Zrób to sam - Budżetowy SOG do Thetford C2 C3 C4 , i innych.
reaven22 - 2019-03-05, 22:59 Temat postu: Budżetowy SOG do Thetford C2 C3 C4 , i innych.Przeklejam ze swojego wątku budowy, aby łatwiej było odszukać potrzebującym
SOG wersja budżetowa w 2 godzinki.
Koszty: 25PLN + trochę przydasi szufladowych.
Opisywać nie bardzo jest co, wszystko widać na fotkach.
Da się wykonać za pomocą podstawowych narzędzi.
Bronek - 2019-03-05, 23:16 Z tą rurą to zaszalałeś Polecam przekaźnik samochodowy wydłużający , po zamknięciu klapki jeszcze ustawiony czas pociągnie
Np https://allegro.pl/oferta/przekaznik-samochodowy-czasowy-wydluzajacy-3srp150-6213523301MAWI - 2019-03-06, 09:06 Lepiej ,bez zbędnej kombinacji i upychania mikro włącznika .Narażonego na wilgoć. Ja podłączyłem pod światło w toalecie. Jak śmierdzi to włączam światło i mam dwa .Raz to przestaje śmierdzieć a dwa to widno. Czyli ŚWIEŻO I WIDNO
I jeszcze jedno zamiast wentylatorka w drzwiach lepiej wężykiem pod kampera dalej od miejsca biesiad.
Czyli w zasadzie super to zrobiłeś . Ale wszystko można było lepiej Skwarek - 2019-03-06, 09:11 Noo rzeczywiście spora rura. Te rurki gruźlika lubią się załamywać. Są kruche po pewnym czasie i na chłodzie .
Sam borykałem się z tą karbowaną rurką, oryginalna popękała i nowe też skręcało przy otwieraniu drzwiczek. Z problemem poradziłem sobie dopiero gdy pozwoliłem rurce na obu!! końcach swobodnie się obracać, jak na zdjęciach. Przestała się skręcać i pękać. Mam z tym już spokój. Była fabryczna "obrotnica" przy zbiorniku ale słabo to działało.
MAWI - 2019-03-06, 16:22 Ja wykorzystałem orginalne rurki od pompki do materacy . Z resztą pompkę też.Skwarek - 2019-03-06, 16:41 U mnie pasowała rura odpływowa ze zmywarki sztywna w obwodzie ale giętka po długości. janusz - 2019-03-06, 16:42 Tak się zastanawiam, po co ta cała instalacja z rurkami? Nie wystarczyłoby zamontować sam wiatraczek na drzwiach albo gdzieś? Włożona kaseta do kibelka ma automatycznie otwierany wywietrznik i to przez niego "capi" a nie z otworu "nadawczego" w muszli bo ten jest zamykany klapką. Jeśli wytworzy się podciśnienie w obudowie kibelka to powinno to załatwić sprawę.MAWI - 2019-03-06, 17:44 Pewnie tak . Teoretycznie dobr wyciąg ( odkurzacz) nie koniecznie w drzwiczkach .Wystarczy dziura i spodzie komory , tam gdzie kończy się kaseta.
W moim obecnym kamperze , włosi wykombinowali własnie w tym miejscu coś co wyciąga zapachy nad dach. I jeszcze bardzo wydajny , sterowany włącznikiem oświetlenia w toalecie , tubowent w wywietrzniku dachowym. Jeśli uzywam dobrą chemię , to zupełnie wystarczy.
Tego turbowent ,można płynnie regulować lub w ogóle wyłączyć , lub zmienić kierunet nadmuchu.Bronek - 2019-03-06, 18:18 za innowacyjne podejście . Miałem taki patent oprócz oryginalnego soga w przyczepie i fakt wywiewał chemiczne i inne zapachy z WC . W Niestety w zimne dni cug po nogach był MAWI - 2019-03-06, 18:25 To ty Bronek , bez kaleson do kibla chodzisz?? No nie mów.Bronek - 2019-03-06, 18:34 W A propos tych gaci ,
Co to za zima była jak ani razu ich nie wyciągnąłem na ę .
Człek niedługo zapomni o atrybutach męskości , bo to nie tylko w klejnoty ... Ale kalesony teżkrzlac - 2019-03-06, 18:36
Bronek napisał/a:
:...w zimne dni cug po nogach był
Po nogach? Chyba po jajkach.Bronek - 2019-03-06, 19:00 Po jajkach to Wiesiu ma jak mu pompka od pontonu ciągnie .............................?reaven22 - 2019-03-06, 20:27
Skwarek napisał/a:
Noo rzeczywiście spora rura. Te rurki gruźlika lubią się załamywać. Są kruche po pewnym czasie i na chłodzie .
Sam borykałem się z tą karbowaną rurką, oryginalna popękała i nowe też skręcało przy otwieraniu drzwiczek. Z problemem poradziłem sobie dopiero gdy pozwoliłem rurce na obu!! końcach swobodnie się obracać, jak na zdjęciach. Przestała się skręcać i pękać. Mam z tym już spokój. Była fabryczna "obrotnica" przy zbiorniku ale słabo to działało.
To akurat słuszna uwaga, rura którą wsadziłem nie robi wrażenia bardzo solidnej, ale kosztuje kilka pln i łatwo ją wymienić.
Patent z obrotnicą przytulę i zapewne założę po pierwszym pęknięciu rury
janusz napisał/a:
Nie wystarczyłoby zamontować sam wiatraczek na drzwiach albo gdzieś? Włożona kaseta do kibelka ma automatycznie otwierany wywietrznik i to przez niego "capi" a nie z otworu "nadawczego"
Zakładając SOG-a trzeba wywietrznik zablokować żeby nie otwierał się po wsunięciu kasety. Ale to zapewne wiesz.
Sam pomysł z wiatraczkiem może nie być głupi, trzeba by zadbać o szczelność przestrzeni z kasetą.
Przy podpięciu wentylacji bezpośrednio do kasety cug w muszli taki że w zimno, wentylator musiał dostać regulator i działa z mocą może 30%
MAWI napisał/a:
I jeszcze jedno zamiast wentylatorka w drzwiach lepiej wężykiem pod kampera dalej od miejsca biesiad.
Czyli w zasadzie super to zrobiłeś . Ale wszystko można było lepiej
Zawsze można lepiej z kamperem pewnie jak z domem że dopiero ten trzeci zbudowany będzie taki jak być powinien
Jak macie jakieś ciekawe rozwiązania tego gównianego problemu to dajcie jakieś zdjęcia, inspiracji nigdy za wiele.MAWI - 2019-03-06, 21:25
reaven22 napisał/a:
Jak macie jakieś ciekawe rozwiązania tego gównianego problemu to dajcie jakieś zdjęcia, inspiracji nigdy za wiele.
Na temat SOG-a było chyba wszystko . I o patentach z tym związanych też . Na temat mojego patentu , musisz sobie poszukać w moich postach. Tam znajdziesz zdjęcia i inne przemyślenia tego gównianego tematu. janusz - 2019-03-06, 21:28
reaven22 napisał/a:
Jak macie jakieś ciekawe rozwiązania tego gównianego problemu to dajcie jakieś zdjęcia, inspiracji nigdy za wiele.
To jest temat powracający na forum, ten Twój jest fajny bo napisałeś przewodnik jak zrobić i relacje z konstruowania. Super.
Gdzieś na forum był pomysł żeby do zasysania wykorzystać podciśnienie z kolektora ssącego silnika. Bronek - 2019-03-06, 21:47
janusz napisał/a:
reaven22 napisał/a:
To jest temat powracający na forum, ten Twój jest fajny bo napisałeś przewodnik jak zrobić i relacje z konstruowania. Super.
Gdzieś na forum był pomysł żeby do zasysania wykorzystać podciśnienie z kolektora ssącego silnika.
żeby do zasysania wykorzystać podciśnienie z kolektora ssącego silnika.
z diesla raczej odpada, a takie mamy w większości janusz - 2019-03-06, 23:08
SlawekEwa napisał/a:
z diesla raczej odpada,
Czemu?Donat - 2019-03-07, 07:35 Z diesla dałoby radę ale z turbo diesla mogla by być niemiła niespodzianka po otworzeniu otworu wrzutowego ;-)SlawekEwa - 2019-03-07, 07:43
janusz napisał/a:
Czemu?
Jakoś nikt nie ma serwa połączonego z kolektorem ssącym w dieslu Skwarek - 2019-03-07, 08:01 Zaraz za filtrem powietrza zawsze gdy silnik pracuje jest wystarczające dla kasety podciśnienie, wykorzystane zresztą do pomiaru zużycia wkładu filtra. Ale na kampingu trudno dyskretnie odpalać silnik gdy korzysta się z kibla. Już sobie wyobrażam jak by to było nocą. Pobudka dla wszystkich.
krzlac - 2019-03-07, 08:08
janusz napisał/a:
... to przez niego "capi" a nie z otworu "nadawczego" w muszli..
Już to kiedyś dość obrazowo tłumaczyłem. Najbardziej capi to ciepłe co spada do kasety i najważniejszym zadaniem SOG'a jest wytworzenie podciśnienia w przestrzeni między d..ą a lustrem cieczy w kasecie i wyprowadzenie smrodu z tej przestrzeni na zewnątrz. AMEN.Bronek - 2019-03-07, 08:20 Ja bym zrobił wzorem luksusowych kamperów lub niektórych domów , odkurzacz centralny z odejściem sogowym .
Chemia plus wyziewy ludzkie skutecznie zabiją roztocza w pojemniku odkurzacza .
Aby oszczędzić energie proponuje skorelować wypróżnianie z odkurzaniem .
Idąc dalej zakazać wypróżniania poniżej pewnego napięcia np. poniżej 12,2 volta tylko siku Skwarek - 2019-03-07, 08:31 Taak, pracują nad polem siłowym. To może by je też jakoś wykorzystać. janusz - 2019-03-07, 11:01
krzlac napisał/a:
najważniejszym zadaniem SOG'a jest wytworzenie podciśnienia w przestrzeni między d..ą a lustrem cieczy w kasecie i wyprowadzenie smrodu z tej przestrzeni na zewnątrz.
Ale rozwiązanie "bezprzewodowe" nie koliduje. Wiatrak/kolektor ssący silnika wytwarza podciśnienie w obudowie kasety - podstawie kibelka. Prawa fizyki a szczególnie ciśnienie atmosferyczne spowoduje, że różnica ciśnień będzie wyrównywana przez otwarty odpowietrznik kasety z wnętrza jej.
W moim samochodzie najczęściej doświadczam "capienia" przy jeździe z otwartym oknem. Przy otwartym oknie w kabinie powstaje podciśnienie. Na postoju w dzień i przy zamkniętych oknach podczas jazdy nie ma problemu bo w łazience mam wentylator z ogniwem słonecznym który dosyć skutecznie wyssywa powietrze z łazienki nad dach.Socale - 2019-03-07, 21:15
Donat napisał/a:
Z diesla dałoby radę ale z turbo diesla mogla by być niemiła niespodzianka po otworzeniu otworu wrzutowego ;-)
No teraz to odurniałem o czym mowa.
O wzbogacaniu spalania?
Sama różnica ciśnień do pokonania to zbyt mało.
Ciepło unosi szybowce w chmurach. Trzeba pokonać siłę ciepła które brnie do góry wbrew podciśnieniom tworzonym przez mikro wiatraczki.
Jak sraczka to szybko ostygnie, gorzej jak...
Myślę że siła starego Zelmera będzie wystarczająca Skwarek - 2019-03-08, 09:40
janusz napisał/a:
W moim samochodzie najczęściej doświadczam "capienia" przy jeździe z otwartym oknem. Przy otwartym oknie w kabinie powstaje podciśnienie. Na postoju w dzień i przy zamkniętych oknach podczas jazdy nie ma problemu bo w łazience mam wentylator z ogniwem słonecznym który dosyć skutecznie wyssywa powietrze z łazienki nad dach.
No właśnie w czasie jazdy podobnie miewam. A gdyby wykorzystać "pęd" samochodu do wysysania z kasety zapachów. Fabrycznie przewidziany montaż pudełka z filtrem i jego otworami do dołu nie sprzyja wysysaniu, to dobre na postoju. Gdyby te filtry montować otworami do tyłu to pewnie by wysysało. Lub dorobić malutki spojlerek - kierownicę przepływającego powietrza tak by pod nią było podciśnienie.
Pewnie zaraz dorobię i sprawdzę
reaven22 - 2019-03-08, 13:41
Skwarek napisał/a:
No właśnie w czasie jazdy podobnie miewam.
Jak nic trzeba zamontować SOG-a Przy montażu oryginalny odpowietrznik kasety trzeba zaślepić. Odpowietrzanie idzie przez przewód soga na zewnątrz. Raczej nie ma szans na zassanie zawartości spowrotem do auta.Skwarek - 2019-03-08, 13:48 Odpowietrznik zaraz też zaślepię. Ale tymczasem podłubałem trochę i dorobiłem takie coś, co będzie sobie wyciągało zapachy ze zbiornika w czasie jazdy (tak myślę ). W poniedziałek jadę trochę na południe na dwa tygodnie to przetestuję.
EDIT
Odpowietrznik miałem jednak zaślepiony od dawna.
Wróciłem, przejechałem na południu 4tys. kilometrów, było dość ciepło więc w kasecie bywało wesoło. Teraz otwierając okno w czasie jazdy już nie ma żadnych zapaszków. Ten maleńki spojlerek zdał egzamin. Polecam reaven22 - 2019-04-02, 15:22 Jestem po kilku testach w naturze i zapragnąłem mieć podobny system w domu ) Jak ktoś się jeszcze zastanawia to mogę śmiało polecić.reaven22 - 2021-03-16, 23:18 2 lata, po montażu, rura karbowana ma się świetnie. Nie złamała się, nie pękła, system działa wyśmienicie jak na początku po montażu
Ogólnie gówniana sprawa ale polecam rozwiązanie Janusszr - 2021-07-02, 15:58 Mam pytanie dotyczące SOGa w pigułce. Pomijam wentylatory, włączniki itp.
Do zaślepki "spustowej" kota podłączamy rurę z podciśnieniem, która ma swój koniec poza kamperem.
To wszystko?
Piszecie o zaślepianiu odpowietrzenia. O co tutaj chodzi? Czy o ten napowietrzacz, który otwieramy przy opróżnianiu kota?krzlac - 2021-07-04, 22:22
reaven22 napisał/a:
...zapragnąłem mieć podobny system w domu...
Mam od dwóch lat w domowym kibelku. REWELACJA.Janusszr - 2021-08-03, 08:50 Czy podczas jazdy nie zarzuca "treści kotowej" do rury SOGa?
Zastanawiam się w którym miejscu umieścić wylot rury sogowej.krzlac - 2021-08-03, 09:07
Janusszr napisał/a:
... Piszecie o zaślepianiu odpowietrzenia. O co tutaj chodzi? Czy o ten napowietrzacz, który otwieramy przy opróżnianiu kota?
Chodzi o to odpowietrzenie z filtrem. Po zdemontowaniu w to miejsce montuje się króciec rury SOG'owej.
Trochę zarzuca. Wystarczy od czasu do czasu rurę wypłukać. Wylot rury najprościej umieścić w drzwiczkach.Janusszr - 2021-08-03, 09:15 Nie prościej umieścić rurę sogową w króćcu rury spustowej kasety?
U mnie kaseta jest dosyć głęboko wsunięta w schowek. Jest między drzwiczkami, a kasetą sporo miejsca.krzlac - 2021-08-03, 10:20
Janusszr napisał/a:
Nie prościej umieścić rurę sogową w króćcu rury spustowej kasety?
U mnie kaseta jest dosyć głęboko wsunięta w schowek. Jest między drzwiczkami, a kasetą sporo miejsca.
Do filtra-odpowietrznika jest w zestawie gotowy króciec. W innych przypadkach musisz coś dorobić. Jak miałbym kombinowć - umieściłbym krócieć w zakrętce wylewu.krzlac - 2021-08-03, 10:30
Skwarek napisał/a:
...Ten maleńki spojlerek zdał egzamin. Polecam
Jak byś kilka takich "wyprodukował" to by kilku kupiło. Ja na 100%.reaven22 - 2021-08-03, 10:44
krzlac napisał/a:
Jak byś kilka takich "wyprodukował" to by kilku kupiło. Ja na 100%.
Sog musi być prawidłowo zamontowany wówczas nie są potrzebne spoilerki.Janusszr - 2021-08-03, 11:58
krzlac napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Nie prościej umieścić rurę sogową w króćcu rury spustowej kasety?
U mnie kaseta jest dosyć głęboko wsunięta w schowek. Jest między drzwiczkami, a kasetą sporo miejsca.
Do filtra-odpowietrznika jest w zestawie gotowy króciec. W innych przypadkach musisz coś dorobić. Jak miałbym kombinowć - umieściłbym krócieć w zakrętce wylewu.
Wykombinowałem jeszcze prościej. Rura peszel, taka elektryczna(niebieska) do gruntu ma fi zewnętrzne 51mm. Idealnie z gumowym oringiem wchodzi w rurę spustową. Średnica wewnętrzna to 40mm. Pewnie idealnie można w to wpasować np. taki wentylator, po obcięciu rogów montażowych - https://allegro.pl/oferta/wentylator-40x40x20mm-dc-12v-1-26w-0-09a-sunon-9974188858
Pozostaje tylko kwestia doboru jakiejś kratki na drzwiczki i oczywiście dziury w drzwiczkach.Janusszr - 2021-08-03, 12:07
krzlac napisał/a:
Skwarek napisał/a:
...Ten maleńki spojlerek zdał egzamin. Polecam
Jak byś kilka takich "wyprodukował" to by kilku kupiło. Ja na 100%.
...Rura peszel, taka elektryczna(niebieska) do gruntu ma fi zewnętrzne 51mm...
Zdecydowanie za sztywna.Janusszr - 2021-08-03, 13:36
krzlac napisał/a:
Janusszr napisał/a:
...Rura peszel, taka elektryczna(niebieska) do gruntu ma fi zewnętrzne 51mm...
Zdecydowanie za sztywna.
W moim przypadku idealna. Zero załamać. Ustawiam rurę wylotową z kasety tak, że strzela prosto w środek drzwiczek. W drzwiczkach montuję tuleję w którą wchodzi peszel z lekkim luzem. Tulejsa jest z PCV z zakończeniem od wewnątrz lejkowatym wejściem, aby łatwiej było trafić peszlem przy zamykaniu drzwiczek. Chociaż zawsze można pomóc sobie ręką w trafieniu. Można będzie wsadzić rękę, bo peszel może być trochę dłuższy. Przy zamykaniu drzwiczek nadmiar z długości wejdzie w rurę spustową kasety, a peszel będzie dociśnięty do kratki. Tuleję od zewnątrz zasłaniam kratką. W peszlu będę miał zamontowany wentylator. Oczywiście do tego jakiś włącznik z diodą w kibelku.
Na ostatnim wyjeździe była próba, ale bez wentylatora i przy otwartych drzwiczkach schowka.
Obsługa:
Otwieram drzwiczki, wyjmuję peszel z rury spustowej kasety, nakręcam zaślepkę na korek i wyjmuję kasetę.
Po spacerze z kotem, wkładam kasetę, odkręcam korek, wkladam peszel w rurę, zamykam drzwiczki.
Nie u kazdego takie rozwiązanie uda się wykonać, ale prościej chyba się nie da.
Koszt wykonania 20-30zł.LukF - 2021-08-03, 18:03 Ja zrobiłem swój SOG z użyciem pompki do materaca plus rura plastikowa peszel i podłączyłem do zakrętki spustowej kasety a wyprowadzenie jest pod autem w kierunku środka tylnej osi kampera. By zmniejszyć siłę ciągu pompki materaca włożyłem do środka peszla kilka centymetrów zwykłej gąbki. Zdało egzamin i do tego pompka ma inny głos- mniej świszczący.
Jedyny minus całości: jadąc autem po otwarciu okna kierowcy czuć w środku kampera smrodek. Nie wiem jak to pokonać?Janusszr - 2021-08-03, 19:45
LukF napisał/a:
Jedyny minus całości: jadąc autem po otwarciu okna kierowcy czuć w środku kampera smrodek. Nie wiem jak to pokonać?
Otwierając okno podczas jazdy w kamperze tworzy się podciśnienie wewnątrz kampera o wartości większej, niż podciśnienie w kasecie WC. Pewnie nieszczelna jest uszczelka pod klapą zamykającą otwór miska ustępowa-kaseta.
Możliwe też, że pod samochodem powstają takie turbulencje powietrza, które powodują cofkę do kasety. Może pomogłoby dołożenie kawałka rury "sogowej" i wyprowadzenie jej z boku auta, w miejscu, gdzie nie ma tak dużych zawirowań powietrza.adaml61 - 2021-08-03, 19:55
LukF napisał/a:
Jedyny minus całości: jadąc autem po otwarciu okna kierowcy czuć w środku kampera smrodek. Nie wiem jak to pokonać?
Niestety to prawda . Ja swój w końcu odłączyłem .Janusszr - 2021-08-03, 20:07
adaml61 napisał/a:
LukF napisał/a:
Niestety to prawda . Ja swój w końcu odłączyłem .
Miałeś wyprowadzoną rurę od SOGa również pod autem?Skwarek - 2021-08-03, 20:41
LukF napisał/a:
Na końcu drugiej strony tego tematu opisałem jak poradziłem sobie z tym problemem. Do tej pory mam z tym smrodkiem święty spokój. Zrób coś podobnego.
Janusszr - 2021-08-03, 20:47 Właśnie. Odpowiedni punkt wyprowadzenia rury od SOGa.janusz - 2021-08-03, 22:14
adaml61 napisał/a:
LukF napisał/a:
Kiedyś w jakimś wątku już przedstawiłem mój pomysł teoretyczny, chyba nikt nie poszedł jego śladem. Proponowałem przeciągnąć rurę od pomieszczenia z kasetą do filtra powietrza silnika. Tak żeby silnik zasysał powietrze z okolicy kibelka. Kiedyś w Młodym Techniku (był taki miesięcznik) był dział "Pomysły genialne, zwariowane i takie sobie" i ten chyba właśnie do takich należy. robba - 2021-08-03, 22:33
janusz napisał/a:
.....Proponowałem przeciągnąć rurę od pomieszczenia z kasetą do filtra powietrza silnika. Tak żeby silnik zasysał powietrze z okolicy kibelka.....
rozumiem że liczysz na dodatkowe porcje metanu do napędu?
czytałem kiedyś o oczyszczalniach i spodobało mi się słowo opisujące
że procesy w ściekach beztlenowych, wydzielały gazy "złowonne"
W oczyszczalniach biologicznych ścieki są napowietrzane, oczywiście przy obecności
odpowiednich bakterii ("zsiadłego mleka trzeba Pani wlać").
I takie napowietrzanie powoduje, że gazy wydzielane nie są "złowonne".
Ciekawe czy sprawdziłoby się to w skali nano, czyli kasety w kamperze?
Może ktoś eksperymentował?
Wystarczyłoby napowietrzać od spodu zawartość jakiś czas po skorzystaniu,
jednocześnie wyciągając gazową część na zewnątrz, żeby nam się do kampa nie dostawało.
A w czasie korzystania tylko wyciąganie nad dach włączone.
tylko czy w takiej skali to zadziałałoby? :oLukF - 2021-08-04, 09:33
Skwarek napisał/a:
LukF napisał/a:
Na końcu drugiej strony tego tematu opisałem jak poradziłem sobie z tym problemem. Do tej pory mam z tym smrodkiem święty spokój. Zrób coś podobnego.
Nie chciałem mieć wydmuchu smrodków siedząc pod markizą. Dlatego wyprowadziłem pod auto.
Niestety: są plusy dodatnie i plusy ujemne adaml61 - 2021-08-04, 09:40
robba napisał/a:
Nie zadziała , bo czas potrzebny na wytworzenie bakterii to ok. 3 miesiące , Dopiero wstawiałem takową oczyszczalnie przy domu i tak pisze w instrukcji ,
Cytat:
Miałeś wyprowadzoną rurę od SOGa również pod autem?
Mój SOG jest taki jak zapodał Skorpion .rigg - 2021-08-04, 10:31 Panowie
U mnie jest kaseta C400, wylot gazów jest w denku kasety i wychodzi centralnie pod podwozie.
W dedykowanym do tej kasety SOGu (taki jak wkleił Scorpion) należy pod kasetą zamontować rurkę, wyprowadzić przed kasetę no i wężykiem w drzwiczki. Zastanawiam się czy zadziała patent, jakbym do rurki wychodzącej po podwoziem dołączył jakiś wentylatorek, filtr węglowy jak w orginale, wszystko jakoś zabudował w plastikowym lub aluminiowym pudełku? Tak, żeby woda z pod kół się nie dostawała. Włącznik bym zamontował jak w orginale lub osobny pstryczek.
Zadziała taki patent?reaven22 - 2021-08-04, 15:58
LukF napisał/a:
jadąc autem po otwarciu okna kierowcy czuć w środku kampera smrodek. Nie wiem jak to pokonać?
adaml61 napisał/a:
Zablokowaliście odpowietrznik kasety??
Przy sogu musi być zablokowany inaczej w środku będzie śmierdzieć.
element zaznaczony na czerwono na zdjęciu
Monter - 2021-08-04, 16:48 A napisze ktoś w końcu co ma na myśli przez "zablokowanie odpowietrznika"? Bo jakoś nie znajduję. No i jak dokładnie to wykonać, bo same ogólniki tylko tu padają.
SOG to wentylator wyciągający powietrze na zewnątrz. W czym przeszkadza wówczas ten odpowietrznik?
Z konstrukcji góry wnioskuję, że on po wyjęciu kasety jest zamknięty, a otwiera się po włożeniu jej na miejsce (coś go naciska). Czy mam rację?robba - 2021-08-04, 17:30 [quote="adaml61"]
robba napisał/a:
Nie zadziała , bo czas potrzebny na wytworzenie bakterii to ok. 3 miesiące , Dopiero wstawiałem takową oczyszczalnie przy domu i tak pisze w instrukcji ,
Cytat:
....
tak, ale tu nie chodzi o wytworzone bakterie do oczyszczalni,
tylko o zmniejszenie aktywności bakterii beztlenowych. Wiec to napowietrzanie nie
miałoby az tak szerokiego zadania jak oczyszczanie, a jedynie blokowanie działąnia
bakterii beztlenowych. Tylko trzeba by sprawdzić czy napowietrzanie jest warunkiem
wystarczającym żeby gazy nie były złowonne , czy też muszą jeszcze być bakterie tlenowe.Janusszr - 2021-08-04, 18:58
Monter napisał/a:
A napisze ktoś w końcu co ma na myśli przez "zablokowanie odpowietrznika"? Bo jakoś nie znajduję. No i jak dokładnie to wykonać, bo same ogólniki tylko tu padają.
SOG to wentylator wyciągający powietrze na zewnątrz. W czym przeszkadza wówczas ten odpowietrznik?
Z konstrukcji góry wnioskuję, że on po wyjęciu kasety jest zamknięty, a otwiera się po włożeniu jej na miejsce (coś go naciska). Czy mam rację?
Jest w "suficie" schowka na kasetę plastykowy element, który naciska na klawisz odpowietrznika jak wsuwasz kasetę. Zaświeć sobie latarką, to sam zobaczysz.
Zablokować najprościej, bez ingerencji w konstrukcję, to zatkać, zakleić prostokątny otwór odpowietrznika. Ja będę dorabiał z jakiejś w miarę miękkiej gumy koreczek.
Pytanie do posiadaczy SOGa. To zablokowanie odpowietrznika jest zalecane w instrukcji mantażu SOGa "fabrycznego" czy też jest zalecane na podstawie doświadczeń posiadaczy SOGa SAM ?sławek w. - 2021-08-04, 21:24 Wywal ten odpowietrznik, w to miejsce wstaw dedykowaną część od oryginalnego soga - kolanko, dalej przedłużasz dorobioną końcówką do której dołączasz rurkę elastyczną, którą prowadzisz pod samochód. Ja dodatkowo wsadziłem rurkę pod samochodem do hermetycznej puszki elektrycznej, w którą wsadziłem wentylatorek, włącznik manualny umieściłem obok przycisku do spuszczania wody. Przy opróżnianiu kasety odpinam wężyk, zatykam końcówką widoczną pod uchwytem i dalej to już wiadomo.reaven22 - 2021-08-04, 21:37
Monter napisał/a:
A napisze ktoś w końcu co ma na myśli przez "zablokowanie odpowietrznika"? Bo jakoś nie znajduję. No i jak dokładnie to wykonać, bo same ogólniki tylko tu padają.
Jeśli kupisz SOG oryginalny za worek srebrników to dostaniesz gotowa zaślepkę zamiast odpowietrznika.
Jeśli robisz budżet sog to możesz powielić moje rozwiązanie, wkręt z nierdzewki dociskający zamknięcie. Fotka szczegóły pokarze lepiej niż opis na A4
[/url]
Monter napisał/a:
Z konstrukcji góry wnioskuję, że on po wyjęciu kasety jest zamknięty, a otwiera się po włożeniu jej na miejsce (coś go naciska). Czy mam rację?
Tak wyciąga jeśli działa. Podczas jazdy nie działa, za to podciśnienie w aucie zaciąga zawartość lotną kasety do wnętrza.
Bez soga kaseta jest naczyniem zamkniętym tylko z jednym odpowietrznikiem, podciśnienie wyciągnie odrobine i po wyrównaniu ciśnień nic więcej się nie dzieje.
Jeśli masz SOG-a to podciśnienie poprzez SOG-a który kończy się na zewnątrz i odpowietrznik kasety wewnątrz, będzie stale zaciągać zawartość do wnętrza.
A to strasznie gówniana sprawa adaml61 - 2021-08-04, 22:51 W moim przypadku zapachy dochodziły z zewnątrz na 100% . i to wtedy gdy wiał jakiś wiatr , albo przejechał samochód . Po prostu zawiewa z SOGa . Odłączyłem i teraz niczego nie wącham .Janusszr - 2021-08-05, 08:14 Ma ktoś może namiar na sklep, gdzie mógłbym nabyć zaślepkę zaworu odpowietrzającego?.
Tzn. chciałbym usunąć odpowietrznik i wkręcić w to miejsce zaślepkę.sławek w. - 2021-08-05, 08:24
Janusszr napisał/a:
Ma ktoś może namiar na sklep, gdzie mógłbym nabyć zaślepkę zaworu odpowietrzającego?.
Tzn. chciałbym usunąć odpowietrznik i wkręcić w to miejsce zaślepkę.
Tylko zaślepić, ale wolałbym wkręcany, bo wciskany może w najmniej odpowiednim momencie wyskoczyć sławek w. - 2021-08-05, 09:02 Nie wyskoczy, jest mocno spasowany do tego oring w wskakuje za próg i naprawdę ciężko jest wyciągnąć.Janusszr - 2021-08-05, 09:05 Dziękuję.
Muszę poszukać sklepu, gdzie na to nie trzeba tak długo czekać.LukF - 2021-08-05, 11:51 reaven22,
Bardzo dziękuję za konkretną informację dot.odpowietrznika.
U mnie jest zupełnie inna kaseta. Nowsza? Nie ma odpowietrznika od góry kasety lecz jak mniemam od dołu. Przy wkładaniu kasety na miejsce odpowietrznik jest dociskamy taką kwadratową plastikową płytką znajdującą się u podstawy kasety. Wystarczy płytkę wyjąć i już nie ma docisku. Teraz muszę na kolejnym wyjeździe sprawdzić czy zadziała tzn.czy przestało śmierdzieć? Bo obecnie kaseta pusta i wymyta więc nie ma jak pod domem zrobić testu. Ale myślę, że to jest to.
Stawiam bo się należyLukF - 2021-08-05, 12:22 Kolega Raven22 mnie zaprowadził więc wiem już trochę więcej.
Toaleta Thethford C250. Dodaję zdjęcia.
Pierwsze to widok kasety z góry. Brak tu odpowietrznika.
Drugie to kaseta od dołu. Widać otwór z takim ruchomym "krzyżem". To wg.mnie odpowietrznik.
Trzecie zdjęcie to miejsce po kasecie z płytką naciskajacą odpowietrznik.
Czwarte zdjęcie pokazuje to samo z zamontowanym ORYGINALNYM SOGiem. Widać, że płytka naciskająca jest usunięta i w tym miejscu jest filtr węglowy.reaven22 - 2021-08-05, 13:05
LukF napisał/a:
Drugie to kaseta od dołu. Widać otwór z takim ruchomym "krzyżem". To wg.mnie odpowietrznik.
Jeśli zrobiłeś budżet-sog podpięty przez rurę spustową to oryginalne odpowietrzenie trzeba zamknąć/zablokować i będzie ok. LukF - 2021-08-05, 14:50
reaven22 napisał/a:
LukF napisał/a:
Jeśli zrobiłeś budżet-sog podpięty przez rurę spustową to oryginalne odpowietrzenie trzeba zamknąć/zablokować i będzie ok.
Tak, budżetowy SOG zrobiłem. Za tydzień na wyjeździe sprawdzę czy dobrze zlokalizowałem odpowietrzanie tak jak na moich zdjęciach.rigg - 2021-08-05, 22:23
LukF napisał/a:
reaven22 napisał/a:
LukF napisał/a:
Jeśli zrobiłeś budżet-sog podpięty przez rurę spustową to oryginalne odpowietrzenie trzeba zamknąć/zablokować i będzie ok.
Tak, budżetowy SOG zrobiłem. Za tydzień na wyjeździe sprawdzę czy dobrze zlokalizowałem odpowietrzanie tak jak na moich zdjęciach.
U mnie w C400 też jest wywietrznik na dole kasety.
Na tym filmie https://www.youtube.com/w...QkUC76WEE&t=91s
pokazano jak orginalny SOG montować.
Ja sobie wiatraczek w puszce pod podwoziem, na wylocie rury zamontuję
I nie muszę żadnych węży odłączać i rzeźbić drzwiczek i całej reszty.decumanus - 2021-08-06, 15:20 zainteresowałem się.
Też chce takie "dolne" ssanie.
Znalazłem już aukcję z produktem,
https://allegro.pl/oferta/wentylator-elektryczny-do-toalet-c262-263-thetford-10690022747
ale cena nie zachęca.
Zasadniczo mogę to sobie poprowadzić pod toaletą do wywiewu na ścianie zewnętrznej, nie chce pod podwozie, bo 1,5m dalej mam czerpnie powietrza wentylacji
Pytanie czy nie lepiej sobie takie zaprojektować i wydrukować.
Nie będzie obsługiwane z oryginalnego panelu.
Tutaj https://www.youtube.com/watch?v=Xy9UtAOQeYY gość opowiada co trzeba zrobić żeby działało, fajne, ale obejdzie sie.
Cała ta kasetka z filtracją plus parę kolanek z drukarki do tego rurka do wylotu, cienki wentylatorek - nie wiem ile czasu wytrzyma wilgotne środowisko, ale za te pieniądze, jak rok pociągnie, to nie będzie problem. Zobaczymy jak często trzeba będzie wymieniać matę lub zasypkę z węgla aktywowanego, wsypanego w wydrukowaną obudowę.
https://allegro.pl/oferta/wentylator-silentiumpc-zephyr-40x40x10mm-cichy-9445658277
To taki pierwszy z brzegu był.decumanus - 2021-08-06, 20:30 Możesz mieć rację. Oryginalny ma prawie 3W czyli jakies 0.25A https://www.primaleisure....tric-ventilator jest nawet tej samej firmy :D
Zaglądałem tam dzis. Jest zagłębienie na went ok 1 cm, wiec went tez może być chyba 2cm. Sama klapka jest mala, spokojnie można to wydrukować. Myślę ze można by doprojektowac "dno" wykorzystujące tą klapkę jako część obudowy. W środek albo mate z węglem, albo zasypkę. I huzia. Wylot można wydrukować na luziku albo bezposrednio pod samochód, albo jakieś kolanko albo jak tam komu pasuje.
Teraz niech ktoś ogarnie elektronikę.
Na guziczek.
Wylaczenie ze zwłoką.
Zamienię wydruk za instalacje elektryczną.
RJanusszr - 2021-08-06, 20:39 Dzisiaj w końcu złożyłem wszystko w całość. Zastosowałem jeden z wentylatorów z takiego modułu: https://allegro.pl/oferta/modul-zespol-3x-wentylator-12v-0-98a-40x40x48mm-10532602968 Maleństwo.
Tak jak pisałem wyżej wentylator pracuje w moim rozwiązaniu jako kanałowy. Wstawiłem go w rurę odprowadzającą gazy. Zrobiłem próbę polegającą na tym, że otwór kibelka zasłoniłem dość grubym ręcznikiem papierowym. Włączyłem SOGa i gdybym nie przytrzymywał tego papieru, to pewnie znalazłby się w tej rurze sogowej. Pewnie trzeba będzie zastosować jakiś regulator obrotów i ograniczyć wydajność wentylatora, gdyż obawiam się, że może wciągać papier do użytku odtylnego.
Jaki jest ciąg powietrza w Waszych rozwiązaniach?Janusszr - 2021-08-06, 20:46 decumanus,
masz może jakiś namiar na matę z węglem?
Podsunąłeś mi pomysł z tą matą na to jak ograniczyć ciąg mojego wentylatora. Byłoby trzy w jednym. Likwidacja zapachów, ograniczenie ciągu, wygłuszenie pracy.
PS. Już na allegro znalazłem.
Ciekaw jestem, czy te stosowane w akwarystyce do filtrowania wody zdałyby egzamin?reaven22 - 2021-08-06, 22:44
do kompletu kawałek przetwornicy aby móc wyregulować cug i głośność, https://allegro.pl/oferta/przetwornica-step-down-lm2596s-cc-cv-prad-napiecie-10876810307Janusszr - 2021-08-07, 07:03 W tych wymiarach tzn.40x40 i kasie bardziej wydajny trudno znaleźć :
https://allegro.pl/oferta/modul-zespol-3x-wentylator-12v-0-98a-40x40x48mm-10532602968
To są zblokowane dwa wentylatory przeciwbieżne. No i jest zapas na ewentualną wymianę.
Tak ssie, że kombinuję jak to ograniczyć. Filtr gąbkowy węglowy może pomoże.LukF - 2021-08-07, 07:58 Janusszr,
Potwierdzam, nawet zwykła gąbka włożona do rury przed i za wentylatorem obniża mi siłę ciągu oraz zmniejsza głośność dziwaczek - 2021-08-07, 08:41 Ja zastosowałem zamiast wkładu oryginalnego przycięty z włókniny filtra wkładu węglowego do okapów, działa jest oki i na wiele lat jest zapas decumanus - 2021-08-07, 09:55 Znalazłem prawie taki sam wiatrak, maj różne oznaczenia, jeszcze nie dotarłem do strony producenta.
Cechą charakterystyczną jest grubość 15mm i wydajność na poziomie 27m3/h.
Ma łożyska kulkowe, ale nie wiem czy to dobrze, czy te tańsze z napisem maglev, to może juz wyższa polka.
Z tych tańszych na allegro znalazlem maks. 9m3/h. Mowie o 10mm.
20 sa juz do 18m3. Tylko musze pomierzyć czy tam 20mm bez problemów wejdzie.
Ale najpierw poranna kawcia.
Ps. oczywiście na ali pełen wybór PSD1204PHB1-A, tylko czas oczekiwania rozbraja.
W polsce tez można kupić te 3W ale cena ok 80. Znalazłem za 47 na allegro archiwum. Wysłałem zapytanie.
Rrigg - 2021-08-07, 10:28 Chyba pójdę inną drogą i też zrobię podobnie jak patent Thetford. Obetnę oryginalną rurkę, wstawię większą w którą wmontuję wiatrak i filtr. Kupiłem za parę złociszy wkład do kuwety
Zastanawiam się tylko skąd problem z wyborem wiatraczka?? Przecież on ma tylko gaz wyciągać..
Ja zamówiłem malucha 25mm, sprawdzę czy się nada. Co do hałasu, to przecież zamknięty w puszce będzie i pod kasetą, poza tym będzie chodził tylko chwilę... Cztery mam do chłodzenia lodówki i praktycznie ich nie słychać...Janusszr - 2021-08-07, 14:42 Zastosowałem wentylator przeciwbieżny 0,95A/11,4W 40x40x48mm. Zapierdziela jak głupi. Trochę szumi. Zastanawiam się nad regulatorem obrotów, aby go poskromić. Wstawiłem w kratkę matę z włókniny. Efekt wyciszenia praktycznie żaden. Jednak czym więcej o tym myślę, tym więcej mam wątpliwości. Przecież ile razy na dobę będzie uruchamiany, na minutę, dwie?
Pewnie odpuszczę już, bo przedobrzę.
PS.Ludzie montuja webasto na ropę, a ja zamartwiam się głośną praca SOGa.
Zaślepiłem odpowietrzenie i zastanawiam się, czy to dobre rozwiązanie. Przy zamkniętym otworze w kibelku nie na przewietrzenia kasety. Nie ma ruchu powietrza. Niby coś tam przez rurę sogową wejdzie, ale ile tej wymiany? Przy otwartym odpowietrzeniu podczas jazdy następowałaby stale wymiana powietrza w kasecie. Co o tym myślicie?LukF - 2021-08-07, 15:05 Ja myślę: po co chcesz wymieniać to powietrze w kasecie? Nie ono sobie tam siedzi
Przynajmniej ja mam taki cel Janusszr - 2021-08-07, 15:10
LukF napisał/a:
Ja myślę: po co chcesz wymieniać to powietrze w kasecie? Nie ono sobie tam siedzi
Przynajmniej ja mam taki cel
I jak otworzysz kibelek, to masz je w kamperze A jak nie w kamperze, to podczas pielęgnacji kota dopadnie Cię zapaszek.
Chyba w SOGu chodzi o to aby napowietrzyć kasetę. Przyśpieszyć procesy rozkładu. Sprzedawcy SOGów twierdzą, że nie potrzeba stosować nawet chemii. Możliwe, że błądzę.LukF - 2021-08-07, 19:58 Janusszr,
Przecież ZANIM otwieram kasetę (siedząc na kibelku) to włączam SOGa. I wtedy to powietrze o które się martwisz jest wywalane na zewnątrz
Do tego mój SOG nie zamyka dopływu powietrza z zewnątrz więc napowietrzanie istnieje. Zresztą który SOG blokuje dopływ powietrza z zewnątrz (kiedy wentylator nie pracuje) ???dziwaczek - 2021-08-07, 20:18
LukF napisał/a:
Janusszr,
Przecież ZANIM otwieram kasetę (siedząc na kibelku) to włączam SOGa. I wtedy to powietrze o które się martwisz jest wywalane na zewnątrz
Do tego mój SOG nie zamyka dopływu powietrza z zewnątrz więc napowietrzanie istnieje. Zresztą który SOG blokuje dopływ powietrza z zewnątrz (kiedy wentylator nie pracuje) ???
U mnie SOG się włącza jak się otworzy kasetę - chodzi cały czas jak się korzysta i go słychać ale znośnie. Odnośnie nie używania chemii - to mity sprzedawców leję standardowo.Janusszr - 2021-08-07, 20:56 LukF
nie zrozumiałem Ciebie. Myślałem, że kisisz wszystko w kasecie
Jak ważne jest napowietrzanie kasety przekonałem się niedawno. Wykopałem w rogu działki rowek w którym umieściłem zawartość kasety. Nie zdązyłem zakopać, bo żona mnie zawołała. Po trzech czy czterech dniach poszedłem dokończyć dzieło. Po zawartości pozostał tylko jakiś białawy nalot. Kawałki nierozpuszczonego w kasecie papieru i innych wiadomych rzeczy zniknęły.
dziwaczek
odnośnie chemii,
używamy jej m.innymi, aby pomóc w rozkładzie zawartości kasety. Słyszałem, że stosowany jest również Domestos. Na pewno likwiduje nieprzyjemne zapachy, ale czy rozpuszcza też zawartość? Np. papier?reaven22 - 2021-08-07, 22:48
Janusszr napisał/a:
Nie ma ruchu powietrza. Niby coś tam przez rurę sogową wejdzie, ale ile tej wymiany? Przy otwartym odpowietrzeniu podczas jazdy następowałaby stale wymiana powietrza w kasecie. Co o tym myślicie?
Odpowietrzenie nie jest po to aby wymieniać powietrze w kasecie tylko po to aby kasety nie rozerwały gazy gnilne. I tylko po to, żadnej innej filozofii.
Wystarczy dostęp przez SOG. Zostawienie orgi wywietrznika może spowodować jedynie zassanie smrodu do środka jak podczas jazdy wytworzy się podciśnienie w kabinie.
Sog jest po to aby odprowadzić smród na zewnątrz. Nie powoduje szybszego rozkładu fekaliów. I puszczanie brzydkich bąków przez marketingowców nic tu nie zmieni. :]Janusszr - 2021-08-07, 23:20 reaven22
nie przekonała mnie Twoja teoria całkowicie. Masz rację, że zabezpiecza kasetę przed rozerwaniem. Dlaczego jednak nie wykorzystać jego do napowietrzania? Tlen w utylizacji ścieków to podstawa. Muszę sprawdzić to na własnej skórze, a raczej kasecie
Swojego SOGa zrobiłem m.innymi do tego, aby dobrze napowietrzać kasetę. Nie tylko do usuwania zapachów podczas korzystania z kibelka. Zakorkowałem co prawda odpowietrznik, ale go jednak odkorkuję. Zakorkować ponownie to nie problem.
Powiedz mi na jakiej zasadzie działa ten odpowietrznik? Nigdzie nie mogę znaleźć zasady jego działania. Cały czas jest otwarty po włożeniu kasety?Skorpion - 2021-08-07, 23:30 https://sklep.klaja.pl/pl/p/Wywietrznik-Wentylacja-bez-chemii-SOG-D-C400/4272
Opis
Wywietrznik Wentylacja bez chemii SOG D do toalety Thetford C400
System wentylacji toalety SOG typ D zasilany na 12V to system odpowietrzania toalety - usuwania gazów tworzących się w zbiorniku na fekalia, działający bez niepotrzebnej woni lub chemii. Bezproblemowo montowany w każdej przyczepie lub kamperze, ledwie słyszalny, dzięki pracy z wysokowydajnym, specjalnie opracowanym systemem odpowietrzenia. Włącza się on tylko podczas korzystania z toalety, co skutkuje czemu zmniejszonym zużycie prądu.
Po otwarciu toalety wentylator systemu SOG Typ D automatycznie się uruchamia i wytwarza taki obieg powietrza skierowany do środka kasety, co powoduje niwelowanie przykrych zapachów i zapewnia komfort użytkownikom.
System pracuje nawet, gdy wentylator nie jest uruchomiony, specjalną kasetę filtrującą ze sproszkowanym węglem. Ponieważ węgiel jest jak na razie najlepszym medium filtrującym, oczyszcza on kasetę na fekalia z metanu i amoniaku wydalając gazy na zewnątrz. Bez używania drogiej i niepotrzebnej chemii, sprawia, że kaseta naturalnie "oddycha", ale nie musisz obawiać się o nieprzyjemny zapach, ponieważ zastosowany filtr niweluje go.
Kolejną zaletą systemu SOG Typ D jest to, że nie musimy używać drogich rozkładających się papierów toaletowych. SOG Typ D sprawia, że każdy tradycyjny papier rozkłada się do formy grudek w ciągu 3-4 godzin, a całkowicie rozkłada się w maksymalnie 6.
SOG, typ D przeznaczony jest do toalet Thetford C 400
Jeśli posiadasz inną toaletę i jesteś zainteresowany urządzeniem to skontaktuj się z nami!
art.nr. KL14822
Dostępność:mała ilość
Wysyłka w:24 godziny
Dostawa: od 15,00 zł - Firma kurierska Przelew
Cena netto:471,54 zł
Cena:580,00 złJanusszr - 2021-08-08, 08:04
Skorpion napisał/a:
Kolejną zaletą systemu SOG Typ D jest to, że nie musimy używać drogich rozkładających się papierów toaletowych. SOG Typ D sprawia, że każdy tradycyjny papier rozkłada się do formy grudek w ciągu 3-4 godzin, a całkowicie rozkłada się w maksymalnie 6.
Załóżmy, że jest to prawda. Co powoduje ten rozkład papieru bez dodatkowej chemii? Kilkuminutowe napowietrzanie podczas korzystania z kibelka? Przez rurę SOGa jak nie pracuje wentylator to wydostają sie tylko gazy fermentacyjne na zewnątrz. W drugą stronę to nie działa.
Jakaś ściema z tym papierem.dziwaczek - 2021-08-08, 18:59 A mi się zawsze zdawało, że to własnie w trakcie korzystania z SOG tj. otwarty kibelek wentylator wyciąga powietrze na zewnątrz przez filtr węglowy aby nie capiło a wewnątrz kamperka (tworzy się podciśnienie - pod siedzącym) ? No muszę to sprawdzić - moze jutro Janusszr - 2021-08-08, 21:15
dziwaczek napisał/a:
A mi się zawsze zdawało, że to własnie w trakcie korzystania z SOG tj. otwarty kibelek wentylator wyciąga powietrze na zewnątrz przez filtr węglowy aby nie capiło a wewnątrz kamperka (tworzy się podciśnienie - pod siedzącym) ? No muszę to sprawdzić - moze jutro
Tak właśnie to działa.robba - 2021-08-09, 00:22
Janusszr napisał/a:
..... Tlen w utylizacji ścieków to podstawa. Muszę sprawdzić to na własnej skórze, a raczej kasecie
Swojego SOGa zrobiłem m.innymi do tego, aby dobrze napowietrzać kasetę. Nie tylko do usuwania zapachów podczas korzystania z kibelka. .....
Tylko ten tlen powinien bulgotać od dna ścieków zapobiegając działaniu bakterii beztlenowych i wpomagając tlenowe, ale tu raczej będzie ich niewiele.
Janusszr napisał/a:
......
Załóżmy, że jest to prawda. Co powoduje ten rozkład papieru bez dodatkowej chemii? Kilkuminutowe napowietrzanie podczas korzystania z kibelka? Przez rurę SOGa jak nie pracuje wentylator to wydostają sie tylko gazy fermentacyjne na zewnątrz. W drugą stronę to nie działa.
Jakaś ściema z tym papierem.
rozkład papieru mogłoby powodować bulgotanie od dna ścieków i jednocześnie też rozdrabnianie masy.
Jakby zrobić dobrego SOGa z wentylatorem odśrodkowym wysysającego powietrze z kasety
to działanie automatyzowałoby się w sposób naturalny.
Podczas otwarcia czegokolwiek a ponadto ew. szczelinami powietrze dostawałoby się
do kasety zapobiegając wydostawaniu się zapachu do kampera.
Podczas gdy kaseta byłaby zamknięta wentylator musiałby conajmniej godzinę pracować
wyciągając powietrze, a rurką z dziurkami przy dnie kasety dostawałoby się powietrze
przepływając przez zawartość kasety. Zaznaczę, że wentylator powinien być dość mocny
żeby wytworzyć takie podciśnienie, żeby mogło wciągnąć powietrze rurką,
dlatego proponowałem odśrodkowy. Ew. dodatkowy kompresorek.
Ktoś chce poeksperymentować ? Janusszr - 2021-08-09, 08:18 Masz rację z tym "bulgotaniem", czyli napowietrzaniem od dołu.
Nie muszę mieć silnego wentylatora promieniowego. Zastosowałem przeeciwbieżny wentylator kanałowy. Ciągnie aż za dużo.
Zastanawiam się jak napowietrzać dodatkowo kasetę podczas jazdy, kiedy jest wszystko pięknie mieszane
Po dłuższej jeździe wszystko jest rozdrobnione. Na kempingu nie bardzo. Brrrrr reaven22 - 2021-08-09, 09:51 Opróżniając kasetę co 2-3 dni i tak napowietrzanie nie zmieni zauważalnie ilości aromatów wydobywających się z kasety
Jak ktoś koniecznie chce mieć przykamperową oczyszczalnie ścieków to trzeba podejść z nieco większą skalą Raczej nie uda się to w campervanie.
A jeśli już ktoś naprawdę chce być w tej kwestii eco to istnieje coś takiego jak toaleta kompostująca.Janusszr - 2021-08-09, 09:58 W miarę jedzenia apetyt rośnie Odpuszczam dalsze usprawnianie SOGa i reksperymenty z tym związane LukF - 2021-08-09, 10:01 Też uważam, że napowietrzanie w celu rozkładu jest bez sensu. Przecież zawartość kasety najdalej po 2 dniach wywalamy. To kiedy TAM ma się coś rozłożyć??? Dla mnie najlepiej zamknąć by nie pachniało a podczas posiedzenia SOG ma wyciągać zapachy na zewnątrz. Koniec rigg - 2021-08-09, 10:10 Zaraz oczyszczalnię ścieków ktoś zaprojektuje robba - 2021-08-09, 22:06
reaven22 napisał/a:
.....
Jak ktoś koniecznie chce mieć przykamperową oczyszczalnie ścieków to trzeba podejść z nieco większą skalą Raczej nie uda się to w campervanie.
.....
LukF napisał/a:
Też uważam, że napowietrzanie w celu rozkładu jest bez sensu. Przecież zawartość kasety najdalej po 2 dniach wywalamy. To kiedy TAM ma się coś rozłożyć??? Dla mnie najlepiej zamknąć by nie pachniało a podczas posiedzenia SOG ma wyciągać zapachy na zewnątrz. Koniec
chyba nie czytacie, albo piąte przez dziesiąte.
NIE chodzi o rozkładanie biologiczne i jak pisze Reaven: nie ta skala.
Dlatego tego WOGÓLE NIE PROPONUJĘ!
W dobrych, przydomowych oczyszczalniach napowietrzanie ma dwa zadania
(Nie liczę tu napędu pomp mamutowych):
1. primo to stworzenie warunków do pracy bakterii tlenowych, które rozkładają
w bioreaktorze bez wydzielania gazów złowonnych - i tu NIE O TO MI CHODZI
2. primo utrudnienie pracy bakteriom beztlenowym, które to są odpowiedzialne za
wytwarzanie gazów złowonnych - I O TYM PISAŁEM.
LukF
oprócz fizycznej zauważ też biologiczną stronę tego czegoś.
Wbrew Twojej opinii napowietrzanie powstrzymuje "pachnienie".... (jw)
A rozkładanie o którym pisałem nie ma nic wspólnego z "rozkładaniem"
biologicznym o którym piszesz. Tu akurat dotykamy strony fizycznej.
Po prostu bąbelki jak w pralce samsunga porozrywają cząsteczki stałe na drobne.
Do oczyszczalni biologicznej tlenowej braknie nam jeszcze dużo funkcji i
nawet nie zamierzam próbować w kamperze, chociażby dlatego że oddzielanie
wody od masy czynnej wymaga czasu, bezruchu i idealnego poziomu
a o to będzie baaaaardzo trudno w kamperze... chyba żeby użyć żyroskopu...
Wytworzenie i utrzymanie złoża biologicznego przy tak krótkim czasie też jest niemożliwe.
Dlatego proponowałem tylko uproszczoną wersję, z ubogim zakresem funkcjonalności
ale mogą działać niejako przy okazji działania SOGa wyciągowego i w bardzo naturalny
sposób spełniać funkcje które opisałem wcześniej, czyli powstrzymywanie
bakterii wytwarzających gazy "pachnące" inaczej podczas działania SOGa przy jednoczesnym
wyciąganiu jakichkolwiek zapachów przez SOGa, a do tego dodatkowe rozdrobnienie
mechaniczne co na pewno ułatwi opróznianie pojemnika.
Ufff....
rigg napisał/a:
Zaraz oczyszczalnię ścieków ktoś zaprojektuje
wow. super. czekam na info.......... LukF - 2021-08-10, 20:48 robba,
Naprawdę jestem Tobie wdzięczny, że mi to tak łopatologicznie wyjaśniłeś reaven22 - 2021-08-10, 22:06
robba napisał/a:
Napowietrzanie pewnie nie zaszkodzi ale pod warunkiem, że założysz zawór zwór zwrotny na odpowietrzniku, tak aby aromaty nie cofały się do kabiny.
Cofają się ponieważ podczas jazdy w kabinie często wytwarza się podciśnienie. I potrafi zassać zawartość lotną kasety do środka czego kilka osób już doświadczyło.
robba - 2021-08-11, 12:50
reaven22 napisał/a:
robba napisał/a:
Napowietrzanie pewnie nie zaszkodzi ale pod warunkiem, że założysz zawór zwór zwrotny na odpowietrzniku, tak aby aromaty nie cofały się do kabiny.
Cofają się ponieważ podczas jazdy w kabinie często wytwarza się podciśnienie. I potrafi zassać zawartość lotną kasety do środka czego kilka osób już doświadczyło.
tzn. szczegółów jest więcej:
0. nie zabezpieczy ten zaworek przed zasaniem do kabiny, bo jest w stronę do kasety.
Ale to powinien wentylatorek wydmuchowy SOG pozwolić pociągnąć ciśnienie z zewnątrz....
On będzie robić jako odpowietrznik. A w czasi jak będzie działąć to i tak powinien
podciśnieniem wyrównać a jak nie da rady? hmmm...
EDIT: teraz widzę ze piszesz o dodatkowym odpowietrzaczu, ale on spowoduje
z kolei ze nie bedzie podciśnienia w kasecie i nie przedmucha rurki.
mysle ze samo się odpowietrzy wentylatorkiem SOGa w przeciwną stronę
albo wyrówna podciśnienia
1. tak jak piszesz rurka ssąca powietrze powinna mieć lekko działąjący zawór zwrotny
i kończyć się u góry kasety na wypadek awarii tego zaworu.
Ten zawór pełni dodatkową rolę - rurka nie wypełnia się zawartością jak nie ma
podciśnienia w kasecie.
2. rurka powinna w standardowej kasecie z 3 razy przejść wzdłuż po dnie,
a dziurki w niej powinny być wiercone od dołu, żeby nie wypełniało rurki na dnie
(trochę zabezpieczy zabrudzeniu, trochę skróci czas od powstania podciśnienia do
bąblowania.
3. przewidzieć że może się przypchać i uwzględnić podłączenie kompresora w celu
przepchania no i trzeba uwzględnić ciśnienie żeby wytrzymał zawór i rurka nie pękła
Przy okazji jak nie chcemy zakładać mocnego wyciągowego to tu można też podpiąć jakiś
kompresorek, nadmuch, lub podobny wspomagacz..... lub jak w garbusie powietrze z wentyla koła zapasowego...
EDYTA: a może sknfigurować tak że po odpaleniu SOG zawsze działa i zawsze
bulgocze .... ten zacier zbyszekwoj - 2021-08-12, 13:57 SOG jest szczególnie przydatny jak ktoś ma wc od strony markizy. W czasie grilowania odstrasza komary. LukF - 2021-08-12, 14:02
zbyszekwoj napisał/a:
SOG jest szczególnie przydatny jak ktoś ma wc od strony markizy. W czasie grilowania odstrasza komary.
Ja mam WC od strony markizy. Mam SOG. Nic mi nie odstrasza bo wyprowadzenie jest pod środek auta Janusszr - 2021-08-12, 14:05
LukF napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
SOG jest szczególnie przydatny jak ktoś ma wc od strony markizy. W czasie grilowania odstrasza komary.
Ja mam WC od strony markizy. Mam SOG. Nic mi nie odstrasza bo wyprowadzenie jest pod środek auta
Błąd! Powinien odstraszać krzlac - 2021-08-12, 14:11 Już chyba za dużo filozofii wkradło się w ten gó....ny temat. To jest dość proste: założyć SOG lub jakąś samodziełkę, odessać smród spod d..y i cieszyć się kamperowaniem. Dla idących dalej tą drogą, powtórzyć to w domowym kibelku. Tam dopiero cieszy, bo używane jest okrągły rok.robba - 2021-08-12, 15:18
zbyszekwoj napisał/a:
i podsyca metanem ogien na griluJanusszr - 2021-08-12, 15:25 Włączając dyskretnie wiatraczek, można zakończyć imprezę.
Podejrzewam(nie posiadam), że webasto robi większe zamieszanie zapachowe, niż kibelek(SOG bez węglowego filtra) w kamperze. SOG działa tylko minutę, dwie. Dłużej jak ktoś robi czytelnię z WC.rigg - 2021-08-13, 16:32 Ja już sobie zrobiłem SOGa do C400
w tym wątku co i jak https://www.camperteam.pl...p=873968#873968LukF - 2021-08-26, 13:14
reaven22 napisał/a:
Zostawienie oryginalnego wywietrznika może spowodować jedynie zassanie smrodu do środka jak podczas jazdy wytworzy się podciśnienie w kabinie.
Krótko po testach na tygodniowym wyjeździe:
Po unieszkodliwieniu odpowietrznika mogę jeździć z otwartym oknem w drzwiach kierowcy. Zasysany podczas jazdy zapach nawet z pełnej kasety jest symboliczny. Więc zmiana/ poprawa jest kolosalna. O to mi chodziło