Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: gino
2015-01-19, 12:32
BUDOWA KAMPERA NA DUCATO L5H3
Autor Wiadomość
sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2015-01-18, 23:40   BUDOWA KAMPERA NA DUCATO L5H3

Dojrzewałem do tego od roku no i nadeszła ta chwila - kupiłem blaszaka. Fiat Ducato 2,3 Multijet grudzień 2008r., z którego zbuduję kamperka . Kupowałem przez kilka miesięcy. Nie jest łatwo kupić coś dobrego, w rozmiarze L5H3 - wg. nomenklatury Fiata. Takich samochodów jest jak na lekarstwo a jeśli już jest to jak większość w komisie i jak się dzwoni to na pytanie o stan licznika i czy ma książkę serwisową w odpowiedzi słyszy się "panie tu właściciel zostawił w rozliczeniu bez książki a na liczniku jest jak w ogłoszeniu" i wszystkie prawie z roczników 2006 - 2008 mają przejechane 250 - 290 tys. km. Po jednego już nawet pojechałem pod Kościan i jak go zobaczyłem to mi mina zrzedła. Gość zachwala, że nie bity a widać gołym okiem, że był robiony. Zamilkł jak wyjąłem miernik lakieru - w jednym miejscu nie wykrył obecności blachy, szkoda gadać 500 km i pół dnia z głowy. Drugi był w komisie w Warszawie a że szwagier mieszka w Warszawie powiedział, że go obejrzy - dzwoni w niedzielę i mówi, że właściwie nie ma miejsca gdzie nie wyłaziłby rdza i poobijany (a na fotkach elegancki model :-/ ). Tego namierzyłem na Allegro - sprawdziłem blacharka i lakier oryginalne i nie tkniete, jedyny z książką serwisową prowadzoną od początku do końca, w opisach wszystkie naprawy, wymiany rozrządu, olejów napraw opisane - fakt przebieg niemały ale wiadomy, jeździł na trasie Wrocław - Belgia, pierwszy i jedyny właściciel, handlarz antyków. Kupowany na umowę więc 2% do US :gwm
Na razie pogoda nie sprzyja ale muszę zabezpieczyć podłogę od spodu bo w punkcikach zgrzewów poprzecznych wzmocnień zaczyna pojawiać się rdza no i najgorsze, że na dachu w miejscu zgrzewów mocowań uchwytów do bagażnika dachowego jest fuszerka w wykonaniu pracowników taśmy Fiata bo z 10 szt. 5 jest nie zabezpieczona lub słabo i pomiędzy zgrzewy włazi już ruda i tylko ich odcięcie wchodzi w rachubę bo już lakier spuchł i jeszcze kilka lat i woda zacznie lecieć do środka, więc muszę to zrobić przed zabudową. Gdyby te fiaty montowane były w Polsce to pomyślałbym, że w poniedziałek (chociaż to już pewnie zamierzchłe czasy) ale, że w Italii to Toscaner pewnie może się wypowiedzieć co do jakości ich pracy i odbioru końcowego. :( zdjęcia w załączeniu.
Na razie jest czas na kupno wyposażenia i przemyśleń. Bez wątpienia będę potrzebował pomocy z instalacją elektryczną, pozostałe tematy w miarę ogarniam chociaż w szczegółach może okazać się, że przyda się pomoc - lepiej uczyć się na czyichś błędach :diabelski_usmiech

Na marginesie prośba do moderatora o stworzenie działu budowniczych na Fiatach (trojaczkach) bo sporo jest opisów zabudowy ale trzeba się naszukać. Swoją drogą to Ivecowcy przecież jakże nieliczni ale mocni i mają swój dział - musieli wynająć jakiegoś dobrego (i pewnie nie taniego) lobbystę :szeroki_usmiech (pozdrowienia i podziękowania dla Kodiego za możliwość obejrzenia zabudowy w Grudziądzu). :spoko

1.jpg
Plik ściągnięto 125 raz(y) 199,39 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 115 raz(y) 161,76 KB

3.jpg
Fuszerka wykonawcza, gdyby obsmarowano dookoła nie byłoby problemu.
Plik ściągnięto 112 raz(y) 80,65 KB

5.jpg
Fuszerka wykonawcza c.d.
Plik ściągnięto 100 raz(y) 66,65 KB

4.jpg
Fuszerka wykonawcza c.d.
Plik ściągnięto 118 raz(y) 72,05 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 102/26
Wysłany: 2015-01-19, 00:54   

Hejka...
Widzę że faktycznie grono "trojaczków " rośnie..
Też swojego dosyć długo szukałem, i w chwili obecnej jesteśmy na tym samym etapie :wyszczerzony:
Będę kibicował....
Pozdrawiam
:spoko
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-01-19, 07:34   

No samochód miodzio,też mi się marzył taki ,jak za swojego się brałem do przeróbki,ale jak już go zrobiłem to zostaje,wymieniać nie bede.Buduj,na rady ,te dobre i te uszczypliwe,zawsze możesz na tym forum liczyć.Z tego co ode mnie-najważniejsz jest całościowa izolacja i wycieplenie.Na początku sie mówi,ze w zime nie bede jeździł,a potem przychodzi zima i wyjechac sie chce.No i system ogrzewania,koniecznie z nawiewami na całe auto.Co do tematów własnej budowy to troche jest,zbudował Toscaner ,Dyha,fajna była budowa Peregrina,ale przestał się na forum udzielac,Grzegorz1969,Ducaciak,no ja,i jeszcze kilku na ducato(jak kogo pominąłem to sorki),teraz też na 4x4 cos się buduje.Co do elektryki,to jak wogóle nie ogarniasz,to od każdego urządzenia elektrycznego (każdy wyłącznik i każde gniazdko lub lamka)pociągniesz kabel w jedno miejsce,gdzie ma być elektroblok,iopiszesz na karteczkach przyklejonych do kabla,to każdy kumaty elektryk ci to zepnie.No i zdjęcia rób. :spoko

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 20/21
Wysłany: 2015-01-19, 08:05   

Witaj Sławek, na początku gratuluje pięknego zakupu. Wiem co to jest szukanie, ja już miałem dosyć szukania maxi i jak się trafił z małym przebiegiem to kupiłem L2H2 i teraz działam. Powodzenia.

kodi 
weteran

Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Piwa: 35/9
Wysłany: 2015-01-19, 08:17   

Witaj.
Na ładne cacko. Widzę, że zdecydowałeś się na Ducato.

Zostawiasz kolor, czy będziesz coś malował?

Jednym słowem gratuluję. Będę śledził Twoje postępy.
Powodzenia.

KrzySówka 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Krzysztof i Iwonka
Piwa: 16/25
Wysłany: 2015-01-19, 08:35   

Witam . Gratuluję zakupu i czekam na relację z postępu prac. Trzymam kciuki :spoko

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-01-19, 09:07   

O kolejna budowa. Fajnie. :mrgreen:
Oczywiście loguję się do tematu i będę śledził.
Piękne autko, ale ta ruda na dachu to mnie zaskoczyła.
Elektryki się nie obawiaj, przecież elektrowni nie budujesz. Tomcio dobrze pisze. Kabelki parami i opisać każdy. Dwa kabelki do żarówki przecież podłączysz. :mrgreen:
Później do następnej, do następnej itd. A jak już żarówki to i gniazdko jakieś.
To jest zaleta budować i pytać. Zawsze ktoś poradzi.
:spoko
Budowa domka ze złomka

vIrek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Piwa: 17/10
Wysłany: 2015-01-19, 10:02   

Gratuluję zakupu, wiem jaka to radość z udanego poszukiwania bo 3 miesiące temu też tego doświadczyłem.
Popieram wniosek do moderatorów o założenie osobnego działu z budowy na "trojaczkach".

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-01-19, 10:40   

Witam ,gratuluję decyzji,fajne autko.
Bedę śledził,może coś podpowiem :lol: też mnie to czeka.

Stwożenie działu"trojaczków" :yay: popieram.

Tych mocowań na dachu nie odcinaj,mogą się przydać.
Wyczyść i zastosuj środek wiążący rdzę,zatrzyma problem.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-01-19, 11:26   

vIrek napisał/a:
Popieram wniosek do moderatorów o założenie osobnego działu z budowy na "trojaczkach".

Może raczej ogólnie działu na budowy?

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-01-19, 11:42   

Fakt. Dla nas, którzy na forum już są może bez znaczenia, ale ogólnie jest z tym bur..el.
Część opisów w dziale tym, inne tam, część po zalogowaniu, część bez itd.
Budowa domka ze złomka

sławek w. 
stary wyga

Wysłany: 2015-01-19, 22:09   

Dziękuję wszystkim za gratulacje zakupu oraz słowa poparcia - pomogło w założeniu działu.

Kodi - kupiłem Ducato bo chciałem łóżko w poprzek z tyłu a przy moim 177 cm w Iveco musiałbym wydłubać boki jak w Posslu na Masterze. Nie ukrywam, że wolałbym z tylnym napędem ale jest jak jest i tak musi zostać. Na przemalowanie całego samochodu nie stać mnie, może jakieś wstawki lub grafika ale to dopiero na końcu a jeszcze początku nie ma :ok .

wlodo - nie wiem jak to zrobić, są oczywiście preparaty, znam niektóre ale korozja jest między blachą mocowania uchwytu a blachą nadwozia i zerowy dostęp do zaatakowanych miejsc. Oczywiście najchętniej bym to zostawił i naprawił, konsultowałem z dwoma lakiernikami samochodowymi - nie widzą ratunku poza odcięciem, szlifowaniem do gołej blachy i lakierowaniem - kilka setek w plecy :( Chyba, że znasz sposób na to cholerstwo.

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-01-19, 22:51   

sławek w., Ja tam ani lakiernik, ani blacharz :-P
Ale ,tak po chłopsku,na logikę... :idea
Skrobak,wyczyścić ile się da...wiadomo między blach nie wejdziesz..
Teraz środek do wiązania rdzy.
Na to,jezeli potrzeba podkładówka.
Następnie jakaś taka masa do uszczelnień między blachami w autach.Lub dowolny klejo-uszczelniacz malowalny.
Poszukać koloru w sprayu(300 ml coś 25 zł) i siiiiiiiiiikaaaamyyyy :-P
Jak nie ma gotowego,w mieszalni 100 ml za parę zł dorobią.

To jest dach,te wzmocnienia tak są zamazywane,nikt ci z drabiną dach nie przyjdzie oglądać :bajer
Będzie kosztowało pare zł,a powinno zadziałać. :bigok

sławek w. 
stary wyga

Wysłany: 2015-01-19, 23:07   

wlodo napisał/a:
sławek w., Ja tam ani lakiernik, ani blacharz :-P
Ale ,tak po chłopsku,na logikę... :idea
Skrobak,wyczyścić ile się da...wiadomo między blach nie wejdziesz..
Teraz środek do wiązania rdzy.
Na to,jezeli potrzeba podkładówka.
Następnie jakaś taka masa do uszczelnień między blachami w autach.Lub dowolny klejo-uszczelniacz malowalny.
Poszukać koloru w sprayu(300 ml coś 25 zł) i siiiiiiiiiikaaaamyyyy :-P
Jak nie ma gotowego,w mieszalni 100 ml za parę zł dorobią.

To jest dach,te wzmocnienia tak są zamazywane,nikt ci z drabiną dach nie przyjdzie oglądać :bajer
Będzie kosztowało pare zł,a powinno zadziałać. :bigok

Zewnętrznie czyli dookoła tych blaszek to jest do ogarnięcia przeze mnie, to wiem jak wykonać samodzielnie. Natomiast jak wejść między blachy, tam już korozja drąży, można by ewentualnie spróbować coś strzykawką wtrysnąć np. brunox a całość tych cholernych blaszek potem obsmarować dookoła np. klejem do szyb samochodowych. Muszę się jeszcze nad tym zastanowić, mam czas nic mnie nie goni może coś do głowy wpadnie. Dzięki.

grzegorzalex 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena
Piwa: 38/19
Wysłany: 2015-01-19, 23:13   

Sławek ja użyłem tego zestawu miałem mały przeciek z przodu na tej blaszce co ty.

imagehandler.ashx.jpg
Plik ściągnięto 117 raz(y) 64,15 KB

Sika-Primer-206-G-P-250-ml-Dose.jpg
Plik ściągnięto 119 raz(y) 45,04 KB

Odpowiedz do tematu