Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Pawcio
2017-01-06, 10:13
Wezwanie do zapłaty za przejazd bez winiety na Węgrzech
Autor Wiadomość
bwie 
doświadczony pisarz

Piwa: 4/2
Wysłany: 2017-01-04, 11:16   Wezwanie do zapłaty za przejazd bez winiety na Węgrzech

Czesć, dostałem właśnie pocztówkę z wakacji z żądaniem wniesienia opłaty ponad 400 pln za przejazd węgierską autostradą bez opłacenia winiety. Z lekką konsternacją przeczytałem w kwicie, że w sierpniu 2016 r. bez uiszczenia opłaty jechałem w okolicach Miszkolca i namierzono mnie na kilometrze takim to a takim i na dowód tego została załączona fotka :shock: . Coś tam z tego pisma się zgadza bo rzeczywiście jechałem tą drogą, na fotce jest moje auto ... tylko, że ja kupiłem winietę. Z lekkim zdziwieniem i niedowierzaniem powlokłem się do auta by sprawdzić czy jeszcze ją mam w schowku czy już ją wyrzuciłem, na szczęście jeszcze była. Mam winietę w łapie, kwit od bratanków w drugiej i myślę co za cholera? Krótkie spojrzenie na winietę i jest winowajca - babka od winiet mając w łapach mój dowód rejestracyjny zrobiła literówkę i zamiast wpisać xxMxxxx wpisała rejestrację xxNxxxx.
Proszę o podpowiedź co z tym fantem zrobić. Stan faktyczny jest taki, że przejechałem przez Węgry bez ważnej winiety bo baba mi sprzedała winietę na jakieś inne auto a ja tego nie skontrolowałem bo w sumie miała moje papiery w łapach, więc co mogło pójść źle :-/
Na kwicie brak jakiegokolwiek maila do bratanków (tu google translator pewnie by mi pomógł) jest tylko numer tel. ... no ale po węgiersku to ja się z nimi nie dogadam :?
Pierwsza myśl telefon do węgierskiej ambasady, tam powinienem się dogadać i mogliby mnie pokierować co robić dalej 8-)

Ktoś, coś ... propozycje, rady, coś z autopsji?

Pozdr.
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Bronek
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 332/84
Wysłany: 2017-01-04, 11:29   

Ciężko będzie to wyprostować ponieważ sprawdzasz i podpisujesz się pod zapisanymi danymi na winecie. Ale próbuj przez ambasadę.

:spoko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-01-04, 11:36   

Stawiam Ci piwko za praktyczną informację .

Da sie odkręcić , spróbuj przez konsulat/ ambasadę węgierską , jako przyjaciel i bezradny obywatel . Telefonicznie i mailowo prześlij im skan .

W grzecznych słowach wytłumacz ... powinno zadziałać . :spoko
Nic nie tracisz a spróbować warto . Zostaw sobie kopie maili .

Ps ja kupuje via internet ze stron PZMotu .
Ale .... zacznę sprawdzać .

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2017-01-04, 11:41   

Dokładnie tak jak pisze Andrzej .Jak puści fałszywke w sieć to masz pozamiatane , dlatego zawsze sprawdzamy z Zosią czy jest OK wypisane .Walcz w ambasadzie :spoko

jawi13 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Kamper z wielkiej promocji:GoMarket FR67112
Piwa: 3/9
Wysłany: 2017-01-04, 12:05   

Ciężko się z nimi walczy.Doświadczyłem tego na własnej skórze.W pojazdach ciężarowych trzeba mieć ich czytnik coś takiego jak nasz Viatol.Jażeli się tego czytnika nie posiada to trzeba wykupić przy wjeździe na Węgry ich winietę z dokładną trasą przejazdu.Jeżeli się pomyli drogę i jedzie inną trasą niż wcześniej wykupiona a w tym czasie zostanie się namierzony to kara wynosi 500EURO.I na nic się zdają odwołania.Trzeba płakać i płacić.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2017-01-04, 12:07   

CO SIĘ MARTWISZ ... odpisz i opisz wszystko PO ANGIELSKU , pomyłki się zdarzają po każdej ze stron ... nie ludzie Ciebie wyłuskali tylko system elektroniczny,który jak widać działa ... dla mnie prosta sprawa , w necie adresów kontaktowych pełno . Głowa do góry , kopie , dokumenty , kilka zdań i wyślij do bratanków :)

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2017-01-04, 12:46   

a dlaczego po angielsku ?? skoro pocztówka wypisana po węgiersku bo pisał węgier to reklamacja pisana po polsku przez polaka nie powinna być grzechem

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2017-01-04, 13:02   

martini44 napisał/a:
a dlaczego po angielsku ?? skoro pocztówka wypisana po węgiersku bo pisał węgier to reklamacja pisana po polsku przez polaka nie powinna być grzechem

człowiekiem trzeba być :) niech się uczą od lepszych :szeroki_usmiech

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 332/84
Wysłany: 2017-01-04, 13:13   

Jeśli pismo przedkładamy w Polsce do ambasady Węgierskiej to jak najbardziej w naszym języku.
:spoko

bwie 
doświadczony pisarz

Piwa: 4/2
Wysłany: 2017-01-04, 13:16   

Andrzej 73 napisał/a:
sprawdzasz i podpisujesz się pod zapisanymi danymi na winecie.
Sprawdziłem pobieżnie, na pierwszy rzut oka było OK, różnica między literami M i N nie wpadła mi w oko, czeski błąd ;)
Bronek napisał/a:
W grzecznych słowach wytłumacz ... powinno zadziałać
Taki mam zamiar, tylko wolę zasięgnąć języka a nóż ktoś miał taki sam problem i jakoś go rozwiązał 8-)
jawi13 napisał/a:
I na nic się zdają odwołania.Trzeba płakać i płacić.
Może się da dogadać a jak nie to 420 pln będzie nauczką aby czytać ze zrozumieniem :?
BIORCA napisał/a:
CO SIĘ MARTWISZ ... Głowa do góry , kopie , dokumenty , kilka zdań i wyślij do bratanków :)
Jeszcze się nie martwię, sprawę traktuję jako intrygującą ciekawostkę. Poczekam jeszcze chwilę (może ktoś coś ciekawego podrzuci) i pewnie jutro zadzwonię do ambasady.
martini44 napisał/a:
skoro pocztówka wypisana po węgiersku
Pocztówka po naszemu napisana to i zrozumiałem, bardziej się obawiam, że jak ja zadzwonię pod podany na kwicie węgierski numer to oni mnie nie zrozumieją :wyszczerzony:

Dzięki za odzew :spoko

rjas 
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 23/13
Wysłany: 2017-01-04, 13:27   

Nie wiem jak to wygląda w przypadku winiet, ale w przypadku mandatów na terenie EU powinno się dostać korespondencję w języku ojczystym (odpowiednie dyrektywy unijne) - zakładam, że jest tu jakaś analogia. Jeśli korespondencja nie jest w języku ojczystym podobno można ją umieścić w koszu na śmieci. Piszę podobno, bo nie znam numeru dyrektywy na którą można by się powołać.
Ja po przekroczeniu prędkości w Holandii dostałem piękny :szeroki_usmiech mandat napisany poprawną polszczyzną, który szybciutko zapłaciłem. Na szczęście kwota była niewielka.
Tak czy siak życzę powodzenia

yahoda 
weteran

Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Piwa: 71/62
Wysłany: 2017-01-04, 13:37   

Ciekawe jak się to zakończy.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-01-04, 14:02   

Biorca ma rację.
Trzeba być sympatycznym, miłym, w koszuli i pod krawatem oraz lekko trącać alkoholem

Przypuszczam, że nawet niudolne tłumaczenie w ich języku, plus orginał w naszym itd.
Jest atutem. .
Oczywiście można jako EUROPEJCZYK Prawdziwy i Polak, Katolik zadzierać nosa.
Ale dlaczego? Dlaczego nie mieć gestu?

Adam ma rację.. zacznijmy od siebie.

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 473/100
Wysłany: 2017-01-06, 09:12   

Ciekawe jak to się zakończy. Mi też wkrótce może przyjść takie pismo (opisałem w wątku Złombol2016), tyle że jechałem Milką2 co mogą potraktować jako ciężarówkę. Oby nie....

Milka - może ją spotkacie?

leszek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW LT 35 KARMANN MISSOURI
Wysłany: 2017-01-06, 11:09   

Miałem identyczne zdarzenie w 2012r na autostradzie pod Budapesztem.Miałem wykupioną winietę pomyłkowo wystawioną zamiast CW wpisała mi VW .Opisałem po węgiersku całą sytuację (korzystając z translatora) Skserowałem pomyłkową winetę, dowod wpłaty iwysłałem na adres Nemzeti Kozlekedesi Hatosag Pest Megyei Kormanyhivatal Kozlekedesi Felugyelosege 1141 BudapestKomocsy uu.17-19 (Ichni główny Urząd Autostrad) Po dwoch tygodniach zgodzili się pisemnie na najmniejszy wyrok wtedy to bylo1470 forintów.Pozdrawiam i zyczę cierpliwości prz tłumaczeniu.

Odpowiedz do tematu