Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaznik poziomu akumulatorów i wody.
Autor Wiadomość
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 160/217
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-05-23, 22:01   

forhend napisał/a:
...

Nadal czekam na pomocną rade.

Trzeba pewną sprawę wyprostować bo błądzicie.
To że aku ma 12,7V nie oznacza że takie napięcie jest podawane na wskaźnik i ma przy tym odpowiednio wskazywać.
Wcześniejsza (czyli przed wskaźnikiem) elektronika, "widząc" owe 12,7V nadaje na wskaźnik np 1,35V lub 0,95V by ten mógł wychylić wskazówkę na odpowiednie wskazanie odpowiadające tym 12,7V - w miarę bez przekłamania.
Żaden z takich wskaźników nie jest na 10 ani na 12 ani na 230V
Malutka ceweczka pracuje na bardzo niskim napięciu i przepływają przez nią znikome mA.
Dlatego stosuje się rezystor, by po podłączeniu gdziekolwiek nie uwalić tej cewki.
Proste doświadczenie:
Podłącz do tego wskaźnika bezpośrednio baterię z pilota. Taką malutką 1,5V i zobacz co ten wskaźnik wyprawia.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
forhend 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen C 25 Hymer ,Opel Vivaro
Dołączył: 11 Gru 2013
Piwa: 2/3
Skąd: Konin
Wysłany: 2018-05-23, 22:47   

Brodacz77 napisał/a:
Arturo - a tak zapytam - wskaźnik pełnił dwie funkcje jak zgaduję po oznaczeniach górnej i dolnej skali - voltomierz i wskaźnik poziomu wody. Tak?


tak
_________________
forhend
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
forhend 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen C 25 Hymer ,Opel Vivaro
Dołączył: 11 Gru 2013
Piwa: 2/3
Skąd: Konin
Wysłany: 2018-05-23, 22:50   

Socale napisał/a:
forhend napisał/a:
...

Nadal czekam na pomocną rade.

Trzeba pewną sprawę wyprostować bo błądzicie.
To że aku ma 12,7V nie oznacza że takie napięcie jest podawane na wskaźnik i ma przy tym odpowiednio wskazywać..


Przecież napisałem ,że aku naładowane około 12,7 v,a na kapelkach które idą do uwalonego miernika(mierząc uniwersalnym cyfrowym voltomierzem) mam miedzy 4 v a 5 v... :?
_________________
forhend
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 160/217
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-05-23, 23:34   

A nie oczekiwałeś tam 12,7V ?
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
forhend 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen C 25 Hymer ,Opel Vivaro
Dołączył: 11 Gru 2013
Piwa: 2/3
Skąd: Konin
Wysłany: 2018-05-24, 07:49   

Socale napisał/a:
A nie oczekiwałeś tam 12,7V ?


Tak się składa,że nie :chytry ,znam podstawy elektryki....Najprawdopodobniej musze szukac milivoltomierza,lub wskaznik wysterowania sygnału audio db,ze starego wzmaciacza audio.Chodi o jak najmniejszą opornosc ustroju(cewki)z trzech miernikow które mam wszystkie mają około 500om.
_________________
forhend
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 27/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-05-24, 07:50   

Panowie to można prościej. Napięcie podawane na cewkę wskaźnika to max. 2V (pod obciążeniem wskaźnik + voltomierz równolegle), aby się ona wzbudziła to:
-voltomierz jak najbardziej czuły (mała cewka) tzw. typ mini,
- wywalamy rezystor z voltomierza
- podłączamy do wskaźników
- ustawiamy wskazówkę (blaszka do regulacji naciągu sprężyny - przesuwa się w obrocie, na obudowie jest taka śróbka z nacięciem) tak aby pokazywała to samo napięcie co na aku.

Taki ja wstawiłem działa dobrze (przełożyłem mechanizm i wyskalowałem, przełożyłem też skalę i obudowę) działa od ok. 7,5V czyli jakieś 1/4 wody (wskaznie strzałki)
http://allegro.pl/voltomi...7324652187.html
Powodzenia jakby co to pomogę.
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
jacik 
stary wyga


Twój sprzęt: J5 Frankia A730
Dołączył: 24 Cze 2013
Piwa: 10/11
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-05-24, 09:29   

Ja już bym tam pakował jakiegoś LCD w taka fajną dziurę :)
Ale to trzeba się znać lub komuś zlecić.
Jeżeli to samo napięcie to można wstawić gotowca na ledach i podpiąć pod 12V tylko będzie świecił w nocy :(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
forhend 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen C 25 Hymer ,Opel Vivaro
Dołączył: 11 Gru 2013
Piwa: 2/3
Skąd: Konin
Wysłany: 2018-05-24, 09:38   

dziwaczek napisał/a:
Panowie to można prościej. Napięcie podawane na cewkę wskaźnika to max. 2V (pod obciążeniem wskaźnik + voltomierz równolegle), aby się ona wzbudziła to:
-voltomierz jak najbardziej czuły (mała cewka) tzw. typ mini,
- wywalamy rezystor z voltomierza
- podłączamy do wskaźników
- ustawiamy wskazówkę (blaszka do regulacji naciągu sprężyny - przesuwa się w obrocie, na obudowie jest taka śróbka z nacięciem) tak aby pokazywała to samo napięcie co na aku.

Taki ja wstawiłem działa dobrze (przełożyłem mechanizm i wyskalowałem, przełożyłem też skalę i obudowę) działa od ok. 7,5V czyli jakieś 1/4 wody (wskaznie strzałki)
http://allegro.pl/voltomi...7324652187.html
Powodzenia jakby co to pomogę.


Nie żebym się czepiał,ale jednego nie rozumiem .i
Piszesz,że napiecie podane na cewke to max 2v,a dalej ,że przy zapełnieniu do 1/4 zbiornika podawane jest 7,5v.
Kalibrowanie ustroju(krecenie srubeczką jest mi znane i usuniecie oporów równierz .
U mnie przy zapełnieniu. na 100%aku i wody na kabelkach ,które idą na wkaznik to około 5;5v.Teoretycznie wydawało by sie to proste,wstawic voltomierz na 6v i finito.Niestety tak to nie działa.Wstawienie oporu miałoby sens gdyby wskaznik 6v po podłaczeniu i wcisnieciu przycisku sprawdenia wychylilby sie do końca.
_________________
forhend
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 27/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-05-24, 10:01   

Trochę niezrozumiałeś:
- jak podłączysz sam miernik do kabelków do których był pierwotnie przylutowany wskaźnik (multimetr) to wskazuje ok. 6-10V
- ale jak podłączysz pod te kabelki - obciążenie tj. nowy voltomierz to napięcie na multimetrze spadnie do ok. 2V
- nowy wskaźnik musi mieć zakres max ok 3V a takiego nie znalazłem dlatego dałem taki na 10V tylko bez rezytora wbudowanego
- te 7.5V to nie napięcie mierzone a wskazanie na nowym zregenerowanym wskaźniku - zera się nie udało wyskalować

IMG_20170923_122139_crop_636x489.jpg
Odczyt napięcia akumulatora.
Plik ściągnięto 1098 raz(y) 243,45 KB

IMG_20170923_122128-1024x768.jpg
Nic nie wskazuje (górny) a właściwie wskazuje 1/4 zbirnika i napięcie ok 7-8V od tych wartości rusza pomiar
Plik ściągnięto 4 raz(y) 144,48 KB

_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
chemik 
stary wyga


Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lis 2014
Piwa: 43/4
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2018-05-24, 13:17   

dla 'forhend'

miernik wyskalowania analogowy jak wyżej -byłby dobry po przeróbce - nr aukcji na allego - 7364180742
czułość - 500uA 675mV oraz 500uA 577mV.
Posiadam dwa takie jak na aukcji, jeden z podświetleniem
oddam po 5 zł + koszt przesyłki listowej poleconej :spoko
_________________
Chemik
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 27/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-05-24, 14:21   

chemik napisał/a:
dla 'forhend'

miernik wyskalowania analogowy jak wyżej -byłby dobry po przeróbce - nr aukcji na allego - 7364180742
czułość - 500uA 675mV oraz 500uA 577mV.
Posiadam dwa takie jak na aukcji, jeden z podświetleniem
oddam po 5 zł + koszt przesyłki listowej poleconej :spoko


Też się nad takim zastanawiałem - zawsze można zmniejszyć napięcie potencjometrem :idea:
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group