| 

|  | 
 |  

| Rapido - co o nim sadzicie |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | mihau   początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Pilote G741C
 Nazwa załogi: P0 WOLNI
 Postawił 4 piw(a)

| 

|  Wysłany: 2018-05-15, 11:44   Rapido - co o nim sadzicie |   
 |  
               | 
 |  
               | Czesc, 
 jestem bardzo poczatkujacym kamperowiczem, wybaczcie wiec pytanie, ktore moze sie niektorym wydac podstawowe.

Rozwazam zakup kampera. Trafilem na ciekawa oferte Rapido 866F i chcialbym do Was jako bardziej doswiadczonych, zwrocic sie z zapytaniem co o nim sadzicie?

Zastanawiam sie czy brak podwojnej podlogi i podwozia ALKO jest duzym minusem?

Pytanie tez mocno techniczne - jak wyglada utrata wartosci samochodu od nowosci? Staram sie skalkulowac czy zakup kampera bedzie rzeczywiscie alternatywnym kosztem przy zalozeniu, ze czteroosobowa rodzina wyjezdza na wakacje 2x w roku.

z gory dzieki za info.
 M
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | LukF   Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
 Piwa: 551/433

| 

|  Wysłany: 2018-05-15, 11:52 |   
 |  
               | 
 |  
               | Nie mam podwójnej podłogi i AlKo a mimo to uważam iż mam fajnego kampera. Kamper bez AlKo też jeździ a w zimie da radę używać nawet z pojedynczą podłogą. Czyli: czy chcesz za to płacić? Bo da się bez wielu rzeczy przyjemnie kamperować.
 Co do utraty wartosci: kamper długo trzyma cenę czyli powoli traci wartość. Gdzieś czytałem, że dwa razy wolniej niż osobówka. To by się zgadzało bo już kilka kamperów sprzedawałem...
 A co do porównania kosztów: tu wiele można powiedzieć ale Ty nic nam nie napisałeś...
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | barwol   początkujący forumowicz

Twój sprzęt: HYMER Exsis-i 644
 Otrzymał 1 piw(a)

| 

|  Wysłany: 2018-05-15, 12:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | Rama AL-KO to jest wskazany dodatek a reszta (szczególnie podwójna podłoga) to zawracanie głowy. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | mihau   początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Pilote G741C
 Nazwa załogi: P0 WOLNI
 Postawił 4 piw(a)

| 

|  Wysłany: 2018-05-15, 12:15 |   
 |  
               | 
 |  
               | Niestety nie mam doswiadczenia w kamperach. Popelnilem kiedy piekne auto, ktore okazalo sie skladane z trzech innych, wiec rozwazam niestety zakup nowego. Przygladam sie temu: http://camelcamp.pl/ofert...rapido-866-f-2/ 
 Info ze strony producenta: http://www.rapido-motorho...e-8f_866f.chtml

Zakladam, ze utrata wartosci auta to 20.000zl rocznie - co sadzicie o takim zalozeniu?

Jeszcze jedno pytanie - "Ogrzewanie: gaz - combi 6" - czy nie powinien byc takze wariant ogrzewania elektrycznego?
 |  
				|  |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | LukF   Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
 Piwa: 551/433

| 

|  Wysłany: 2018-05-15, 15:39 |   
 |  
               | 
 |  
               | Auto składane z 3 innych nie zawsze znaczy, że z 3 równych części. Jak kupię używany błotnik drzwi i maskę z trzech Ducato to znaczy że mam poskładane z trzech? Oczywiście zaraz odezwą się przeciwnicy naprawienia samochodów po kolizji lub przy użyciu części używanych. Każdy robi jak lubi. Jeśli masz wystarczającą kasę to kup sobie nowego kampera i będzie Ci lżej na sercu że to nowe i lżej na kieszeni bo nowe
   Utrata wartości: kwotę możesz sobie wyliczyć jeśli w przybliżeniu umówimy się, iż nowa osobówka po 3 latach traci około 50 procent wartości początkowej a kamper połowę tego czyli 25 procent. Ale to jest takie teoretyzowanie i znów za chwilę pojawią się koledzy z innymi wyliczeniami (chyba). Dlatego ja żeby stracić mniej to kupuję używane i po 3 latach zmieniam.
 Ogrzewanie gazowe Truma jest OK. A o ogrzewaniu kampera prądem jeszcze nie słyszałem. Bo niby skąd byś miał go wziąść? Jak do klimy na dachu nie mamy w drodze prądu to jak z ogrzewaniem prądem???
 |  
				|  |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach