Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektryczne schody
Autor Wiadomość
and123 
zaawansowany


Twój sprzęt: RTnFD
Dołączył: 25 Paź 2007
Piwa: 51/21
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-05-23, 00:23   Elektryczne schody

Witam.
Czy posiada ktoś schemat płytki ES 203 (lub ES 803) odpowiedzialnej za elektryczne sterowanie schodami? Albo dojście do takiej płytki. Włosi schematu nie udostępnią. :-(
Elektronik naprawi coś takiego bez schematu?

AAA.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 197,97 KB

BBB.jpg
Obejma, gdzie umieszczona jest płytka
Plik ściągnięto 1 raz(y) 167,28 KB

_________________
Pozdrawiam
and123
https://kamperemprzezswiat.wixsite.com/wizytowka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Roberto 
weteran


Twój sprzęt: Elnagh Baron 73G
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lip 2013
Piwa: 59/27
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2020-05-23, 08:02   

A Po czym wnosisz, że to akurat ta płytka jest uszkodzona :?:

Jakie są objawy usterki :?:
_________________
pozdrawiam
Robert

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
and123 
zaawansowany


Twój sprzęt: RTnFD
Dołączył: 25 Paź 2007
Piwa: 51/21
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-05-23, 18:24   

Jest stałe zasilanie na supply. Po zwarciu push (klawisz), nie wychodzi napięcie na silnik (step)
_________________
Pozdrawiam
and123
https://kamperemprzezswiat.wixsite.com/wizytowka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Roberto 
weteran


Twój sprzęt: Elnagh Baron 73G
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lip 2013
Piwa: 59/27
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2020-05-23, 20:44   

A słychać czy przekaźnik pracuje ?

A jeśli nie pracuje, to czy dochodzi do niego napięcie sterujące ?
_________________
pozdrawiam
Robert

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
and123 
zaawansowany


Twój sprzęt: RTnFD
Dołączył: 25 Paź 2007
Piwa: 51/21
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-05-23, 23:30   

To już pytania zbyt fachowe, jak dla mnie. Domyślam się, że przekaźnik jest na płytce, pod dwoma przewodami zasilającymi schody (czerwony-czarny). Czy jest sprawny?
Bardziej bym optował, czy z taką płytką można iść do średniej klasy elektronika i czy takowy poradzi sobie z problemem?
_________________
Pozdrawiam
and123
https://kamperemprzezswiat.wixsite.com/wizytowka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 372/99
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-05-24, 09:32   

a po podaniu napięcie na końcówkę D+ ?
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler


Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 10 Lut 2007
Piwa: 156/196
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2020-05-24, 09:43   

Świstak napisał/a:
napięcie na końcówkę D+ ?

D+ ma prawdopodobnie tylko zamykać otwarty stopień.
_________________
Nie miałem, nie mam i nie będę miał FORDA !!!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
and123 
zaawansowany


Twój sprzęt: RTnFD
Dołączył: 25 Paź 2007
Piwa: 51/21
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-05-24, 14:01   

Świstak napisał/a:
a po podaniu napięcie na końcówkę D+ ?


Na D+ jest cały czas "dziwne" napięcie 11,3V. Na czystym + jest 13,6V. Na Push, czyli na przycisku otwierania (zamykania) schodów jest 13,6V
_________________
Pozdrawiam
and123
https://kamperemprzezswiat.wixsite.com/wizytowka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Roberto 
weteran


Twój sprzęt: Elnagh Baron 73G
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lip 2013
Piwa: 59/27
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2020-05-24, 15:55   

Po podłączeniu zasilania, na styku D+ nie powinno być napięcia.
To jest wejście sygnału z alternatora zamykające samoczynnie schodek po odpaleniu auta.

Czy elektronik sobie z tym poradzi ? Pewnie tak... :lol:
_________________
pozdrawiam
Robert

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler


Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 10 Lut 2007
Piwa: 156/196
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2020-05-25, 08:00   

Roberto napisał/a:
To jest wejście sygnału z alternatora zamykające samoczynnie schodek po odpaleniu auta.

W przypadku mojego stopnia samo włączenie "zapłonu" zamyka stopień.
_________________
Nie miałem, nie mam i nie będę miał FORDA !!!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 372/99
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-05-25, 08:02   

and123 napisał/a:
Świstak napisał/a:
a po podaniu napięcie na końcówkę D+ ?


Na D+ jest cały czas "dziwne" napięcie 11,3V.


I tu może być problem. Na D+ po wyąłczeniu stacyjki powinno być zero.... Spróbuj obciążyć to wejście żarówką do masy i wtedy spróbuj jeszcze raz.

Jeżeli na tym wejściu wisi nam jakieś napięcie wynikające z wewnętrznej konstrukcji, układ może wykrywać włączoną stacyjkę i traktować to jako priorytetową komendę do zamknięcia schodów i przy obecnym na pinie napięciu nie reaguje już na klawisz sterowania...
Może się okazać że masz przerwany przewód D+
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler


Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 10 Lut 2007
Piwa: 156/196
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2020-05-25, 08:10   

Roberto napisał/a:
Czy elektronik sobie z tym poradzi ? Pewnie tak...

a jak sobie nie poradzi tu jest prosty schemacik do nowego sterowanie schodami https://www.camperteam.pl...yczny+stopie%F1
_________________
Nie miałem, nie mam i nie będę miał FORDA !!!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 372/99
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2020-05-25, 09:39   

Obawiam się że omawiany tutaj układ ma dodatkową funkcjonalność - do poprawnej pracy nie wymaga krańcówki wbudowanej w schody... Mikroprocesorek może albo podawać impulsy o określonej polaryzacji ograniczone czasowo, albo wręcz mierzyć prąd pobierany przez silnik i na tej podstawie określać całkowite zamknięcie lub całkowite otwarcie... Przełącznik Omnistepa nie ma żadnej elektroniki i do poprawnej pracy układu automatycznego zamykania po włączeniu stacyjki musi mieś wbudowaną w stopień i sprawną krańcówkę która zapewni sprzężenie zwrotne i zapobiegnie spaleniu silnika schodka po włączeniu stacyjki.
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
and123 
zaawansowany


Twój sprzęt: RTnFD
Dołączył: 25 Paź 2007
Piwa: 51/21
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-05-25, 18:12   

Dzięki za wszystkie sugestie.
Stopnie nie mają krańcówek, wszystko funguje (fungowało) elektronicznie.
Dzisiaj oddałem płytkę do zakładu naprawy "TV i pocisków międzykontynentalnych też".

O wynikach poinformuję zbiorczo. :-)
_________________
Pozdrawiam
and123
https://kamperemprzezswiat.wixsite.com/wizytowka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
and123 
zaawansowany


Twój sprzęt: RTnFD
Dołączył: 25 Paź 2007
Piwa: 51/21
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-07-04, 00:02   

Sprawa wyjaśniona za 120 PLN.
Wymiana trzech podzespołów z płytki, w tym przekažnika.
Na D+ napięcia być nie powinno, a jest.
Stąd grzebanie w układzie i uwalenie płytki.

Temat do zamknięcia.
_________________
Pozdrawiam
and123
https://kamperemprzezswiat.wixsite.com/wizytowka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***