DC - 2017-03-01, 20:17 Temat postu: Fajny film dzisiaj widziałemDobry film na TVN7, już go tyle razy widziałem ale dla nas maniaków motoryzacji to kultowa pozycja - GRAND TORINO - gorąco polecam Skorpion - 2017-03-01, 20:36 Też ogłdamyahoda - 2017-03-02, 13:06 Oglądałem to przez jakąś godzinę, a fura może z trzy razy się pojawiła. Nie wytrzymałem dalej tej ogólnie mizernej gry aktorskiej. Zakończyłem na tej familiadzie u azjatów. Czy w dalszej części filmu autko gra trochę więcej?Bronek - 2017-03-02, 13:32 To nie TVN Turbo s dramat. slawwoj - 2018-03-23, 14:02 I już nic nie będzie takie same
Na samym dole po otworzeniu linku pełna recenzja dostepny na zalukaj yamah - 2020-10-29, 21:42 W tej chwili na TVNTurbo leci "Klimek kontra Duda" budowa kampera Piasek1 - 2021-02-06, 15:56 Oczy Diabła - Patryka Vegi
https://www.youtube.com/watch?v=YuoRwKZzu5M
Temat który ... odbiera mowęyamah - 2021-02-14, 13:52 Na Canal+ Dokument : Odyseja po Greckich Wyspach odc.1 Piasek1 - 2021-02-19, 18:54 Stary kotlet
The Heat (Gorączka) z 1995r
https://www.filmweb.pl/film/Gor%C4%85czka-1995-660
świetna obsada, kapitalny scenariusz trzymający w napięciu do końca, dobre kino bez durnych fajerwerkówRoWeRs - 2021-03-26, 08:32 na razie widziałem tylko zajawkę ...
"Nomadland" - kobieta po sześćdziesiątce wybiera wędrowne życie współczesnego nomady, po tym jak w wyniku recesji straciła swój dobytek.
https://www.youtube.com/watch?v=mRuj-HbTY6QPiasek1 - 2021-03-26, 10:29 W cieniu drzewa
https://www.filmweb.pl/fi...ewa-2017-791127
idylliczny zdałoby się napisać obraz zlewacenia społeczeństwa (skandynawskiego), ludzi wykastrowanych systemowo z emocji tłamszonych w sobie gdzieś głęboko, udających współżycie w tym "idealnym i wzorcowym" świecie konwenansów
Przerażająca wizja tego co próbuje się wdrażać w życie w całej europie.DC - 2021-03-28, 11:37 Wczoraj oglądaliśmy z synem klasykę gatunku „ Christine” , uśpiliśmy czujność mamy że to film o samochodach i ośmiolatek mógł pierwszy raz obejrzeć ten horror .
Polecam choćby z tego względu że wszystkie sceny były kręcone bez komputerowej animacji a auto faktycznie powracało do pierwotnych kształtów przy pomocy pochowanych siłowników,
Gorąco polecam wszystkim fanom czterech kółek i nie tylko Piasek1 - 2021-03-28, 17:14 Green Book
https://www.filmweb.pl/film/Green+Book-2018-809630
świetny, kapitalne role, zwłaszcza Viggo makaroniarza Piasek1 - 2021-04-27, 22:16
RoWeRs napisał/a:
"Nomadland"
właśnie skończyłem. Film faktycznie o współczesnych nomadach, niestety, nomadach ekonomicznych, ludziach dla których camper nie jest fanaberią na spędzanie wolnego czasu czy jesieni życia a dostawczakiem przerobionym na dom - bo innego nie mają.
Film miażdżący mit dobrobytu a przede wszystkim nieograniczonej wolności w USA jaki chyba wszyscy mamy o tym kraju.Socale - 2021-04-29, 20:00 Gdzie można ten film obejrzeć?
Nomadland.Tadeusz - 2021-04-29, 20:20 "All is lost."
"Wszystko stracone" to film który zapada w pamięć. Zarówno scenariusz, fenomenalna gra aktora Roberta Redforda, jak realizacja w warunkach zupełnie niezwykłych, dają ogromną satysfakcję.
Film jednego aktora, bez dialogów a tyle emocji!
W cieniu drzewa
https://www.filmweb.pl/fi...ewa-2017-791127
idylliczny zdałoby się napisać obraz zlewacenia społeczeństwa (skandynawskiego), ludzi wykastrowanych systemowo z emocji tłamszonych w sobie gdzieś głęboko, udających współżycie w tym "idealnym i wzorcowym" świecie konwenansów
Przerażająca wizja tego co próbuje się wdrażać w życie w całej europie.
Wow. Widzę że towarzystwo ogląda ambitne filmy . Szacun.
Fajny temat ale chciałem dopytać.
Podajemy tytuły tego, co nam się podoba czy raczej filmy drogi ?
Bo o gustach się nie dyskutuje i pewnie wiele pozycji podobających się komuś, innemu podobać się nie będzie.
I drugie pytanie:
oczywiście NIE wklejamy linków ze stronami, gdzie można obejżeć polecany film ?
Bo w większości strony te są w nielegalne Darson - 2021-11-11, 16:24 Parę dni temu w Polen zaliczyłem kino i najnowszego Bonda. Fajny.
Jeśli ktoś lubi tego Pana to polecam.
A to : https://www.filmweb.pl/film/Nikt-2021-840078 - odpadłem.
Niestety trailer za dużo zdradza.
Polecam fanom dobrego , męskiego kina Darson - 2021-11-13, 23:09 żeby nie być gołosłownym:
https://www.cda.pl/video/808005562Darson - 2021-11-20, 10:12 Obejrzałem wczoraj a właściwie to już dzisiaj, Nomadland.
Film w moim odczuciu ... smutny.
Ameryka - niby raj, a ludzie po przepracowaniu całego życia, dostają 500$ emerytury.
Otoczka tak upragnionej i ukochanej przez "Nomaderów" wolności nie przykrywa pokazanej biedy niektórych z nich.
Jeśli ktoś spodziewa się fajerwerków, to ich nie znajdzie.
Ale film warty zobaczenia i wyciągnięcia własnych wniosków.
Dla zainteresowanych : https://we.tl/t-kqbeFYAbB3
Link ważny tydzień.
Miłego oglądaniaPiasek1 - 2021-11-20, 11:23
Darson napisał/a:
ludzie po przepracowaniu całego życia, dostają
tyle ile sobie jej odłożyli. U nas za to coraz więcej 40-letnich "byków" co to się w życiu legalną pracą nie splamił ani miesiąca kombinuje jakby tu się do jakiej mundurówki dostać coby od razu rozpocząć noszenie lewych L4. I tak z 15tu lat 5 na nich spędzi, żeby na koniec dostać emerytę i tak wyższą niż kobita co 40 lat życia w osiedlowym warzywniaku spędzała 6 dni w tygodniu od 5tej rano co dzień opędzając sie od sanepidów, nadzorów, kontroli, dozorów i skarbowego Przekładała co dzień 200-300kg towaru... za co "sprawiedliwy" (ku*** jego mać) system zabierał jej połowę miesięcznych dochodów aby takie lawiranty z budżetówki mogli sobie bimbać kolejne miesiące na lewych L4
Ale popłynąłem politycznie za co pewnie za chwilę dostanę a odpowiedź poleci w kosz ale co se napisałem to mi ulżyło Darson - 2021-11-20, 11:45
Piasek1 napisał/a:
popłynąłem politycznie
"czymaj" się tematu, gadamy o filmach
dobre jest to, że tacy ludzie mogą sobie praktycznie wszędzie dorobić.
U nas raczej ciężko o taką dorywczą ale w miarę dobrze płatną robotę na chwilę.Kazik II - 2021-11-20, 13:17 A ja po raz kolejny obejrzałem sobie Ronina. Swietna klasyka, jakiej dziś się już nie kręci - chociaż w końcówce trochę siada. Ale warto obejrzeć dla fantastycznego pościgu samochodowego ulicami Paryża. Musieli to robić prawdziwi kierowcy rajdowi. Dowód na to, że można nakręcić takie pasjonujące sceny bez tuzinów aut wybuchających jak ciężarówki załadowane trotylem - jak to dziś przeważnie bywa. To jedna z najlepszych scen tego rodzaju w historii kina, zrobiona całkowicie "na surowo", bez żadnego zbędnego efekciarstwa a można powiedzieć, po prostu wbija w fotel.MaxL - 2021-11-20, 18:18 Zobacz sobie w dodatkowych scenach jak kręcili Ronnina - głównie przy 50km/h a potem dokręcili prędkości.
Z dziećmi obejrzałem Powrót do przyszłości - polecam bo dzieciaki zachwycone Piasek1 - 2021-11-21, 06:51
MaxL napisał/a:
Zobacz sobie w dodatkowych scenach jak kręcili Ronnina - głównie przy 50km/h a potem dokręcili prędkości.
film z czasów kiedy nie było jeszcze dronów a kamera musiała jakoś nadążać za pojazdami. Ale faktem jest że film uchodzi za jeden z najlepszych w historii kinematografii w materii scen pościgów.
Dzisiaj taka technologia a weź zobacz na te gnioty pokroju Szybkich i Wściekłych... dno dna i metr mułu.Darson - 2021-11-21, 08:51
Piasek1 napisał/a:
zobacz na te gnioty pokroju Szybkich i Wściekłych... dno dna i metr mułu.
powiedz to dzieciakom to Cię zlinczują joko - 2021-11-21, 09:46 Zawsze byłem fanem kina S-F . Fascynowała mnie wizja przyszłości , te wszystkie statki kosmiczne, i wynalazki poprawiające jakość życia. Kiedy film przedstawiał mało optymistyczną wizję , to po jego oglądnięciu fajnie było wrócić do rzeczywistości i powiedzieć sobie "to tylko film" Z czasem , kiedy rozwój technologiczny postępował, a fantastyka powoli stawała się częścią naszego życia , fajnie było wracać do filmów sprzed lat i porównywać sobie , które z tych wizji były trafione , a które nie.
Ostatnio odświeżyłem sobie trzy pozycje : "Equilibrium" , "Elizjum" i "Wyścig z czasem" ..... i wiecie co ? ..... już tak fajnie nie było Darson - 2021-11-21, 09:53
joko napisał/a:
Zawsze byłem fanem kina S-F . Fascynowała mnie wizja przyszłości , te wszystkie statki kosmiczne
czekam na kolejnego Avatara i mnie trafia że tyle muszę czekać ... Pieredyszka - 2021-11-21, 11:39 S.F. to jest to, uwielbiam oglądać najlepiej w kinie. Większość filmów S.F. obejrzałem, staram się obejrzeć. "Wyścig z czasem" jakoś pomijałem. Chyba odstraszyły mnie słabe recenzje, ale widzę że jest na "czasie". idzie na listę do obejrzenia. "Avatar' uwielbiam, może i fabuła prosta, ale technicznie the best, lubię usiąść w domu i obejrzeć w super jakości, z super dźwiękiem, po raz enty... Film w kinie z cała tą otoczką, niezapomniane przeżycie, jak dla mnie mogli by go puszczać co roku, oglądał bym.
z innej beczki.
Dzisiaj mija 45 lat odkąd świat dowiedział się o istnieniu Rockiego Balboa. Pamiętam gdzie oglądałem ten film pierwszy raz Czekając na pociąg na Olsztyńskim dworcu, w pobliskim "kinie". Drewniana szopa, a w środku ze 100 ludzi. Kaseta VHS, telewizor Unitra-Polkolor. Jakość obrazu? sporo trzeba było się domyślać dźwięk? no ja siedziałem blisko telewizora to coś słyszałem, ale tlenu brakowało, okna pozamykane bo ulica w pobliżu. Niezapomniane przeżycie. Rav - 2021-11-21, 14:09 Jeśli mowa o klasyce kina akcji - zdecydowanie polecam "Gorączkę" Manna z Pacino i De Niro. Bardzo realistyczne sceny akcji, bardzo dobry scenariusz.
Uwaga: są różne wersje i często np. skracane lub wycinane były sceny bez dialogów (np. jak Pacino wiózł córkę do szpitala - świetne ujęcia jak pędzi z nią do szpitala, a np. jakimś Polsacie scena wyciapana, żeby więcej reklam zapakować).Piasek1 - 2021-11-21, 19:52
joko napisał/a:
Wyścig z czasem
kilka razy podchodziłem ale tak mnie irytuje Seyfried, no nie trawię tych jej krowięcych oczu. Mamma Mia - już nawet śpiewający Pierce Brosnan był lepszy od niej.
Ale Łowca Androidów a po nim Blade Runner - mistrzostwo, zwłaszcza ten drugi. Gosling z tym swoim "nic nie wyrażającym" wyrazem twarzy... świetny film.Piasek1 - 2021-11-21, 19:58 Ale za to jak dzisiaj macie wieczorem czas i Stopklatkę w TV (ogólnodostępna) polecam Dzikie Historie.
Świetny film którego dłuuugo się nie zapomina.Pieredyszka - 2021-11-21, 20:35 Świetne filmy, ale chyba mniej znane.
"Miasto Boga", wstrząsający, brutalny, ten realizm, gra aktorska dzieciaków, nie wiadomo było, czy to film fabularny, czy może dokument. Film którego nie mam odwagi obejrzeć jeszcze raz.
"Dwunastu gniewnych ludzi" z 57r. mistrzostwo, aktorskie i operatorskie, film który się nie starzeje.Kazik II - 2021-11-21, 21:02
Piasek1 napisał/a:
Ale za to jak dzisiaj macie wieczorem czas i Stopklatkę w TV (ogólnodostępna) polecam Dzikie Historie.
Świetny film którego dłuuugo się nie zapomina.
A i owszem. Szczególne trzy z tych opowieści to prawdziwe "perełki". Ta o wkurzonych kierowcach, szalonej kucharce-trucicielce i wojowniku z odholowywaczami samochodów. Dla mnie bomba!Piasek1 - 2021-11-22, 05:48 Jak już jesteśmy przy SF:
Repo Men (Windykatorzy)
https://www.filmweb.pl/fi...rzy-2010-452824
taka (patrząc dzisiaj) powoli spełniająca się wizja nadchodzącego świata.
Rozwala mnie kawałek Moloko z filmu
https://www.youtube.com/watch?v=uRbv5z-3rVMprusiak - 2021-11-22, 13:39 Ja dorzucę od siebie film TENET. Jako ciekawostka jak poruszać się w odwróconym czasie Musiałem go obejrzeć 2 razy żeby załapać co i jak...
Od momentu obejrzenia w kinie "Powrotu do przyszłości" (chyba było to w 1986 roku), fascynuję się filmami z paradoksem czasu... Jedne filmy zrobione fajnie inne beznadziejnie... gdzie brak logiki itp....
Na Netflix można spróbować ogarnąć seriale Dark, Podróżnicy..
Poza tym polecam: Looper, Jumper, Efekt motyla, ARQ, Na skraju jutra (fajne efekty, bo scenariusz hamerykański, gł rola Tom Cruise)Pieredyszka - 2021-11-22, 14:03 Tenet, dobry 👍 też "niezaczajłem" do końca za pierwszym razem, "paradoks czasu" nie przepuszczam żadnemu.Darson - 2021-11-22, 21:35
prusiak napisał/a:
fascynuję się filmami z paradoksem czasu... Jedne filmy zrobione fajnie inne beznadziejnie... gdzie brak logiki itp....
A ten z Denzelem Washingtonem ? nie pamiętam tytułu ... Jest policjantem i chce zapobiec morderstwu cofając czas ...Rav - 2021-11-22, 21:44 Déjà VuDarson - 2021-11-22, 22:03
Rav napisał/a:
Déjà Vu
yessss Darson - 2021-12-10, 21:10 Nieznany żołnierz .
Film produkcji Fińskiej o wojnie Rosyjsko-Fińskiej z 1939 roku.
https://www.cda.pl/video/288704219
Bardzo dobre recenzje, świetnie się ogląda, bardzo realistyczne sceny. Oryginalne uzbrojenie, sprzęt
recenzja: https://www.filmweb.pl/fi...%C4%85.,1830077Cyryl - 2021-12-11, 06:17 bardzo ciekawa sprawa z tym filmem, bo jest to na podstawie książki autorstwa Väinö Linny o tym samym tytule, gdzie pierwszy film został nakręcony w 1955 roku, drugi w 1985, a teraz jest dostępny z 2017 roku.
oglądałem go (tylko w tej chwili nie pamiętam czy ten z 1985 czy tem z 2017) jako swego rodzaju egzotykę - pierwszy fiński film, ale specjalnie się nim nie zachwyciłem.
nurtuje mnie jedno: dlaczego kolejny raz Finowie kręcą od nowa?Darson - 2021-12-11, 06:23 to była naprawdę heroiczna wojna. Może chcą o tym przypominać kolejnym pokoleniom i światu ?
Mały, biedny kraj przeciwko Wielkiej Rosji, która w tym czasie połykała wszystko co było możliwe.
Szkoda tylko że tak później potoczyły się losy Finlandii.
Stanęła po złej stronie ...Rav - 2021-12-11, 10:55 Finlandia stanęła po jedynej stronie jaka była możliwa. Ledwie się wywinęli spod caratu i odzyskali niepodległość, a tu znów bolszewicy najeżdżają. Myślisz, że Polska też nie przyjęłaby pomocy ze strony Hitlera w takiej sytuacji?
Takie to były czasy. Wybory były jak między dżumą a cholerą.Kazik II - 2021-12-11, 12:09 A ja pogrzebałem trochę w starociach i wygrzebałem "Przepraszam czy tu biją". Polecam wszystkim zmęczonym nadmiernym efekciarstwem współczesnego kina. Film trochę przedziwny i niezwykle oryginalny. Przez pierwsze 15 minut nie pada ani jedno słowo dialogu. Potem dialogi również bardzo oszczędne, ale jeśli już to teksty są przesmaczne w stylu "To gdzie Cię można złapać? -Najlepiej za ucho" Swietnie ujęty PRL-wski klimat, prawie nie ma zawodowych aktorów, słynni bokserzy Kulej i Szczepański nieźle sobie radzą jako główni bohaterowie, naturalistyczne scenki z życia praskiego półświatka (dla mnie bomba!) i jak zwykle przezabawny Jasio Himilsbach. Długo by wymieniać zalety tego filmu, jeśli przymknąć oko na trochę PRL-wskiej propagandy to film niezwykły. Ascetyczny, ubogi, oszczędny i do bólu naturalistyczny - a ogląda się doskonale.Pieredyszka - 2021-12-11, 20:43 Film indyjski "Biały Tygrys" niespodziewanie bardzo dobry, inny, ciekawy...
Brat - 2021-12-11, 22:12 "Łowca jeleni" ...
Niezmiennie, od lat, jestem pod wrażeniem przesłania tego filmu.
Oglądam go właśnie po raz... nie pamiętam, ale chyba czwarty lub piąty https://www.cda.pl/video/87183810bDarson - 2021-12-11, 22:22 trochę mrocznyPieredyszka - 2021-12-12, 09:30
Cytat:
"Łowca jeleni" ...
są takie filmy które trzeba obejrzeć co parę lat, "Łowca Jeleni" na pewno do nich należy... Ja ostatnio ogladalem "Full Metal Jacket".Darson - 2021-12-12, 20:32 Jo Nesbø - Pierwszy śnieg - właśnie pokazują w TVN.
Jak ktoś nie ma czasu czytać dużo lepszej książki to polecam film.Pieredyszka - 2021-12-12, 21:33 Przypomniałeś mi, norweski kryminał "Łowcy głów" Jo Nesbo.Darson - 2021-12-13, 20:08 skoro już weszliśmy w temat kinematografii skandynawskiej to polecam "Jabłka Adama", film produkcji duńskiej.
oryginalnie "Adams Æbler" Ciężki film, wręcz nieprzyjemny.
Ten film umocni w wierze osoby wierzące a niewierzących być może przyprawi o refleksje ...
https://www.cda.pl/video/6735485f4TikTak - 2021-12-15, 13:55 Jeśli chodzi o skandynawskie filmy, podobała mi się komedia "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął".MaxL - 2021-12-15, 18:44
Darson napisał/a:
skoro już weszliśmy w temat kinematografii skandynawskiej to polecam "Jabłka Adama", film produkcji duńskiej.
oryginalnie "Adams Æbler" Ciężki film, wręcz nieprzyjemny.
Ten film umocni w wierze osoby wierzące a niewierzących być może przyprawi o refleksje ...
Super jest!
W zamian polecam Funny Games US, i polski Plac Zabaw ...hubertg - 2021-12-16, 09:00
TikTak napisał/a:
Jeśli chodzi o skandynawskie filmy, podobała mi się komedia "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął".
To polecam kontynuację "Stujednolatek, który nie zapłacił rachunku i zniknął".
Ostatnio widziałem też fajną norweską komedię w stylu Tarnatino, "Złe dni".Darson - 2021-12-16, 10:44 Hmmm, ciekawe gdzie to wygrzebaliście, bo nie znam. Dzięki, poszukam.
W takim razie, jeśli ktoś lubi tematy mafii, gangów, strzały w kolano itp to polecam "Izzat" Norwesko- pakistański film, nawiązujący w stylistyce do "Chłopców z ferajny",
Naprawdę mocne kino przy okazji poruszające temat emigrantów ( chociaż niezbyt mocno, by ich - nie daj Boże- nie urazić )TikTak - 2021-12-16, 11:42
MaxL napisał/a:
Super jest!
W zamian polecam Funny Games US, i polski Plac Zabaw ...
Funny Games US oglądałem, też dobry!
hubertg napisał/a:
To polecam kontynuację "Stujednolatek, który nie zapłacił rachunku i zniknął"
Dzięki! Nie wiedziałem nawet, że była kontynuacja, muszę koniecznie obczaić Darson - 2021-12-16, 18:53
TikTak napisał/a:
Funny Games US oglądałem, też dobry!
obejrzałem zajawkę ...
naprawdę sprawia komuś przyjemność oglądanie filmów o psychopatach ? Piasek1 - 2021-12-16, 20:02 To nie jest kraj dla starych ludzi
też o psychopacie - a fajnyDarson - 2021-12-16, 21:00 jeśli ktoś lubi krew płynącą po podłodze ... Pieredyszka - 2021-12-16, 21:50 Zaraz tam krew na podłodze. Piasek1 - 2021-12-17, 12:36 Z gatunku śmiesznych, okraszonych czarnym humorem, czasem wręcz absurdalnym a nawet prostackim polecam na czasie:
Bad Santa
Bad Santa 2
jak zawsze: hamsko i wulgarnie czyli na dobry wieczór
obydwa wczoraj leciały akurat na Pulsie. Dość wiekowe produkcje z Billym Bobem Thortonem ale jak ktoś lubi klimat "Mów mi Vincent" z Billem Murray`em no to bardzo podobne.Rav - 2021-12-17, 12:40 Ja zdecydowanie nie polecam złego mikołaja. Oglądanie go w towarzystwie wywoływałoby moje zażenowanie.Brat - 2021-12-17, 18:08 Chwalimy i wymądrzamy się tutaj wszyscy, jakie to intelektualnie głębokie filmy oglądamy, a i tak - kiedy przyjdzie co do czego - usiądziemy na doopach i będziemy śledzić "Kevin sam w domu" z wypiekami na twarzy...
PS. A ja właśnie przed godziną skończyłem oglądać "El Dorado" na TVP Kultura Darson - 2021-12-17, 21:31 Śledzić to raczej nie bardzo
Prędzej zerkać jednym okiem i słuchać jednym uchem
Poza tym ja wolę szaloną rodzinke Grizłoldöw i " Witaj Święty Mikołaju"
Zawsze ryję ze śmiechu gdy odpala lampki na domu i gasną światła w całym mieścieBrat - 2021-12-17, 21:38 W swoich już długim dosyć życiu oglądałem niezliczoną ilość filmów...
Ale zawsze uważałem i uważać będę do samej śmierci , że No.1 na światowej liście jest
"Ojciec Chrzestny". Tak uważam i tego poglądu będę bronić jak niepodległości a nawet bardziej Pieredyszka - 2021-12-17, 22:10 Bezapelacyjnie
Cała saga rodziny Corleone to mistrzostwo, ale jedynka namber 1.
Rzadko się zdarza, że książkę czyta się, jak gdyby oglądało się film i odwrotnie.
- Chłopcy z ferajny.
- Dawno temu w Ameryce.
...Piasek1 - 2021-12-19, 07:59
Darson napisał/a:
rodzinke Grizłoldöw
o tak... Clark, znaczy Chevy Chase jest mistrzem
To jak trylogia o Kargulach i Pawlakach: każdy 100x oglądał a zawsze miło okiem znowu rzucić
Brat napisał/a:
"Ojciec Chrzestny"
jak najbardziej ale jakoś III część już do mnie nie przemawia. Za dużo podjeżdża mi tam takim "serialowym kiczem" związków, intryg, itp.
Jedynka i dwójka - bezapelacyjnie mistrzostwo.Darson - 2021-12-19, 10:14
Piasek1 napisał/a:
każdy 100x oglądał a zawsze miło okiem znowu rzucić
potwierdzam w 100% mischka - 2021-12-19, 15:40 A ja obejrzałem sobie "Kilera"
Zabawa jak za pierwszym razemPiasek1 - 2021-12-22, 20:20 Widziałem kilka razy ale polecam gorąco:
Patrząc na nazwiska: Netflix nie liczy się z kasą (zobaczymy jak długo...)
Wrażenia ogólne: gniot i aż dziw bierze że takie "marki" jak DiCaprio, Streep czy Blanchett zgodziły się to firmować swoim nazwiskiem ale... oni są jeszcze bardziej uzależnieni od kasy niż reszta ludzkości.
Ale tu chyba właśnie o to chodzi, o ukazanie płycizny życia ludzkości globalnie, życia sprowadzonego do poziomu medialnego szamba jakim jesteśmy karmieni 24h/dobę
W jakimś podtekście dostrzegam tu propagandę pod szalejącą na świecie od 2 lat burzę szczepionkowców vw. antyszczepionkowców etc ale... obejrzyjcie i oceńcie sami.Brat - 2021-12-28, 11:39 Właśnie wczoraj obejrzałem... Rzeczywiście nie powala.
Ale... analogie do współczesnej sytuacji społecznej, także polskiej, można dostrzec gołym okiem. Nawet nie patrząc w górę Andrzej 73 - 2021-12-28, 12:03
Piasek1 napisał/a:
Nie patrz w górę
Dobry film , taki odpowiednik tego co się dzieje na naszej planecie i kto o wszystkim decyduje.
Polecam , po obejrzeniu człowiek widzi wiele podobieństw do obecnych wydarzeń.
onionskin - 2021-12-31, 17:05
Piasek1 napisał/a:
Nie patrz w górę
....
Właśnie obejrzałem dokument i wynika z niego, że może warto patrzeć w górę.
Płacz wielki o zagrożeniach elektrowni atomowych- a ile Czernobyli lata nad nami.
Brat - 2022-01-03, 20:32 Chyba nie było go jeszcze w naszych kinach... Wygląda na kolejny film drogi, o amerykańskich nomadach
Mam identyczną kawiarkę w kamperze Darson - 2022-01-03, 21:37
Brat napisał/a:
Chyba nie było go jeszcze w naszych kinach
film z 2019 roku . to już go chyba nie będzie ...Piasek1 - 2022-01-03, 21:38 W internetach widzę torrenty są. Jutro spróbuję ...Darson - 2022-01-03, 21:44 ale mam pytanko z innej beczki.
Jako że kadry pochodzą z filmu, to wrzucam je tutaj.
Kręcą mnie takie samochody, bo są stare, mają napęd 4x4, wyglądają prawie jak wóz pancerny i nadają się na wyprawówkę albo solidnego kamper vana
Pytanie brzmi : co to za auto
Kadry z filmu o młocie tzn Thorze Piasek1 - 2022-01-04, 08:33 Zapewne jakaś wariacja na bazie tego
https://www.youtube.com/watch?v=GZFsuINcN8M
albo tego
https://www.youtube.com/watch?v=rsfmmVtiiQM
ten z Twoich zdjęć bardziej mi na Volvo C303 właśnie pasujeMaxL - 2022-01-04, 11:42 Volvo Laplander - cenione toż w off-road za mosty portalowe, które dają większy prześwit przy mniejszych kołach ale to OT.
Super film widziałem na podstawie książki Ready Player One - w wersji 3D to wciska w fotel - ponoć też do się odpalić na Oculusie więc jeszcze raz obejrzę
Darson - 2022-01-04, 21:06
MaxL napisał/a:
Volvo Laplander
Pudło !
tak sie składa, że - z racji swoich zainteresowań - Volvo Laplandera znam.
To nie jest to auto!
Piersze to sprawdzałem.
Wpisz "Volvo lap..." i daj "grafika" Nigdzie nie znajdziesz tego "dzioba" z przodu.
Unimoga też sprawdziłem i nic nie znalazłem dessverreDarson - 2022-01-04, 21:12
MaxL napisał/a:
Super film widziałem na podstawie książki Ready Player One
to film dla młodzieży raczej Brat - 2022-01-04, 22:26 Ma tył jednak Laplandera... chociaż także, ten tył właśnie, przypomina Defendera Darson - 2022-01-04, 22:58 chyba znalazłem Piasek1 - 2022-01-05, 08:47 Jest. Mam. Ten The short history...
Napisy tylko angielskie niestety ale jest i to BlueRay :D
Dzisiaj może obejrzę wieczorkiem na TV to zdam relację
Darson napisał/a:
chyba znalazłem
dobra ale co to za stwór ? Jak się nazywa ?Pieredyszka - 2022-01-05, 08:48 Wracając do filmów i kina skandynawskiego.
"Tuntematon sotilas" fińska wojna kontynuacyjna, wojna radziecko-fińska 1941–1944.
Świetny film, oglądam po raz drugi.
onionskin - 2022-01-05, 10:30 Dokument.
Rok 1942, sformowana na południu Rosji dywizja eszolonami udaje się na Półwysep Kolski.
I po tygodniu niewielu pozostaje żywymi- bez jednego wystrzału ze strony wroga.
W ubiegłym co prawda roku, ale gadaliśmy o tym filmie aviator - 2022-01-05, 20:20 A ten samochodzik to nie jest przypadkiem pinzgauer 716 lub 718?
Był kiedyś w programie Militaria na warsztat - jakiś kolekcjoner skupuje je hurtowo i ma ich na tony.Darson - 2022-01-05, 20:24 Brawo dla Aviatora !!!
co to za kolekcjoner. Chętnie bym go odwiedził.aviator - 2022-01-05, 20:29 Oglądałem kiedyś odcinek na niemieckim DTX - koles chyba był z Belgii ale zbytnio się nie skupiłem na tym, bardziej na aucie, bo 2m kierowca się tam praktycznie nie mieści.Darson - 2022-01-05, 21:05 thx. poszukam.
A żeby łagodnie przejść od samochodów do filmów skandynawskich to może "Norweski speed "?
Lekka komedia, fajne widoczki i jaja, bo tak naprawdę w Norwegii jeździ się jak z kupą w gaciach - tak ostrożnie i powoli miałem na myśli
Ścigają się do najbardziej wysuniętegona Północ punktu Norwegii czyli Nordkap
jest już 2-ka i 3-ka
Kiedyś miałem okazję pooglądac autka biorące udział w Gumball 3000, które zaparkowały na Aker Brygge.
Cudeńka Darson - 2022-02-02, 10:53 Tenet
https://www.filmweb.pl/vi...+3+polski-54767
skomplikowany.
chyba obejrzę jeszcze raz .
jest wątek norweski prusiak - 2022-02-07, 22:58
Darson napisał/a:
Tenet
chyba obejrzę jeszcze raz .
Polecałem go wcześniej. Zdecydowanie trzeba go obejrzeć min. 2 razy Ja jestem już po 3 dawce Cyryl - 2022-02-08, 08:24 wczoraj oglądałiśmy z żoną - polecam:
https://www.filmweb.pl/fi...ora-2011-536959
Darson - 2022-02-10, 15:26
Cytat:
Polecałem go wcześniej
przegapiłem, sorry.Bim - 2022-02-18, 19:44 Czy fajny to musicie to sami ocenić po obejrzeniu
"Cudowny dzień" rok prod 2015
klimaty krajobrazy bałkańskie w tleDarson - 2022-03-12, 09:07 https://www.filmweb.pl/vi...+4+polski-60203
wczoraj. i nie był "fajny"
uważam że to było najgorzej wydane 17 zł w życiu Bim - 2022-04-01, 15:16 Z filmami ostatnio u mnie krucho przerzuciłem sie na You Tube
i tam w komentarzach natrafiłem na Stand-up Olki Szczęśniak
Oj potrenowałem mięsień piwny
mischka - 2022-04-01, 21:51 Bim, Cyryl - 2022-04-02, 09:11 wcześniejsze 14 minut i 59 minut, dla kogoś kto ma 20-30 lat to może nie szkoda marnować czas, ale w pewnym wieku zdaję sobie sprawę, że masz już ograniczony czas, to te 73 minuty oglądania znaczy 73 minut mniej kamperowania, grania w siatkówkę, oglądania fajnego filmu, normalnego życia.
można, ale po co?
oglądaliśmy z żoną film CODA, ostatnio nagrodzony oskarem.
fajnie, że ci którzy nagradzają widzą nie tylko filmy z cyklu łupu-cupu, oparte na efektach specjalnych, bajek o ratowaniu świata za pomocą pięści i pistoletu, ale zauważają też filmy traktujące o poważnych, choć bardzo prostych rzeczach.Bim - 2022-04-02, 10:06
Cytat:
można, ale po co?
Po to by zapełnić czas w którym muszę "pierdzieć" w stołek 6 dni w tygodniu po 8 godzin
Nie wszyscy już odcinają kupony wypracowane do wieku emerytalnego Darson - 2022-12-22, 16:51
Byłem 2 dni temu.
Odbiór pozytywny. To film z ekologicznym przesłaniem więc jak najbardziej trafia w mój światopogląd.
Czytałem recenzje, które są średnie. Podobno słaby scenariusz. 🤔
Jeśli więc ktoś oczekuje Jamesa Bonda albo Siedem z zawiłą logiką, to niech idzie na Listy do M 😉Darson - 2023-02-17, 13:19
Polecam, jeśli ktoś lubi Tarantinowskie klimaty.
Wszyscy po kolei giną a nikt nie wie jakim cudem. No może nie wszyscy.
Bradzio, starzejący się, ale nadal w dobrej formie 😉Darson - 2023-08-05, 21:20
Bim napisał/a:
Ogladnąlem se
Awanurę o pojednanie 'Tuskowi ręki nie podam"
Niezłe. posyłam dalej.
Ale - tak na marginesie - to Tusek poniżej kreski, jeśli podliczyć głosy Darson - 2023-08-08, 14:12 Byłem tydzień temu na Mission: Impossible – Dead Reckoning.
I powiem, że Tom trzyma fason.
Akcja toczy się wartko, dużo się dzieje i ponad dwu i pół godzinny film wcale się nie nuży.
Zaliczam się do tych 94%, którym film się podobał 😉
Jedyny , wg mnie mankament, widać, że Tom jest tu i ówdzie obstrzykniety botoxem. 🥴
Ale to chyba już znak naszych czasów ...