Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotele do jazdy bokiem
Autor Wiadomość
arturb 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2,5D '98
Wysłany: 2012-08-22, 14:25   Fotele do jazdy bokiem

W związku z tym, iż jestem w trakcie przeróbki drugiego już busa na kampera, a jestem w fazie projektowej, proszę o informację czy dozwolone jest przez prawo montaż foteli bokiem do kierunku jazdy?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU z dnia 15 października 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
par. 8 2a) siedzenia nie mogą być skierowane bokiem do kierunku jazdy. Za siedzenia skierowane bokiem do kierunku jazdy uważa się takie, których pionowa środkowa płaszczyzna wzdłużna tworzy kąt nie mniejszy niż 100 z pionową środkową płaszczyzną wzdłużna pojazdu. Przepis nie dotyczy pojazdu zarejestrowanego przed dniem 20 października 2007 r.,

Pomimo, że z racji zawodu z przepisami prawa ma do czynienia codziennie nie potrafię odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy w moim Ducato z sierpnia 2007 roku zamontuję ławkę do siedzenia bokiem to przejdzie przez procedury administracyjne?

Czy przepis ten nie dotyczy tych samochodów, które były zarejestrowane przed 20 października 2007 i już wtedy miały zamontowane siedzenia bokiem?
Postaw piwo autorowi tego posta

marekniva 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: jeszcze nie ma
Wysłany: 2012-08-22, 14:44   

Jestem nowy ale właśnie wgryzam się w temat.
Myślę a w zasadzie jestem pewny.
- Jeśli nie masz zamiaru zmieniać danych w dowodzie (ilość miejsc, przeznaczenie) to ławkę możesz mieć nawet na suficie czy na zderzaku fakt jest taki że wobec prawa nikt tam nie może siedzieć.
- Jeśli chcesz dokonać zmian w dowodzie nie otrzymasz pozytywnej oceny rzeczoznawcy oraz przeglądu technicznego.

zbyszek9 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Nysa N 522
Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2012-08-22, 16:39   

To może ja mam najnowszą wiedzę : Moja Nyska była pierwotnie zarejestrowana na 8 osób . Po przebudowie na minikampera na stacji diagnostycznej chciałem wywalczyć rejestracje na 4 osoby .
Na ławce , która na noc jest rozsuwana na łóżko spokojnie może siedziec nawet pięć osób , ale diagnosta nie zgodził się na jazdę pasażerów bokiem , mimo , że gdyby Nysa nie była przebudowana ,
to na bocznych ławeczkach mogło jechać sześć osób i tak mogła by być nadal rejestrowana . Czyli jeżeli coś zrobiła fabryka nawet źle , to jest to nadal ważne i nie można poprawiać .

http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=13646

1506edi 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D z 85r.HEKU 580
Nazwa załogi: Anna-Edward
Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2012-08-22, 16:48   

Ja osobiście mam Ducato z zabudową HEKU 580 i siedzenia za kierowcą mam bokiem,przy czym później rozkładane są jako jedno spanie(zdjęcie brzydkie bo to przed gruntownym remontem.)

P1030243.JPG
Plik ściągnięto 9202 raz(y) 83,14 KB

marekniva 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: jeszcze nie ma
Wysłany: 2012-08-22, 16:57   

Ale taki był oryginalnie zarejestrowany.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2012-08-22, 22:23   

przepraszam ARTURB ze sie wpycham w temat ale moze ktos wie bo mam w swoim jumperku lawke bokiem -tak ja zalozylem , wczesniej nie bylo- i rozmyslam czy przerejestrowac na campingowy bo oryginalnie jest karetka i w karetce moze zgodnie z prawem byc ale nie wiem czy moge taka karetka legalnie jezdzic? :spoko

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

arturb 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-08-23, 10:11   

majsterek napisał/a:
przepraszam ARTURB ze sie wpycham w temat

Ależ zapraszam do wątku (tym bardziej, że w temacie)

a co do jazdy karetką to poczytaj:
http://m.lodz.gazeta.pl/l...2,11549391.html
Wynika z tego, że jak zdemontujesz koguty to ok. Inna sprawa to jeżeli podczas kontroli policji czy innego uprawnionego organu przy inspekcji wnętrza ktoś stwierdzi, że to auto karetką w środku na pewno już nie jest, to może skończyć się mandatem. Nie wiadomo jak przy takiej kontroli potraktowaliby Cię za granicą. Zastanowiłbym się dla świętego spokoju jednak nad przerejestrowaniem. Ale Ty tu rządzisz :wyszczerzony:

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2012-08-23, 10:43   

no ale w karetce mozna jechac bokiem a ja mam 6 miejsc siedzacych z czego 2 bokiem i 6 os. w dowodzie rej.
ale nie lubie byc na bakier z prawem i jak gdzies jade to nie lubie sie bac ze cos jest nie tak i moze sie uda a moze nie :spoko

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

Krystian 
weteran

Twój sprzęt: SEA na Peugeot Boxer
Nazwa załogi: Krystian i Helena
Piwa: 13/21
Wysłany: 2012-08-23, 12:37   

Mam kamperka z 2007r. Jest on zarejestrowany na 4 osoby z tego dwie siedzą bokiem do kierunku jazdy lecz zapięci pasami biodrowymi.

arturb 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-08-23, 13:52   

Jeżeli o mnie chodzi (a ja zadałem pytanie w wątku) to w związku z wątpliwościami zrezygnowałem z projektowania siedzeń bokiem i zrobię kanapę zgodnie z kierunkiem jazdy. Dziękuję wszystkim za udzielone porady.

Srebrzanka 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T3 Karman Gipsy'88 1,9 TD
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2012-09-05, 11:09   

Dobry pomysł. Nie dostaniesz dopuszczenia dla miejsc do jazdy bokiem, nawet gdy zamontujesz pasy, zagłówki a nawet wodotrysk.

adamer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T3 Westfalia Joker, Renault Possl Roadmaster
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2013-04-10, 10:15   

Jezeli dobrze rozumiem powyzsze posty to jezeli kamper byl wyprodukowany z miejscem do siedzenia bokiem do kierunku jazdy to jest to zgodne z prawem? W planach moich zakupow wiekszego kamperka fraworytami jak na razie sa dwa modele Hymera 524 i 574 ( ze wzgledu na jedno lozko na stale). Oba w starszych wersjach mialy 2 dodatkowe siedzenia przodem do kierunku jazdy, w nowszych jedno z miejsc siedzacych jest bokiem.
Czy beda problemy na przegladzie technicznym?
Ponizej dla przykladu starszy i nowszy model

http://szukaj.pl.mobile.e.../177096992.html

http://szukaj.pl.mobile.e.../170419185.html

tadek27 
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Piwa: 2/3
Wysłany: 2013-04-10, 11:49   

zadałem to pytanie diagnoście na przeglądzie (mam zarejestrowany na 6 osób , 2 bokiem z 2004 roku) powiedział ,że według przepisów jest OK , bo tak wyszedł fabrycznie. :spoko :spoko :spoko

adamer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T3 Westfalia Joker, Renault Possl Roadmaster
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2013-04-10, 12:42   

Dzieki. No to mnie uspokoiles :spoko

maku1980 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Transit RIVIERA
Wysłany: 2013-09-18, 12:50   

Jeszcze nie psiadam kamperka, jestem podczas poszukiwań.
Pytanie wiąże sie z fotelami.
Większość kamperków które oglądam jest zarejestrowana na 5 lub 6 osób (takiego szukam), auta z lat 1992+.
Wiadomo 2 osoby kierowca i pasażer obok pozostałe 3 lub 4 siedzą w części mieszkalnej. 2 przodem do kieunku jazdy 2 tyłem lub bokiem. wiadomo przodem jest OK bokiem o ile auto fabrycznie mialo taki układ i jest z przed 2007 r też OK, a co z siedzeniem podczas jazdy tyłem ? Czy jest zgodne z przepisami?
Zauważyłem też że część aut nie posiada pasów bezpieczeństwa dla wszystkich podróżujących, o ile w polsce pasy i zagłówki dla aut wyprodukowanych przed którymś rokiem (sprawdze dokładnie) dla pasażerów na tylnych kanapach nie są wymagane, o tyle dla przykładu w szwecji juz są obowiązkowe. Jak sobie z tymi problemami radzicie ? Można zamontować sobie pasy i zagłówki samemu ?
Pozrdawiam
Mariusz

Odpowiedz do tematu