brak viatoll... |
Autor |
Wiadomość |
romich
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Hymer
|
Wysłany: 2013-06-10, 12:29 brak viatoll...
|
|
|
Witam,
Przedwczoraj jechałem kamperem DMC 3100kg z przyczepką pod łodziową DMC 600kg.
Tuż za Koninem w stronę Poznania zatrzymała mnie Inspekcja Transportu drogowego i nałożyła karę 3000zł za brak urządzenia viatoll. Nie miałem pojęcia, że jadąc kamperem podlegam jakiemuś dodatkowemu opodatkowaniu. Dodam jeszcze, że jeżdżę z tą przyczepką od zeszłego roku ale na szczęście nigdzie wcześniej nie zrobiono mi zdjęcia.
Czy jest jakaś szansa na odwołanie się od tej kary ? bo teoretycznie jest możliwość odwołania.
Czy ktoś miał już podobne doświadczenia w tym temacie?
pozdrawiam, |
|
|
|
 |
cirrustravel
weteran CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Gru 2010 Piwa: 82/77 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2013-06-10, 12:47
|
|
|
Ja mam BoXerka o DMC 3500kg i też mam zamiar w wakacje ciągnąć przyczepkę podłodziową DMC 500kg. Właśnie dziś dzwoniłem do BOK VIATOLL i dowiedziałem się że muszę kupić urządzenie i zarejestrować w systemie BoXerka, z tym że na urządzeniu jest przełącznik czy jadę z przyczepką (pobiera opłatę) czy bez (nie pobiera).
Nie wiem czy można odwołać się od kary |
_________________ Mariusz
www.cirrus-travel.pl
 |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2013-06-10, 12:49
|
|
|
Nie masz szans na odwołanie. Taką karę możesz dostać jadąc osobówką i ciągnąc nawet pustą lawetę lub przyczepę kempingową (przypadek z mego miasta - sharan + pusta laweta= 3000zł kary pod Gorzowem). Niestety DMC 3500kg to dla ITD świętość. Przerejestruj przyczepę do 395kg i masz po kłopocie. Ewentualne przeładowanie mniej boli kieszeń.
Współczuję kary |
|
|
 |
dyha
zaawansowany
|
Wysłany: 2013-06-10, 13:00
|
|
|
Oj! mam obawy że jesteś w ciężkiej d...pie.3.000!!?? O mamo!! ale Ci dowalili.Dla "krokodyli" sytuacja była jasna przekroczone magiczne 3,5T i już można golić klienta .Odwołać się zawsze możesz ale oczmi wyobraźni już widzę odpowiedź:"nieznajomość prawa nie zwalnia.....itd."
Daj znać jak się to skończyło |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2013-06-10, 13:21
|
|
|
masz tu link gdzie jest poruszony temat "via-złodziejstwa"
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15 |
|
|
 |
romich
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-10, 13:48
|
|
|
Oczywiście przerejestruję przyczepkę na 300-400kg i będę miał problem z głowy, ale wygląda na to, że karę będę musiał niestety zapłacić. Przeładowanie nie wchodzi w grę bo łódka waży tylko 190kg. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/65 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2013-06-10, 16:37
|
|
|
romich, współczuję
wiem, że dawniej odwołania nic nie dawały, obecnie sądy są nieco łaskawsze - inspekcja sama z siebie łupi, zgodnie z prawem. ale sądy właśnie zwracają uwagę na nieadekwatność kary, byle im to najpierw wyłożyć czarno na białym... spróbuj |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-06-10, 17:18
|
|
|
niestety nic nie zrobisz ... sporo się trąbi o tych przepisach , na CT wałkujemy temat ... przykro mi |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2013-06-10, 17:35
|
|
|
Zrób odwołanie z uzasadnieniem że był to przejazd jednorazowy,prywatny,nie zarobkowy,nadmieniając iż przyczepę ciągnął pojazd specjalny campingowy używany wyłącznie na potrzeby własne nie związany z żadną działalnością gospodarczą.
W odwołaniu zaznacz że przyczepka to konstrukcja do przewozu łodzi i w chwili kontroli była bez tzw ładunku.Możesz rownierz wpisac że całość zestawu nie przekraczała ???kg
Znajomy miał podobny przypadek i po odwołaniu otrzymał pismo iż sprawa została przekazana do dalszego rozpatrzenia,obecnie miną rok i nic. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/65 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2013-06-10, 18:02
|
|
|
HENRYCZEK napisał/a: | sprawa została przekazana do dalszego rozpatrzenia,obecnie miną rok i nic. |
no właśnie, w najgorszym wypadku odroczenie płatności, tylko ciekawe jakie koszta sądowe mogą dojść w razie niepowodzenia? |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
romich
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-10, 18:44
|
|
|
HENRYCZEK napisał/a: | Zrób odwołanie z uzasadnieniem że był to przejazd jednorazowy,prywatny,nie zarobkowy,nadmieniając iż przyczepę ciągnął pojazd specjalny campingowy używany wyłącznie na potrzeby własne nie związany z żadną działalnością gospodarczą.
W odwołaniu zaznacz że przyczepka to konstrukcja do przewozu łodzi i w chwili kontroli była bez tzw ładunku.Możesz rownierz wpisac że całość zestawu nie przekraczała ???kg
Znajomy miał podobny przypadek i po odwołaniu otrzymał pismo iż sprawa została przekazana do dalszego rozpatrzenia,obecnie miną rok i nic. |
W chwili kontroli przyczepa nie była pusta. Łódkę którą ciągnąłem to sportowa łódź wyścigowa typu katamaran i jechałem na motorowodne mistrzostwa europy do Myśliborza pod Szczecinem. Jakkolwiek nie było to związane z działalnością zarobkową a raczej typowo sportową.
Spróbuje odwołać się w taki w podobny sposób jak napisałeś. |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-06-10, 19:01
|
|
|
Najgorsze jest że to jest 3000 zł za brak viatoola pod każdą bramką. Czyli 3000 zł razy ilość bramek pod którymi przejechałeś . |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
romich
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-10, 19:14
|
|
|
makdrajwer napisał/a: | Najgorsze jest że to jest 3000 zł za brak viatoola pod każdą bramką. Czyli 3000 zł razy ilość bramek pod którymi przejechałeś . |
ale to w przypadku, kiedy mam viatolla nie naładowanego kasą. Po kontroli oczywiście kupiłem viatolla na najbliższym BP. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 312/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-06-10, 20:18
|
|
|
według rozporządzenia w sprawie dróg krajowych lub ich odcinków, na których pobiera się opłatę elektroniczną oraz wysokości stawek opłaty elektronicznej z dnia 22 marca 2011 wyraźnie mówi w załączniku 3, że opłatom podlegają pojazdy powyżej 3,5t DMC (jest to DMC łącznie z DMC przyczepy lub naczepy).
nie ma nic o tym czy pojazd wykonuje transport zarobkowy, czy nie. czy jest jednorazowy czy regularny.
dlatego odwołanie można składać, ale można liczyć najwyżej na rozłożenie kary. |
|
 |
ravv
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Nie mam :( jeszcze ...
Nazwa załogi: Rav, Kasia i Jaś
|
Wysłany: 2013-06-10, 20:37
|
|
|
Tu jest pokazane dość wyraźnie kto jest winny, z kogo zrobili kozła ofiarnego a kto za to zapłaci (to akurat jest dość oczywiste) i jak rozwiązali temat w innych krajach:
http://interia360.pl/polska/artykul/x,63086 |
|
|
|
 |
|