Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Antena Oyster digital 85 skew
Autor Wiadomość
Access450 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Chausson 625 Welcome
Nazwa załogi: Access450
Dołączył: 04 Cze 2015
Piwa: 6/3
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2019-10-07, 08:28   Antena Oyster digital 85 skew

Witam wszystkich

Czy jest tu może ktoś kto użytkuje antenę Oyster Digital 85 skew ? Moje pytanie dotyczy :

1. bez dodatkowej karty wpiętej w dekoder Oystera ( w moim przypadku Nc+ ) bez problemu wyszukuje kilkaset programów lecz tylko kilka polskich

2. po zainstalowaniu karty NC+ i wykupieniu abonamentu na niej z pakietu ponad 30 polskich kanałów wyszukuje tylko kilka reszta wyświetla jako niedostępne ( zakodowane )

3. Czy można podłączyć do niej zewnętrzny dekoder np. polsatowski domowy Multiroom ?

Miejscowi dostawcy tv satelitarnej domowej nie znają tematu a tym bardziej jak słyszą o tej antenie rozkładają ręce .

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

71503.jpg
poglądowe zdjęcie anteny o której mowa
Plik ściągnięto 780 raz(y) 186,97 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Perrovski 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Pillos MobileTraveler
Nazwa załogi: Amadea
Dołączył: 20 Cze 2010
Piwa: 2/2
Skąd: Halmstad-Wroclaw
Wysłany: 2019-10-07, 14:04   Oyster

Mam podobne wyposarzenie jak twoje tylko, ze moje sa z 2012 roku, moja skrzynka jest srebrna
a twoja czarna.

Nie pamietam bym testowal karte Nc+ w moim Oysterze w moim .kamperze.
Podobne pytanie zadalem Papamili ,odpowiedzial, ze bedzie trudno bo mamy Digital, i nalezy z .

tym problemem udac sie do Krakowa. agentura Oystera,, ty masz do nich blizej.
Daj cynk jak cos znajdziesz.

Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: LMC -- FORD
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 22 Lip 2007
Piwa: 38/45
Skąd: Górny Śląsk
Wysłany: 2019-10-07, 16:51   

Zapytaj koka on ma coś podobnego
_________________
Marian

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MAWI 
Kombatant


Twój sprzęt: HYMER E 700 INTEGRA
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Sty 2010
Piwa: 86/17
Skąd: Kutno
Wysłany: 2019-10-07, 18:43   

Ja mając taką antenę .Podpinałem do niej dekoder NC+ . i było ok. Ale tylko wtedy.
_________________
Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Perrovski 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Pillos MobileTraveler
Nazwa załogi: Amadea
Dołączył: 20 Cze 2010
Piwa: 2/2
Skąd: Halmstad-Wroclaw
Wysłany: 2019-10-07, 19:03   Oyster

Czy moglbys dokladnie to opisac ,moze ze szczegolami.

Dziekuje
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Zaradek 
stary wyga


Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Piwa: 10/7
Skąd: P-ń
Wysłany: 2019-10-07, 19:15   

Antena sama w sobie sluzy tylko i wylacznie do odbioru sygnalu satelitarnego. Cala obrobka zajmuje sie tuner satelitarny. W automatycznych systemach tuner ten steruje dodatkowo pozycja anteny. Tzn. jesli odbierze sygnal z danego transpondera, ktory zostal w nim zaprogramowany na danego satelite zatrzymuje antene i dostraja do najmocnieszego sygnalu. W nowszych modelach dodatkowo dochodzi pozycja gps dzieki ktorej latwo jest obliczyc kat elewacji i w jednym cyklu obrotu antena powinna znalezc sygnal. Starsze typy tunerow byly dostosowane do odbioru sygnalu w standardzie DVB-S ale od parunastu lat standardem jest DVB-S2. Dlatego starsze tunery maja problem z zatrzymaniem sie na danym satelicie gdyz zaprogramowany w tunerze transponder zostal przelaczony na nowszy DVB-S2, ktorego nie potrafi odebrac. Dlatego anteny te dzialaja w trybie manualnym z innymi nowszymi tunerami.
Co do zdekodowania sygnalu NC+ niestety jestem przekonany, ze dolaczony do anteny oryginalny tuner nie ma czytnika kart systemu SECA/NAGRA/CONAX, ktorych to uzywa owa platforma. Rozwiazaniem jest tuner dostarczony przez NC+. Sygnal wyszukujemy przy pomocy tunera z anteny a oglodamy z tunera NC+.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
koko 
Kombatant


Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Sty 2007
Piwa: 63/31
Skąd: Radom
Wysłany: 2019-10-07, 20:00   

polsatowski tuner będzie działał trzeba tylko przełączać kabel który idzie z anteny do tunera oystera na tuner polsatu tlatego u nas zbędna jest wersia dygital
Ustaw satelitę na hodbird i po znalezieniu przełącz kabelek na tuner domowy można pokombinować z jakimś przełącznikiem
_________________
KoKo
"Piszę tylko merytorycznie
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Perrovski 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Pillos MobileTraveler
Nazwa załogi: Amadea
Dołączył: 20 Cze 2010
Piwa: 2/2
Skąd: Halmstad-Wroclaw
Wysłany: 2019-10-07, 20:24   

Dziekuje Koko, dales mi nadzieje, ale bede musial vymienic moj abonament Nc+ na Polsat ,a nie moge tego dokonac tak hup siup bo po pierwsze nie jestem w polsce a po drugie wypowiedzec abonament w Nc + i dokonac zmiany a to potrtwa jak dlugo tego nie wiem bo musze osobiscie sie stawic w Polsce by to zalatwic .a moze istnieje inny sposob ?ktos wie w jakie procedury musze wejsc.
Dziekuje za porady.
Jak bede na tym etapie to poprosze cie Koko o pomoc.
A tak na marginesie to mamy podobne kampery .

Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MAWI 
Kombatant


Twój sprzęt: HYMER E 700 INTEGRA
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Sty 2010
Piwa: 86/17
Skąd: Kutno
Wysłany: 2019-10-07, 20:54   

Canal + czyli dawna cyfra + ma tak samo . Więc po co zmieniać . Musisz posiadać dekoder CYFRY + i podłączyć go do pozycjonera Oystera i po kłopocie. Musisz ustawić antenę na Hordebrda . Nie na Astrę . Ale jak ustawi Ci się na Astrze to musisz przestawić o ok stopni w prawo i tam jest Hodberd. I jak masz połączony dekoder CANAL+ to Ci wskoczą kanały ( wykupione kanały)
Polsat to taka sama bajka. I tak musisz wyjść kable HDMI na "nasz " dekoder. Obojętnie z jakiej platformie.
_________________
Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Zdzisławw
początkujący forumowicz

Dołączył: 08 Sie 2016
Wysłany: 2019-10-09, 16:55   

Kolego to bardzo fajna antenka.
od.1. Czy posiadasz moduł CI dla NC+ do karty .Bez tego nie odbierzesz.
2 . Po podłączeniu modułu przeskanuj satelitę
3. Można podłączyć dekoder polsatu lub każdy inny .Po wyszukaniu satelity podłączenie kabla antenowego do drugiego tunera NIE STOSOWAĆ PRZEŁĄCZNIKA uwalisz tuner. Można zastosować konwenter na jeden kabel tzw. UNICABEL jeżeli twoje dwa dekodery obsługują ten konwenter.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Access450 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Chausson 625 Welcome
Nazwa załogi: Access450
Dołączył: 04 Cze 2015
Piwa: 6/3
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2019-10-09, 18:34   

Witajcie

Ad1 tak mam moduł i kartę NC+ i mimo aktywacji karty i wykupienia abonamentu wyszukuje kanały lecz wyświetla jako zakodowane tylko kilka z nich jest odblokowanych

dziękuję za wszelkie porady :) będę próbował je zastosować ….napiszę o efektach

Proszę tylko jaśniej z Polsatem ? zebym czegoś nie namieszał ...kiedy i jak podłączyć tuner Polsatu ?
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Argo 
weteran


Twój sprzęt: Ford Chausson WELKOME 23
Nazwa załogi: Argonauci
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 19 Gru 2011
Piwa: 27/1
Skąd: Nowa Wola
Wysłany: 2019-10-10, 07:24   

Access450 napisał/a:
Witajcie

Ad1 tak mam moduł i kartę NC+ i mimo aktywacji karty i wykupienia abonamentu wyszukuje kanały lecz wyświetla jako zakodowane tylko kilka z nich jest odblokowanych

dziękuję za wszelkie porady :) będę próbował je zastosować ….napiszę o efektach

Proszę tylko jaśniej z Polsatem ? zebym czegoś nie namieszał ...kiedy i jak podłączyć tuner Polsatu ?

Karta musi być sparowana z modułem.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
koko 
Kombatant


Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Sty 2007
Piwa: 63/31
Skąd: Radom
Wysłany: 2019-10-10, 08:11   

Wejdz w menu anteny wybierz hotbird po wyszukaniu satelity odłącz przewód antenowy z tunera oystera podłącz do tunera Polsatu podłącz przewód hdmi do tego tunera i powinno chodzić przełączanie kanałów pilotem Polsatu pilot musi widzieć tuner
_________________
KoKo
"Piszę tylko merytorycznie
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Access450 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Chausson 625 Welcome
Nazwa załogi: Access450
Dołączył: 04 Cze 2015
Piwa: 6/3
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2019-10-10, 08:59   

W tej antenie pomimo ustawienia na daną satelitę ( jakość sygnału i obrazu ok ) nadal pracuje co jakiś czas sam konwerter - zmienia swoją pozycję tzn obraca się wokół osi i stąd moje pytanie ..jeżeli fizycznie odepnę kabel antenowy i podłączę go do innego dekodera np.: Polsatu ...a dekoder Oystera będzie miał ciągle władzę nad samym sterowaniem anteny i konwertera - Czy tu w takim przypadku nie nastąpi kolizja nazwijmy to interesów obu dekoderów ???


Argo : karta jest sparowana z modułem

WP_20161011_007.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1,86 MB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
koko 
Kombatant


Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Sty 2007
Piwa: 63/31
Skąd: Radom
Wysłany: 2019-10-10, 09:14   

konwerter przy skew dostraja do szerokosci geogr. powinien to zrobić raz na koniec wyszukiwania
kolizji nie będzie możesz odłączyć napięcie z tego dekodera
_________________
KoKo
"Piszę tylko merytorycznie
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***