Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nasze opinie i pytania, - Spuszczanie wody z boilera

ep08 - 2024-03-22, 16:40
Temat postu: Spuszczanie wody z boilera
Witam

Czy spuszczacie wodę z bojlera jeśli kamper stoi tak z 2-3 tygodnie??

I niekoniecznie w zimie. Powiedzmy, że tak ok. 15C.

Pozdrawiam

orkaaa - 2024-03-22, 17:41

Zawsze spuszczam wodę gdy nie przewiduje wyjazdu w ciągu najbliższego tygodnia/ lato/. Dla mnie to nie problem bo kamper stoi pod domem. Dzięki temu woda zawsze świeża. Gdy wyjeżdżam i gdzieś muszę wodę uzupełnić zawsze na zbiornik 100 dodaję azotan srebra.
Raz na dwa lata w całą instalację wlewam kwasek cytrynowy 1 kg. Dzięki temu nie ma problemu z kamieniem, pompa czysta, nic nigdzie nie cieknie od kamienia i osadu .

ep08 - 2024-03-22, 18:45

No właśnie tak myślałem. Też mam do kampera blisko, więc chyba też tak zrobię.
Srebro też dodaję.

Co do kwasku to dobry pomysł, ale czy też dzała na różne drobnoustroje??

Pozdrawiam

Janusszr - 2024-03-22, 19:40

orkaaa napisał/a:

Raz na dwa lata w całą instalację wlewam kwasek cytrynowy 1 kg. Dzięki temu nie ma problemu z kamieniem, pompa czysta, nic nigdzie nie cieknie od kamienia i osadu .

Mógłbyś napisać więcej jak to robisz? Np. na jaką ilość wody ten kilogram kwasu cytrynowego? Wpuszczasz roztwór do kamperowej sieci wodociągowej cyklicznie?

mischka - 2024-03-22, 19:51

Janusszr napisał/a:
Mógłbyś napisać więcej jak to robisz?

Nie wiem jak to robi kolega ale ja opakowanie 750g rozpuszczam w ciepłej wodzie ok 5o litrów i wlewam do zbiornika. Przepuszczam wszystko przez krany i zostawiam tak pół dnia, czasami dłużej. Po wszystkim płuczę zbiornik i puszczam wodę kranami aż zniknie cytrynowy posmak.

Komplecik - 2024-03-22, 22:00

mischka napisał/a:
puszczam wodę kranami aż zniknie cytrynowy posmak.

Ja lubię cytrynowy posmak :haha:

Track222 - 2024-03-22, 22:15

Komplecik napisał/a:
mischka napisał/a:
puszczam wodę kranami aż zniknie cytrynowy posmak.

Ja lubię cytrynowy posmak :haha:

:brawo :brawo :brawo

orkaaa - 2024-03-22, 23:03

Kilo kwasku na około 50 litrów. Jak już jest w sieci odpalam ciepłą wodę i przepuszczam zimną i ciepłą wodę przez wszystkie krany i na chwilę spuszczam też z boilera. Tak zostawiam na 24 godziny od czasu do czasu upuszczając trochę przez krany. Dzięki temu także zbiornik szarej jest zalewany tym kwaskiem. To działa.
Cyryl - 2024-03-23, 07:02

Ponieważ jeżdżę cały czas, najrzadziej co weekend (bardzo rzadko się zdarzają dwutygodniowe przerwy), spuszczam tylko w przy ujemnych temperaturach.
orkaaa - 2024-03-23, 09:05

Jak się jeździ non stop - to spuszczanie nie ma sensu. Natomiast odkamieniać trzeba regularnie w zależności od wody.
Woda u mnie ma ekstremalne ilości kamienia. Czajnik w domu czy ekspres muszę odkamieniać ze 4 razy w roku. Po dwóch latach używania kampera pompa zaczęła dziwnie pracować, a spod boilera zaczęła kapać woda. Jak jej ubywało kropelkowo to pompa dobijała ciśnienie. Dzwoniłem na serwis zaczęli się zastanawiać …. i sam wymyśliłem że trzeba rozpuścić osady i kamienie. Efekt natychmiastowy. I robię to profilaktycznie co dwa lata.

mischka - 2024-03-23, 09:39

orkaaa napisał/a:
I robię to profilaktycznie co dwa lata.
Ja zawsze na wiosnę, w przyszłym tygodniu wypada chlorowanie i odkamienianie. Co do spuszczania wody to nie robię tego. W zbiorniku sreberko tak że woda się nie psuje, a i postojów długich nie mam. Używam takiego cuda od lat i się sprawdza.
WaldekR - 2024-03-23, 09:41

Ja też przed sezonem zawsze rozpuszczam kilogram kwasku w paru litrach ciepłej wody.
Łatwiej wlać do zbiornika niż próbować zasypać proszek. Dolewam ze 30 - 40 litrów wody. napełniam cała instalacje i zostawiam na dzień lub dwa. Później przelewam do zbiornika szarej wody i też zostawiam na trochę. Następnie tak jak koledzy piszą zostaje tylko przepłukanie całej instalacji.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group