|
|
Bułgaria 2019 - fotorelacja |
Autor |
Wiadomość |
daro35
weteran
Twój sprzęt: Przyczepa Hobby de lux 560
Nazwa załogi: Deszczyki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Lis 2017 Piwa: 76/254 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 2019-10-24, 17:49
|
|
|
za foto relację,mnie Bułgaria zawsze jakoś leżała,lubiłem przejeżdżać przez ten kraj,dawaj jeszcze jak masz. |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2019-10-24, 18:46
|
|
|
Bartek - a jak z szeroko pojętym bezpieczeństwem. My bowiem mamy sznaucerkę i chcąc naśladować tembr głosu waszego stróża - musiałbym przepuścić jej głos przez subwoofer. |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Gru 2016 Piwa: 64/10 Skąd: Łódź/Pristina
|
Wysłany: 2019-10-24, 19:21
|
|
|
daro35 - dzięki za piwko.
Wojtku, żadnych zastrzeżeń co do bezpieczeństwa. Spotkaliśmy samych miłych i pomocnych ludzi. Mieliśmy nawet przygodę, że po zmroku zakopaliśmy się przy zawracaniu w środku "niczego" Dokoła tylko pola, na dworze ciemno a my w polu. Gdybyśmy jeszcze prosto stali to poszli byśmy spać i rano zastanawiali się co dalej. Ale byliśmy w takiej pozycji, że o spaniu można zapomnieć. Poszliśmy więc w kierunku jakiś świateł w oddali, na oko z kilometr. Ale po trzystu metrach patrzymy a w polu chłop z żoną kończy wykopki. A obok stoi taki mały traktorek. Próbujemy rozmawiać, okazuje się że znają z 10 słów po angielsku, reszta na migi. Facet mówi zaraz wam pomogę. Myślałem, że weźmie ten traktorek ale on do domu po Jeepa poleciał wyciągnął nas i ani grosza nie chciał. Oddałem mu piwka które się właśnie chłodziły na wieczór. Na szczęście miałem jeszcze trochę łychy, trzeba czymś było stresik odreagować . |
_________________ Pozdrawiam, Bartek
Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2019-10-24, 20:08
|
|
|
Z Sozopola przemieszczamy się wzdłuż wybrzeża w kierunku północnym. Spędzamy kilka dni odpoczywając na różnych plażach.
Miejsce noclegowe z widokiem na Nessebar 42°38'50.3"N 27°42'41.3"E
Pyszne winko figowe
Plaża Irakli 42°44'52.2"N 27°53'20.0"E
Bardzo fajny hipisowski klimat
Dzikie plaże Karadere 42°54'43.4"N 27°53'45.8"E
Piękne miejsce ale bardzo trudny dojazd
Plaża Krapets 43°39'09.4"N 28°34'04.6"E
Jedno z przyjemniejszych miejsc w jakich nocowaliśmy
Beach bar przy plaży Krapets |
"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2019-10-25, 17:11
|
|
|
Opuszczamy wybrzeże i przemieszczamy się w kierunku Wielkiego Tyrnowa. Na przedmieściu odwiedzamy Mini Bułgarię, park miniatur przedstawiających najciekawsze miejsca i zabytki kraju.
 |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2019-10-25, 20:48
|
|
|
Wielkie Tyrnowo 43°04'26.5"N 25°36'40.4"E, historyczna Stolica Bułgarii, położone u północnych podnóży Starej Płaniny, jest jednym z najstarszych miast Bułgarii. Miasto usytuowane jest na kilku wzgórzach, oddzielonych od siebie rzeką Jantrą. Taka lokalizacja wymusiła wyjątkowo ciasną zabudowę, która sprawia wrażenie, że domy stoją jeden na drugim. Objeżdżając wzgórze Carewec, na którym mieści się twierdza o tej samej nazwie, podziwiamy malownicze przedmieścia Tyrnowa, widok rozległych ruin średniowiecznego zamku oraz otoczenie twierdzy i okoliczne zabudowania. Dalej przemieszczamy się do centrum i udajemy się na spacer po zabytkowych dzielnicach Tyrnowa. Stara zabudowa mieszkalna, malowniczo spiętrzona na wzgórzach miasta, zachwyca nas swoją malowniczością. Dla mnie jest to miasto numer jeden w Bułgarii. Polecam każdemu bo jest to jedno z najładniejszych miast jakie miałem okazję odwiedzić podczas moich podróży.
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-10-25, 21:02
|
|
|
Poczytałem, pooglądałem, zrelaksowałem się i odpocząłem.
Fajnie że Ci się chciało. Dzięki.
Fotki troszkę małe i dałem się nawet nabrać na mural z gospodą
A w gospodzie zabraknąć nie może:
Porter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8381 raz(y) 28,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2019-10-25, 21:26
|
|
|
Dziękuje za miłe słowa, fajnie że się podoba.
Niestety dodając zdjęcia w treści postu, z zewnętrznego serwera, wyświetlają się mniejsze niż dodane jako załącznik. Podczas załączania brak jest możliwości zmiany rozmiaru. Cóż, przeglądając trzeba sobie kliknąć żeby powiększyć . |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2019-10-26, 10:18
|
|
|
Z Tyrnowa udajemy się dalej na zachód i docieramy do miejscowości Kałofer 42°36'41.0"N 24°58'29.5"E położonego między pasmem Starej Płaniny a Srednej Gory. To niewielkie, kameralne miasteczko znane jest szczególnie jako miejsce narodzin słynnego, XIX-wiecznego bułgarskiego poety i rewolucjonisty, Christo Botewa. Ponad miasteczkiem góruje wzgórze z którego rozpościera się widok na zabudowania Kałofera. Na wzgórzu stoją dwa monumenty, jeden to wizerunek Botewa, drugi upamiętnia ważne daty z historii Bułgarii.
 |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2019-10-26, 17:43
|
|
|
Kopriwsztica 42°38'18.4"N 24°21'32.9"E - miasto skansen, jedna z największych atrakcji regionu. Kopriwsztica odegrała też bardzo ważną rolę w antytureckim, narodowowyzwoleńczym powstaniu z 1876 roku. Z Kopriwszticy pochodziło kilku bułgarskich bohaterów walk wyzwoleńczych i to właśnie tutaj rozpoczęło się powstanie. W miasteczku są zachowane domy bohaterów, w których zorganizowane zostały poświęcone im muzea.
 |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2019-10-27, 10:21
|
|
|
Na koniec pozostała nam Sofia – stolica i największe miasto Bułgarii. Sofia jest jedną z najmłodszych stolic europejskich, została nią w 1879 roku. Pogoda dopisała więc kilkugodzinny spacer po centrum sprawił nam wiele przyjemności.
Budynek Teatru Narodowego
Park przy Teatrze Narodowym
Rotunda św. Jerzego
Muzeum Archeologiczne, dawniej "Czarny Meczet"
Zmiana warty przed Pałacem Prezydenckim
Cerkiew Świętej Niedzieli
Budynek Sądu
Bulwar Witosza
Kawka na Bulwarze
Dom Partii
Hala Targowa
Synagoga
Meczet Banya Bashi
Łaźnia Mineralna
Pomnik Nieznanego Żołnierza i "wieczny ogień"
Sobór Aleksandra Newskiego
Pałac bułgarskiego patriarchatu - Święty Synod
Budynek parlamentu
Pomnik cara Aleksandra II
Parlament od frontu
Rosyjska Cerkiew św. Mikołaja
I to już koniec naszej sierpniowej wycieczki po Bułgarii. Ale idę za ciosem i biorę się za przygotowanie relacji z październikowej trasy po greckiej Evii. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Gośka
stary wyga

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2012 Piwa: 139/14 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2019-10-29, 11:34
|
|
|
Dziękuję za fajną fotorelację. Czytam uważnie i notuję ponieważ Bułgaria jest w naszym planie podróży na następny rok.
Pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam
Gosia i Sławek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|