|
|
Mój Wawer - wspaniała dzielnica ale z bolesną historią |
Autor |
Wiadomość |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2015-12-26, 19:05 Mój Wawer - wspaniała dzielnica ale z bolesną historią
|
|
|
Jutro mija 76rocznica Wawerskiej Zbrodni .
być może niektórzy z was pamiętają lekcję historii na której o Wawrze wspominali .
Tym, którzy tej lekcji nie zapamiętali , przypomnę iż Zbrodnia w Wawrze była pierwszą masową egzekucją na ludności cywilnej Warszawy wykonaną przez Niemieckiego okupanta
dlaczego piszę o tym już dzisiaj, otóż całe wydarzenie miało swój początek 26 Grudnia 1939 roku w pobliskim Otwocku
gdzie dwóch kryminalistów,Marian Prasuła i Stanisław Dąbek- uciekinierów z więzienia Świętokrzyskiego, dokonało w/w Otwocku napadu na policjanta.
Obaj bandyci po całym zdarzeniu uciekli w kierunku Wawra.
Tego samego dnia wieczorem w Wawerskiej restauracji Antoniego Bartoszka bandyci strzelali do dwóch niemieckich podoficerów, oraz Polskiego policjanta
Jeden z nich zginął na miejscu, drugi w drodze do szpitala.
Jak podaje Jan Bijata, autor książki "Wawer", ''kilkanaście minut po strzelaninie na miejsce zdarzenia przybyli niemieccy żołnierze ze stacjonującego w Wawrze 538 batalionu budowlanego, z którego pochodzili obaj zabici. W czasie okrążania lokalu Niemcy prowadzili ostrzał, powodując śmierć przypadkowych przechodniów''
dowódca,wspomnianego Batalionu po przesłuchaniu świadków zdarzenia oraz Polskiego policjanta który przeżył zdarzenie, wypuścił zarówno Antoniego Bartoszka jak i pozostałych świadków
niestety, o całym wydarzeniu dowiedział się MAX DAUME
jak historia potoczyła się dalej dowiecie się z tego artykułu
dodam na koniec, że w reakcji na to wydarzenie , Polski ruch stworzył konspiracyjną młodzieżową Organizację Małego Sabotażu "Wawer" , ściśle związaną z organizacją harcerską Szare Szeregi, która liczyła 500 członków i wykonała w latach 1940 - 1945 około 170 akcji przeciwko okupacyjnym siłom niemieckim.
Cześć Pamięci Zamordowanych
napis wykonany przez Harcerską OMS -''Wawer'' w 1 rocznicę Wawerskiej Zbrodni ,.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 13230 raz(y) 63,8 KB |
egzekucje.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 13230 raz(y) 7,38 KB |
Winny.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 13230 raz(y) 10,95 KB |
Antoni Bartoszek właścicel Wawerskiej restauracji.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 106 raz(y) 140,93 KB |
|
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2015-12-26, 20:45
|
|
|
Niestety - historia dzielnicy jest tak tragiczna i straszna, że kilkadziesiąt lat po wojnie, nazwa Wawer kojarzy mi się tylko z ludzkim cierpieniem. |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): ANGORA |
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2015-12-27, 14:27
|
|
|
prof-os, Ja w tej dzielnicy mieszkam od urodzenia
znam historię tej zbrodni ''z pierwszych rąk''
opowiadaną przez osoby które to przeżyły.. widziały.. zapamiętały
i przekazywały nam, na spotkaniach w szkole, w domu kultury na Zalipiu ...
mimo kilkudziesięciu lat od tego wydarzenia(piszę o latach 70/80) podczas opowieści ręce im drżały, mieli łzy w oczach ,a słowa były dławione przez ściśnięte gardła ...
tak te spotkania pamiętam do dzisiaj |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2015-12-27, 14:56
|
|
|
Wydaje mi się, że pokolenie dzisiejszych 30, 40, 50 ….+ - latków, miało dużo szczęścia celebrując w pokorze historię naszego kraju. Dzisiaj młodzi ludzie nie tylko nie mają pokory do historii, ich bardzo często nic, a nic, to nie obchodzi. Szkoda – czas szalenie i wściekle goni – jak dla mnie trochę za szybko. |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 74/72 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2015-12-28, 07:20
|
|
|
CZEŚĆ ICH PAMIĘCI |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|