lodówka nie mrozi - słabo mrozi |
Autor |
Wiadomość |
petrel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-08-25, 08:20 lodówka nie mrozi - słabo mrozi
|
|
|
Miałemą przygodę z moją lodówką absorbcyjną .W czasie jazdy dawała chłód, po zatrzymaniu zaczeła z upływem czasu prawie grzać.
Zaczytywałem się w postach pośród różnych -ujków dobra rada z trudem trafiem na właściwy sposób. Sposób ukrytu w gąszczu takich rad jak wyjąć lodówkę i obrócić do góryu nogami, napełnić zbiornik z czynnikiem chłodzącym ( tak jak mógłby ktoś wytrzymać w kamperze rozszczelnienie lodówki )
Będę sie powtarzał ale tylko po top aby ten sposób jedynie słuszny w pierwszej chwili był czytelny należy w y p o z i o m o w a c ustawienie samochodu |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2010-08-25, 08:29 Re: lodówka nie mrozi - słabo mrozi
|
|
|
petrel napisał/a: | Miałemą przygodę z moją lodówką absorbcyjną .W czasie jazdy dawała chłód, po zatrzymaniu zaczeła z upływem czasu prawie grzać.
Zaczytywałem się w postach pośród różnych -ujków dobra rada z trudem trafiem na właściwy sposób. Sposób ukrytu w gąszczu takich rad jak wyjąć lodówkę i obrócić do góryu nogami, napełnić zbiornik z czynnikiem chłodzącym ( tak jak mógłby ktoś wytrzymać w kamperze rozszczelnienie lodówki )
Będę sie powtarzał ale tylko po top aby ten sposób jedynie słuszny w pierwszej chwili był czytelny należy w y p o z i o m o w a c ustawienie samochodu |
fajnie że w końcu znalazłeś...
p.s. ciekawe czy masz jeszcze jakieś inne "jedynie słuszne" porady na życie, interesuje mnie sposób na 5 w lotto |
_________________ Non omne licitum honestum |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-08-25, 08:29
|
|
|
z tym poziomowaniem to nie do konca..czesto stoje krzywo..i lodowka smiga jak zloto..nie ma to dla niej znaczenia..
napisz cos wiecej..na temat ''nie chlodzenia'' na gazie?12voltach?220voltach...pstatnia wrsja raczej odpada-bo w czasie jazdy raczej na 220 nie chlodzisz/
bo to jest podstawa aby cos Ci poradzic..
jesli na 12v..to norma..zawsze chlodzi gorzej..
jesli na gazie..to dziwne..bo skoro chlodzi w czasie jazdy..to na postoju tez powinna..
jesli na 220v..moze prad nie dochodzi..moze grzalka dala ciala.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Jaśko
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Moncayo
Nazwa załogi: Jaśko
|
Wysłany: 2010-08-25, 09:27
|
|
|
Według mnie trzeba dbać o czystość ( zakurzenie ) elementów oddającu\ych ciepło do atmosfery. |
_________________ Nie podchodź do byka z przodu, do konia z tyłu a do idioty wogóle! |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-08-25, 09:33
|
|
|
Lepszy odbiór ciepła podczas jazdy to wytłumaczenie fenomenu "lepszej pracy" lodówki podczas jazdy niezależnie od tego jakim medium jest wtedy zasilana .....
Poziomowanie, "fikołki" ...... dla mnie to gusła ..... jak działa to działa i tyle ......a czy lepiej czy gorzej zależny tylko od temperatury na zewnątrz i wymiany ciepła na radiatorze .... taka specyfika lodówek absorpcyjnych. |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2010-09-02, 23:21 lodówka
|
|
|
Według mnie należy poziomować, sprawdzałem osobiście w przyczepie n 126, potem burstnerze teraz w kamperze. Źle wypoziomowana chłodziła zdecydowanie gorzej, zawsze wożę ze sobą poziomicę, na kempingu poziomuję dokładnie, w drodze lub postojach na dziko staram się jak choć w przybliżeniu uzyskać poziomy wzdłużne i poprzeczne. Moim zdaniem, jak również serwisu tych lodówek, w wiekowych lodówkach - a do takich niestety zalicza się większość naszych kamperów (przyczep) - ubywa czynnika i stąd bierze się problem poziomowania. W nowych, gdy czynnika jest dużo ten problem nie występuje, natomiast narasta wraz z wiekiem. Niestety koszt nowej lodówki to czasami 1/6, 1/5 wartości kampera a więc niewielu użytkowników decyduje się na wymianę. |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2010-09-02, 23:59
|
|
|
cuda oj cuda ,co nie którzy wypisują ,oj cuda już tyle razy było opisywanie działania aborcji ,,,,,co nowszy inne teorie ,,Panowie |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/65 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2010-09-03, 07:14
|
|
|
ARCADARKA napisał/a: | już tyle razy było opisywanie działania aborcji |
no to dotykasz drażliwego tematu...
ja przed kilkoma dniami dokonałem aborcji lodówki |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-09-03, 07:24
|
|
|
sławek w. napisał/a: | Źle wypoziomowana chłodziła zdecydowanie gorzej, zawsze wożę ze sobą poziomicę, na kempingu poziomuję dokładnie |
Ja to się poziomuję, ale tylko wtedy, jak już się schłodzę.. Ale bez poziomicy, bo wtedy to już wszystko jedno. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-09-03, 08:41
|
|
|
ARCADARKA napisał/a: | tyle razy było opisywanie działania aborcji |
Dobrze piszesz przyjacielu ......jak chłodzi źle należny dokonać aborcji tego co za ciepłe i czego za dużo ....i będzie OK .....
Swoją drogą zawsze i bezwzględnie po poziomowaniu należy lodówkę wymontować przed włączeniem odwrócić do góry nogami na 2 godziny .... potem postawić prawidłowo, czynność powtórzyć w zależności od wielkości lodówki 3 lub 5 razy obejść ja 3 razy w koło - koniecznie przeciwnie do ruchu wskazówek zegara ... splunac przez lewe ramię -bo jak przez prawe to będzie grzała !!! następnie podłączyć zamontować i cieszyć się ....bo się urlop skończył ale lodówka działa !!!!
I zawsze ale to zawsze oprócz poziomu trzymajmy też pion - czego wszystkim życzę
PS
Dla nowicjuszy to oczywiście żart i niech Was ręka boska broni tak czynić ..... - wolałem dopisać żeby nie było pretensji |
 |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2010-09-03, 22:57 lodówka
|
|
|
No cóż, można drwić, jednakże jeżeli już trzecia lodówka, którą użytkuję chce chłodzić wyłącznie przy właściwym wypoziomowaniu to jaka może być przyczyna? Nie mam skłonności do konfabulacji i opisuję stan z użytkowania i doświadczeń z dwudziestu kilu lat. Może znawcy temat podpowiedzą (rzeczowo) co może być przyczyną ww. dolegliwości? |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-09-04, 00:43
|
|
|
sławek w. napisał/a: | jeżeli już trzecia lodówka, którą użytkuję chce chłodzić wyłącznie przy właściwym wypoziomowaniu to jaka może być przyczyna? |
Kup nową ....
No dobra na poważnie po raz n-ty.......
Zadam Ci pytanie troszkę przewrotnie skoro tak ważne jest poziomowanie lodówki to jakim cudem działa podczas jazdy .... ?
Ile razy podczas podróży czy noclegu poziomujecie kampery ... na poziomicę a nie na oko ....?
Ja też mam poziomicę zamontowaną w samochodzie ale staje tam gdzie chcę albo gdzie jest miejsce jasne że staram się w miarę równo ale ważniejsze jest to czy bedę się turlał po łózku od lodówki bo nie zdarzyło mi sie żeby nie dzialała ze względu na wypoziomowanie ......
Teoretycznie może działać słabiej pracując na gazie bo prawem fizyki kierunek płomienia dyskryminuje grawitacja ....ale przy takim nachyleniu nie da sie spać w samochodzie czy w przyczepie ......
Sprawność takich lodówek spada w sposób radykalny przy załadowaniu do pełna ciepłymi rzeczami, przy wysokich temperaturach zewnętrznych czy ustawieniu ściany lodówkowej od strony południowej. Wazna jest czystość palnika i kanałów spalinowych oraz prawidłowy przepływ powietrza wokół elementów grzejnych .... pomagają wymuszenia typu wiatraczki ... to tyle
PS
To tez nie teoretyczne wywody zgryźliwego tetryka ale ponad 20 letni bagaż doświadczeń wielu lodówek w przyczepach a ostatnio samochodach .... |
 |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2015-05-28, 14:15
|
|
|
Zastanawiałem się gdzie to napisać, więc podepnę się tutaj. Mam takie teoretyczne pytanie, jak lodówka będzie działać na LPG i odpalę samochód włączając chłodzenie na 12V, czy te dwa źródła się uzupełnią ? Coś się stanie czy nie ? Zdarzyło się tak komuś kiedyś ? |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2015-05-28, 16:36
|
|
|
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Zastanawiałem się gdzie to napisać, więc podepnę się tutaj. Mam takie teoretyczne pytanie, jak lodówka będzie działać na LPG i odpalę samochód włączając chłodzenie na 12V, czy te dwa źródła się uzupełnią ? Coś się stanie czy nie ? Zdarzyło się tak komuś kiedyś ? |
Nic się nie powinno stać. Lodówka będzie bardziej chłodzić oraz bardziej produkować ciepło. |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-05-31, 11:43
|
|
|
Dwa różne źródła ciepła będą ogrzewać twoją lodówkę gaz palnikiem oraz prąd grzałką 12V, prąd jest niby za darmo, a gaz trzeba kupić. |
|
|
|
 |
|