Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co dzisiaj naprawiłem w swoim kamperze
Autor Wiadomość
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 27/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-08-06, 14:17   

Wymieniłem akumulatory w zabudowie.
Teraz są dwa po 100Ah spięte równolegle.

IMG_20180806_132114 - Edited.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 138,51 KB

_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Turok 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Fiat Ducato I '88 Burstner 2.5D
Dołączył: 03 Wrz 2017
Piwa: 9/7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-07, 19:08   

dziwaczek napisał/a:
Wymieniłem akumulatory w zabudowie.
Teraz są dwa po 100Ah spięte równolegle.


Jakoś strasznie tam nakablowałeś:)
Nie prościej było użyć jakiegoś takiego mostka?:)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 27/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-08-07, 20:58   

ja nie nakablowałem tak było i jest :wyszczerzony: obecnie, akumulatory są spięte mostkiem takim zrobionym z porządnej linki takiej 10mm2
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Skwarek 
weteran


Twój sprzęt: Fendt na fiacie ducato 1,9td 1993r
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Mar 2011
Piwa: 75/18
Skąd: Świebodzice
Wysłany: 2018-08-07, 22:35   

Turok napisał/a:
dziwaczek napisał/a:
Wymieniłem akumulatory w zabudowie.
Teraz są dwa po 100Ah spięte równolegle.


Jakoś strasznie tam nakablowałeś:)
Nie prościej było użyć jakiegoś takiego mostka?:)
Obrazek


Spróbuj tym mostkiem równolegle połączyć akumulatory. Jedna klema plus a druga minus.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 108/74
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-07, 22:46   

Dokładnie. Ten mostek jest do połączenia szeregowego :mrgreen: Nie nadaje się.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 27/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-08-08, 15:05   

przecież widzę, ze się nie nadaję, mam dwa przewody typu linka chyba 10mm2 i na końcu zaciśnięte oczka :wyszczerzony:
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Flag
stary wyga


Twój sprzęt: Transit jumbo
Dołączył: 02 Lis 2016
Piwa: 29/7
Wysłany: 2018-08-08, 15:22   

dziwaczek napisał/a:
przecież widzę, ze się nie nadaję, mam dwa przewody typu linka chyba 10mm2 i na końcu zaciśnięte oczka :wyszczerzony:


to dosyć mało te 10mm jak na łaczenie akumulatorów, ja bym dał minimum 35mm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 27/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-08-08, 16:04   

A ja dziś tuz przed wyjazdem wakacyjnym, zdemontowałem i naprawiłem monitor z DVD.
DVD sie zacinało bo w środku znalazłem trzy BIEDRONKI, wyczyściłem "oczko" izopropanolem i nasmarowałem prowadnice - chodzi aż miło, Skleiłem plastiki od uchwytu monitora teraz już się nie buja.
Zastanawiam sie nad przerobieniem tego monitora, matryca jest do 1440 a niema HDMI moze bym tam wstawił taki zestaw????

https://pl.aliexpress.com/item/-/32832596434.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.643c2e0e6TGIua

IMG_20180808_095053.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 152,97 KB

IMG_20180807_152522.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 198,33 KB

IMG_20180808_112330.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 161,44 KB

_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 27/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-08-08, 16:07   

Flag napisał/a:
dziwaczek napisał/a:
przecież widzę, ze się nie nadaję, mam dwa przewody typu linka chyba 10mm2 i na końcu zaciśnięte oczka :wyszczerzony:


to dosyć mało te 10mm jak na łaczenie akumulatorów, ja bym dał minimum 35mm


A po co - tonie są akumulatory rozruchowe tylko zabudowy a przewody maja po 20cm długości prąd który płynie max to do ładowania to max 10-20A
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Skwarek 
weteran


Twój sprzęt: Fendt na fiacie ducato 1,9td 1993r
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Mar 2011
Piwa: 75/18
Skąd: Świebodzice
Wysłany: 2018-08-09, 09:49   

dziwaczek napisał/a:
A ja dziś tuz przed wyjazdem wakacyjnym, zdemontowałem i naprawiłem monitor z DVD.
DVD sie zacinało bo w środku znalazłem trzy BIEDRONKI, wyczyściłem "oczko" izopropanolem i nasmarowałem prowadnice - chodzi aż miło, Skleiłem plastiki od uchwytu monitora teraz już się nie buja.
Zastanawiam sie nad przerobieniem tego monitora, matryca jest do 1440 a niema HDMI moze bym tam wstawił taki zestaw????

https://pl.aliexpress.com/item/-/32832596434.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.643c2e0e6TGIua


No właśnie dzisiaj dostałem to coś i będę się bawił.
Sprawdź w linku sprzedawcy soft na swoją matrycę i kabelek Lvds .
Jak nie ma na liście to pytaj sprzedawcy czy kontroler obsłuży ten ekran.
Szybko odpowiadają.

Kopalnia wiedzy o tym https://www.elektroda.pl/...pic2859840.html

:spoko

Dvbt.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,11 MB

_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
salek 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Chausson Best of 01
Nazwa załogi: Salki
Dołączył: 10 Cze 2013
Piwa: 2/7
Skąd: Beskidy
Wysłany: 2018-08-09, 10:35   

Ja sobie dziś zakupiłem 3 gniazda USB 12V montowane na stałe i będę je próbował jakoś fajnie rozplanować po zabudowie :szeroki_usmiech

usb_dual_1.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 52,34 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Skwarek 
weteran


Twój sprzęt: Fendt na fiacie ducato 1,9td 1993r
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Mar 2011
Piwa: 75/18
Skąd: Świebodzice
Wysłany: 2018-08-09, 10:56   

Dzisiaj też dostałem NOWĄ lodówkę. :yay: Właśnie ją montuję choć trochę gorąco.
Moja stara lodówka działa ale swoimi kaprysami mnie już zmęczyła.

lod2.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1 MB

lod1.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 1,02 MB

_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Skwarek 
weteran


Twój sprzęt: Fendt na fiacie ducato 1,9td 1993r
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Mar 2011
Piwa: 75/18
Skąd: Świebodzice
Wysłany: 2018-08-09, 18:49   

Mimo upału zakończyłem wymianę lodówki, wszystko gotowe, wiatraczki też, trwa próba ognia. Trochę na początku śmierdziało spalenizną ale już się wygrzało i pomału spada temperatura ;)

lod3.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 29,48 KB

_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 07 Wrz 2011
Piwa: 47/48
Skąd: PSL z nad Warty
Wysłany: 2018-08-09, 21:27   

W temacie lodówki.

Prowadziłem bezsensowne walki z lodówką , słabo chłodzi i nie ma na to już rady, lodówka wielka z osobnym zamrażalnikiem.

Odizolowałem komin , dopieściłem konwekcje do stanu perfekcji, i ....... Nic :box


Kupiłem 2 wiatraczki po 8 PLN i na szybko pstryczek 0-1 .

re we la cja , wreszcie ok 5 st w chłodziarce w pełnym słońcu bo tak zawsze staje,
Nie wierzyłem bo przecież inżynierowie to projektowali ale jednak prawda.


:pifko
_________________
----------------------------------------------------------

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: Na razie wiata, która czeka na RAPIDO 883f
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 332/657
Skąd: Kołobrzeg.
Wysłany: 2018-08-10, 20:26   

Mając kilka zestawów pseudo bidetowych z Aliekspresu, postanowiłem pójść na łatwiznę i kupiłem za 80 zł kran z wyjmowaną wylewką, który akurat centralnie trafia nad malutki zlewik w kibelku. Tochę się namęczyłem, bo dojście trudne, otwór trzeba było lekko poszerzyć, ale to normalna hydraulika jak w domu. A ponieważ kran nie miał start-stop a tylko przełącznik w wylewce z dwoma położeniami, czyli centralny strumień i boczny naryskowy/rozproszony. cCentralny strumień zaślepiłem .
Teraz jest start ( to strumień rozproszony) i stop nic nie leci. Można sobie wziąć kran z otwartym mieszaczemi umyć co trzeb. Przełącznik działa w tej chwili jak zero jedynkowy jest strumień szeroki albo nic nie leci. Oczywiście steruje tym główne mieszadło czyli tak normalnie jak w kranie.

Księgowych widać... rurki jednokolorowe... niebieskie i od ciepłej i od zimnej.

PhotoPictureResizer_180810_183458580-800x450.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 69,55 KB

PhotoPictureResizer_180810_183347129-800x450.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 53,54 KB

PhotoPictureResizer_180810_183322368-800x450.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 65,73 KB

_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group