KLimatyzacja..????????;-) |
Autor |
Wiadomość |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
|
|
|
 |
DC
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis Nevis 822
Nazwa załogi: Pingwiny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Lip 2015 Piwa: 15/18 Skąd: Lniska
|
Wysłany: 2016-06-13, 18:23
|
|
|
Kurczę, wygląda jak silnik odrzutowy, brakuje tylko sprężarki i nafty lotniczej
Tak na poważnie to ciekawe czy musi mocno dmuchać żeby zrobić ciśnienie, zamontować coś takiego z przodu kampera i gazu |
_________________ Living a Boys Adventure Tale |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-06-13, 19:59
|
|
|
Gazy obniżają swoją temperaturę w efekcie rozprężania. Nie mylić z bąkami, te są łatwopalne.
Teoretycznie wszystko gra bo jeśli wiatr pompuje w butelki, to tworzy się tam jakieś zwiększone ciśnienie, wylatując przez szyjkę rozpręża się, zatem powinno być chłodniejsze.
Pytanie tylko o ile jest chłodniejsze, nie wierzę w to żeby różnica była większa niż 1-2 st C |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2016-06-13, 21:57
|
|
|
Socale napisał/a: | Pytanie tylko o ile jest chłodniejsze, nie wierzę w to żeby różnica była większa niż 1-2 st C |
to Ty jakiś "niewierny" jesteś? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-06-13, 22:19
|
|
|
Oj jestem wierny, jestem.
Nie naiwny to na pewno jestem:)
.
Ogólnie w fizyce gazowej, im większa różnica ciśnień przy rozprężaniu, tym większa różnica temperatur. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 137/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2016-06-14, 09:31 Re: KLimatyzacja..????????;-)
|
|
|
tolo61 napisał/a: | Co myślicie??? |
Super wynalazek. A na Norwegię wmontować odwrotnie, to będzie grzało. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2016-06-14, 10:27 Re: KLimatyzacja..????????;-)
|
|
|
To ściema. Na skutek placebo wierzą w nią tylko ludzie pozbawieni podstaw edukacji fizycznej - zasada zachowania energii.
Zalety:
- cień zamiast okna,
- miejscowe zwiększenie prędkości przepływu powietrza zwiększa prędkość wokół osoby siedzącej "na przeciągu" powodując szybsze odparowanie potu.
Wady:
- zmniejszenie całkowitej wymiany powietrza w pomieszczeniu,
- szpetne.
Głupi bo biedny. Biedny bo głupi. Dla takich ludzi to się idealnie nadaje. Nieprzypadkowo zyskało popularność w krajach, gdzie procent analfabetów określa dwucyfrowa liczba. |
|
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2016-06-15, 07:30
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | To ściema. |
Byłbym ostrożny z takimi kategorycznymi sądami. Intuicyjność termodynamiki i mechaniki gazów jest zwodnicza. Na przykład: zwężenie rury powoduje spadek ciśnienia - rozprężenie ośrodka. A podstawowa edukacja fizyczna powinna nam tu podpowiedzieć, że rozprężony gaz ma niższą temperaturę.
Nie bronię tezy, że to na pewno działa - do tego najlepiej by było przeprowadzić eksperyment. Biorąc jednak pod uwagę, że ten cały Eco-cooler kosztuje równo darmo, to nie bardzo widzę, jaka to ściema miała by być. Brak motywu. |
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2016-06-15, 08:43
|
|
|
Motywem jest przekonanie i placebo.
Powiedz mi gdzie zostaje przekazane ciepło? Jeśli temperatura spada o 5 stopni, to gdzie wzrasta?
W zwężce Venturiego ciśnienie spada, ale nie zapominaj że tuż przed nią zachodzi sprężanie i ciśnienie wzrasta. Suma ciśnień układu się nie zmienia. Podobnie jak temperatura.
Klimatyzacje działają na zasadzie odprowadzenia ciepła na zewnątrz budynku. Pseudoklimatyzacje z mokrą szmatą i wiatrakiem obniżają temperaturę poprzez pobranie energii na odparowanie wody i zwiększają wilgotność. Energia zostaje oddana w miejscu, gdzie się woda ponownie skondensuje - oby na zewnątrz budynku.
Wiatrak działa poprzez przyspieszenie odparowania potu ze skóry. Obniża temperaturę na powierzchni skóry, ale w zamkniętym, izolowanym pomieszczeniu z wentylatorem i jedną osobą temperatura będzie wzrastać z powodu dostarczania energii np. 100W wentylatora i 150W metabolizm.
Głupców nie sieją. Sami się rodzą. |
|
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2016-06-15, 10:19
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | Powiedz mi gdzie zostaje przekazane ciepło? Jeśli temperatura spada o 5 stopni, to gdzie wzrasta? |
To nie jest układ zamknięty, więc pewnie poza budynkiem. Badań nie prowadziłem, ale od ręki mam hipotezę: przy sprężaniu przed samym tym eco-coolerem, na zewnątrz budynku, miejscowo powstaje front cieplejszego powietrza, który oddaje temperaturę jeszcze na zewnątrz otaczającemu go powietrzu, i powietrze które dojdzie do zwężki ma mniejszą energię termiczną niż to na zewnątrz.
To jest zresztą bardzo proste do przetestowania eksperymentalnego. A temat jest na tyle ciekawy, że chyba się skuszę na taki eksperyment.
Johny_Walker napisał/a: | Głupców nie sieją. Sami się rodzą. |
Najgorszym rodzajem głupoty jest przekonanie, że wie się wszystko. |
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2016-06-15, 13:39
|
|
|
koder napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | Powiedz mi gdzie zostaje przekazane ciepło? Jeśli temperatura spada o 5 stopni, to gdzie wzrasta? |
To nie jest układ zamknięty, więc pewnie poza budynkiem. Badań nie prowadziłem, ale od ręki mam hipotezę: przy sprężaniu przed samym tym eco-coolerem, na zewnątrz budynku, miejscowo powstaje front cieplejszego powietrza, który oddaje temperaturę jeszcze na zewnątrz otaczającemu go powietrzu, i powietrze które dojdzie do zwężki ma mniejszą energię termiczną niż to na zewnątrz.
To jest zresztą bardzo proste do przetestowania eksperymentalnego. A temat jest na tyle ciekawy, że chyba się skuszę na taki eksperyment.
|
Nie ma frontu. Sprężenie następuje w butelce. Ciepłe powietrze jest wpychane dalej. Zwiększa się jedynie jego prędkość w strumieniu i jeśli ktoś stanie za tym "klimatyzatorem", to odczuje niższą temperaturę bo jego skóra jest wilgotna. Tak samo jak włączenie wentylatora powoduje uczucie chłodu, a termometr ani drgnie. Chyba że będzie to termometr mokry, do pomiaru... no kto zgadnie (lub wygogluje)?
Jednak ograniczenie średnicy otworów budynku spowoduje spadek przepływu powietrza i gorszą wentylację. To będzie bez znaczenia jeżeli wszystko włącznie z powietrzem ma 40 stopni, ale jeśli powietrze jest chłodniejsze jak to zwykle jest w naszym klimacie, to lepiej wyjdziemy na otwarciu okien. W tropikach lub pustyni sytuacja jest inna - otwarte okna mogą nie przynieść ulgi, a wręcz odwrotnie.
W wysokich temperaturach polecam stosować cień, wentylator i pić duże ilości wody. Można wytrzymać bez klimy.
koder napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | Głupców nie sieją. Sami się rodzą. |
Najgorszym rodzajem głupoty jest przekonanie, że wie się wszystko. |
Ktoś tutaj wyraził takie przekonanie? Jesteś pewien? Zacytujesz? |
|
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2016-06-15, 14:22
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | Nie ma frontu. Sprężenie następuje w butelce. Ciepłe powietrze jest wpychane dalej. |
To ja poproszę wyniki doświadczalne na potwierdzenie tej tezy.
Johny_Walker napisał/a: | Ktoś tutaj wyraził takie przekonanie? Jesteś pewien? Zacytujesz? |
Taka sama luźna dygresja, jak Twoja. |
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2016-06-15, 14:29
|
|
|
koder napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | Nie ma frontu. Sprężenie następuje w butelce. Ciepłe powietrze jest wpychane dalej. |
To ja poproszę wyniki doświadczalne na potwierdzenie tej tezy.
|
Ciężar dowodu jest po stronie stawiającego tezę.
Ja podważam działanie, a nie stawiam tezę o niedziałaniu. Czekamy na eksperymentalny dowód działania tego "klimatyzatora". |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2016-06-15, 15:56
|
|
|
Chcesz adres do producenta? |
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2016-06-15, 16:50
|
|
|
Nie. Poczekam na publikację eksperymentów i wtedy sprawdzę czy nie było błędów jak np. nieprawidłowy pomiar temperatury. W razie braku błędów być może zrobię peer review. Jednak jest to mało prawdopodobne.
Piłeczka jest po stronie wynalazcy. Niby dziesiątki tysięcy stosujących, a nie ma na YT żadnych filmów z pomiarami temperatury. Za to pod filmem z linku jest pełno komentarzy wskazujących na błędy i brak podstawowej znajomości fizyki. :D |
|
|
|
 |
|