Mały Camper dla małej rodziny |
Autor |
Wiadomość |
barto
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-11-15, 21:37 Mały Camper dla małej rodziny
|
|
|
Zafascynowany opowieściami kolegów o kamerach postanowiłem zakupić takowy. Przede wszystkim musi on być do 3,5t. Silnik jak najmniejszy (czy jest znacząca rożnica między 2l a 2,3l ? w spalaniu). Chciałbym aby miał także 4 miejsca do spania. I tutaj jest mały problem otóż mam prawie 2 metry wzrostu i łóżko musi być równolegle do pojazdu. Cena jaką chciałbym wydać to do 100tys. Przeglądając różnego rodzaju portale aukcyjne trafiłem na takie oto cudo:
http://abmcampers.otomoto...4-T3323670.html
Czy miał ktoś styczność z tego typu zabudową? Chodzi mi konkretnie o ilość miejsca nad kabiną kierowcy (do spania). Nie ma problemu z wysokością? Czy ktoś ma taki silnik w swoim camperze i może mi powiedzieć ile mniej więcej pali (przy założeniu że jedziemy 90km/h)?
Czy w tej cenie jest coś innego wartego uwagi na allegro/otomoto?
Aha jeśli chodzi o wyjazdy to będą to raczej kilkudniowe, max 5dni. A wyjazdów w roku nie planujemy więcej jak 5
Z góry dzięki za pomoc
To chyba na tyle. Z góry dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
LukNet
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie brak
Nazwa załogi: LukNet
|
Wysłany: 2012-11-16, 08:40
|
|
|
Witaj na forum
Ten który zamieściłeś to półintegra, nie ma tam spania nad kabiną.
Taki o którym myślisz to zabudowa z aklową. Zerknij tu http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=12992 . To auto doświadczonego forumowicza. |
_________________ Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.
Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2012-11-16, 09:14
|
|
|
Do wygodnego podróżowania w cztery osoby szukaj auta w ok. 6 metrów długości z wejściem z przodu coś takiego:
http://suchen.mobile.de/w...egories=Alcoves
przy tej kwocie jeśli nie chcesz jakiegoś nowszego to masz dosyć duży wybór w ok.10-15 letnich kampach we wzorowym stanie. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-11-16, 11:03 Re: Mały Camper dla małej rodziny
|
|
|
barto napisał/a: | ...I tutaj jest mały problem otóż mam prawie 2 metry wzrostu... |
to musisz zmienić tytuł: mały kamper dla nielicznej rodziny.
jak się okaże, że żona ma 180, a dzieciaki wdały się w rodziców, to ładna mi "mała" rodzina. |
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-11-16, 22:28
|
|
|
Szerokosc alkowy 2,20X130 mozna sie spokojnie wyspac. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Yans
weteran wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Piwa: 106/1696 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2012-11-16, 22:40
|
|
|
LukNet Ma rację. Znam osobiście tego kampiórka. Jego zaletą jest spora alkowa ,co przy dużym wzroście jest atutem... Właściciel znany . Nie ma niespodzianek. Sam bym startował , tylko nie ten przedział cenowy.... Pozdrawiam. |
_________________ Praca jest najgorszą formą spędzania wolnego czasu....
A każdy dzień jest raz w życiu...
Każdy, kto porzuci kota w następnym wcieleniu jest myszą.
Tomek
 |
|
|
|
 |
GOSIAARCADARKA
weteran

Nazwa załogi: ARCADARKA
|
Wysłany: 2012-11-17, 11:04
|
|
|
Barto,
podjedź do nas i osobiście sprawdzisz czy mieścisz się wygodnie na łóżeczkach w kamperach.
|
_________________ www.arcadarka.pl |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 108/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-17, 11:25
|
|
|
Yans napisał/a: | LukNet Ma rację. Znam osobiście tego kampiórka. Jego zaletą jest spora alkowa ,co przy dużym wzroście jest atutem... Właściciel znany . Nie ma niespodzianek. Sam bym startował , tylko nie ten przedział cenowy.... Pozdrawiam. |
Witam
Kamperek ładny tylko nie dla barto. Przy jego stanie rodziny 2+2 jest to kamperek stanowczo zbyt mały. Szukałbym na pewno z czterema stałymi spaniami. Dwoje dzieci i codzienne rozkładanie stołu zniechęci ich do wszystkiego. Może coś takiego?
http://otomoto.pl/peugeot...y-T3375388.html
Naklejki Campertamu z tyłu też sugerują dobry stan. Może ktoś z kolegów coś o nim wie. Pytaj. Owocnych poszukiwań.
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
barto
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-11-17, 15:47
|
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc. Po dłuższym przewertowaniu różnego rodzaju forów internetowych, przejrzeniu calego allegro/otomoto oraz wykonania kilkunastu telefonów do różnych sprzedawców zdecydowałem się na możliwie największego campera, czyli jego długość to 7m (do 3,5T rzecz jasna). Różnica w spalania jest niewielka. I jak dobrze wydedukowałem to rozstaw osi w camperach 7-metrowych jest większy niż w tych do 5,5m, więc zwis z tylu jest w obu przypadkach taki sam (prawie). W oko wpadł mi ten camperek http://otomoto.pl/ford-tr...3-T2724026.html niestety został sprzedany
Jeżeli coś wartościowego umknęło mojej uwadze to proszę podać link. Jeszcze raz dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2012-11-17, 19:43
|
|
|
barto napisał/a: |
(...)
Jeżeli coś wartościowego umknęło mojej uwadze to proszę podać link.
(...)
|
Tak, umknęło Ci z pamięci coś. Na "zaprzyjaźnionym K.pl" o racje się drapiemy a Ty znikasz mając nas głęboko...
Nie ładnie.
.
http://forum.karawaning.p...90tys-na-kat-b/
.
Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 55/228 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-11-17, 21:22
|
|
|
Socale napisał..
Tak, umknęło Ci z pamięci coś. Na "zaprzyjaźnionym K.pl" o racje się drapiemy a Ty znikasz mając nas głęboko...
Nie ładnie.
|
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
barto
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-11-17, 21:50
|
|
|
Jeśli mi proponujecie samą zabudowe za 50tys albo campera za 190tys to o czym mam z Wami rozmawiać? chciałem poważnych odpowiedzi... |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2012-11-17, 21:54
|
|
|
łał |
|
|
|
 |
krzysieks
weteran
Twój sprzęt: Globe Traveller - Voyager
Nazwa załogi: MOKS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Maj 2012 Piwa: 157/51 Skąd: Ostrowiec Św
|
Wysłany: 2012-11-17, 21:56
|
|
|
Barto wydaje mi się ,że powinneś szukać campera w takim stylu co ostatni tylko nie z łóżkiem piętrowym a jednym szerokim łożkiem .W alkowie raczej dwie dorosłe osoby się nie wyśpią.Udanych poszukiwań,Krzysiek. |
_________________ Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego,czego nie zrobiłeś,niż tego co zrobiłeś.Więc odwiąż liny,opuść bezpieczną przystań.Złap w żagle pomyślne wiatry.
Podróżuj,śnij,odkrywaj.
Mark Twain
 |
|
|
|
 |
Duduś
stary wyga

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Paź 2008 Piwa: 29/6 Skąd: ze stawu
|
Wysłany: 2012-11-18, 06:37
|
|
|
http://otomoto.pl/euramob...e-T3376653.html
Tutaj masz taki sam układ jak ten z Pszczyny tylko troche starszy, ale za dużo mniejsze pieniądze
Powodzenia w szukaniu |
_________________ " ..jak zwykle słucham niemodnej muzyki
jak zwykle jest mi wszystko jedno
jak zwykle piszę beznadziejne teksty
jak zwykle trafiam w sedno..."
 |
|
|
|
 |
|