|
Karta pojazdu sprowadzonego z UE za 500 zł. |
| Autor |
Wiadomość |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2011-01-23, 08:23
|
|
|
Myslę, że 2002 będzię data przedawnioną...
Na nalezności urzędowe okres przedawnienia wynosi lat 5. |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2011-01-23, 08:35
|
|
|
drugą kartę mam z 23lipca 2003
a w podaniu oskp podaje datę 28 lipca 2003 jako
uiszczonej na podstawie § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu, jest sprawą administracyjną, którą organ załatwia w drodze aktu lub czynności, na które przysługuje skarga do sądu administracyjnego na podstawie art. 3 § 2
czy jest sznsa na zwrot za karte z 23 lipca 2003 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 564/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2012-10-23, 10:13
|
|
|
Odświeżam tamat jako ciągle aktualny .... przedawnienie dopiero po 10 latach( nie 5 lat jak wcześniej ) i można się upomnieć nie o 425 zł ale o całe 500zł z odsetkami . Ludzie dostają zwroty , różnie w różnych miastach i powiatach ale sprawy wygrywają , więc szkoda by zapomnieć Może ktoś ma jeszcze jakieś info ?
A I WAŻNE BY NIE WCHODZIĆ W EWENTUALNY SPÓR Z URZĘDĘM NA DRODZE ADMINISTRACYJNEJ ... ta droga jest ślepa |
|
|
|
 |
mar78
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Lt 28, 2.4d, 1991
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2012 Piwa: 4/8 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 2012-10-23, 17:25
|
|
|
| No name napisał/a: | Odświeżam tamat jako ciągle aktualny .... przedawnienie dopiero po 10 latach( nie 5 lat jak wcześniej ) i można się upomnieć nie o 425 zł ale o całe 500zł z odsetkami . Ludzie dostają zwroty , różnie w różnych miastach i powiatach ale sprawy wygrywają , więc szkoda by zapomnieć Może ktoś ma jeszcze jakieś info ?
A I WAŻNE BY NIE WCHODZIĆ W EWENTUALNY SPÓR Z URZĘDĘM NA DRODZE ADMINISTRACYJNEJ ... ta droga jest ślepa |
Cześć.
W zeszłym roku w marcu składałem kwity na zwrot 425 zł wraz z odsetkami za kartę poprzedniego autka (auto sprowadzone z DE w 2005r.). Różne sądy w różny sposób interpretują czas do liczenia odsetek. Sąd naliczył odsetki na moją korzyść jedynie od czasu złożenia wniosku do Powiatu o zwrot za kartę a nie od czasu wydania karty
Ale 425 zł "piechotą nie chodzi", tylko jeździ |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2012-11-14, 20:51
|
|
|
Zaraz zaraz, czy muszę być nadal posiadaczem auta a raczej przyczepy, za które zwrot za kartę miałbym się ubiegać?
A jeśli sprzedałem to szans już na odzysk nie ma? |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2012-11-14, 20:54
|
|
|
Jest i to całe 500 zł a nie 425
Może masz jeszcze decyzję o rejestracji ale jeśli nie to zwracasz sie o odpis do WK ... |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2012-11-18, 16:56
|
|
|
| Dzięki Adam. |
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2012-11-18, 17:42
|
|
|
| Grasz już z nimi czy zaczynasz ? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2012-11-18, 19:39
|
|
|
| Najpierw muszę odszukać za które auto ile płaciłem bo nie pamiętam. |
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2013-07-22, 19:18
|
|
|
Pochwalę się część akcyzy już odzyskałem w postaci wyroku sądowego o zwrot za karty pojazdów / kupionych za 500 zł przy rejestracji w PL / .
Wyrok zapadł , jeszcze nie prawomocny ale konkretny i to dla mnie .... nie po 425 zł ale po całe 500 zł od sztuki + odsetki ... następne terminy i następne kwoty w drodze .
Namawiam jeszcze tych wszystkich , którzy płacili po 500 zł za karty pojazdów sprowadzanych z UE / 2004 -2006 / ... droga cywilna otwarta a przedawnienie po 10 latach ...
I pomyśleć , że gdyby mnie nie wkurzyli tą akcyzą to te karty bym im darował ... |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2016-03-05, 18:36
|
|
|
Zegar tyka nieubłaganie !
http://serwisy.gazetapraw...ty-pojazdu.html
Nie pamiętam za bardzo ale w tamtym okresie (2003 - 2006) ściągnąłem dla siebie kilka aut z zagranicy. Niestety nie mam dokumentów, czy też kwitów.
Chcę napisać pismo do WK o wydanie mi mojej historii posiadania aut z uwzględnieniem nr kart pojazdów oraz innych danych.
Mogę też spróbować otrzymać pewne dane rejestracyjne z historii mojego ubezpieczenia...
Może ktoś pomóc i podać najszybszą ścieżkę ? |
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2016-03-05, 23:03
|
|
|
Qrde Matro, chyba trochę po czasie.
.
Ponadto 500 to opłata za "recykling" który właśnie w kraju świetnie się rozkręcił bowiem za każdą zwróconą Kratę Pojazdu, recylkingowiec otrzymywał Rządową należność. Biznes ten w PL kwitł do czasu jak "Rząd" zorientował się, że musi płacić również za wraki masowo zwożone z Niemiec nie na drogi lecz tylko do utylizacji.
Jest tego multum - tych rozbrajających firm. Kraj został zasypany motoryzacyjnymi śmieciami z Niemiec (europy) za które Rząd płacił.
Urwało się wreszcie. I dobrze. |
 |
| |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-03-05, 23:54
|
|
|
| Już ostatni gwizdek i nie jest prawdą, że 425 można uzyskać ale całe 500 zł jako bezpodstawnie pobrana kwotę ... nie wszyscy jednak korzystają z wszystkich możliwości . Ja odzyskałem od sztuki całe 500 + odsetki od chwili pierwszego pisma z żądaniem zwrotu . Prosisz, odmawiają , żądasz , odmawiają, sąd , wypłacają .... procedura prosta choć różnie bywa w różnych sądach . Nie ma precedensów , każda sprawa oddzielnie , szukają haczyków i błędów proceduralnych by nie oddać i czasami im się udaje . |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2016-03-07, 18:58
|
|
|
Pytanie:
Czy urzędnik z wydziału komunikacji może odmówić mi podania mojej historii odnośnie rejestrowanych przeze mnie pojazdów w latach 2003-2006?
Chodzi mi o to czy jeżeli odstałem swoje w kolejce to jedyną informacją jaką dostać mogę to ta że mogę złożyć wniosek w tej sprawie?
Kiedyś kobita w "okienku" rzucała mi takie informacje jak z rękawa - nawet gdy nie prosiłem... teraz może być problem? |
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-03-07, 19:03
|
|
|
| matro napisał/a: | Pytanie:
Czy urzędnik z wydziału komunikacji może odmówić mi podania mojej historii odnośnie rejestrowanych przeze mnie pojazdów w latach 2003-2006?
|
Nim się wybierzesz to zadzwoń do nich i zapytaj jakie mają procedury , pewnie różnie w różnych urzędach jak to w Polsce
Pamiętam jak w moich przypadkach jakaś panienka marudziła, że musi dupe podnieść i iść do archiwum gdzie pająki bo na ekranie tamte lata się jej nie wyświetlały ... jeszcze jedno zdanie i bym się na nią wydarł, że za moje podatki tam ma robotę,więc niech dupę rusza i to już ... widziała chyba moją minę zreflektowała się w czas |
|
|
|
 |
|
|