Skandynawia 2015 |
Autor |
Wiadomość |
krzlac
Kombatant
Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 98/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-10-14, 07:55
|
|
|
Większość źródeł internetowych wiąże tą potrawę z zagrzebywaniem w piasku (ziemii). Ten sposób konserwacji i wszech-dostępny surowiec (łosoś atlantycki) towarzyszyły biedocie. Wołowina, a zwłaszcza polędwica zawsze i wszędzie w Europie były drogie.
Jak zwał tak zwał, łososik wspaniały - ten z hodowli, też radzę spróbować tym sposobem.
Podaję więc mój przepis:
GRAVLAX - Łosoś po skandynawsku
1 duży łosoś
1 kg soli (tak, kilio -tu nie ma pomyłki)
1/2 kg cukru
2 kopry włoskie - bulwy
2 pomarańcza
2-3 ząbki czosnku, świeżo zmielony czarny pieprz
Wyfiletować łososia - nie oddzielać od skóry, sól zmieszać z cukrem, kopry i obrane ze skóry pomarańcza pokroić w kostkę. Wszystkie składniki + przyprawy dobrze wymieszać w misce. Tak przygotowaną masą obłożyć łososia, dokładnie ucisnąć. Wstawić w chłodne miejsce na 24-36 godz. Później opłukać zimną woda, osuszyć ręcznikiem papierowym, owinąć folią do żywności i jeszcze pozostawić w chłodzie na 2-3 dni. Ostrym nożem kroić skośnie cienkie plastry oddzielając od skóry. Podawać z sosem norweskim i białym pieczywem.
Sos norweski:
300 g majonezu
150 g miodu
150 g musztardy francuskiej (ta z całą gorczycą)
2 posiekane pęczki zielonego kopru
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
SMACZNEGO! |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
|
|
|
|
|
Endi
Kombatant
Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/481 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2015-10-14, 08:59
|
|
|
Osobiście preferuję limonkę, cytrynę bądż imbir. Ale kombinacja z pomarańczą może być ciekawa. Spróbuję . |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
|
Den-tal
zaawansowany
Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2012 Piwa: 26/3 Skąd: Szwecja
|
Wysłany: 2015-10-14, 20:28
|
|
|
Lososi z hodowli nie jem bo to plywajaca apteka. Ilosci antybiotykow i srodkow antygrzybiczych zuzywany w tych hodowlach jest imponujace Oprocz tego ryby w hodowli sa karmione pasza wegetaryjna(kukurydza,soja ,olej rzepakowy) co powoduje ze sa bardziej tluste ale maja tylko 1/3 Omega 3 w porownaniu z dzikim lososiem czyli nawet pomijajac te wszyskie lekarstwa sa o wiele mniej zdrowe dla konsumenta. Mam sporo znajomych w tej branzy hodowlanej i wiem "od kuchni" jak ten biznes wyglada. Oni sami jedza tylko te ryby ktore sami zlowia na wedke w rzece. Przepisow na gravad lax sa dziesiatki jak i na gravat mieso(co ja robie czesto bo jak sie poluje to o mieso losia latwo)Co do zakopywania to Norwedzy robia to w dalszym ciagu z miesem rekina i wtedy nastepuje fermentacja czego wynikiem jest surhaj(odpowiedning surströmming) |
|
|
|
|
Endi
Kombatant
Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/481 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2015-10-30, 17:29
|
|
|
Endi napisał/a: | Jak uda mi się dostać łososia bałtyckiego ... |
Wczoraj udało się, dostałem bałtyckiego
Będzie GRAVLAX - po kaszubsku
a.JPG Kutry chodzą na sledzie i trafia się również łosoś. Dwie połowki miały razem 3,7 kg. |
|
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 155,72 KB |
b.JPG Mieszanka soli, cukru, pieprzu i cytryna. |
|
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 164,17 KB |
c.JPG
|
|
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 160,67 KB |
d.JPG
|
|
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 189,49 KB |
dd.JPG Owinięty w folię poleży w lodówce 48h. |
|
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 137,87 KB |
|
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
|
|
moskit
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-10-31, 14:33
|
|
|
Jędruś dla mnie to kolorek trochę za intensywny na bałtyckiego
Ale oczywiście - telewizja kłamie |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
|
Endi
Kombatant
Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/481 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2015-10-31, 15:00
|
|
|
moskit napisał/a: | Jędruś dla mnie to kolorek trochę za intensywny na bałtyckiego
Ale oczywiście - telewizja kłamie |
Kolorek intensywny owszem gdyż jest to łosoś tzw. srebrniak i na pewno nie norweski. Natomiast łosoś zwykły tak, jest trochę bledszy, wygląda jak zdechły.
No ale skąd, taki mieszczuch jak Ty ma to wszystko wiedzieć ??
Armator to mój przyjaciel. Skończyli śledzia i obecnie łowią dorsza w rejonie Władysławowa, KOL 143 i KOL 149.
|
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
|
Endi
Kombatant
Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/481 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2015-10-31, 16:29
|
|
|
Andrzejku...taki kolorek ma po 48 godz no i jak smakuje, też wiesz
DSC_0015.JPG
|
|
Plik ściągnięto 6559 raz(y) 133,28 KB |
DSC_0017.JPG
|
|
Plik ściągnięto 6559 raz(y) 158,85 KB |
|
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
|
krzlac
Kombatant
Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 98/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-11-10, 20:16
|
|
|
Jestem z kolegami na rybach nad j. Lubie. Wczoraj otworzyliśmy szwedzkie śledzie. Zaświadczam, te filmiki nie kłamią. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
|
|
|
|
|
darboch
Kombatant KMW_SILESIA
Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
|
krzlac
Kombatant
Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 98/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-11-11, 18:24
|
|
|
Nagrań brak, śledzie w śmietniku. Jedyny, który wziął śledzika do ust (nie połknął) musiał wypić łyk Ludwika. Fakt, trzeźwy nie był. 60 SEK poszło w błoto, ale śmiechu było na pół nocy. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
|
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2015-11-11, 18:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ZEUS
Kombatant
Twój sprzęt: Weinsberg CC600 MG 120 kW 2019
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 62/63 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2015-11-11, 18:33
|
|
|
krzlac napisał/a: | śmiechu było na pól nocy. |
dobrze, że nie na Północy... tam mogłoby nie być do śmiechu... |
_________________ --------------------------------------------------
Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
---
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r. |
|
|
|
|
Stanek
weteran
Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 205/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-04-07, 09:01
|
|
|
Nanoszę sobie na mapę miejscówki z Twojej relacji.
N68° 22' 34,03" E15° 41' 42,69" - Lofoty, kameralna zatoka przy drodze 837, przy fiordzie, miejsce na ognisko, bardzo dobre miejsce na dorsze z brzegu.
Na mapach google nie widać w tym miejscu dogodnego miejscówki do zatrzymania. Raczej droga z barierkami po bokach. To na pewno właściwe współrzędne? |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
|
|
|
|
|
krzlac
Kombatant
Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 98/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2018-04-07, 20:03
|
|
|
Współrzędne są dobre. Sprawdziłem. 28 km od Lodingen, droga 837 biegnie po grobli. Zaraz za mostkiem znajdziesz zjazd z drogi-przerwa w barierkach. Miejsce na jednego kampera. Wjazd przodem wyjazd raczej tyłem.Teren w 2015 wyglądał inaczej jak na pierwszym zdjęciu - większe zarośla. Na drugim zdjęciu kamper (niewidoczny) stoi tuż przede mną. Za mną, kanał zasilający wodą (pod mostkiem) odcięty groblą fiord (przypływy i odpływy). Tam właśnie (w bieżącej wodzie) grasowały dorsze. Spokojne miejsce przy słabo uczęszczanej drodze. Miejsce na ognisko. Opał raczej trzeba mieć swój. Polecam "skandynawskie ognisko" (zdjęcie 3). Suchy pieniek sosnowy nacięty na krzyż. Zawsze taki wożę w bagażniku.
Zatoka1.JPG
|
|
Plik ściągnięto 5 raz(y) 293 KB |
Pieniek.jpg
|
|
Plik ściągnięto 12 raz(y) 116,32 KB |
|
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
|
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2018-04-19, 09:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Stanek
weteran
Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 205/47 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
|
|