Budujemy kampera - Jumper-średni blaszak - przeszczep z przyczepy TE-380T
smok_wawelski - 2019-10-23, 01:30 Temat postu: Jumper-średni blaszak - przeszczep z przyczepy TE-380TPoszukiwania sensownego kamperka w blaszce nie dały rezultatu - albo góra forsy za lada co albo spaprane, albo auto z ruda albo.... tak czy inaczej z poszukiwań wyszła pupa
Podniesienie budżetu też nie dało skutku wiec doszedłem do wniosku że jak mam wydać kupę szmalu i demontować, remontować, przerabiać to jest to bez sensu i lepiej będzie jak sam zrobię od podstaw.
Założenia są następujące:
Kamperek w blaszce na 2 osoby ale dorywczo na 3 - normalnie żona i ja lecz córcia jeszcze na jakiś egzotyczniejszy wypad darmowo z wapniakami też by się chciała zabrać
Auto małe - niewiele dłuższe od mojego Sharana bo będzie jeździć na co dzień również
Minimalizacja kosztów na zasadzie przeszczepu z mojej archaicznej budy lecz w 100% szczelnej i sprawnej - jest już problem z osia taki że z racji wieku gum amortyzujacych mających 40lat po PL jeżdże ale trochę się obawiam daleko jeździć
Budżet max 10,000 + rezerwa 10%
Robocizna własna - jestem technikiem mechanikiem z pokolenia p. Słodowego, bude robebeszałem i naprawiałem w dużym stopniu, narzędzi trochę i placu iest, jakieś tam meble, podłogi i kupę innych rzeczy w domu się kleciło, pod Żukiem się leżało i z Malczana silnik darło + przeryte sporo forum i podpowiedzi - to da sie radę w końcu kampiór z blaszki to nie prom kosmiczny
Termin ukończenia i dziewiczego rejsu - no majówka 2020 może nie choć pożądana ale Boze Ciało 2020 musi być
Kilka dni temu obok dawcy zaparkował biorca - średni Jumper paka L=3,30 H2 z jedynym słusznem wg mnie we Francuzach klekotem 2,8 HDI na CR i stajenka 128 kucyków
Obecnie na sali operacyjnej trwa przygotowywanie biorcy i badanie zgodności tkankowej z dawcą.
Żal tyłek ściska i łza sie oku kreci bo dawca jest sporo lat w rodzinie, dziecka sie nam praktycznie w nim wychowały, mnóstwo super miłych wspomnień oj bez jakiejś butelki dla znieczulenia ciężko mi będzie pruć oj bardzo ciężko
W pierwszym kroku chciałbym Was poprosić o ocenę wstępnego szkicu układu zabudowy i konstruktywna krytykę - wymiary na szkicu są orientacyjne mogą po parę cm być skorygowane po dokładnym pomiarze. Układ mojej przyczepy i wymiary nam odpowiadały więc sadzę że blaszaka zrobię podobnie
W drugim kroku za kilka dni opisze jak mam zamiar zrealizować budowę począwszy od wygłuszenia i ocieplenia które chce w miarę szybko zrobić aby umożliwić sobie pracę nad kamperkiem w środku przez późną jesień i zimę nie dysponując niestety ciepłym wysokim garażem - obecnie sprawdzam dostępność materiałów i porównuje ich ceny
Wrzucam też schemat układu przyczepy i przedstawiam dawce i biorcę na fotach oraz liczę na Waszą konstruktywną krytyke i rady Krisp - 2019-10-23, 11:22 Może chcesz sprzedać tą przyczepę ? Zamiast ją rozwalać? Jak coś to zapraszam na priv Pomyśl o tym ile elementów jesteś w stanie z niej wykorzystać ? A ile zostanie zniszczonych i niewykorzystanych.vIrek - 2019-10-23, 12:45 Moim zdaniem nie warto niszczyć przyczepy - niewiele wykorzystasz, a wykorzystane i tak trzeba będzie przerabiać. Lepiej sprzedać przyczepę i kupić nowocześniejsze wyposażenie.
Przerabiałem blaszaka i też planowałem zakup uszkodzonej przyczepy. Z perspektywy zakończonej budowy takie mam właśnie wnioski.
Powodzenia życzę.Kris44 - 2019-10-23, 13:05 Mam blaszanke Adrie Twin i fajnie jest mieć jeszcze ławeczke z stolikiem.
Ja mam układ taki gdzie ty planujesz zbiornik z szafą to ja mam tam łazienke a idąc do przodu ławeczka pod nią zbiornik i stolik plus przdnie fotele obrotowe.CORONAVIRUS - 2019-10-23, 13:10 Jeśli w tej cepie jest starodawne wyposażenie jak na tym folderze to faktycznie na końcu wyjdzie z tego kupa .... auto choć nie młode wygląda zacnie , kolor petarda na kampera , pięknie zrobić i fura wartosć razy 4 .... sprzedaj ta cepkę jesli nie jest zgniła , 5 tyś dostaniesz na wiosnę smok_wawelski - 2019-10-23, 21:20 To może najpierw ogólne dzięki za odzew, dzięki też za kubeł zimnej wody na łeb to bywa czasem potrzebne Transplantologia generalnie jest rzeczą fantastyczną przedłuża życie, Wasze uwagi jednak są w dużej mierze słuszne bo w tym przypadku faktycznie mamy do czynienia z żyjącym dawcą, któremu daleko do zgonu.
Co więcej choć tego nie pisałem rozważałem wystawić budę do sprzedania i klecić kampiórka z innych gratów - tu jednak pewnym istotnym dla mnie uwarunkowaniem jest kasa. Nie ma jej za dużo na ten projekt więc sprzęty byłyby kupowane z w dużej mierze z używki, owszem w budzie też są używki ale to znane używki więc ryzyko nadziania się na minę uznaję za nieco mniejsze.
Faktem jest również to co piszecie - z posiadanej używki nie zrobi się tak jak chce bo trzeba się dostosować do parametrów posiadanej używki co będzie pewne rzeczy wymuszało a to zgadzam się że nie jest najlepsze.
Kolejnym aspektem jest dla mnie czas - wiadomo na poszukiwanie sensownych używek w dobrej cenie p tego czasu potrzeba trochę a ja go za wiele nie mam. Jeśli przez zimę trochę nie podziałam to wakacje 2020 kamperem stają pod znakiem zapytania bo wiosnę mam zwykle mocno ciasną z czasem.
Na pewno jak pisałem wcześniej choć jestem raczej racjonalnie i trzeźwo myślącym umysłem technicznym to działa gdzieś w tyle głowy sentyment do tej budy, jej wnętrza itp itd..... więc pewnie i to ma znaczenie na moje decyzje nie da się wymazać ze łba blisko 20 lat nawet jeśli to jest głupie
Ale skoro 4 ludzi wylewa mi na łeb kubeł zimnej wody to ten racjonalny umysł nakazuje mi powtórnie włączyć przetwarzanie danych i być może zrewidować moje zamiary
No dobra to teraz po kolei odpowiadam Kolegom
@krisp
nie wykluczam handelku - może zróbmy tak że puszczę tu trochę starych fot budy a w najbliższych dniach zrobię aktualne i postaram sie spisac co robiłem i dac Ci jakieś foty z remontu - polookasz i będziemy mogli porozmawiać co nie ukrywam zrobię chętnie
a tak z grubsza
co wykorzystam - małe okna, lodówkę, ogrzewanie, spania i trochę elementów konstrukcyjnych zabudowy wnętrza oraz szafek
co zostanie - cała reszta z której część lune szybko jak np AKS-1300 ale z wieloma rzeczami jak np. duże okna listwy, blachy będę sie bujał z rok a i pewnie wszystkiego nie lune magazynowanie specjalnie mnie nie boli ale zawsze to graciarnia w chałupie
co się zniszczy - niewiele bo umiem to pudełko rozebrać bezszkodowo ale trochę zniszczeń na pewno też będzie a także niektóre rzeczy pójdą w kosz z racji nawet nie uszkodzeń a braku przydatności i zastosowania w dzisiejszych budach
@vIrek
Podzielam w większości Twoje zdanie - ale też są pewne ale o których napisałem wcześniej - cóż życie to sztuka kompromisów mawiają i maja racje
@Kris44
Owszem fajnie byłoby zrobić dzienny stolik i siedzenie i myślałem o tym ale przy 3,30 paki to nie bardzo to wychodzi Łazienka ma wymiar fix bo to gotowiec który trafił mi się w fajnej cenie wiec tu nie ukradne, znów b. wąska szafa hmmmmm.... kontrowersyjne
Ale nigdy nie mów nigdy też mawiają i też mają rację
@MECENAS
OK uwaga sensowna ale czy kampióra z blaszki nie można zrobić na starodawne wnętrze ?
Tak naprawdę jest ciut nowocześniejsze choć nie jest nowoczesne na pewno - folder przekłamuje był uzyty jako materiał poglądowy o układzie i wymiarach wnętrza a sprawę najlepiej wyjaśnią foty bo pismo obrazkowe jest szybsze
Dzieki za uznanie dla autka - fakt na te lata wygląda nieźle podczas zakupu byłem w kanale na spodzie rudej praktycznie nie uświadczyłem na progach są fachowo zrobione łatki powiedziałbym bardzo ładnie pospawane i pierwszorzędnie zakonserwowane. Motor no cóż przejechałem 400km więc nie sposób oceniać ale wydaje mi sie że pracuje b. ładnie. skrzynia też. szarpany był zero luzów w zawiesze amory ok 70%
Jeśli chodzi o kolor - dla mnie też super i na pewno była to mini przesłanka żeby go łyknąć
Cepka nie jest zgniła - sam robiłem duuuuży remont robiłem z założeniem długiego jeżdżenia może nie jest to super profi estetyka miejscami ale za skuteczność dam se łeb uciąć - to kolejny powód dlaczego żal ja ciąć.
Dołączam foty budy - foty wnętrza są dawne takich na dziś to nie mam na pewno gdzieś jakaś szrama jeszcze na dziś się znajdzie i parę rzeczy do dokończenia czy zrobienia w środku, dokończenie malować zewn paski i fabryczne loga - wiecie jak to jest jak sie czymś stale jeździ coś się trochę tłucze to głośniej radio i człowiek przyzwyczaja sie do drobnych wadliwości a po czasie powszednieją o ile nie sa krytyczne dla bezpieczeństwa dorzucam też kilka fot z ostatnich wakacji ale z zewnątrz
No i jak Wam tu nie wierzyć - no przecież szkoda ciąć CORONAVIRUS - 2019-10-23, 21:31 Obejrzałem foty i teraz już jestem pewien na 100%. Sprzęty z tej cepki do tego auta to błąd nad błędy , weź pod uwagę jeszcze fakt ,żę kiedyś będziesz tego kampa sprzedawał , skrzywienie potencjalnych klientów będzie wielkie zatem i cena będzie kiepska ...
Tak nawiasem , to takie wnętrze w takim aucie będzie zwyczajnie brzydkie ale to kwestia gustu .
życzę miłej budowy Andrzej 73 - 2019-10-23, 22:21
MECENAS napisał/a:
to takie wnętrze w takim aucie będzie zwyczajnie brzydkie
Nie to że będzie brzydkie , tylko nie z tej epoki względem pojazdu.
Jak już budujesz od podstaw , to lepiej to robić bardziej nowocześniej.
Nowa zabudowa lepiej pasuje do starego samochodu niż odwrotnie.
drFeelGood - 2019-10-23, 22:22 Zrobisz co uważasz za słuszne ale:
a) racjonalnie - wg mnie za kasę uzyskaną ze sprzedaży będziesz mógł kupić sporo sprzętów bardziej pasujących do kampera niż do przyczepy
b) emocjonalnie i w przenośni - może lepiej pozwolić zwierzakowi żyć u innego właściciela niż wieszać sobie jego wypchany łeb w pokoju?
P.S. Super kolor auta :-)smok_wawelski - 2019-10-23, 22:52
MECENAS napisał/a:
....Sprzęty z tej cepki do tego auta to błąd nad błędy , weź pod uwagę jeszcze fakt ,żę kiedyś będziesz tego kampa sprzedawał , .......
Tak nawiasem , to takie wnętrze w takim aucie będzie zwyczajnie brzydkie ale to kwestia gustu
Argumenty sprzedażowe - zgoda 100% - czy brzydkie tu właśnie rzecz gustu, zgadzam się że w starszym typie auta pasowałyby lepiej chciałem zabudowę HYMER 555 lub lepiej PILOTE GALAXY 24MX - ale taki sie nie trafił w stanie i cenie akceptowalnej oba masz tutaj http://retro-camper.pl/galeria/
Andrzej 73 napisał/a:
Nie to że będzie brzydkie , tylko nie z tej epoki względem pojazdu.
Jak już budujesz od podstaw , to lepiej to robić bardziej nowocześniej. Nowa zabudowa lepiej pasuje do starego samochodu niż odwrotnie.
Z dopasowaniem epoki - zgoda !00% z pasowaniem nowe stare to rzecz gustu a czasem mixy fajnie wychodzą a propos tu nie ma nic nowego niby to zielona Cytryna (może to Limonka ?) jest tez już mocno dojrzała bo 2005 trudno nowym autem nazwać jednak blisko 3 razy młodsza od TE bo on 1978
drFeelGood napisał/a:
racjonalnie - wg mnie za kasę uzyskaną ze sprzedaży będziesz mógł kupić sporo sprzętów bardziej pasujących do kampera niż do przyczepy
tak zgoda jest to racjonalne natomiast nie zgodzę się ze słowem sporo - w nówkach sprzętach ceny kosmiczne a w porządnych używkach też określiłbym je jako wysokie natomiast zdaje sobie sprawę z tego że za tę staruszkę budę worka kasy nikt nie da lecz na pewno troche sie kupi
Z emocjami i przenośnią zgoda !00%, kolor dzięki za uznanie
Tak czy inaczej - trza polookac po necie za bebechami i rekalkulację przeprowadzić - dzięki za Wasze opinie
Pany w tym stare-nowe może nie na full ale w dużej mierze przekonaliście mnie a teraz chciałbym ponowić prośbę o krytykę i rady/sugestie co do wstępnego schematu rozkładu wnętrza (szkic w 1szym poście)smok_wawelski - 2019-10-23, 23:09
Maciej S. napisał/a:
.... Z zewnątrz całkiem współczesny a wnętrze muzeum. Jeżeli brak kasy to rób etapami. Przecież budowa łóżka, czy bloku kuchennego to nie są wielkie koszty. Poza tym dawca jest prostopadłościanem, ducato każdą ścianę ma krzywą.
E no do Ducata trójki to wyglądem nowoczesnym odstaje
wyro kuchnia ok zgoda kasa nie szał - drogawe to jest grzanie i lodówa oraz okna - to chyba najbardziej uderzy w kieszeń
Krzywizna ścian tu absolutnie nie przeszkadza - zauważ na szkicu praktycznie tylko łazienka ze ścianami na full wysokość no i klocek przy drzwiach bocznych ale to i tak nie szłoby z budy.
Etapowość zgoda jak najbardziej to bardzo sensowne - też myślałem tak robić po kawałku ale na okKojot85 - 2019-10-24, 10:53 Ja robię też na podobnej budzie. Twój jest L3H2, a nie średniak. Jest to największa buda z serii Ducato II, no chyba że jeszcze dach z laminatu wyższy.smok_wawelski - 2019-10-25, 10:10
Maciej S. napisał/a:
Nie przesadzajmy, ogrzewanie, najprostsze suche na rope używka lub chińczyk to max 1000 zł, pozbywasz się upierdliwego gazu, lodówa, większość montuje domowe + falownik 12/230 i poniżej 1000 się zamykasz, a masz pożądne chłdzenie...
Od razu mówię jestem raczej antygazowy, owszem nie zaprzecze webasto ok w tej cenie i na dzikusa będzie spoko natomiast ma kampie jak dmuchniesz śmierdzącymi spalinami komuś w okno to tak srednio
Lodówka jak najbardziej domowa ale + przetwornica w 1000zl - super ale chyba nierealne 13-14 stówek zgoda
Kuchnia ? - mała butla chyba bo kartusz to pierniczenie a elektryczna to tylko na kampie zakładam że też podziękuję trochę wiec nie może być tylko elektryka.
Okna Dema - dzięki za info bo nie znałem a dość to fajnie wygląda trza przekalkulować cenowo ale raczej byłbym zwolennikiem podwójnych
Dukato II wygląd też tak uważam inaczej bym nie kupił smok_wawelski - 2019-10-25, 10:23
Kojot85 napisał/a:
Ja robię też na podobnej budzie. Twój jest L3H2, a nie średniak. Jest to największa buda z serii Ducato II, no chyba że jeszcze dach z laminatu wyższy.
owszem były chyba H3
Ciezkawo znaleźć. dane fabryczne wymiarów dla jumpera dobra ok to ten sam diabeł co Ducato i boxer
Mi w przeglądzie diagnosta wewalił L=5099 bodajże więc to nie L3
Spoko to co ja chce zrobić mieści się na pace L2 i L3 mierzyłem tak na szybko od grodzi 3.30 kilka ale jak w bramkę cofałem to widzi mi się sporo dłuższy od Sharana więc może ma te L3 choć tu i szerokoś swoje robi
. metr prawdę mi powie w weekend
Bardziej interesują mnie podane na szkicu w 1szym poście układ i wymiary przejść bo choć klautrofobii nie mam to po paru browcach bebech rośnie
Trochę w sadło obroslem , wzorowałem zabudowę i wymiary przejść z budy - mniej więcej widzi mi się ok ale każda opinia coś wnosi się dlatego zawsze warto poczytać doświadczenia innych z praktyki groniar - 2019-10-25, 14:45 Wtrącę swoje trzy grosze co do kuchni, mam zamontowany zlew z dwoma palnikami,a w szafce narożnej butlę 5kg, do tego dokupiłem jednopalnikową indukcję za 100 zł. Oczywiście indukcji używam tylko jak jestem podpięty do słupka, jest mobilna więc wystawiam ją na zewnątrz żeby nie ogrzewać wnętrza, gotuje się bardzo szybko . Co do gazu to po dwóch sezonach zważyłem butlę i ubyło tylko 3 kg. Zaznaczę że nie gotujemy objadków trzy daniowych a w trasie byliśmy dwa miesiące. Na następny sezon wymienię tą 5 na 2-kg, przy okazji zyskam półkę. Naboje to tęż jest opcja do przemyślenia jeden wystarcza na ok 3 godziny.smok_wawelski - 2019-10-25, 19:43 Indukcja hmm,,, ile wat pewnie 2000W i kemping z lichym prądem oraz zabezpieczenia 10A - to tak na styk luzu wielkiego nie ma, jak lodówka weźmie na rozruchu to wala bezpieczniki i robi sie larmo na kampie - dlatego obecnie w budzie mam 8A szybki a nie 10A coby wywalało u mnie a nie na kampie. Oczywiście mozna tak zrobić na przekaźniku że jeśli właczam indukcje to odłaczam lodówke i szlag browara ani kiełbachy w niej za 30min nie trafi ale takie rozwiazania to chyba przerost formy nad treścią.
Kartusz na 3 godziny w sumie ok - ale pytanie o jakiej kuchence i o jakim kartuszu mówimy ?
Nie pamiętam kiedy żona gotowała więcej niż na 1 palniku z pół godziny dziennie 2 x po 2 kawy i jakaś jajecznica czy inne szybkie żarło - to tak wyjdzie no czasem możne 40min jest ok 2 kartusze na tydzień - tyle że jakoś nie bardzo mam zaufanie do chińskiej kuchenki i cienkiego kartusza
Jeśli poszedłbym w webasto to kuchnia raczej zlew+1 palnik + mała butla
Pany tak z doświadczenia - mocno capi takie webasto od żółtego luda ? Jak się ma to do Webasta czy Ebersprachera ? Jak te ori capią ?
Tak sądząc po dogrzewaczu w Sharanie niestety nie jest to rozwiązanie na kemping - właśnie z powodu smrodku spalin powstających z ropy - owszem to nie to co wydech z silnika ale jednak trochę capi.groniar - 2019-10-25, 20:17 Używam indukcji tylko jak jestem podpięty do słupka, a ma tak jak napisałeś 2000W. Co do webasto to mam dwa, suche i mokre i obydwa capią ale tylko przy odpaleniu, później jest ok.RadekNet - 2019-10-25, 20:18
smok_wawelski napisał/a:
Nie pamiętam kiedy żona gotowała więcej niż na 1 palniku z pół godziny dziennie 2 x po 2 kawy i jakaś jajecznica czy inne szybkie żarło - to tak wyjdzie no czasem możne 40min jest ok 2 kartusze na tydzień - tyle że jakoś nie bardzo mam zaufanie do chińskiej kuchenki i cienkiego kartusza
Używamy kuchenki z reguły do robienia kawy/herbaty, podgrzania mleka do płatków na śniadanie lub zrobienia jejecznicy, oraz co jakis czas coś obiadowego.
Jaką mam kuchenkę zobaczysz w moim wątku - domowa, dwupalnikowa, polączona z kartuszem Coleman 300g przez dedykowany reduktor (kupiłem na ebay). Szacunkowo...idą dwa kartusze na sezon. Piszę "szacunkowo", bo przez 3 sezony zużyłem dwa Colemany 300 plus kilka CP250, które przelewam do Colemana (a to co się nie przeleje zużywam w grillu na kartusze CP250).
Wymiana kartusza to minuta roboty, nawet jak braknie w czasie gotowania to żaden problem. A ile masy i miejsca oszczędzone. No i kartusze są dostepne w calej Europie.
Jakby co to stawiaj piwo Toscanerowi, on jest prekursorem tego systemu smok_wawelski - 2019-10-25, 20:23 Sorry celowo rozbiłem na 2 posty bo w tym chciałbym już przejść do dalszych spraw.
Spoko czas jest dalsze uwagi do spraw wcześniejszych i nadal o nie prośba - są bardzo mile widziane - jutro poleci dopiero demontaż zabudowy dech burt i podłogi oraz anty-korozja
Następny temat w którym chciałbym prosić o rady i uwagi to wygłuszenie i ocieplenia - tu mam czasu dość mało bo trza to zrobić przed zimą a pogoda zaczyna się łamać zapowiadają Musze pogonić aby w zimie podłubać instalacje i cosik więcej co umożliwi pójcie z kopyta jak mrozy puszczą a wiosna u mnie niestety zawsze cienka z czasem
To co wymysliłem - raczej nie będzie sreberek najprawdopodobniej pójdzie:
ARMAFLEX - szczelina powietrzna (jeśli wyjdzie mi z grubosci słupków - jutro pomierze) - STYRODUR XPS
AF Armaflex 10mm samoprzylepny który będzie jednocześnie głuszący i paroizolacyjny i jeszcze ma własnosci antygrzybkowe - cena niestety spora 52zł/m2
alternatywnie rozważam
Armaflex ACE 6mm jest nieco gorszym produktem ma λ 0,036 i przenikanie pary wodnej 7000 oraz nie ma antygrzybka oraz atestów antypalnosci tu cena wyszłaby powiem zachęcająco 23zł/m2 a ten sam tylko 9mm wychodzi 30zł/m2
Sa jeszcze wyroby posrednie miedzy w/w jakościowo maja przepuszczalnośc 10000 i λ 0,036 bez antygrzybka Armaflex ACE/P-09-99/EAP dla 6mm 24zł/m2 a dla 9mm cena dość ok 37zł/m2
Obawiam sie że 6mm to za mało na wygłuszenie - co sądzicie ?
W sumie czy kierować się klasą i atestem palności jak styrodur i tak sie fajczy niemiłosiernie ?
Styrodur XPS - XPS jest 20,30,50 więc wyjdzie dowolnie tak żeby deskowanie było ok
Tu mam jeszcze zagwozdkę - jak dać paroizolacje bo rozumując po budowlanemu na analogii z dachu to idzie ona od poddasza anie od dachu czyli blacha-wełna-paroizolacja -ciepłe poddasze - więc biorąc zimę idzie od części cieplejszej - przekładając to na busa byłoby to kolejno blacha karoserii-wygłuszenie-styrodur-paroizolacja-ściana wewnątrz a większość pisze posty Alufox jako paroizolacja na blachę więc o co kaman ?
W budzie paroizolacji brak - jakoś nie gnije (o ile uszczelnienia zewn sa ok) a przecież tam jest tez blacha-styropian-brak paroizolacji-ściana wewnętrzna - to czemu musi być na blaszaku ?
Poczytałem forum ale jakoś nie wierze w cud własności Alufoxa a λ ma niewiele mniejszą bo 0,029 do 0,033 Armaflex i 0,034 XPS ok Sreberko ma jeszcze odbijanie ale te 85% no sorry nie wierzę - najwyżej moze bym dał jakąś alufolie na kleju na ten Armaflex - prośba o opinie jak ktoś ma doświadczenia oraz o inne uwagi/sugestie dot wygłuszenia i ocieplenia - jestem otwarty na zmianę koncepcji i byłbym za każde uwagi wdzięczny - założenie jednak muszę przyjąć takie że szybko i możliwie tanio (wiem tylko w Erze ale może jednak...) to co chciałbym wychodzi mi w maxie z antygrzybkiem ok 65zł/m2 owszem jest szybkie ale sporo kasiory więc raczej chciałbym tu trochę zlecieć w dół stąd w/w Armalexy o ciut nizszych parametrach - Styrodur XPS niespecjalny problem w stosunku do Armaflexa bo w 30mm to 12zł/m2 czyli podobnie jak sreberko Alufox no ciaka więcej da sie przezyć .
Kolejna sprawa to prośba o wypowiedzi jak radzicie zrobić deskowanie bo jak czytam forum to zdania podzielone - licować ze słupkami czy lecieć po słupkach tak jak Jumper miał - pokazuje to na zał. focie.
Ja i zona kurduple jesteśmy niecałe 170cm - nominalnie bus szer. ma 181cm - na dechy wierzchem i płytę ściany niech odleci 6-7cm to by było ca 174cm realny środek - wiem człowiek rośnie leżąc więc przewiduje nogi zagłębić wnęka w burcie gdzie dam dod ocieplenie żeby było na poziomie λ całości - wyjdzie chyba bo słupki są dołem fest grube.
Wydaje mi sie że na ciepełko i hałas w/w będzie ok 9-10mm Armaflex+Sturodur 20-30mm bo szybkie w wykonaniu no tylko trochę drogawo to wyjdzie to minus poważny może jakieś inne szybkie w realizacji pomysły na wygłuszenie i ocieplenie jeszcze inne niż doczytałem podrzucicie ?
Wełna zdecydowanie nie bo nie mam na to czasu podobny argument dla sreberka np 2 lub 3 razy i żmudnego klejenia - te rozwiazania raczej wykluczam ze wzgl na pracochłonność
Biorąc przez analogie w budzie jest blacha alu + 2,5cm styropian i pilśnia imitująca boazerie - nie marzliśmy nawet do -5° Truma albo na kampie termowentylator na 1/4 gwizdka, ciepławo latem - no cóż bywało trochę ale nie tragizm
Kolejna sprawa z tymi dechami - kopałem sporo na forum ale tak naprawdę nie znalazłem dobrze opisanego sposobu montażu mebli do burt a to wiąże się z w/w tematami aby sie nie zatkac i nie zrobić sobie kuku z montażem - coś tam znalazłem ale nie na tyle żeby sobie zdanie wyrobić a to w busie trochę inaczej niż w budzie - prośba o ukierunkowanie mnie lub linki do takich opisów jeśli sa gdzieś na forum lub Wasze sugestie w tym temacie - z góry dzięki SlawekEwa - 2019-10-26, 07:44
smok_wawelski napisał/a:
Indukcja hmm,,, ile wat pewnie 2000W i kemping z lichym prądem oraz zabezpieczenia 10A
Mam indukcje 2000W która staruje z mocy 1500W. {+} i {-} można podnieść skokowo do 2000W lub ująć do 200W.smok_wawelski - 2019-10-26, 14:34
RadekNet napisał/a:
polączona z kartuszem Coleman 300g przez dedykowany reduktor (kupiłem na ebay).
Dzięki - To jest rozwiazanie - pasiłoby. Czy piszesz o reduktorze zmieniajacym cisnienie czy o adapterze/redukcji gwintów ?
Czy to ten szpej ?
SlawekEwa napisał/a:
która staruje z mocy 1500W. {+} i {-} można podnieść skokowo do 2000W lub ująć do 200W.
Dzieki za info - To by może trzeba z jakim elektrykiem pogwarzyć czy indukcyjne obciążenie liczy sie tak samo - na wprost z Wacików fajnie 1500/230 ok 6,5A nawet wolałbym żeby startowała z 1000WRadekNet - 2019-10-26, 17:12
smok_wawelski napisał/a:
RadekNet napisał/a:
polączona z kartuszem Coleman 300g przez dedykowany reduktor (kupiłem na ebay).
Dzięki - To jest rozwiazanie - pasiłoby. Czy piszesz o reduktorze zmieniajacym cisnienie czy o adapterze/redukcji gwintów ?
Czy to ten szpej ?
Smok wawelski, ta redukcja jest ok, pozwala używać wszelkiej maści kartusze z zaworkiem. Ja używam te z gwintem + awaryjnie z adapterem, kupuję 500 g gdzie z allegro za około 20zł, w tym sezonie wyszło 1,5 szt.
Nie mam pojęcia czemu tak jest, ale u mnie te kartusze CP250 (przez reduktor) kiepsko się sprawują. Wolę przelac wężykiem do Colemana i wtedy jest ok (a przeciez gaz ten sam, ciśnienie też).smok_wawelski - 2019-10-26, 23:07
Maciej S. napisał/a:
Smok wawelski, ta redukcja jest ok, pozwala używać wszelkiej maści kartusze z zaworkiem. Ja używam te z gwintem + awaryjnie z adapterem, kupuję 500 g gdzie z allegro za około 20zł, w tym sezonie wyszło 1,5 szt..........tylko dobre aku trzeba mieć.
Dzieki za info - chyba przymierze się jednak do lodówki o strzał większej choc 80-90L znów ciut za duże na 2 os. ale ta mała w przyczepie była ciut za mała - dla nas najlepsza byłaby taka pośrednia ok 60 L
RadekNet napisał/a:
Nie mam pojęcia czemu tak jest, ale u mnie te kartusze CP250 (przez reduktor) kiepsko się sprawują. Wolę przelac wężykiem do Colemana i wtedy jest ok (a przeciez gaz ten sam, ciśnienie też).
Wygladałoby mi to na jakieś dławienie przepływu
chris_66 napisał/a:
zaczynam kibicowanie
Hejka Krzyś - rzekłbym równoległe adaml61 - 2019-10-27, 08:58 Smoku ja mam kamperka na takiej samej budzie , co Cl mogę poradzić ,miejsce za fotelem pasażera zostaw wolne ,ja mam szafę i na dłuższej trasie jest strasznie nie wygodnie , nie idzie rozprostować nóg .Rozkładanie łóżka w takiej małej przestrzeni jest upierdliwe . Stałe łóżko z tyłu, lodówka 230v pod łóżkiem w bagażniku zbiornik na wodę i miejsce na butle ,i kupę miejsca na graty . Koniecznie obracane fotele . Zobacz sobie układ mojego , fotki są na forum ( Adam i moja blaszanka ) . Dwie rzeczy które muszę zmienić , założyć szyber dach nad sypialnią , i obniżyć łóżko na wysokość lodówki , Niemcy dali 20cm luzu miedzy lodówką a łóżkiem . Lodówka 230V na przetwornicy AZO śmiga aż miło ,na kempingu podepniesz pod słupek, teraz nawet lody wozimy w zamrażalniku ,nie do pomyslenia w lodówce na gaz . Nie montuj bagażnika , jeżeli masz taki zamiar na drzwiach , katastrofa , jak cos to pytaj .adaml61 - 2019-10-27, 09:09 Moja lodówka z osobnym zamrażalnikiem +przetwornica Azo + termostat zewnętrzny do sterowania przetwornicą całe 800 zł , wszystko nowe ,chłodziarka 55l+ osobny zamrażalnik 20l, na 2 osoby wystarcza , żarcia na tydzień .smok_wawelski - 2019-10-27, 11:47
adaml61 napisał/a:
miejsce za fotelem pasażera zostaw wolne ,ja mam szafę i na dłuższej trasie jest strasznie nie wygodnie , nie idzie rozprostować nóg..... Koniecznie obracane fotele .
Dzięki Adam zaraz pokukam na Twojego - sorry naprawdę sporo wątków przekukałem ale jest tego takie mnóstwo ze nie sposób ogarnąć wszystkiego - doba niestety ma tylko 24h. Chyba nie przeczytałeś moich założeń w pierwszym poście albo ja je tam mało uwypukliłem - to jest taka sprawa że kamper ma być zasadniczo na 2 osoby ale dorywczo na 3 - o ile nie znajdę fabrycznych mocowań foteli 2 rzędu jak dla doki - mogę zapomnieć o zrobieniu 3-ciego siedzenia za kierowcą - jestem w stanie zrobić to tak aby było bezpieczne nawet wytrzymałosciowo mogę policzyć, nawet w robocie spawnąć i pobadać spawy wzmocnienienia (zawodowo zajmuję się badaniami NDT spoin) - ha tu mamy taka paranoję że pomimo że pracuję w laboratoriun uznanym przez UDT to nie wystawie sobie papiera na takie badania spoin na aucie może zrobić tylko laboratorium uznane przez TDT taki to podział i taka paranoja choć to te same badania jeśli spoina jeździ to Transportowy DT ma nad nią pieczę
Diagności wiedzą że trojaczki miały inną podłogę dla doki więc nie zarejestrują mają gdzieś nawet takie rzeczy jak napisałem - ma być homolka producenta i kropa - wszystko wyjaśni się bo jeszcze dzisiaj lub jutro po robocie zaczynam zabawę i wywalam dotychczasową sklejkę podłogi i deskowania a nuż moje informacje o różnych podłogach są mylne i moim oczom ukażą się dodatkowe mocowania foteli - wtedy oczywiście wrócę do Twojej rady o fotelach i rady Kolegów mówiące o siedzeniu ze stolikiem za kierowcą - bardzo chciałbym ten układ ale uwarunkowania niestety są jakie są - natomiast jeśli się nie ukażą mocowania dla foteli cóż pozostanie zmiana ławki na oryginalny pojedynczy fotel dla pasażera wymieniany na ławkę 2-kę jak dorywczo pojedzie z nami dorosła córka - co de facto nie wyklucza obrotowych i wtedy rzeczywiście klocek za pasażerem nie ma prawa bytu
Lodówka - sprawa jest przesądzona na 99% - solar, aku, przetwornica, lodówa - pozostaje tylko wielkość i umiejscowienie ale myślę że te 55l jest ok - jeśli chodzi o lodówki i przetwornice - serdeczna prośba jeśli możecie podawajcie typ lodówki i przetwornicy albo link - łatwiej będzie mi zastosować to co sprawdzone u Was w praktyce aby nie naciąć się że dobiorę przetwornice i zakaszle mi przy rozruchu lodówki
Szyber dach nad sypialnią - przyjąłem jako konieczny, jeśli chodzi o bagażnik dachowego nie przewiduje - chciałbym rowerowy ale jeszcze nie zdecydowałem jaki będzie być może zaadoptuje Fiamme od przyczepy bo mam a wiadomo kasa się przyda bo wydatków sporo - szczerze mówiąc to daleki etap i na dziś pozostaje jako otwarty
Na moim obecnym etapie zerowym jednak najistotniejsze są sprawy izolacji (wygłuszenia/ocieplenia), jeśli mógłbym poprosić kolegów o krytyczne wypowiedzi odnośnie moich planów i wątpliwości opisanych parę postów wyżej w tym tasiemcu z fotą paki (2019-10-25, 19:23) to byłbym bardzo wdzięczny - bo to jest etap który obecnie będę zaczynał zaraz po antykorozji podłogi i czas nadchodzi żeby szybciorem zamówić materiał
Oczywiście wszystkie Wasze rady w innych tematach również tych przyszłościowych są dla mnie bardzo cenne i dziękuję za nie ale po prostu etap wygłuszenia i izolacji a po nim zaraz deskowania (wiążące sie z tym abym się nie zatkał z mocowaniem mebli)to już mnie ciśnie najbardziej więc na nim muszę się skoncentrować bo jak tego nie zrobię to w zimie nie porobię instalacji, przygotówki mebli itp - sprawę okien mam mniej więcej doczytana z forum i innych źródeł to tu jakoś ogarnę ale wszystkie rady też cenne i mile widziane Krisp - 2019-10-27, 12:04 Ja wypowiem się jako osoba przymierzająca się do budowy ( będąca na etapie przygotowania blaszanki pod) całorocznego camper-vana że ;
mam zamiar zastosować na ściany legary (listwy ) klejone , a pomiędzy jakiś samoprzylepny armafleks minimum 25 mm + na to alufox samoprzylepny . tak to widzę u siebie a co jeszcze z tego wyjdzie to się okaże , na dach styrodur + alufox lub to co na ściany . podłoga to styrodur 5 lub 6 cm z ekranami i podłogówkaadaml61 - 2019-10-27, 13:22
smok_wawelski napisał/a:
chciałbym rowerowy
Własnie chodzi o rowerowy ,nie na drzwi , masz moje rozwiązanie , miałem na drzwiach , nie wierzyłem innym i zrobiłem na drzwiach ,otwarcie drzwi ,nie problem , ale zamknięcie katastrofa ,po pierwszym wyjezdzie 4tyś km . przerobiłem i teraz jest ok.Ławkę też możesz zrobić obrotową ,a miejsce gdzie by była tylna ławka przeznaczyć na szafę .Ja też jeżdżę w 2 osoby .adaml61 - 2019-10-27, 13:59 Zapomniałem o jeszcze jednym ,solarny regulator ładowania do blaszaka powinien być taki co odcina + ,te montowane do przyczep ,odcinają - . Ja mam taki jak w przyczepi , z tym że wyjście obciążenia steruje przekażnikiem 120A , przekażnik załącz i od instalacje , standardowo podłączony nie odłącza odbiorników , pamiętaj o tym . Cena regulatorów + lub - różni się znacznie , warto zakombinować będzie na coś innego .smok_wawelski - 2019-10-27, 17:48
krisp napisał/a:
będąca na etapie przygotowania blaszanki pod
no i super tym fajniej ze ja na tym samym etapie raczkowania
krisp napisał/a:
mam zamiar zastosować na ściany legary (listwy ) klejone , a pomiędzy jakiś samoprzylepny armafleks minimum 25 mm + na to alufox samoprzylepny
czekaj pomalutku tłumacz jak krowie na rowie bo nie kumam - legar nie na słupki a do blachy poszycia ?
A Alufox samoprzylepny to jest dostępny ? - nie trafił mi sie jak szukałem.
Armaflex 25mm - ambitnie i sreberko na wierzch - przekonuje mnie - tylko.... cena armaflexa 25mm - razem z alufoxem to wyjdzie grubo ponad 60/m2 a nawet bliżej 70 a meterków jest trochę no ale myśl jest niezła i fakt że dach i podłoga jak polecieć styrodurem to średni koszt m2 zmniejsza - uważam ze coś gumiastego musi iść na blachę bo inaczej będzie dudnić.
Dudnienie mnie aż tak nie boli - zakładam będzie grodź nawet jak fabryczna blacha wyleci to po przerejestrowaniu popełnię jakąś DIY na wzór kurierskich suwanek - jeździłem busem L3-H2 z klima i bez grodzi - pomyłka włączenie klim dawałoy zimne na ryj a w plery to już gorąco było nie ma szans nie wyrobi standardowa klima razem z paką za cholerę.
adaml61 napisał/a:
nie wierzyłem innym i zrobiłem na drzwiach ,otwarcie drzwi ,nie problem , ale zamknięcie katastrofa
Dzieki za rady i foty sprzetu - tak znam przedsmak bag. rowerowego na tyle z budy - okno tylko szpareczka mogła być - jasne że rozważę Twój pomysł ale to jeszcze nie ten etap - ale już konieczne trza go rozważyć jak wyro będzie klecone
adaml61 napisał/a:
Ławkę też możesz zrobić obrotową ,a miejsce gdzie by była tylna ławka przeznaczyć na szafę
obrotową ? a kto mi to zarejestruje a drugiej ławki to u mnie nie ma bus jest na 3os w ukł. 1 kierowca + ławka 2os rzędem w kabinieKrisp - 2019-10-28, 08:18 Mam w planach fale dunaju na poszyciu wewnętrznym zależy mi na miejscu bo mam mniejszą przestrzeń w mowano Co do alufoxa to to co oglądałem To był jakiś inny produkt innej firmy .
Co do dudnienia można nakleić cienka warstwę armaflexa i dopiero na to styrodur .
Co do tego pomysłu to jest bardzo pracochłonny , tak czuję ale myślę bze warto .
Co do klimy to jeździłem busem z usunięta częściowo grodzią i odczucia były podobne , jednak uważam że po zastosowaniu izolacji na pace pod zabudowę tęgo efektu się nie odczuje
Może ktoś bardziej doświadczony podpowie ci coś lepszego , ale ja mam na tą chwilę taki plan i tak zamiar robić a co z tego wyjdzie to się okaże adaml61 - 2019-10-28, 08:52
krisp napisał/a:
jednak uważam że po zastosowaniu izolacji na pace pod zabudowę tęgo efektu się nie odczuje
Cytat:
Dobrze uważasz , nie mam klimy silnikowej idzie wytrzymać , przy lekko uchylonych oknach po plecach nie cieknie , objechałem Grecję i Włochy i się nie upiekliśmy . Najwięcej hałasu jest od drzwi (muszę je wykleić w środku matą )i kół przednich też coś trzeba wkleić .smok_wawelski - 2019-10-28, 09:53
krisp napisał/a:
Co do dudnienia można nakleić cienka warstwę armaflexa i dopiero na to styrodur .
Tak właśnie planuje. Po przemyśleniu i poczytaniu wiem jednak że właściwym wygluszeniem jest min 2mm butyl a dopiero później pianka kauczuk jak armaflex chodzi o przenoszone częstotliwości dźwięku.
No dobra ale bez szaleństwa paka nie będzie pusta ani nie jest to studio nagrań.
Zapadła decyzja cienki armaflex+styrodur albo styropian + paroizolacja ale to już tylko folia
Zdecydowalem i zamówiłem armaflex 9mm ten zwykły Ace wszędzie jednako pójdzie 3 rolki sa w drodze - a regulował grubość będę XPS lub EPS jak miejsce pozwoli
Co do klimy i suwanki grodziowej - temat dość odległy i do zrealizowania zawsze możliwy kaseta na suwanke w wyk DIY to 8-10cm za fotelami - jak widać na szkicu w 1szym moim poście wystarczy zrobić ciut mniejsza szafę i spoko te 8-10 uzyskam na etapie zabudowywania
Teraz muszę rozkmic deskowanie i mocowania ścian zabudowy żeby sobie kuku nie zrobić i gdzieś się nie zatkać
Kolejne to okna i daszki bo robił będę po chińsku cięcie dopiero na wiosnę powód prosty pogoda i temperatura a ocieplić muszę bo inaczej w zimie nie porobięorys - 2019-10-28, 13:59
Cytat:
obrotową ? a kto mi to zarejestruje a drugiej ławki to u mnie nie ma bus jest na 3os w ukł. 1 kierowca + ławka 2os rzędem w kabinie
W UK można kupić obrotnice do podwójnych ławek z wszystkimi potrzebnymi certyfikatami - wiem, bo sam rozważałem taką opcję... Ale kosztuje to prawie 300 funtów...smok_wawelski - 2019-10-28, 16:18
orys napisał/a:
W UK można kupić obrotnice do podwójnych ławek
Dzieki za info - ok i nawet by mi mógł ktoś z przyjaciół z UK przywlec - kasa spora.
To nie wchodzi w grę - kasa to jeden temat ale drugi ważniejszy ławka u mnie będzie użyta możne raz w roku no sorry 2 bo muszę z nią na przeglad jechac bo DR Jumpera mam na 3os
Tak jak pisałem kamper na mnie i żonę dorywczo córka 1 raz w wakacje no może w porywach 2 - wiec ławka praktycznie tylko jedzie do przeglądu i na wakacje - po przeglądzie zwykły pojedynczy fotel pasażera oryginalny w fabryczne punkty a na wakacje wchodzi ławka i trudno przejścia nie ma - spoko z auta do budy tez nie było i się z tym żyło kupę lat To co dla mnie byłoby super to własnie patent z Sharana przełożony na Jumpera - pojedyncze 3 fotele i szybkie kładzenie oraz wpinanie i wypinanie foteli.
Myślę ze nie nadzieję sie na zabranie DR Jumpera za zmniejszenie o 1 miejsce oczywiście w założeniu ori fotela pasów etc.... przecież w Sharanie mam DR 7os a niejednokrotnie były 5 czasem 6 a czasem tylko 2 fotele - miewałem kontrole i nigdy nic policja nie mruczała. nie wiem jak to prawo traktuje i czy w ogóle traktuje - biorę przez analogię.
W tym moim układzie taka kasa za ławkę i komplikacja z obrotowością po prostu nie ma sensu - to 4 śruby a fotel pojedynczy do Jumpere to 300zł w stanie jak nowy adaml61 - 2019-10-29, 13:01 Ja uważam że Twój układ ma bardzo poważną wadę , co zrobisz nie mając oddzielnego miejsca do siedzenia , jak twoja druga połowa będzie chciała dłużej pospać , a za oknem deszcz , albo poleżeć po obiadku .Fotele obracane to dodatkowe 1,5m powierzchni i niezależny salon , a w tak małej przestrzeni każdy cm się liczy . Robiąc tak tył pozbawiasz się miejsca na graty , schowasz coś pod kanapy , ale za dużo tam nie zmieścisz .Stałe łóżko z tyłu daje pod spodem duży bagażnik . Przemyśl , wiem to z praktyki ,na 2 tygodnie wiosną same ciuchy to 2 duże pojemniki , poza tym co w schowkach .Ten bus jak jest zabudowany naprawdę jest mały .Widziałem podobny układ , katastrofa .smok_wawelski - 2019-10-29, 17:14 Układ na pewno nie jest miód a wynika z kilku uwarunkowań wcześniej opisanych
ilość osób jeżdżących w 90% wyjazdów=2, w 10%=3
wielkość paki
fix gabaryt łazienki - bo taka mam
budżet ok 10000zł jak podskoczy o tysiaka lub dwa nie zapłacze ale więcej nie - są inne priorytety w domu ważniejsze
Popatrz Adam przez pryzmat w/w uwarunkowań - ciężko raczej coś zmienić kombinowałem, przestawiałem te klocki 100x i nie wykombinowałem ale dalej jestem otwarty nawet na całkowite poprzestawianie i jest to możliwe bo jestem dopiero na etapie wygłuszeń - jeśli masz pomysł podrzuć proszę
adaml61 napisał/a:
co zrobisz nie mając oddzielnego miejsca do siedzenia , jak twoja druga połowa
żaden problem - pójdę do kabiny
adaml61 napisał/a:
Fotele obracane to dodatkowe 1,5m powierzchni i niezależny salon
na pewno tak i na pewno jest to korzystne - tylko jak je zrealizować w moich uwarunkowaniach ? powiedzieć córce spadaj nie jeździsz z nami bo robię kampa na 2 os ?
adaml61 napisał/a:
a 2 tygodnie wiosną same ciuchy to 2 duże pojemniki
tu sie absolutnie nie zgodzę - to 1 wcale nie bycza torba i kurtki oraz ze kilka par butów - dziwne ale przy moich kobitach realne adaml61 - 2019-10-29, 18:40 Pisałes na K.pl o Trafiku z kolegą Peter , on ma ławkę obracaną , a obrotnicę zrobił sam . Narazie w naszym kraju mało który diagnosta woła o homologację . A pozatym musiał by wiedzieć że ona tam jest .Pomyśl jak przyjdzie czas na sprzedaż , do śmierci Twój .smok_wawelski - 2019-10-30, 19:01 Maciej S.,
Maciej S. napisał/a:
Masz rejestrację na 3 osoby i ok, jak pojedziesz z dzieckiem to z tyłu może usiąść żona, aby nie czuło się
Dziecko nie boi się samotności to takie dziecko samo mogłoby mieć dziecko córka ma 23 lata a syn ponad 30
Maciej S. napisał/a:
wstaw obrotowy fotel tak aby mieć dodatkowe siedzenie w kierunku domku.
Tył zrób w literę C i wstaw 2 fotele jak na zdjęciu.
to mi wychodzi 4 miejsca - a kto te 2 z tyłu zarejestruje jak siedzą fotele nie we fabrycznych punktach. nawiasem blisko tyłka jakby ktoś na tyłek naskoczył to trak średnio
Ale za radę i podpowiedź serdeczne dzięki
adaml61,
Cytat:
Pisałes na K.pl o Trafiku z kolegą Peter , on ma ławkę obracaną , a obrotnicę zrobił sam Narazie w naszym kraju mało który diagnosta woła o homologację
Tak pisałem, b ładnie zrobił Trafica - niestety tak jak wcześniej pisałem mechanicznie i wykonawczo żaden problem taką ławkę wykonać natomiast 90% że w Krakowie się jej czepią
Cytat:
Pomyśl jak przyjdzie czas na sprzedaż , do śmierci Twój .
Tak to jest racja, mnie osobiście ławka i brak przejścia nie przeszkadza też pisałem - włóczyłem się z przyczepą i akceptowałem łażenie poza autem nie sprawiało mi to kłopotu czy wstrętu ale masz rację to ja natomiast jest mało ludzi którzy akceptowaliby kampera z ławką.
Wymyśliłem zatem rozwiązanie kompromisowe które wyglądałoby jak na rysunku - w tym rozwiązaniu jeśli uda mi się przeforsować mocowania to siedzenie przy stoliku będzie z pasami + 2 w kabinie - jeśli nie trudno będzie tylko siedzeniem kempingowym a nie do jazdy na 1 czy 2 wyjazdy w roku z córka wskoczy ławka i brak przejścia. Da mi to to że i tak przez 90% wyjazdów będzie ok. Raczej w pierwszym etapie zrobię tylko obrotowy kierowcy - obrotnica z homolka to 500-600zł
Tu ma m do Kolegów pytanie z trojaczków 02-06 - idzie swobodnie obracać fotelem kierowcy o kierę nie wadzi ?
Owszem pomierzę ale z realu to zawsze lepsze.
Jest w obecnym rozwiazaniu 1 ale - mianowicie słupek (ozn. żółto) i wyjmowanie kasety wc - ale tu dokładna miara prawdę powie
Zerknijcie na szkic i dalej prośba krytykę do bólu amples - 2019-10-30, 19:10
smok_wawelski napisał/a:
jak siedzą fotele nie we fabrycznych punktach.
A jaki przepis mówi że w spec. kempingowy fotele musza być w fabrycznych punktach
(punkty do tego przeznaczone to te gdzie pkd 45.20z wiertarkę przyłoży , on jest uprawnionym wykonawcą zmian konstrukcyjnych )wlodo - 2019-10-30, 19:34
Cytat:
punkty do tego przeznaczone to te gdzie pkd 45.20z wiertarkę przyłoży , on jest uprawnionym wykonawcą zmian konstrukcyjnych
I te słowa powinny być złotymi literami napisany przy tytule tego działu. Raz na zawsze skończyły by się rozterki budowniczych za trafiony tekst smok_wawelski - 2019-10-30, 19:58
amples napisał/a:
(punkty do tego przeznaczone to te gdzie pkd 45.20z wiertarkę przyłoży , on jest uprawnionym wykonawcą zmian konstrukcyjnych )
prawnie może i owszem (choć wg mnie nie całkiem to tak jest) ale to nie istotne - wystarczy że logicznie i technicznie dla mnie pkd 45.20 to absurd co to za uprawnienie które można sobie nadać samemu poprzez wpis - czy logicznie rozumując można wnioskować że ów Iksiński który sam wpisał sobie pkd ma odpowiednie kwalifikacje ? Idąc tokiem Waszego rozumowania jak pkd 45.20 sobie wiertarkę przyłoży do dachu to może tam fotel zamontować. A i owszem ponosi on odpowiedzialność tylko co mi z takiej odpowiedzialności jak mi rodzina przez okno wyleci razem z fotelem który zamontował pkd 45.20 w miejscu gdzie wiertarkę przyłożył
Sorry Koledzy - nie mówię żem 100% legalista, może i ja nie znam się na budowie kamperów z blaszanek ale za duzo w życiu badałem takich konstrukcji dowolnie porobionych - tu pojecie mam nawet dość spore i dlatego nie posadzę rodziny tam gdzie pkd w dowolne miejsce wiertakke przyłozył
Nie oznacza to że nie można zrobić poprawnie i bezpiecznie innych punktów niż fabryka - ale nie na zasadzie Antka z wiertarka i pkd - ale z głową, policzeniem wytrzymałości i badaniami wykonania - na takich rodzinę posadzę nie ma przeszkódMirekKliny - 2019-10-30, 20:20 W fabrycznych kamperach masz otwory i obejmy "obejmujące" podłużnice ( ramę) jak zwał tak zwał.
Schyl się pod jakiegoś campervana i bedzeisz wiedział o co chodzi.amples - 2019-10-30, 20:24
smok_wawelski napisał/a:
ale nie na zasadzie Antka z wiertarka i pkd - ale z głową, policzeniem wytrzymałości i badaniami wykonania
Fabryka liczy-bada potem zgrzewa kawałek blaszki i nakrętkę do podłogi i wierci otwór .
Antek przyspawa kawał np. ceownika m.innymi do podłożnic i dopiero w nich wierci ,
co będzie bardziej wytrzymałe ,
idziesz o zakład .
Dobra twoja piaskownica i ty się w niej bawisz ,
Powodzenia smok_wawelski - 2019-10-30, 20:56
amples napisał/a:
Antek przyspawa kawał np. ceownika m.innymi do podłożnic i dopiero w nich wierci ,
w postach Kolegów pisano
amples napisał/a:
do tego przeznaczone to te gdzie pkd 45.20z wiertarkę przyłoży
gdzie tu kawał ceownika ? gdzie tu jakaś obejma ? dlatego tak własnie się odniosłem i zauważ że nie wykluczyłem innego sposobu a widząc porządny kawał szpeja sensownie umiejscowiony oraz porządnie pospawany to być może nie upierałbym się również przy liczeniu i badaniu - metoda powszechnie znana w praktyce warsztatowej ale to nie to samo co stwierdzenie że gość z pkd może wywiercić w dowolnym miejscu i kręcić fotelamples - 2019-10-30, 21:04
smok_wawelski napisał/a:
gdzie tu kawał ceownika ?
A co wyobrażałeś sobie że pkd 45.20z dziurkę w blasze podłogi zrobi i do tego przykręci fotel
Zobacz u siebie jak fabryka robi punkty mocowania ładunku w podłodze RadekNet - 2019-10-30, 21:10 To jest mocowanie foteli wg oficjalnych irlandzkich wytycznych:
ak możesz to nie rób kompromisów. To będzie twój domek, wygodny
Jak najbardziej sensowne stwierdzenie
amples napisał/a:
punkty do tego przeznaczone to te gdzie pkd 45.20z wiertarkę przyłoży , on jest uprawnionym wykonawcą zmian konstrukcyjnych
a czyż to nie tak zabrzmiało - on jest uprawniony ale kto go uprawnił, kto zweryfikował jego wiedzę - on sam
sorry ale dla mnie nie umniejszając wiedzy osobom z pkd to tak jak kazali liskowi gąsek strzec po prostu dla mnie logiczny absurd
Dam Ci przykład bliski bo na sobie - abym mógł badać spoiny w energetyce, kotłach turbinach, rurociągach,konstrukcjach, dźwigach, suwnicach, mostach, cysternach itp itd - nie tylko muszę sobie kupić defektoskop, uznać że umiem nim badać oraz kazać się wpisać do jakiegoś tam rejestru - są to odpowiedzialne i mające wpływ na bezpieczeństwo konstrukcje i muszę zdać egzamin teoretyczny i praktyczny oraz uzyskać certyfikat kompetencji odrębnie dla każdej dziedziny i rodzaju badań wydawany przez jednostkę akredytowaną
Mało tego po 5 latach jest tzw recertyfikacja gdzie muszę wykazać ciągłość pracy zawodowej a po 10 ponownie się certyfikować jak na początku
Czy fotel i pasy maja wpływ na bezpieczeństwo - tak mają więc dlatego nielogiczne jest dla mnie że Antek z pkd może sobie sam nadac uprawnienia do montażu wyposażenia mającego wpływ na bezpieczeństwo
100 Antków bedzie ok zrobi ten fotel z głowa bedzie bezpieczny ale trafi się 101-szy paprak karierowicz który wpisze sobie pkd - zamontuje na spaxach bo przecież ma pkd które go do tego uprawnia
Myśle że po tym wytłumaczeniu zrozumiesz o co mi chodziamples - 2019-10-30, 21:33
smok_wawelski napisał/a:
on jest uprawniony ale kto go uprawnił,
Ustawodawca nadał pkd 45.20z uprawnienia do dokonywania zmian konstrukcyjnych , weryfikuje to diagnosta podczas dodatkowych badań potrzebnych do zalegalizowania w WK .adaml61 - 2019-10-30, 21:47 No i teraz masz taki układ jak u mnie ,z tym ze ja mam lodówkę pod łóżkiem na środku , a za fotelem pasażera mam szafę .Teraz będziesz miał z tyłu fajny bagażnik pod łóżkiem , uwierz to naprawdę wygoda taki bagażnik . W tym układzie kawę będzie gdzie wypić i poleżeć po obiadku .U mnie między kuchnią a szafą jest taki otwierany dodatkowy blat roboczy ,fajna spraw .amples - 2019-10-30, 21:52
smok_wawelski napisał/a:
ale trafi się 101-szy paprak karierowicz który wpisze sobie pkd - zamontuje na spaxach bo przecież ma pkd które go do tego uprawnia
Temu 101-szemu nie przepości diagnosta adaml61 - 2019-10-30, 22:07 Fotel obraca się bez problemu , z tym że po ćwierci obrotu trzeba go przesunąć . Prawy przerobiłem tak że jest asymetryczny względem osi obrotu siedzi się bliżej drzwi,po obróceni jest bliżej środka i wygodniej się siedzi przy stole .Spax - 2019-10-30, 22:18
smok_wawelski napisał/a:
zamontuje na spaxach bo...
Co Ty chcesz na mnie montować
Chcesz zostać przy oryginalnych ławkach w kabinie? To może takie rozwiązanie?
adaml61 - 2019-10-30, 22:23 Tylko że ten sprinter jest o wiele dłuższy ,Spax - 2019-10-30, 22:58 Zgadza się, ale łóżko jest w nim wzdłuż. A u smoka może być w poprzek jak zakłada w planach.adaml61 - 2019-10-31, 06:29 Ale i tak około 1m bedzie mniej , sprinter jest mega długi . W tym autku bez obracanych foteli niema się gdzie ruszyć ,mam takiego samego .smok_wawelski - 2019-10-31, 21:18
amples napisał/a:
Ustawodawca nadał pkd 45.20z uprawnienia do dokonywania zmian konstrukcyjnych , weryfikuje to diagnosta podczas dodatkowych badań potrzebnych do zalegalizowania w WK .
Oj amples ja chlebie Ty o niebie dalej się nie rozumiemy.
Tak jak Kol. tu napisał w Irlandii są ścisłe wytyczne, ten z pkd ma wytyczne jak ma zrobic a diagnosta może ocenić czy zrobił dobrze bo jest odniesienie a w PL na podstawie czego ocenia: ogólnych zasad budowy pojazdu, tego przepisu co mówi ze fotel ma być trwale przytwierdzony i zagmatwanych regulaminów OKG ONZ własnego doświadczenia zawodowego oraz nosa. Poczytaj na norcomie jak chłopaki psioczą na to zagmatwanie i brak jasnych odniesień.
Powiem tak jeśli w badanym złączu spawanym mam wskazanie mogące być wadą niedopuszczalna nie zinterpretowaną jasno w normie badawczej - decyzja może być tylko 1-na kwalifikuje to złącze negatywnie - już abstrahując u mnie od re-kontroli, możliwości utraty certyfikatu, odpowiedzialności karnej etc... Czy ktoś chciałby jechać mostem w którego badaniu postąpiłem inaczej ? Czy ktoś chciałby przechodzić koło wysokoprężnego gazociągu w którego badaniu postąpiłem inaczej ? mam takie dziwne przyzwyczajenie lubię wstać rano i uśmiechnąć się do siebie do lustra wiec nie mam zamiaru myśleć czy czyjaś zona nie została wdową, czyjeś dziecko sierota itd... podobnie postępuje diagnosta utrudniając budowniczym kampera z puszki - powiem więcej krew mnie nawet nieraz zalewa na diagnostów jak będąc technikiem-mechanikiem z dość sporym doświadczeniem warsztatowym i widzę że na oko jest ok, jak wiem że mogę to sobie zbadać i jest ok a diagnosta robi mi schody - ale go rozumiem robi schody jest zachowawczy jest badaczem i podobnie jak ja mając brak odniesienia lub pogmatwany postąpi tak jak ja w badaniu złącza spawanego - i chyba dlatego dość dobrze dogaduję się z diagnostami i nie uważam ich za upierdliwców.
Powtórzę:
1/ problemem jest to ze w PL pkd nadaje sobie uprawnienie de facto sam bez żadnej weryfikacji jego kwalifikacji
2/ problemem jest to ze w PL diagnosta który weryfikuje wykonanie nie ma ścisłych dokumentów odniesienia a to z kolei rodzi albo zbytnią zachowaczośc która utrudnia nam zycie albo co gorsze może powodować bledną ocenę pozytywną która może być dla nas niebezpieczna
i więcej smoczych zastrzeżeń nie ma w tym temacie
amples napisał/a:
Dobra twoja piaskownica i ty się w niej bawisz
Tak amples - moja piaskownica, i w tej piaskownicy zdecydowanie chcę się bawić bezpiecznymi łopatkami i foremkami i czuję się odpowiedzialny za to że by moja rodzina się takimi bawiła bo za dużo już w moim blisko 60-cio letnim życiu i 40-letnim doświadczeniu zawodowym widziałem pseudo doświadczonych Iksińskich i skutków ich działalności ale droga to nie tylko moja piaskownica więc nie chciałby żeby na przeciwko mnie jechał kamperem ktoś od Iksińskiego którego przepchnął przez badanie diagnosta nie mający ścisłego punktu odniesienia dla swoich badań
Nie pisze tego w pijackim idealistycznym widzie i jakieś pojecie mam, badam również prokuratorskie powypadkowe - ostatnio nie tak dawno była to zwyżka która naprawiał Iksiński bo podobno umiał i która się złamała i zginął człowiek
Kolejność prawidłowa to taka: konstruktor posiadający odpowiednią wiedzę i uprawnienia zna normy więc określa jak ma być zrobione daje wytyczne oraz zaleca odpowiednie badania, Iksiński wykonuje lub ja sam sobie wykonuję jak umiem - po co cholerne pkd co ono daje ten dziwny twór? , diagnosta sprawdza z wytycznymi konstruktora czy wykonano poprawnie - wsio jest jasne jak ma być, wsio mierzalne, podział kompetencji jasno określony i wsio sprawdzalne - jest ok. tak z grubsza jest własnie w urządzeniach poddozorowych oraz badaniach NDT tych urządzeń - auto skoro podlega kontrolom z mocy prawa jest w pewnym sensie właśnie w analogii do urz poddozorowego które też musi być dopuszczane do ruchu.
I to tyle z mojej strony w temacie szkoda tracić czasu na tłumaczenie oczywistych rzeczy puszka się sama nie zrobi Spax - 2019-10-31, 22:05
adaml61 napisał/a:
Ale i tak około 1m bedzie mniej , sprinter jest mega długi . W tym autku bez obracanych foteli niema się gdzie ruszyć ,mam takiego samego .
Sprinter w wersji długiej ma 4,4 m po podłodze. Jumper Smoka według rysunku 3,4 m. I jest owszem jeden metr różnicy ale stosując łóżko w poprzek da się tak zrobić jak na filmiku.
Smoku. Będziesz budował czy odpuszczasz?smok_wawelski - 2019-10-31, 22:45 No i znów mi książka wyszła wiec oddzielam - sorry że nie jednym postem
adaml61 napisał/a:
No i teraz masz taki układ jak u mnie ,....
Tylko Adam nie wpadaj w samo uwielbienie ze to jedyny słuszny ha ha - zart oczywiście no układ jest chyba naprawdę jeden słuszny
Dzieki za info z fotelem
Tak wydaje się że ma to ręce i nogi takie rozwiązanie - tym bardzie że jest jeszcze inny temat o którym nie pisałem - w życiu nie ma lekko Jumperek być może popracuje trochę na siebie i na to żeby smoki mogły wojażowac - czasem mam fajne fuchy transportowe nieźle płatne to ładunki nie powodujące zniszczeń żaden syf i nie za ciężkie - jeśli zrobię łóżko tył demontowane to jak raz będzie na to miejsce, sklejeczka demontowana na ścianę łazienki i przed kuchnią no i mamy przestrzeń ładunkowa ok 170x125 na 2 europalety
W takim uładzie zbiornik czytej chyba pod siedzenie stolika dziennego by poszedł
Dzięki za rady Adaś, jedynym problemem pozostaje to czy minę słupek kasetą, może w Zaduszki to zweryfikuje bo ściga jak na złość w robocie ze hej.
No może jeszcze pozostała kwestia tej szafy za schodkiem przy drzwiach - owszem może bym z niej zrezygnował ale w tedy nie ma ubraniówki gdzie wstawić bo łazienka fix wymiar
Musze polookać dokładnie jak Ty to wykroiłeś i jeszcze może coś pokombinować - tak czy inaczej nawet z ta szafą nie jest źle jak namalowałem sobie toto to widzę ze z pasażera jest widok na stoliczek dzienny pomimo zabudowy schodka przy drzwiach bocznych - a w sumie to miejsce na aku i przetwornice oraz lodówkę jest ok nad tym ubraniówka bo my tylko krótkie kurtki to dośc powinno wyjść.:)
Stolik w drzwi tak - myślałem o jakimś składanym
Spax napisał/a:
Sorki to tylko przypadkowa zbieżność nicka i nazwy wkrętów
Spax napisał/a:
Nie chcem ale muszem przecie córy na bagażnik nie wsadzę po Zaduszkach podjadę na OSKP i pogadam jak widzą zrobienie dodatkowego z pasami przy stoliku mam sensowna stację za miedzą w robocie - chłopaki sa zasadnicze jeśli chodzi o przepisy ale nie wzbraniają się od rozmowy i udzielenia informacji przed przeglądem nim wejdzie w cepik - jeśli się dogadam spoko ławka wyleci na tip top i na pasażer pójdzie pojedynka
Obrotnice są te same dla fotela kierowcy i pasażera więc spoko mogę na razie kupić 1-na i poeksperymentować czy to z ławka czy z fotelem - wiec temat otwarty.
Spax napisał/a:
Sprinter w wersji długiej ma 4,4 m po podłodze. Jumper Smoka według rysunku 3,4 m. I jest owszem jeden metr różnicy ale stosując łóżko w poprzek da się tak zrobić jak na filmiku.
Wzdłuż odpada - nie wyjdzie za cholerę a ponadto ten powód co napisałem Adamowi - nieźle by było zatrzymać te fuszki - życie - w NDT aż tak się nie zarabia to trza szukać kasiorki
Spax napisał/a:
Smoku. Będziesz budował czy odpuszczasz?
No coś Ty - nie ma takiej opcji odpuszczam, w smoczym słowniku nie ma zwrotu "nie da sie" - musi być zrobiony - pytanie tylko o czas czy termin jest realny, zanosi się teraz na kilka ciepłych dni więc dokończę wywalanie listew sklejki i jedziemy z zakupionym armaflexem później styrodur wrzucę coby ocieplic i móc zima działać w środeczku instalacje i klecić bodaj wstępnie mebleamples - 2019-10-31, 22:53
smok_wawelski napisał/a:
I to tyle z mojej strony w temacie szkoda tracić czasu na tłumaczenie
......
Powodzenia smok_wawelski - 2019-10-31, 23:03 Dzieki smok_wawelski - 2019-11-01, 01:04 No i znów mi książka wyszła wiec oddzielam - sorry że nie jednym postem
adaml61 napisał/a:
No i teraz masz taki układ jak u mnie ,....
Tylko Adam nie wpadaj w samo uwielbienie ze to jedyny słuszny ha ha - zart oczywiście no układ jest chyba naprawdę jeden słuszny
Dzieki za info z fotelem
Tak wydaje się że ma to ręce i nogi takie rozwiązanie - tym bardzie że jest jeszcze inny temat o którym nie pisałem - w życiu nie ma lekko Jumperek być może popracuje trochę na siebie i na to żeby smoki mogły wojażowac - czasem mam fajne fuchy transportowe nieźle płatne to ładunki nie powodujące zniszczeń żaden syf i nie za ciężkie - jeśli zrobię łóżko tył demontowane to jak raz będzie na to miejsce, sklejeczka demontowana na ścianę łazienki i przed kuchnią no i mamy przestrzeń ładunkowa ok 170x125 na 2 europalety
W takim uładzie zbiornik czystej chyba pod siedzenie stolika dziennego by poszedł - no tylko z kolei jak fotel ori z pasami to nie bardzo - gdzie go władować - no chyba pod stałe łózko co z fuszkami się nieco gryzie albo na podwozie albo fuchy odpuścic
Dzięki za rady Adaś, jedynym problemem pozostaje to czy minę słupek kasetą, może w Zaduszki to zweryfikuje bo ściga jak na złość w robocie ze hej.
No może jeszcze pozostała kwestia tej szafy za schodkiem przy drzwiach - owszem może bym z niej zrezygnował ale w tedy nie ma ubraniówki gdzie wstawić bo łazienka fix wymiar
Musze polookać dokładnie jak Ty to wykroiłeś i jeszcze może coś pokombinować - tak czy inaczej nawet z ta szafą nie jest źle jak namalowałem sobie toto to widzę ze z pasażera jest widok na stoliczek dzienny pomimo zabudowy schodka przy drzwiach bocznych - a w sumie to miejsce na aku i przetwornice oraz lodówkę jest ok nad tym ubraniówka bo my tylko krótkie kurtki to dośc powinno wyjść.:)
Stolik w drzwi tak - myślałem o jakimś składanym cos podobnie jak u Ciebie
Spax napisał/a:
Sorki to tylko przypadkowa zbieżność nicka i nazwy wkrętów
Spax napisał/a:
Nie chcem ale muszem przecie córy na bagażnik nie wsadzę po Zaduszkach podjadę na OSKP i pogadam jak widzą zrobienie dodatkowego z pasami przy stoliku mam sensowna stację za miedzą w robocie - chłopaki sa zasadnicze jeśli chodzi o przepisy ale nie wzbraniają się od rozmowy i udzielenia informacji przed przeglądem nim wejdzie w cepik - jeśli się dogadam spoko ławka wyleci na tip top i na pasażer pójdzie pojedynka
Obrotnice są te same dla fotela kierowcy i pasażera więc spoko mogę na razie kupić 1-na i poeksperymentować czy to z ławka czy z fotelem - wiec temat otwarty.
Spax napisał/a:
Wzdłuż odpada - nie wyjdzie za cholerę a ponadto ten powód co napisałem Adamowi - nieźle by było zatrzymać te fuszki - życie - w NDT aż tak się nie zarabia to trza szukać kasiorki
Spax napisał/a:
Smoku. Będziesz budował czy odpuszczasz?
No coś Ty - nie ma takiej opcji odpuszczam, w smoczym słowniku nie ma zwrotu "nie da sie" - musi być zrobiony - pytanie tylko o czas czy termin jest realny, zanosi się teraz na kilka ciepłych dni więc dokończę wywalanie listew sklejki i jedziemy z zakupionym armaflexem później styrodur wrzucę coby ocieplic i móc zima działać w środeczku instalacje i klecić bodaj wstępnie mebleKrisp - 2019-11-01, 09:41 Matko Jak czytam to wszystko to Lech Falandysz się chowa Jednak cóż się dziwić ile ludzi tyle rozwiązań pomysłów i nadinterpretacji
Najważniejsze żeby było bezpiecznie
Ja myślałem aby u siebie zastosować profile; nie wyższe niż sklejka podłogi które były by ustawione wzdłuż pojazdu, muszą być na tyle długie żeby spoczęły nad ramą znajdującą się pod pojazdem, w środek profilu gdzie przechodziła by śruba twardość 8.8 zamontował bym tulejkę, a pod pojazdem w poprzek dość gruby płaskownik
Nad czymś takim dumam u siebie adaml61 - 2019-11-01, 21:56 Smoku nie martw się o mnie ,ja nie jestem próżny . Ta zabudowa nie jest moim dziełem ,jakiś mądry Niemiec to zaprojektował ,Osobiście obejrzałem wiele zabudów , nim wybrałem ,wybór naprawdę dobry,rok trwały negocjacje odnośnie ceny .W końcu wymontował lodówkę , i kupiłem. Jedyna wada to brak szyberdachu nad sypialnią , po prostu zabrakło im dachu ,4 solary i antena sat .Technologia się zmieniła więc przyjdą 2 solary i moc będzie podobna , kawałek dachu się zwolni .Jak chcesz jakieś fotki to pisz ,jutro moge Ci zrobić , bo w tygodniu mnie nie ma .Fajnie że się dałeś przekonać do zmiany koncepcji , bo szkoda fajnej bazy .Zabudowa jest z lekkiej sklejki i gotowy do drogi, 120l wody ,2 butle gazu . 2 rowery i nas dwoje 3250 kg ,tak że sobie policz dobrze , bo zapasu za dużo niema .smok_wawelski - 2019-11-01, 23:32 Dzieki Adam - na razie to jeszcze nie ten etap żeby foty były potrzebne ale na pewno za jakiś czas będę o nie prosił Wyklejanka na razie ale chcę to wsio mieć zaplanowane żeby się gdzieś nie poblokowac. Z daszkami sprawa prosta 2 x 40x40 - wentylator albo z Fiamy albo DIY. Okna jeszcze muszę ogarnąć coby wyklejanką sobie kuku nie zrobić i nie drzeć, solar też by już pasował żeby to wyukładać sensownie albo przynajmniej jego wymiary bo to wiąże się z daszkami.
Okno nad wyrko mam upatrzone , marnie jest z oknami małymi żeby dac przy stoliku dziennym.
a do kompletu jakieś grypsko mnie łąmie - ledwie dziś opędziłem dziś groby, wpierniczyłem jakiegoś gripexa i siadłem na kompa i szukam gratów.
Przy okazji wylookałem Adrię na Ducacie 2 -na olxie rozwalona ale środek może coś podpatrzę jeszcze mądrego.
Ja mam MW 2088 i DMC 3500 - tak mi pan diagnosta napisał - ile toto waży naprawdę to nie wiem nie byłem jeszcze na wadzesmok_wawelski - 2019-11-02, 10:16 przepraszam - gdzieś mi się palec omsknął z tym dublemMisioKRAK - 2019-11-02, 10:40 Melduję się do topika
Przeczytam, bo jest tego sporo i może ja coś tam napiszę... chociaż licze na osobiste spotkanie i wymianę poglądów smok_wawelski - 2019-11-02, 14:43 Jak tylko w robocie mi kociokwik odpuści to spoko - też jestem za smok_wawelski - 2019-11-03, 19:58 No to zaczęło się
Ciepełko - grypsko trochę puściło to potyrałem kapke nie za ostro żeby się nie doprawić trochę fizycznie a trochę koncepcyjnie na realu
Ze złych wieści - po odkryciu sklejki podłogi i wygarnieciu wiaderka ziemi niestety nie ukazał sie widok mocowań foteli drugiego rzędu - jednak miałem dobre info ze do doki szła inna płyta, druga zła wieść to szlag trafił ładowarkę wkrętarki więc ściany odpuściłem bo zakręciłbym się na śmierć demontując dechy
Realnie paka nie ma deklarowanych 3,36 - owszem ma je ale do schodka kabiny a jeśli wziąć już do oparcia foteli bo przecież to jest istotne to 3,15 mierzone na grodzi jest jeszcze luz za grodzią moze 3-5cm wiec wyjdzie max 3,20 dla zabudowy co niestety stawia pytajnik dla zabudowy do której przekonywał mnie Adam ze stolikiem dziennym, odkręcę gródź to najlepiej zweryfikuje jeszcze raz długość do oparć foteli bo pomiar do grodzi może być trochę niedokładny
Pomierzyłem też mocowania foteli są identyczne w rozstawie śrub dla kierowcy i ławki wiec może wracać do koncepcji obracanej ławki ? jednak nie jestem pewny czy da się ją obrócić nawet jakby była obrotnica na podwójny ciężar - jak sobie namaluje w skali to wsio mi wyjdzie albo kawał tektury wytnę i na aucie zobaczę bo dziś to armaflex mnie świerzbił .
Kolejny temat to wzmocnienia poziome na pace - trochę burzą moje zamiary co do okien bo w wielkości okien takiej jak planowałem wzmocnienia właziłyby w okno - ciąć wzmocnienia poziome paki też raczej nie najkorzystniejsze więc muszę podumać
Reszta wieści zdecydowanie dobra - rudej oprócz małego miejsca na nadkolu PT nie znalazłem, zacząłem kleić dach Armaflexem samoprzylepnym robi się tym super u mnie daję 9mm
No i Holendrzy sprawili mi gift - sklejka podłogi z wierzchu średnia - po odwróceniu super więc będzie jak znalazł na podłogę - parę ciaków zostało w kabzie smok_wawelski - 2019-11-03, 22:26 Ufać swoim umiejętnością ufam to na pewno - gdybym nie ufał zleciłbym budowę albo kupił starsze gotowe a nie brał się za to sam - tym bardziej że mam czas mocno ograniczony.
Czemu ławka - pisałem kamper na 2 os, ale dorywczo na 3, nie upieram się - niekoniecznie ławka ale muszą być 3 miejsca legalne do jazdy z pasami i 3 spania w tym jedno na b. drobna i niską córke w kabinie - idzie to 3-cie spanie zrobić i to żaden problem czy na ławce czy na 2 pojedynkach - córka pojedzie z nami 1-2 razy w roku ale 3 legalne z pasami do jazdy miejsca musza być,
Wyrko podwójne i łazienka (tu wym. fix) zajmą od tyłu 1,25+1,15=2,40m zostanie 3,20-2,40=80cm do oparcia fotela kierowcy wiec pewnie ucisnę stolik i fotel za kierowcą najwyżej zejdę z szer łóżka na 1,20m bo łazienki nie zmienię
Z wygodą i oparciem ławki 100% zgoda, wiem jeżdżę w pracy mobilnym laboratorium na Transicie czasem za kierowce, czasem za pasażera, Jumperem, Ducato czy innymi tez jechałem nie raz i nie dwa na ławce - wiem doskonale o tym co piszesz i masz racje
Obawiam się obecnie tylko o 1-ną rzecz - decyzja o budowie była w pełni świadoma z tą obawą i problemy muszę pokonać tak czy inaczej
1/ Czy uda mi sie zarejestrować w ten sposób przerobiony układ siedzeń w Krakowie bo z tego co rozmawiałem raczej uparcie wymagano mocowania siedzeń tylko i wyłącznie w punkty fabryczne czy to robi z pkd czy nie - fakt głupie to ale oskp w Krakowie sa uparte i co poradzisz - czas wyjechać na wieś przecież na różne pimoty i inne zgarniacze kasy ani mnie nie stać ani nie mam na to czasu.
Jesli ktoś robił taka przestawkę foteli i rejestrował w Kraku albo okolicy - bardzo serdeczna prośba o info jak to zrobił, gdzie rejestrował i jakie były problemy bo z wstępnych rozmów na dwóch OSKP w Krakowie kroją mi się schody. Byc może po cholerę gadam pytam - moze trza zrobić jechać - ale tak już mam że wole wiedzieć i być przygotowany,
2-ga obawa dot wciśnięcia siedzenia i stolika za kierowce wynikła z dzisiejszego pomierzenia długości - jest marginalna i wydaje mi się że jest spokojnie do pokonania
Nie boje się bezpiecznie wykonać wzmocnień i zamontować fotel z pasem za kierowcą a pkd mam gdzieś bo tak jak pisałem to dziwny twór co nic nie daje. PKD każdy mechanik je ma, paru znam wiedza że jestem aż za ostrożny w kwestii bezpieczeństwa i papractwa nie toleruję, pokażę na poszczególnych etapach popatrzą i napiszą - problem to jest tylko z wątrobą bo nie wiadomo czy krowa czy 2 połówki przy tym będą wypite
Ławka obrotowa wcale mi nie pasi, więcej żadna ławka wcale mi nie pasi - traktuje ją jako wyjście awaryjne bo co będę miał pojedynke pasażera oraz zamontuje fotel z pasem za kierowcą a ukicham sie na rejestracji tego układu to będę montował gródź o ławke z powrotem w kabinie ? czy powiem córce że nie ma dla niej miejsca ? Chyba pisząc żebym olał pkd nie sugerujesz żebym zdjął gródź zrobił fotel za kierowca i bujał się ciężarowym bez grodzi ? taki numer odpada wcześniej czy później DR poleci do WK i i tak trza będzie zabawę robić na specjalny-kempingowy tyle że z odebranym DR będzie trudniej bo wtedy każdy diagnosta dmucha mocno na zimne. Dawniej nie było problemu można się było przejechać po paru oskp i w końcu znaleźć kumatego diagnostę i go przekonać aby było jasno nie dać w łapę tylko przekonać technicznie) - teraz wpadasz w cepik i pupaMisioKRAK - 2019-11-04, 08:16 Powiem tak - u mnie w projekcie przyszłego blaszaka będzie jeszcze większa łazienka...dla mnie to po szoferce będzie najważniejszym miejscem w blaszance...
Wiec każdy ma swoje priorytety, jak i to iż Smoku ma już tą łazienkę...smok_wawelski - 2019-11-04, 09:12
Maciej S. napisał/a:
a łazienka jak na takie małe auto to rozpusta
MisioKrak mnie już trochę wyręczył w odpowiedzi - zgoda tak to o rozpusta ale nie znów taka wielka.
Mam dość małej łazienki w budzie owszem dało się ją użytkować ale było trochę ciasno zwlasza że smoki z wiekiem trochę przybyły na wadze więc przyjąłem założenie że zwiększam.
Zakładałem brodzik 70cm do tego jaki by nie doszedł kibel to 35-40cm więc rozpusta jest ok 10cm. Brodzik 60 i umywalka w rogu to porażka, nad kiblem składana to też nie najlepsze więc świadomie kupiłem te łazienkę.
3-cie spanie tak jak pisałem żaden problem w kabinie lub inny najprostszy sposób nawet decha na przednie siedzenia gąbka i dodatkowa noga a na dzień wio ja na tylne wyro to będzie użyte max. 2 w roku
Podkowa raczej wolałbym nie, bo żeby to miało ręce i nogi to trza składać w stolik na dzień a ja leniuch jestem ale nie wykluczam jak nie zmieszczę za kierowcą
Plecy na tylnych drzwiach auta też są nieco dla mnie kontrowersyjne najechanie na tyłek to częste stluczkismok_wawelski - 2019-11-04, 15:59 przepraszam - post był zdublowanym cytatem, po nim są posty więc nie mogłem go usunąćwlodo - 2019-11-04, 20:30 W/g mnie możesz ogarnąć zabudowę tak:
Łóżko w poprzek 120 cm, łazienka (brodzik 70 x 70 półokrągły ! koniecznie dla wygody przy kibelku) + WC (deska 38 cm + luz do ściany 7 cm =45 cm), razem 115 + 2x ścianka po 3 cm = łazienka 121 cm. Zostaje Ci tyle by wstawić pojedyńczy fotel OBROTOWY !(ok.70 cm)
Do jazdy ustawiony w kierunku jazdy, na co dzień odwracasz w kierunku drzwi odsuwanych.
I teraz stolik, nie masz miejsca do mocowania do ściany za kierowcą, ale można go usytuować na środku samochodu, na wprost drzwi odsuwanych. Przykręcasz do podłogi gniazdo do mocowania wkładanej w nie nogi stołu, blat robisz z mocowaniem mimośrodkowym, i masz stolik w/g potrzeb przy każdym z trzech foteli. Do jazdy dwa ruchy i stolika nie ma, a jest trzy osobowy samochód
Łóżko, jak zdecydujesz, ze stolika lub na przednich fotelach. decumanus - 2019-11-04, 22:16
wlodo napisał/a:
W/g mnie ...ciach...Zostaje Ci tyle by wstawić pojedyńczy fotel OBROTOWY !(ok.70 cm)
Do jazdy ustawiony w kierunku jazdy, na co dzień odwracasz w kierunku drzwi odsuwanych.
I teraz stolik, nie masz miejsca do mocowania do ściany za kierowcą, ale można go usytuować na środku samochodu, na wprost drzwi odsuwanych. Przykręcasz do podłogi gniazdo do mocowania wkładanej w nie nogi stołu, blat robisz z mocowaniem mimośrodkowym, i masz stolik w/g potrzeb przy każdym z trzech foteli.
Bardzo dobry pomysl, tez bym teraz tak zrobil. Zwlaszcza po obejrzeniu szwedzkich crashtestow camperow, gdzie zobaczylem gdzie sie konczy strefa zgniotu w Ducato, a co za tym idzie co stolik moze zrobić osobie w drugim rzedzie.
Rsmok_wawelski - 2019-11-07, 16:51 wlodo, Dzięki - tak to jest bardzo dobry pomysł, myślę że pójdę właśnie w tym kierunku
decumanus, aspekt "gilotyny stolikowej" jest bardzo istotny i to tez przemawia za wersją bez stałego stolika
Komfort owszem ważny ale bezpieczeństwo dla mnie ma najwyższy priorytettom-cio - 2019-11-07, 20:43 Smoku,piętrzysz nierealne problemy.Wy krakusy to macie dar do tego .Jak chcesz trzy miejsca to nie rób nic,tylko wladuj wersalkę ,umywalkę i oświetlenie ,wywal przegrodę i jedź zamienić na specjalny kempingowy.zostaw ławkę i fotel kierowcy.zrobia ci zdjęcie umywalki do Cepiku i wpiszą kwita,że specjalny,pkd 45.20 potrzebne do wywalenia grodzi,ale nic więcej
Dostajesz specjalny kempingowy w dowód ,w rubryce miejsc 3 i wywalasz wersalkę,umywalkę i ławkę przednia ,dorabiasz mocowanie fotela z tyłu i masz 3 miejsca
A tak wogole masz do mnie godzinkę,chcesz ,podjedź ,mam na takim samym zbudowane to zobaczysz na żywo jak tam z miejscem wychodzi.I jak prosto mocowania drugiego rzędu wykonać,a poza tym posłuchasz se Webasto i trumy na żywo i będziesz mógł do budowy przystapic smok_wawelski - 2019-11-07, 22:16
tom-cio napisał/a:
Smoku,piętrzysz nierealne problemy.Wy krakusy to macie dar do tego
jak to gorole no nie - diagności w Kraku też gorole to też maja ten dar i właśnie to jest ten problem
tom-cio napisał/a:
Jak chcesz trzy miejsca to nie rób nic,tylko właduj wersalkę ,
no własnie - zapomniałeś dodać że trzeba tę wersalkę przykręcić z pkd bo będzie badanie negatywne
tom-cio napisał/a:
Dostajesz specjalny kempingowy w dowód ,w rubryce miejsc 3 i wywalasz wersalkę,umywalkę i ławkę przednia ,dorabiasz mocowanie fotela z tyłu i masz 3 miejsca
nie do końca bo to zmiana konstrukcyjna foteli a w cepiku siedzą foty przykręconej wersalki i ławki z przodu
tom-cio napisał/a:
A tak wogole masz do mnie godzinkę,chcesz ,podjedź ,mam na takim samym zbudowane to zobaczysz na żywo jak tam z miejscem wychodzi.I jak prosto mocowania drugiego rzędu wykonać,a poza tym posłuchasz se Webasto i trumy na żywo i będziesz mógł do budowy przystąpić
Dzięki za zaproszenie i b. chętnie skorzystam - fakt jest niedaleczko można któryś weekend podskoczyć - w tygodniu raczej u mnie marne szanse, jeśli nie byłby to problem puść mi proszę na pw nr tel..
Trume 3002 znam doskonale z kilkunastu lat w przyczepie, webasto też nie jest mi całkiem obce lecz to raczej z busów i ciężarówek, stąd wywołałem tę dyskusje o webaście w zastosowaniach kempingowychSpax - 2019-11-08, 02:26 Spytaj Świstaka jak on Milkę II na "Specjalny kempingowy" przerejestrował Milki - 2019-11-08, 20:04
tom-cio napisał/a:
Smoku,piętrzysz nierealne problemy.Wy krakusy to macie dar do tego .Jak chcesz trzy miejsca to nie rób nic,tylko wladuj wersalkę ,umywalkę i oświetlenie ,wywal przegrodę i jedź zamienić na specjalny kempingowy.zostaw ławkę i fotel kierowcy.zrobia ci zdjęcie umywalki do Cepiku i wpiszą kwita,że specjalny,pkd 45.20 potrzebne do wywalenia grodzi,ale nic więcej
A ja myślałem że jestem problemowy
tom-cio piwko i to na żywo bym ci postawił za ten wpis a nie tylko wirtualne!
Oplułem ekran
Tacy jak Ty podbili świat:)
No ale wbrew "safety rules" ( co nie znaczy że mniej bezpiecznie) a fe!tom-cio - 2019-11-09, 12:02 No kurde a co
Ale to jest z życia wzięte,tu na forum jeden to wyczyniał,nawet umywalkę z Castoramy w szafce miał .Ja wiem jak mój przegląd przechodził,zdjęcia do Cepiku i tyle,specjalny i tyle.A z głową trzeba robić .Ja całe.zycie bylem z tych ,co problem rozwiązują a nie go piętrząsmok_wawelski - 2019-12-09, 08:11 Ogólnie pomalutku idzie do przodu Armaflex prawie wyklejony ale dopadł mnie temacik związany z izolacją i ociepleniem.
Konkretnie chodzi o przestrzenie ścian bocznych z tyłu.
Ciężkawo przez te maławe dziury kleić Armaflex i styrodur i chyba niewiele można na to poradzić ale profilaktycznie zapytam.
Czy ma ktoś jakis patent czy lepiej za pianę sie brać nim łapy na rantach poobdzieram ?WINNICZKI - 2019-12-09, 08:30 smok_wawelski, Smoku ,a może byś chciał poznać ludzi z Małopolski,którzy spotykają sie cztery razy do roku w pizzerii Horn na ul Koziej. Teraz mamy spotkanie w czwartek 19 stego Grudnia o ok 18 stej,zapraszam wpadnij zobaczysz jest luzik,miło i sympatycznie.....:)smok_wawelski - 2019-12-09, 09:15 Dzięki serdeczne za zaproszenie. Jeśli tylko czas pozwoli bardzo chętnie.
Niestety nie mogę potwierdzić na 100% pracuje w zwariowanej branży NDT zwanej gdzie nieraz nie znam dnia ani godziny a godziny pracy sa przeróżneRobertunio - 2019-12-11, 00:30 Temat postu: IzolacjaTeż jestem na etapie izolacji tej części blaszanki, kilka opcji rozważałem lecz stanęło na piance polynorsmok_wawelski - 2019-12-11, 16:03 No to utwierdziłeś mnie w tym że poszedłem właściwa drogą
U mnie wczoraj piana poszła w profil
Moje spostrzeżenie - przy temp blachy ok 5-6st C Polynor nie bardzo chce się do niej kleić, pomimo że producent podaje możliwość aplikacji od +5st
Poradziłem sobie robiąc stronami po ok półgodzinnym nadmuchu farelka blacha miała ok 8-10st i piana kleiła się znakomicie
Pierwsze wrażenia z Polynora - wężykowa tragizm zawór trudno precyzyjnie dozować ilość, zwykłym pistoletem z regulacją b. fajne nakładaniesmok_wawelski - 2019-12-16, 00:14 No to poszło trochę do przodu.
Wyklejanka armaflexem na pace prawie zrobiona, polynor w profilach na tyle wtryśnięty, podłoga listwy poklejone i włożony styrodur.
Kolej teraz na styrodur na dach i ściany (zostawiwszy oczywiście miejsca na instalacje) - myślę że to dość szybko poleci i będzie spełnione założenie aby móc działać w zimie dalej
Zaczyna się się przyjemnie robić - farelka na 1000w i wczoraj +6 na zewn a w środku +18 pomimo lekko uchylonych drzwi a dziś wywaliłem farelkę bo gotowałem
Czuć jak progów ciągnie jak cholera - pytanko zatykacie jakoś te otwory oznaczone strzałkami na focie ?reaven22 - 2019-12-16, 09:49
smok_wawelski napisał/a:
Czuć jak progów ciągnie jak cholera - pytanko zatykacie jakoś te otwory oznaczone strzałkami na focie ?
Zakleiłem taśmą alu zbrojona samoprzylepną, przeznaczoną do wentylacji.groniar - 2019-12-16, 11:33 Jakiej grubości dawałeś armaflex na ściany, a jakim oklejałeś profile?smok_wawelski - 2019-12-16, 16:38 Wszędzie poszedł 9mm
Dojeżdżałem po płaskim do brzegu wzmocnienia, we wklęsłości wzmocnień poziomych wklejałem ścinki aby wyrównać i a następnie na to ta owijka którą widzisz na focie z termometrem.
Dla wygodniejszej roboty owijek - mógłby być cieńszy myśle 5mm ale Armaflex jest sprzedawany na całe rolki więc kupiłem na całość 9mmTomaszB - 2019-12-17, 09:28 Mam pytanie odnośnie tej maty. To jest ta samoprzylepna czy kleiłeś na klej? ( jaki ? ) i co planujesz dać na to ?smok_wawelski - 2019-12-17, 12:02 Dostępne są obie, u mnie robiłem samoprzylepną. na to pójdzie styrodur i folia paroizolacyjnasmok_wawelski - 2020-04-01, 18:43 Witam po przerwie spowodowanej trochę zimą trochę pracą i trochę choróbskami
Działo sie w sumie niewiele i specjalnie nie ma o czym pisać - generalnie stanęło po Armaflexie i początku podłogi niewiele wiecej jak na wyżej zamieszczonych fotach.
Zaczyna sie cieplej - czas wznawiać zabawę. Ostatnio moja pseudo kwarantanne wykorzystałem na rozplanowanie elektryki która myślę na dniach zacząć robić. Po przeczytaniu trochę podczas mojego nic nierobienia postów tutaj na temat ogrzewania jednak zaraziłem się podłogówka i ciepła wodą na wymienniku płytowym
Schemat elektryki w dużej mierze wzorowany na schemacie Kol. drFeelGood powstał przy dużej pomocy Kolegów na K.pl bo tak jakoś tam się gadka o tym zaczęła - jednak chciałbym go też wrzucić tutaj z prośba o Wasze opinie i sugestie.
W planach do zakupu w najbliższych dniach - panel 300-340W, MPPT Victron, aku pokładowe 2x80-100Ah najprawdopodobniej Banner Energy Bull albo Yuasa Marine ale jak kieszeń nie puści w powiązaniu z reszta gratów to schodzę na MPPT Tracera 3210 AN
Przetwornica i ładowarka z AZO, lodówka sprężarkowa domowa, jako separator ładowania z altka Cyrix CT
Założeniem jest budowa z klocków zapewniająca automatyczne przełączanie źródeł zasilania i ładowania oraz brak gryzienia sie tych bebechów - ładowanie aku pokładowych z altka konieczne
Namalowane dwu przewodowo ale chyba przy Tracerze byłoby możliwe wykorzystanie masy pojazdu ?
Drugie pytanie które mnie nurtuje to o ile Tracer jest gorszym regulatorem od Victrona ?
Poniżej schematy z prośba o Wasze uwagi i sugestiesienek - 2020-04-03, 17:07 Też kupiłem Cyrixa, ten sam przełącznik zasilania i MPPT Tracer 40A, Solar kupiłem 320W Full Black. Schemat podobny.smok_wawelski - 2020-04-04, 00:19 Dzięki za odzew
Czemu dałeś 40A - wg specki Tracer 3210AN 30A i może obsłużyć panel do 390W ? tak twierdzą TUTAJ
Zamontowałeś już ? Leciałeś dwu czy jedno przewodowo ? Odbiorniki dajesz bezpośrednio na LOAD i Tracer piulnuje rozładowania aku czy może tak jak ja założyłeś przekaźnik sterowany z LOAD jako zabezpieczenie przed rozładowaniem aku ?
Jak ogólnie oceniasz Tracera ?
Pytam bo bije sie z myślami czy brać Victrona czy Tracera - kasa duża różnica drFeelGood - 2020-04-04, 01:14
Cytat:
Tracer 3210AN 30A i może obsłużyć panel do 390W
Prawda, mam sharpa 360w i tracera 3210.sienek - 2020-04-04, 01:30 Jeszcze nie zamontowane. Czekam na okna dachowe.
Planuje rozbudowe w przyszlosci o kolejne 320W i dodatkowe 100W, docelowo 740W dlatego wybralem 40A.
Pod LOAD podlacze chyba tylko oswietlenie lazienki ew kuchni.
Reszta pod aku przez listwe z bezpiecznikami.
Tracer to solidny kawal radiatora na plecach, nie wiem jak Victronsmok_wawelski - 2020-04-04, 03:03
drFeelGood napisał/a:
Prawda, mam sharpa 360w i tracera 3210.
Ładnie Ci ta budowa idzie , w dużej mierze wzorowałem sie własnie na Twoim schemacie i pewnie jeszcze coś z pomysłów podkradnę
Do tego Sharpa też się przymierzałem fajna moc - nie mogę go nigdzie znaleźć z sensowną cena wysyłki - gdzie Ty go kupowałeś ?
Jak masz ostatecznie podłączone tak jak pokazywałeś na schemacie w Twoim wątku jednoprzewodowo i odbiorniki z LOAD ?
Zadowolony jesteś z tego Tracera ?
sienek napisał/a:
Tracer to solidny kawal radiatora na plecach, nie wiem jak Victron
Victrona znam - klasa regulator niestety cena też klasa dlatego szukam opinii z realnego użytkowania Tracera 3210ANsmok_wawelski - 2020-04-04, 21:05 Alternatywnie jeszcze rozważam kpl gratów elektryki z AZO w tym MPPT 30A https://www.polskieprzetw...products_id/179 ale ciagle wydłużają termin wejścia do sprzedaży a druga wątpliwość to to że w specce ma ładownie GEL i AGM a nie ma kwasaamples - 2020-04-04, 22:14
smok_wawelski napisał/a:
wątpliwość to to że ....... a nie ma kwasa
Pozostałe również są kwasowe ,
Masz manualnie nastawianie napięcia ,
wiec można zastosować do każdego nawet lifepo4smok_wawelski - 2020-04-04, 22:53 Dzięki - zwykle jest wymieniany w speckach Gel, AGM i zwykły mokry kwas z elektrolitem stad ta moja wątpliwość
Chyba nie tylko ma tu znaczenie napięcie ustawione z ręki ale i charakterystyka ładowania różna dla rodzajów aku - czy źle kombinuje i się myle ?
Wiesz może jak się sprawują MPPT AZO ? tak dla porównania z może nawet nie z Victronem bo AZO to pewnie nie ta klasa ale i cena a tez nie ta wiec bardziej porównywać należałoby chyba AZO z Tracerem z serii ANamples - 2020-04-04, 23:07
smok_wawelski napisał/a:
Wiesz może jak się sprawują MPPT AZO ?
Nie miałem z mim kontaktu ,
kwasiak sobie poradzi , obojętnie czym go będziesz ładował ,
ważne : max napięcie i prąd ładowania (zalecany 0.1C )drFeelGood - 2020-05-24, 00:45 Dawno nie zaglądałem, więc dopiero teraz odpowiadam :-(
smok_wawelski napisał/a:
drFeelGood napisał/a:
Prawda, mam sharpa 360w i tracera 3210.
Ładnie Ci ta budowa idzie , w dużej mierze wzorowałem sie własnie na Twoim schemacie i pewnie jeszcze coś z pomysłów podkradnę
Proszę bardzo :-)
smok_wawelski napisał/a:
Do tego Sharpa też się przymierzałem fajna moc - nie mogę go nigdzie znaleźć z sensowną cena wysyłki - gdzie Ty go kupowałeś ?
W Ostrołęce, ale teraz już chyba 360w nie robią tylko większej mocy sa w tym rozmiarze.
smok_wawelski napisał/a:
Jak masz ostatecznie podłączone tak jak pokazywałeś na schemacie w Twoim wątku jednoprzewodowo i odbiorniki z LOAD ?
Zadowolony jesteś z tego Tracera ?
2 x TakMisioKRAK - 2020-08-13, 07:37 Wrzuć kilka aktualnych zdjęć :Dkit - 2021-09-28, 19:42 Smoku jak tam budowa? wrzucisz jakieś aktualne fotki? kit - 2021-10-29, 14:24 To ci tajemniczy moderator ... nie ujawni swojego dzieła