia.
Zawsze ale to zawsze, nawet po kilku dniach bez słońca mam prąd realizujący moje potrzeby. Aku zawsze są naładowane na full.
STAR 244 którego sobie dla zabawy obecnie buduje będzie miał solary ale wyłącznie w wersji przenośnej (tak jak do kontenera w fanaberii). Tzn panel ma swój stały uchwyt na boku pojazdu lub z tyłu - tu ciąglę rozważam rozwiązanie takie lub takie, ale nie o tym temat. W razie potrzeby wypinam z mocowania i ustawiam tam gdzie chcę i gdzie jest to najkorzystniejsze z punktu widzenia padania prom słon. Będą to dwie 100 tki, jedna do aku podwozia druga do zabudowy.
Zważ, że część prądożernych urządzeń mam zastąpinych urządzeniami gazowymi, wz z tym nie mam dużego zapotrzebowania na prąd. Niemnie dwie lodówki z czego jedna w funkcji zamrażalnik pełna mięcha dla psów coś tam jednak ciągnie.
Jeżeli nie chcesz montować na stałe paneli (nie wiem dlaczego nie, ale skoro...) to rozważ panel przenośny.
dodać wypada:
Dyliżans to dwa aku po 100 Ah każdy (spięte dual system'em)
Fanaberia to: "a" - 24V 125 Ah podwozie, "b" - 24V 125 Ah nadwozie, "c" - 12V 125 Ah kontener mieszkalny. "a" i "b" spięte dual systemem. "b" i "c" spinane manualnie poprzez przetwornicę / ładowarkę 24 >14.0V
STAR to: "a" 24V 125 Ah "b" - podwozie i 24V 125 Ah kontener. Spięte dual systemem
Wszystkie oprócz STAR "b" to zwykłe kwasiaki.
Zatem odpowiedni pakiet aku i do tego wsparcie alternatora przez solary na czas ew dłuższych postojów.
Chcesz stać w cieniu - zastosuj przenośny panel
joko - 2023-12-01, 16:35
bert napisał/a: |
przecież nie ma uniwersalnych zasad skoro nie ma uniwersalnych potrzeb.
|
Dokładnie tak i dlatego każdy z Nas odpowiada na zadane tutaj pytanie na podstawie własnych doświadczeń lub tak jak by sam zrobił , gdyby miał podobny dylemat.
Skoro mamy różne potrzeby to i różne doświadczenia w ich zaspakajaniu.
To czy lodówka pobiera tyle czy tyle, ile kawek zrobimy na 200Ah i temu podobne sprawy , to w/g mnie kwestia drugorzędna, bo konkretne potrzeby wychodzą zawsze w eksploatacji i jak po czasie wychodzą braki to się je uzupełnia .
W tym wątku najbardziej kontrowersyjny dla mnie jest sam fakt rezygnacji z PV w ogóle i próba budowy "elektryki" w kamperze z pominięciem korzyści i możliwości jakie PV daje.
Kazik II - 2023-12-01, 18:36
prusiak napisał/a: | ArQ napisał/a: | Dzięki za konkrety!
Ponieważ...
Że nie wspomnę o zaoszczędzonym czasie na zakładanie solarów. Ale niech to - pomińmy. Chodzi o zwykłe życie na co dzień z solarami lub bez w Polsce. |
Czytając tą całą dyskusję, biorąc pod uwage Twoj zakładany charakter wypoczywania to zainwestowałbym w pojemność akumulatorów, tak na oko 2x200Ah (najlepiej w LiFePo4). |
To już trochę zaczyna odlatywać w obszary absurdu. Taki zestaw baterii to koszt parokrotnie wyższy niż instalacja PV z wystarczającymi bateriami. No chyba że kwasówki ale wożenie 4 klamotów o wadze łącznej 100 kg to też mało podniecająca idea.
peja76 - 2023-12-01, 19:27
krzlac napisał/a: | peja76 napisał/a: | ...W 5min jesteś w stanie naładować tak akumulator że zrobisz kawę i lodówka może caly dzień pracować? |
Trochę fizyki. Przeciętny ekspress (mój) ma 1000W. Przez 5 minut "zje" ok 5 Ah.
Aby to odzyskać musiałbyś przez 5 minut ładować prądem ok 85 A.
Ekspress podałem jako prosty przykład. A wyobraź sobie kawkę dla 6 osób. Ty, żona i czwórka znajomych. |
Do da się w 5min czy nie da?
mischka - 2023-12-01, 20:14
ja mam solara i się sprawdza w każdych warunkach
peja76 - 2023-12-01, 20:58
[quote="mischka"]ja mam solara i się sprawdza w każdych warunkach [/quote
Dokładnie, najważniejsze to się dobrze ustawić
Kazik II - 2023-12-01, 21:25
mischka napisał/a: | ja mam solara i się sprawdza w każdych warunkach |
Fakt, ciągnie nawet przez warstwę śniegu. Gdzie taki można kupić?
mischka - 2023-12-01, 21:28
to nie są tanie rzeczy
Komplecik - 2023-12-01, 21:49
mischka napisał/a: | to nie są tanie rzeczy |
Ale bardzo przydatne
Mój nawet w gwiazdach robi prąd
prusiak - 2023-12-01, 23:03
Kazik II napisał/a: | To już trochę zaczyna odlatywać w obszary absurdu. Taki zestaw baterii to koszt parokrotnie wyższy niż instalacja PV z wystarczającymi bateriami |
Zauważ kiedy i jak kolega zamierza jeździć... co mu po panelach jak będzie stał w cieniu.... Więc jak nie chce fotowoltaiki, to niech te pieniadze przeznaczy na akumulatory a wiecej bedzie mial pozytku niz z solarów...
peja76 - 2023-12-02, 14:51
Mój drogi, specjalnie dla ciebie, 19h staliśmy, ogrzewanie, trochę światła, pompka wody(dwa prysznice) I tyle prądu jeszcze zostało. Sam zadecyduj czy Ci starczy. Oczywiście solary nie pracowały
krzlac - 2023-12-02, 15:56
peja76 napisał/a: | ... 19h staliśmy, ogrzewanie... |
Będzie precyzyjniej jak dodasz, że ogrzewanie gazowe.
orkaaa - 2023-12-02, 16:58
Wynik realny jeśli ogrzewanie na gaz / diesel bierze trochę więcej / i zero ….. drobnej elektryki. Drobna to np router, ładowarki do telefonów do komputera. Żadnych tosterów, kawki z ekspresu, żadnego gotowania na airfryerze oraz suszenia włosów i oczywiście przetwornicy.
Jeżeli dołożysz sprzęt o którym piszę nie ma opcji zamiast 30 Ah na dobę wyjdzie z 80 Ah przy ekonomicznym użytkowaniu. Fizyka nauka ścisła …. Każde urządzenie ma opisana moc w watach.
Na tym boczniku który zainstalowałeś dokładnie to widać. Podłącz suszarkę 1200 wat i popracuje 10 min to zobaczysz różnicę.
Kazik II - 2023-12-02, 17:57
Komplecik napisał/a: | Mój nawet w gwiazdach robi prąd |
To duże światło to chyba Księżyc. Więc raczej prąd-"kiężycówka"
A co do meritum to stanowisko any-solarowców wygląda mi na zawody w survivalu - kto dłużej wytrzyma bez doładowania.
peja76 - 2023-12-02, 18:49
orkaaa napisał/a: | Wynik realny jeśli ogrzewanie na gaz / diesel bierze trochę więcej / i zero ….. drobnej elektryki. Drobna to np router, ładowarki do telefonów do komputera. Żadnych tosterów, kawki z ekspresu, żadnego gotowania na airfryerze oraz suszenia włosów i oczywiście przetwornicy.
Jeżeli dołożysz sprzęt o którym piszę nie ma opcji zamiast 30 Ah na dobę wyjdzie z 80 Ah przy ekonomicznym użytkowaniu. Fizyka nauka ścisła …. Każde urządzenie ma opisana moc w watach.
Na tym boczniku który zainstalowałeś dokładnie to widać. Podłącz suszarkę 1200 wat i popracuje 10 min to zobaczysz różnicę. |
Tak ogrzewanie gazowe, do zabawy to Ja mam LiFePo4 200ah i myślę że taki koledze by wystarczył
peja76 - 2023-12-02, 18:55
A co do meritum to stanowisko any-solarowców wygląda mi na zawody w survivalu - kto dłużej wytrzyma bez doładowania. [/quote]
Kolego Ja nie mam nic przeciwko solarą, ale nie każdemu są potrzebne bo nie zawsze spełniają swoją rolę, jak widać nie wszyscy mogą to zrozumieć. Ty pewno jeździsz tylko ak solary pracują, jakie to smutne
joko - 2023-12-02, 19:22
orkaaa napisał/a: | Wynik realny jeśli ogrzewanie na gaz / diesel bierze trochę więcej / i zero ….. drobnej elektryki. Drobna to np router, ładowarki do telefonów do komputera. Żadnych tosterów, kawki z ekspresu, żadnego gotowania na airfryerze oraz suszenia włosów i oczywiście przetwornicy.
|
A autor wątku podaje, że bojler elektryczny 600W, smartfony, laptopy ........ i ładowanie rowerów elektrycznych
Ja w pierwszym kamperze też kiedyś nie miałem solarów i aku było 100Ah w kwasie i też jakoś szło żyć ...... ale co to za życie
joko - 2023-12-02, 19:30
Kazik II napisał/a: |
A co do meritum to stanowisko any-solarowców wygląda mi na zawody w survivalu |
Coś w tym jest. Nie pierwszy to przypadek i pewnie nie ostatni, gdzie górę bierze przekonanie , że w karawaningu obowiązuje zasada "im gorzej tym lepiej"
Zgodnie z tą zasadą można poddać w wątpliwość sens posiadania każdego sprzętu na pokładzie kampera ...... a ostatecznie również i jego samego
orkaaa - 2023-12-02, 22:35
Joko w punkt to ująłeś !!!!
peja76 - 2023-12-03, 10:05
joko napisał/a: | Kazik II napisał/a: |
A co do meritum to stanowisko any-solarowców wygląda mi na zawody w survivalu |
Coś w tym jest. Nie pierwszy to przypadek i pewnie nie ostatni, gdzie górę bierze przekonanie , że w karawaningu obowiązuje zasada "im gorzej tym lepiej"
Zgodnie z tą zasadą można poddać w wątpliwość sens posiadania każdego sprzętu na pokładzie kampera ...... a ostatecznie również i jego samego |
Normalnie DRAMAT, Panowie wy chyba podróżujecie tylko latem a zimą to jedziecie na jakieś pola kempingowe których w tym okresie jest nie wiele czynnych, nie ograniczajcie się, bez solarów da się podróżować i to całkiem komfortowo . Sami sobie wystawiacie opinię i to bardzo słabą, nie ma prądu nie jadę bo nie mam suszarki....... a po co komu to wszystko na Weekend, My jedziemy się zrelaksować po ciężkim tygodniu i odpocząć a nie gotować jedzenie........ w Weekend to się idzie do restairacji
Pozdrowienia z zaśnieżonego Kołobrzegu, spróbujcie naprawdę warto
Banan - 2023-12-03, 11:27
peja76 napisał/a: | Normalnie DRAMAT, Panowie wy chyba podróżujecie tylko latem a zimą to jedziecie na jakieś pola kempingowe których w tym okresie jest nie wiele czynnych, nie ograniczajcie się, bez solarów da się podróżować i to całkiem komfortowo . Sami sobie wystawiacie opinię i to bardzo słabą, nie ma prądu nie jadę bo nie mam suszarki....... a po co komu to wszystko |
Kolego, chciałeś błysnąć, to trzeba było obsypać się brokatem.
Próbujesz obrażać bardzo wielu wytrawnych podróżników z tego forum, poczytaj sobie najpierw, dopiero coś napisz.
Co do solarów, da się bez nich żyć, ale po co?? Mamy XXI wiek i zwykłą głupotą jest nie korzystać z darmowego prądu. Ale wolny wybór, jak ktoś nie ma potrzeby, nie montuje, bo lubi survival.
Od ponad 3 lat mam akumulator LiFePo4 i solar na dachu i od tego czasu nie podłączałem się do słupka 230V, cała instalacja zaspokaja potrzeby prądowe. Nawet mam wymontowany prostownik do ładowania akumulatorów, bo dla mnie to zbędny balast. Żeby było jasne, jeżdżę również zimą.
Co do pytania ArQ - montuj solary, Twój akumulator za to Cię pokocha
joko - 2023-12-03, 11:48
peja76 napisał/a: | Panowie wy chyba podróżujecie tylko latem a zimą to jedziecie na jakieś pola kempingowe |
Z tym to każdy ma indywidualnie , zależnie co kto lubi. Ja na ten przykład podróżuję cały rok , ale kamperem od wiosny do jesieni, a w zimie podróżuję tam...... gdzie jest lato
Świat jest zbyt duży i zbyt piękny, abym miał się ograniczać tylko do miejsc do których jestem w stanie dojechać kamperem. Co by to było za podróżowanie ? Zwyczajne kręcenie się koło komina
Zimy nie znoszę , a korzystanie z kampera w warunkach zimowych uważam za nieporozumienie.
Jeśli komuś to pasuje , to proszę bardzo. Wszystko zgodnie z zasadą "nie mój cyrk, nie moje małpy"
peja76 napisał/a: |
bez solarów da się podróżować i to całkiem komfortowo . |
Nikt nie kwestionuje możliwości, a jedynie sens
Sami sobie wystawiacie opinię i to bardzo słabą, nie ma prądu nie jadę bo nie mam suszarki....... a po co komu to wszystko na Weekend |
No to zależy od tego kto się w weekend myje ...... tak a propos wystawiania sobie opinii
peja76 napisał/a: | My jedziemy się zrelaksować po ciężkim tygodniu i odpocząć a nie gotować jedzenie........ w Weekend to się idzie do restairacji
|
W podróży (również kamperowej) to zazwyczaj korzysta się z restauracji i to nie tylko w weekendy. W moim przypadku z kuchni w kamperze korzystam tylko wtedy kiedy wokół nie ma infrastruktury.
Komplecik - 2023-12-03, 12:06
Normalnie DRAMAT, .... |
Czemu dramat ,
Moim skromnym zdaniem jeśli bym montował zestaw prądowy do całkiem nowego kamperka było by to
LiFePO4 około 300A
Solar około 400W
DcDc około 30A /50A do przemyślenia
Przetwornica 2500/5000
Automatyczny przełącznik agregatowy 230V / przetwornica
To powinno zaspokoić moje potrzeby letnio/zimowe
Lubię też wypady wekendzikowe, ale ciut przedłużony 5dniowy by nie korkować się w korkach,
peja76 - 2023-12-03, 12:50
Banan napisał/a: | peja76 napisał/a: | Normalnie DRAMAT, Panowie wy chyba podróżujecie tylko latem a zimą to jedziecie na jakieś pola kempingowe których w tym okresie jest nie wiele czynnych, nie ograniczajcie się, bez solarów da się podróżować i to całkiem komfortowo . Sami sobie wystawiacie opinię i to bardzo słabą, nie ma prądu nie jadę bo nie mam suszarki....... a po co komu to wszystko |
Kolego, chciałeś błysnąć, to trzeba było obsypać się brokatem.
Próbujesz obrażać bardzo wielu wytrawnych podróżników z tego forum, poczytaj sobie najpierw, dopiero coś napisz.
Co do solarów, da się bez nich żyć, ale po co?? Mamy XXI wiek i zwykłą głupotą jest nie korzystać z darmowego prądu. Ale wolny wybór, jak ktoś nie ma potrzeby, nie montuje, bo lubi survival.
Od ponad 3 lat mam akumulator LiFePo4 i solar na dachu i od tego czasu nie podłączałem się do słupka 230V, cała instalacja zaspokaja potrzeby prądowe. Nawet mam wymontowany prostownik do ładowania akumulatorów, bo dla mnie to zbędny balast. Żeby było jasne, jeżdżę również zimą.
Co do pytania ArQ - montuj solary, Twój akumulator za to Cię pokocha |
Czy ja kogoś obrażam Widzę że tu też sami światowi ludzie znając się na wszystkim, się dziwicie że to forum umiera, Ja już się nie dziwię
Komplecik - 2023-12-03, 13:16
Czy ja kogoś obrażam Widzę że tu też sami światowi ludzie znając się na wszystkim, się dziwicie że to forum umiera, Ja już się nie dziwię |
Oj nie obrażaj się , wiemy że to ćwiczyłeś i jesteś pewien że solara nie trzeba Tobie, jednak pytania zadajesz chcesz potwierdzić swoją tezę,
Koledzy tu na forum siekacze potracili masę sprzętu sfajczyli więc nie ma co wyważyć otwartych drzwi, no ale jak chcesz jak chcesz, z czasem to zrozumiesz młody na forum jesteś więc cieszą ciebie podskoki i to jest fajne bo ożywiasz to lekko senne forum, czekaj niech tylko Niedźwiedź się obudzi
Ps. Koledzy, nowy na forum, zasypcie kolegę to głowa oprzytomnieje
adaml61 - 2023-12-03, 14:57
peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam Widzę że tu też sami światowi ludzie znając się na wszystkim, się dziwicie że to forum umiera, Ja już się nie dziwię | Nie mogłeś zabłysnąć na Karawaningu.pl chcesz błysnąć tu .Chyba znów będziesz przekonywał że solary są nie potrzebne ,jak tam że kamper jest be .Chyba nie muszę Ci wysyłać linków do tego co tam pisałeś , nawet Tomi stwierdził , największy krytyk kamperów kupił kampera . A może TY nie masz ani tego ani tego i fantazjujesz .
[ Komentarz dodany przez: Banan: 2023-12-03, 17:45 ]
Poprawiłem cytat
orkaaa - 2023-12-03, 16:06
Oj się zrobiło gorąco od pytania o solary. Sprawa prosta chcesz to zakładasz, nie chcesz to nie …szkoda czasu na techniczne argumenty, bo jak pojawia się ten o suszarce /Peja 76/ to ręce opadają.
Jeśli ktoś uważa że nie potrzebuje solarów, lifepo4, przetwornicy, ledów itd to NIE. Bez tego da się żyć i podróżować- według własnych zasad.
peja76 - 2023-12-03, 16:10
[quote="adaml61"] peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam Widzę że tu też sami światowi ludzie znając się na wszystkim, się dziwicie że to forum umiera, Ja już się nie dziwię[/quote Nie mogłeś zabłysnąć na Karawaningu.pl chcesz błysnąć tu .Chyba znów będziesz przekonywał że solary są nie potrzebne ,jak tam że kamper jest be .Chyba nie muszę Ci wysyłać linków do tego co tam pisałeś , nawet Tomi stwierdził , największy krytyk kamperów kupił kampera . A może TY nie masz ani tego ani tego i fantazjujesz . |
Witaj Adamie, nigdzie nie chcę byłszczeć broń Boże, nigdzie nie napisałem że solary nie potrzebne ale że można bez nich żyć i to nieźle także proszę nie przekręcaj, to raczej koledzy twierdzą że życie bez nich jest nie możliwie a ja grzecznie im pokazuje że można, co mam w zamian wyśmiewanie i że oni jednak wiedzą lepiej bo uprawiają ten sport od dawna, brak słów. Co do Kampera byś zadzwonił lub się spotkał wiedział byś że to była zamierzona AKCJA. Co do tamtego forum to szkoda mi tych ludzi co zostali, 99% fantastyczne OSOBY z większosćią miałem I mam kontakt osobisty jak i telefoniczny, bardzo dużo osób ubolewalo że zlikwidowałem konto, ale cóż jak Tomi woli kolegów to trudno.
Z tego co widzę tu zaczynają mnie lubić i nawet twierdzą że rozkręcam Forum. Teraz nie wiem czy dalej dążyć inne tematy czy jednak odpuścić yszczerzony:
Ps. Mam nadzieję że widziałeś ile osób polikwidowało Konata i to całkiem nie dawno
BikerB - 2023-12-03, 16:23
przeciez to jest dyskusja lekko pozbawiona sensu wszystko zalezy od upodoban i potrzeb wlasciciela (no czasami on tych potrzeb nie zna)
przykladowo ja panela solarnego nie mam mimo ze w vanie nie ma gazu wsio na prad (no ogrzewanie truma diesel) zmywarka, mikrofala, indukcja i ekspress
no ale ja korzystam tylko w weekendy albo bank holiday 2-3 dni gora niby malo ale ja do jednego morza mam 200km do drugiego tez 200km, lake district 200km , peak district 60km etc.
nie wykluczone ze ten panel zaloze -a dlaczego by nie ?- przeciez posiadanie kampera sensu ekonomicznego nie ma , to jest po prostu duza droga zabawka.
i jak ktos chce sie bawic w jakis hardkor z 600 W grzalka wody to jego wybor i jego zabawa, tak samo 100Ah akumulatorow prosze bardzo
dla mnie to sensu nie ma ale dla kogos moze miec
rakro1 - 2023-12-03, 16:52
Czytam wpisy kolejne w tym wątku z narastającym zachwytem. Nieistotne źródła zasilania jak nieistotne zabieranie w trasę łyżki tylko zamiast kompletu sztućców czy otwieranie wina bez korkociągu. Da się !!!
Ale jeśli ktoś zadaje pytanie to znaczy, że nie ma pewności i chce się doradzić. Pyta na forum, gdzie każdy ma te nieszczęsne solary i jest przekonany, że nie są drogie i nie przeszkadzają w niczym, gdy są nawet inne źródła zasilania.
I to nasze forum kochane zostało zaprzęgnięte do teoretycznych wyliczeń i prób udowodnienia, że może jakoś się da. I kolejne wpisy mają to potwierdzać a wszyscy próbują nieśmiało przemycić myśl " co Ci szkodzi, załóż te solary, jeśli nie teraz to może kiedyś z nich skorzystasz ".
A zachwyt wywołuje Wasza łagodność, cierpliwość i naiwność chyba jak u Komplecika.
Jesteście super, że wytrzymujecie bo nie spodziewam się, że zainspirowani zaczniecie solary kolejno demontować.
Nie sposób postawić piwo każdemu ale zasługujecie i obiecuję zrealizować ten plan aby w realu swój szacunek w ten sposób okazać.
P.S. Wkleję tu link do bloga z przepięknymi zdjęciami z Grecji. Podobnie jak Joko nie lubię zimy i ucieczka w ciepłe klimaty powinna sprawić Wam przyjemność.
To najpiękniejszy spotkany przeze mnie opis Loutra Eleftheres w Grecji i zdjęcia z terenów, gdzie z Bimem spędziliśmy cudowne chwile. https://jabolowaballada.blogspot.com/search?q=grecja&max-results=20&by-date=true
Polecam ten blog bo język barwny, niespotykany często a podaję go tutaj bo dlaczego nie
P.S. Korek z wina można " wypukać" o ścianę podkładając ręcznik, można wydłubać nożem ale drobinki korka cedzić należy przez fiszbiny, można korek też wepchnąć do środka.
Proponujcie kolejne pomysły. Nadal wożę korkociąg ale jestem otwarty na zmiany.
Banan - 2023-12-03, 18:24
peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam |
Przeczytaj swój wcześniejszy post, tylko ze zrozumieniem.
Tak się składa, że faktycznie, jest tu sporo światowej klasy doświadczonych podróżników i od nich staramy się czerpać wiedzę i doświadczenie. Pełny szacunek dla tych ludzi, bo wielu z nich do tego jest pewnie w wieku Twych rodziców. Ty w szyderczy sposób próbujesz ujmować ludziom wiedzy i doświadczenia właśnie.
joko - 2023-12-03, 18:56
rakro1 napisał/a: | Korek z wina można " wypukać" o ścianę podkładając ręcznik, można wydłubać nożem ale drobinki korka cedzić należy przez fiszbiny, można korek też wepchnąć do środka.
Proponujcie kolejne pomysły. Nadal wożę korkociąg ale jestem otwarty na zmiany. |
Cudowne
peja76 - 2023-12-03, 19:55
Banan napisał/a: | peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam |
Tak się składa, że faktycznie, jest tu sporo światowej klasy doświadczonych podróżników i od nich staramy się czerpać wiedzę i doświadczenie. Pełny szacunek dla tych ludzi, bo wielu z nich do tego jest pewnie w wieku Twych rodziców. Ty w szyderczy sposób próbujesz ujmować ludziom wiedzy i doświadczenia właśnie. |
Mój drogi trzeba było napisać że to forum śwaitowych ludzi a nie zwykłych karawaningowców, potemi widzisz my pospulstwo wchodzimy na dywany i jest jak jest
Ps już raz pisałem ale jeszcze raz napiszę nie dziwię się że to forum umiera, za wysoko czapki nośicie, nie pierwszy raz to słyszałem
Komplecik - 2023-12-03, 20:06
peja76 napisał/a: | Co do Kampera byś zadzwonił lub się spotkał wiedział byś że to była zamierzona AKCJA. |
Kurde nic nie wiemy co to za akcja z tym kamperem
wejże powiedz co, dobrze że mamy kampery?
Znaczy sprzedajesz solary robisz AKCJE, ukaże się lada moment link do sklepu a cała zawierucha jest po to by wywołać zainteresowanie, dobrze myślę
bert - 2023-12-03, 20:25
Mój drogi trzeba było napisać że to forum śwaitowych ludzi a nie zwykłych karawaningowców, potemi widzisz my pospulstwo wchodzimy na dywany i jest jak jest
Ps już raz pisałem ale jeszcze raz napiszę nie dziwię się że to forum umiera, za wysoko czapki nośicie, nie pierwszy raz to słyszałem |
idze idze bajoku
mischka - 2023-12-03, 20:38
bert napisał/a: | idze idze bajoku | jakbym słyszał teściową
joko - 2023-12-03, 20:56
peja76 napisał/a: | to forum śwaitowych ludzi a nie zwykłych karawaningowców |
Ale karawaningowcy to założenia ludzie którzy podróżują po świecie, więc chcąc nie chcąc światowymi ludźmi są
A tak w ogóle to nie jest forum karawaningowe tylko kamperowe ...... niby róznica niewielka, ale zawsze
yamah - 2023-12-03, 21:56
peja76 napisał/a: | a po co komu to wszystko na Weekend, My jedziemy się zrelaksować po ciężkim tygodniu i odpocząć a nie gotować jedzenie........ w Weekend to się idzie do restairacji
|
To na cholerę tobie kamper potrzebny jak można np.elektrykiem lub zaprzęgiem z saniami..też tak ludzie się relaksują i nie narzucaj swojej wizji gotowania/jedzenia w łekent bo np. moja małżonka uwielbia gotować w kamperze,relaksując się przy tym a ja uwielbiam to jeść ( w mojej restauracji). a do tego jest jeszcze wyciąg (jakbyś nie wiedział) i potrzeba znów prąda i solara..i expres,suszarka,golarka,żelazko,gofrownica i ..a co ja tobie będę wyjaśniał i tak nie zrozumiesz
Cytat: | adaml61
Nie mogłeś zabłysnąć na Karawaningu.pl chcesz błysnąć tu .Chyba znów będziesz przekonywał że solary są nie potrzebne ,jak tam że kamper jest be .Chyba nie muszę Ci wysyłać linków do tego co tam pisałeś , nawet Tomi stwierdził , największy krytyk kamperów kupił kampera . A może TY nie masz ani tego ani tego i fantazjujesz . |
Adaś ..jesteś nie możliwy nie poznaje kolegi ochłoń
adaml61 - 2023-12-03, 22:23
Jak się ma porządną elektrownię i magazyn , poco kabel , ja takową mam i magazyn też niezły . Kabel w garażu bo nie potrzebny , a tu zonk . Stanąłem sobie na Korsyce na fajnym kempingu ( zdarz mi się stanąć choć jestem dzikus ) w miejscu gdzie słoneczka w najlepszych godzinach nie brakowało , ale co z tego jak liści z eukaliptusa zasypały solary , wyczyściłem raz i drugi w końcu odpuściłem i pojechałem kupić kabel . I co mam zdemontować bo się raz nie przydały ? Boguś ja tylko stwierdzam fakty .
Robert-4 - 2023-12-03, 22:27
peja76 napisał/a: | Banan napisał/a: | peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam |
Tak się składa, że faktycznie, jest tu sporo światowej klasy doświadczonych podróżników i od nich staramy się czerpać wiedzę i doświadczenie. Pełny szacunek dla tych ludzi, bo wielu z nich do tego jest pewnie w wieku Twych rodziców. Ty w szyderczy sposób próbujesz ujmować ludziom wiedzy i doświadczenia właśnie. |
Ps już raz pisałem ale jeszcze raz napiszę nie dziwię się że to forum umiera, za wysoko czapki nośicie, nie pierwszy raz to słyszałem |
Światowi, albo nie - do Brazylii kamperem nie pojadę , ale może najpierw pochwal się swoimi podróżami kamperem. Takimi aby go było też widać, bo może jak kolega pisał ten Roller to w marzeniach.
Zacznij jednak od ortografii. Post z 16:10 niepotrzebne pisze się razem, między dążyć a drążyć jest różnica, niedawno również pisze się razem. To tylko jeden post, ale rzeczywiście "orzywiasz" forum
adaml61 - 2023-12-03, 22:30
Robert-4 napisał/a: | peja76 napisał/a: | Banan napisał/a: | peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam |
Światowi, albo nie - do Brazylii kamperem nie pojadę , ale może najpierw pochwal się swoimi podróżami kamperem. Takimi aby go było też widać, bo może jak kolega pisał ten Roller to w marzeniach.
Zacznij jednak od ortografii. Post z 16:10 niepotrzebne pisze się razem, między dążyć a drążyć jest różnica, niedawno również pisze się razem. To tylko jeden post, ale rzeczywiście "orzywiasz" forum | Bo nam się kolega obrazi i opuści kolejne forum .I wtedy to na pewno umrze to forum .
Robert-4 - 2023-12-03, 22:38
adaml61 napisał/a: | Robert-4 napisał/a: | peja76 napisał/a: | Banan napisał/a: | peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam |
Zacznij jednak od ortografii. Post z 16:10 niepotrzebne pisze się razem, między dążyć a drążyć jest różnica, niedawno również pisze się razem. To tylko jeden post, ale rzeczywiście "orzywiasz" forum | Bo nam się kolega obrazi i opuści kolejne forum .I wtedy to na pewno umrze to forum . |
Trudno.
Jak ktoś na siłę wmawia innym, że ręczny młynek jest lepszy niż ekspres i daje do zrozumienia, że jesteśmy frajerami to odpowiadam podobnie.
A przy okazji nie noszę wysoko czapki - niski jestem, mam kapelusz
bert - 2023-12-04, 09:34
Robert-4 napisał/a: |
[...]
Trudno.
Jak ktoś na siłę wmawia innym, że ręczny młynek jest lepszy niż ekspres i daje do zrozumienia, że jesteśmy frajerami to odpowiadam podobnie.
A przy okazji nie noszę wysoko czapki - niski jestem, mam kapelusz |
Może nie na siłę i nie wmawia, ale stwierdzam: ręczny młynek jest lepszy to pisałem ja.
Na marginesie zaznaczę, że nie, nie uważam za frajerów tych co myślą inaczej, ja im radzę (zawsze w takich sytuacjach): rób jak chcesz
Ale tak czy siak, co by tu nie mówić lub mówić...
ręczny jest niewątpliwie najlepszy... ja to wiem
prusiak - 2023-12-04, 09:51
Hej starsi forumowi koledzy. Pomimo tego, że tacy doświadczeni jesteście dajecie się wciągać w jakieś gierki kto ile, czym, z czym na dachu i gdzie karawaninguje Proponuje poluzować gumeczke... i wrócić do tematu. Czyli milczeć! dopóki się autor nie wypowie....
Kazik II - 2023-12-04, 11:32
"Kolego, chciałeś błysnąć, to trzeba było obsypać się brokatem. "
Bananku drogi. Twoje aforyzmy to chyba największy pożytek z tej dyskusji
Podobało mi się również "Koledzy już siekacze potracili"
Mam nadzieję, że wątek szybko nie wygaśnie, bo przynajmniej jest niezły ubaw
Brat - 2023-12-04, 16:07
Nie wygaśnie, dopóki mamy wśród nas "prawdziwych Polaków"
Cytat: | Mój drogi trzeba było napisać że to forum śwaitowych ludzi a nie zwykłych karawaningowców, potemi widzisz my pospulstwo |
Banan - 2023-12-04, 16:37
Kazik II napisał/a: | Bananku drogi. Twoje aforyzmy to chyba największy pożytek z tej dyskusji |
Kaziu, czasami mnie tak samoistnie nachodzi... i to całkiem na trzeźwo, nie wiadomo skąd.
Ładnych kilka lat temu, kontrolowałem swoich pracowników zagadując coś do nich, w pewnym momencie spostrzegłem, że jeden z nich w bezpiecznej odległości chodzi za mną krok w krok. Pomyślałem przez chwilę, że to jakieś "ucho" szefostwa, w końcu nie wytrzymałem, odwróciłem się do niego i się zapytałem: Co się za mną tak snujesz? Żenić się chcesz ze mną? Okazało się, że chłop ma oczy pełne łez... ze śmiechu... I mi odpowiada trzymając się za brzuch i śmiejąc się: ja bardzo przepraszam, że tak za panem łażę, ale pan takimi tekstami sypie, że kabarety wysiadają...
Nawet nie wiem, jak mi to wychodzi... tak jakoś
adaml61 - 2023-12-04, 21:02
prusiak napisał/a: | Hej starsi forumowi koledzy. Pomimo tego, że tacy doświadczeni jesteście dajecie się wciągać w jakieś gierki kto ile, czym, z czym na dachu i gdzie karawaninguje Proponuje poluzować gumeczke... i wrócić do tematu. Czyli milczeć! dopóki się autor nie wypowie.... | Następny z K.pl będzie pouczał . Sami podchodziliście ? raczej Tomi was zbanował . U nas jest Darek, i nie na darmo ma nik Banan .Pewnie chcecie się przekonać .
SlawekEwa - 2023-12-04, 22:01
Za ostro to poszło i nie będzie " drążenia nowych tematów"
Kazik II - 2023-12-04, 22:21
adaml61 napisał/a: | nie na darmo ma nik Banan .Pewnie chcecie się przekonać . |
Straszą Bananem. To ja na wszelki wypadek od razu się poddaję
peja76 - 2023-12-05, 03:30
Następny z K.pl będzie pouczał . Sami podchodziliście ? raczej Tomi was zbanował .
Adamie sam odeszłem bo ile można
U nas jest Darek,
I bardzo dobrze że jest tu DAREK,odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu
i nie na darmo ma nik Banan .Pewnie chcecie się przekonać .
W wczorajszej rozmowie przekonałem się że jest to przesympatyczna osoba i razem doszliśmy do wniosku że tak jak przepisy tak i słowo pisane można różnie interpretować, nie było moją intencją nikogo tu urazić a sporo osób odczytało to inaczej, mozliwe że różnica wieku, styl podróżowania......
Bardzo Mi jest przykro że nas wypraszasz, to tak jak bym stanął koło ciebie kamperkiem i mnie wyprosił bo nie zgadzasz się z moim stylem podróżowania. Mój drogi konta nie usunę ale stanę z boku, bo nie moja intencją jest błyszczeć ale patrzeć i w miarę możliwości pomagać w rozwój karawaningu
yamah - 2023-12-05, 07:05
peja76 napisał/a: | mozliwe że różnica wieku, |
Więc uzupełnij profil a będziemy znać różnice wieku, jak i City (czy to tajemnica ?)
prusiak - 2023-12-05, 08:09
peja76 napisał/a: | Następny z K.pl będzie pouczał . Sami podchodziliście ? raczej Tomi was zbanował . |
Peja, to było też bezpośrednio do mnie. Nie bardzo rozumiem, ale chyba podejrzewany jestem że uciekłem z k.pl bo co..?? Chyba adaml61 za bardzo się rozpędził ze swoimi ocenami i strzelił w moim kierunku... Póki co wolę przemilczeć zaczepki.. czekam na reakcję adaml61 na moją prywatną wiadomość do niego.
peja76 - 2023-12-05, 08:17
prusiak napisał/a: | peja76 napisał/a: | Następny z K.pl będzie pouczał . Sami podchodziliście ? raczej Tomi was zbanował . |
Peja, to było też bezpośrednio do mnie. Nie bardzo rozumiem, ale chyba podejrzewany jestem że uciekłem z k.pl bo co..?? Chyba adaml61 za bardzo się rozpędził ze swoimi ocenami i strzelił w moim kierunku... Póki co wolę przemilczeć zaczepki.. czekam na reakcję adaml61 na moją prywatną wiadomość do niego. |
Hej Paweł, raczej to było do nas dwóch, ale dobra jest nie oto chodzi żeby się kłócić o bzdety, już raz to przeżyłem i nie chce mi się, naprawdę szkoda życia
peja76 - 2023-12-05, 08:25
yamah napisał/a: | peja76 napisał/a: | mozliwe że różnica wieku, |
Więc uzupełnij profil a będziemy znać różnice wieku, jak i City (czy to tajemnica ?) |
Mówisz i masz
yamah - 2023-12-05, 09:18
Mówisz i masz |
za odwagę
Banan - 2023-12-05, 16:42
SlawekEwa napisał/a: | Za ostro to poszło i nie będzie " drążenia nowych tematów" |
I tym optymistycznym akcentem proponuję zakończyć drążenie
SlawekEwa, browar za inicjatywę
peja76, za męską postawę
Kazik II - 2023-12-05, 17:42
Banan napisał/a: | I tym optymistycznym akcentem proponuję zakończyć drążenie |
No i fajrant. Koniec fedrunku. Barbórka
peja76 - 2023-12-05, 20:23
yamah, Banan dziękuje
adaml61 - 2023-12-05, 20:32
Proponuje poluzować gumeczke... i wrócić do tematu. Czyli milczeć! dopóki się autor nie wypowie....Kolego prusiak to są twoje słowa , czego się spodziewałeś , mogłeś równie dobrze napisać , zamknąć mordy . Nie próbuj mnie wciągać w polemiki bo Ci się nie uda , Zanim klikniesz wyślij ,najpierw przeczytaj co napisałeś
pozdrawiam Adam
prusiak - 2023-12-05, 21:42
adaml61 napisał/a: | Proponuje poluzować gumeczke... i wrócić do tematu. Czyli milczeć! dopóki się autor nie wypowie....Kolego prusiak to są twoje słowa , czego się spodziewałeś , mogłeś równie dobrze napisać , zamknąć mordy . Nie próbuj mnie wciągać w polemiki bo Ci się nie uda , Zanim klikniesz wyślij ,najpierw przeczytaj co napisałeś
pozdrawiam Adam |
Czy ty to robisz specjalnie? W czyimś temacie, publicznie ponownie do mnie pijesz? Poważnie? Musiałeś?
Bo jak tak, to ja dziekuje....
MisioKRAK - 2023-12-17, 23:02
[quote="joko"][quote="ArQ"] Bim napisał/a: |
Pytanie, na ile wystarcza 11kg butla propanu, jeśli używana jest tylko do zasilania lodówki ?
1kg propanu w fazie ciekłej ma około 13kWh, więc 11kg butla to ekwiwalent około 140kWh (140 000 Wh). Gdyby do działania takiej lodówki wystarczyło 60Wh/dobę to butla starczyła by na 6,5 roku ciągłej pracy |
Ja tak w kwestii wyjaśnienia...
Lodówka absorpcyjna ma sprawność na poziomie 1:1 a nawet 1,5:1
(Czyli z 1 kW energii dostarczonej, otrzymujemy 1 kW "chlodu")
A lodówki kompresorowe od 1:2 do nawet 1:4...
MisioKRAK - 2023-12-17, 23:05
Kazik II napisał/a: | Kol. ArQ: Jeśli chce się mieć na pokładzie urządzenia zużywające sporo prądu to trzeba mieć dobre solary. |
Tylko w zimie lub przy mocnym zacienienia solary niewiele dadzą...
|
|