Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skandynawia 2015
Autor Wiadomość
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 98/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2015-10-14, 07:55   

Większość źródeł internetowych wiąże tą potrawę z zagrzebywaniem w piasku (ziemii). Ten sposób konserwacji i wszech-dostępny surowiec (łosoś atlantycki) towarzyszyły biedocie. Wołowina, a zwłaszcza polędwica zawsze i wszędzie w Europie były drogie.

Jak zwał tak zwał, łososik wspaniały - ten z hodowli, też radzę spróbować tym sposobem.

Podaję więc mój przepis:
GRAVLAX - Łosoś po skandynawsku
1 duży łosoś
1 kg soli (tak, kilio -tu nie ma pomyłki)
1/2 kg cukru
2 kopry włoskie - bulwy
2 pomarańcza
2-3 ząbki czosnku, świeżo zmielony czarny pieprz

Wyfiletować łososia - nie oddzielać od skóry, sól zmieszać z cukrem, kopry i obrane ze skóry pomarańcza pokroić w kostkę. Wszystkie składniki + przyprawy dobrze wymieszać w misce. Tak przygotowaną masą obłożyć łososia, dokładnie ucisnąć. Wstawić w chłodne miejsce na 24-36 godz. Później opłukać zimną woda, osuszyć ręcznikiem papierowym, owinąć folią do żywności i jeszcze pozostawić w chłodzie na 2-3 dni. Ostrym nożem kroić skośnie cienkie plastry oddzielając od skóry. Podawać z sosem norweskim i białym pieczywem.

Sos norweski:
300 g majonezu
150 g miodu
150 g musztardy francuskiej (ta z całą gorczycą)
2 posiekane pęczki zielonego kopru
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

SMACZNEGO!
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/481
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2015-10-14, 08:59   

Osobiście preferuję limonkę, cytrynę bądż imbir. Ale kombinacja z pomarańczą może być ciekawa. Spróbuję .
_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Den-tal 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Wrz 2012
Piwa: 26/3
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2015-10-14, 20:28   

Lososi z hodowli nie jem bo to plywajaca apteka. Ilosci antybiotykow i srodkow antygrzybiczych zuzywany w tych hodowlach jest imponujace :evil: Oprocz tego ryby w hodowli sa karmione pasza wegetaryjna(kukurydza,soja ,olej rzepakowy) co powoduje ze sa bardziej tluste ale maja tylko 1/3 Omega 3 w porownaniu z dzikim lososiem czyli nawet pomijajac te wszyskie lekarstwa sa o wiele mniej zdrowe dla konsumenta. Mam sporo znajomych w tej branzy hodowlanej i wiem "od kuchni" jak ten biznes wyglada. Oni sami jedza tylko te ryby ktore sami zlowia na wedke w rzece. Przepisow na gravad lax sa dziesiatki jak i na gravat mieso(co ja robie czesto bo jak sie poluje to o mieso losia latwo)Co do zakopywania to Norwedzy robia to w dalszym ciagu z miesem rekina i wtedy nastepuje fermentacja czego wynikiem jest surhaj(odpowiedning surströmming)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/481
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2015-10-30, 17:29   

Endi napisał/a:
Jak uda mi się dostać łososia bałtyckiego ...


Wczoraj udało się, dostałem bałtyckiego :)

Będzie GRAVLAX - po kaszubsku :)

a.JPG
Kutry chodzą na sledzie i trafia się również łosoś. Dwie połowki miały razem 3,7 kg.
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 155,72 KB

b.JPG
Mieszanka soli, cukru, pieprzu i cytryna.
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 164,17 KB

c.JPG
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 160,67 KB

d.JPG
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 189,49 KB

dd.JPG
Owinięty w folię poleży w lodówce 48h.
Plik ściągnięto 6653 raz(y) 137,87 KB

_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
moskit
weteran


Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Mar 2014
Piwa: 117/43
Skąd: Ożarów Maz.
Wysłany: 2015-10-31, 14:33   

Jędruś dla mnie to kolorek trochę za intensywny na bałtyckiego
Ale oczywiście - telewizja kłamie
_________________
Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/481
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2015-10-31, 15:00   

moskit napisał/a:
Jędruś dla mnie to kolorek trochę za intensywny na bałtyckiego
Ale oczywiście - telewizja kłamie


Kolorek intensywny owszem gdyż jest to łosoś tzw. srebrniak i na pewno nie norweski. Natomiast łosoś zwykły tak, jest trochę bledszy, wygląda jak zdechły.

No ale skąd, taki mieszczuch jak Ty ma to wszystko wiedzieć ?? :mrgreen:

Armator to mój przyjaciel. Skończyli śledzia i obecnie łowią dorsza w rejonie Władysławowa, KOL 143 i KOL 149.
:spoko
_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/481
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2015-10-31, 16:29   

Andrzejku...taki kolorek ma po 48 godz :) no i jak smakuje, też wiesz :spoko

DSC_0015.JPG
Plik ściągnięto 6559 raz(y) 133,28 KB

DSC_0017.JPG
Plik ściągnięto 6559 raz(y) 158,85 KB

_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 98/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2015-11-10, 20:16   

Jestem z kolegami na rybach nad j. Lubie. Wczoraj otworzyliśmy szwedzkie śledzie. Zaświadczam, te filmiki nie kłamią.
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA


Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 17 Lip 2009
Piwa: 68/48
Skąd: Górny Śląsk
Wysłany: 2015-11-10, 23:27   

Nagrałeś swój ? :-P
_________________
Darek

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 98/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2015-11-11, 18:24   

Nagrań brak, śledzie w śmietniku. Jedyny, który wziął śledzika do ust (nie połknął) musiał wypić łyk Ludwika. Fakt, trzeźwy nie był. 60 SEK poszło w błoto, ale śmiechu było na pół nocy.
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2015-11-11, 18:35, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ZEUS 
Kombatant


Twój sprzęt: Weinsberg CC600 MG 120 kW 2019
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Paź 2014
Piwa: 62/63
Skąd: Olimp ?
Wysłany: 2015-11-11, 18:33   

krzlac napisał/a:
śmiechu było na pól nocy.

dobrze, że nie na Północy... tam mogłoby nie być do śmiechu... :szeroki_usmiech
_________________
--------------------------------------------------
Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
---
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stanek 
weteran


Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Piwa: 205/47
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-07, 09:01   

Nanoszę sobie na mapę miejscówki z Twojej relacji.

N68° 22' 34,03" E15° 41' 42,69" - Lofoty, kameralna zatoka przy drodze 837, przy fiordzie, miejsce na ognisko, bardzo dobre miejsce na dorsze z brzegu.

Na mapach google nie widać w tym miejscu dogodnego miejscówki do zatrzymania. Raczej droga z barierkami po bokach. To na pewno właściwe współrzędne?
_________________
Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 98/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2018-04-07, 20:03   

Współrzędne są dobre. Sprawdziłem. 28 km od Lodingen, droga 837 biegnie po grobli. Zaraz za mostkiem znajdziesz zjazd z drogi-przerwa w barierkach. Miejsce na jednego kampera. Wjazd przodem wyjazd raczej tyłem.Teren w 2015 wyglądał inaczej jak na pierwszym zdjęciu - większe zarośla. Na drugim zdjęciu kamper (niewidoczny) stoi tuż przede mną. Za mną, kanał zasilający wodą (pod mostkiem) odcięty groblą fiord (przypływy i odpływy). Tam właśnie (w bieżącej wodzie) grasowały dorsze. Spokojne miejsce przy słabo uczęszczanej drodze. Miejsce na ognisko. Opał raczej trzeba mieć swój. Polecam "skandynawskie ognisko" (zdjęcie 3). Suchy pieniek sosnowy nacięty na krzyż. Zawsze taki wożę w bagażniku.

Zatoka1.JPG
Plik ściągnięto 5 raz(y) 293 KB

Pieniek.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 116,32 KB

_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2018-04-19, 09:02, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stanek 
weteran


Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Piwa: 205/47
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-07, 20:16   

Dzięki za wskazówki.
_________________
Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***