Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trumatic C6002 nie działa?
Autor Wiadomość
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...


Twój sprzęt: LT35 w planach
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Kwi 2009
Piwa: 73/60
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-01-22, 18:58   

fan napisał/a:
może tu coś znajdziesz
http://www.trumareparatur.de/Austauschpreise.html

Poza cennikiem napraw - Nie znajdziesz.
W zasadzie to znalazłem informację że Truma w 2020 kończy oficjalne wsparcie dla urządzeń serii C3402, C4002 i C6002. mało to optymistyczne. może warto jednak się przyłożyć do tej płytki :P
_________________
Pozdrawiam, maszakow
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Milki 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Esterel 31 LD
Nazwa załogi: M&M
Dołączył: 08 Wrz 2019
Piwa: 2/3
Skąd: Pomorze Środkowe
Wysłany: 2020-01-22, 21:35   

maszakow napisał/a:

W zasadzie to znalazłem informację że Truma w 2020 kończy oficjalne wsparcie dla urządzeń serii C3402, C4002 i C6002. mało to optymistyczne.

No to super.
Cóż, są alternatywne źródła. Sami sobie kopią grób.

Cytat:
może warto jednak się przyłożyć do tej płytki :P

To chyba do mnie?
Otóż informuję że przykładam się.
Już się tak kur... naprzykładałem że od dwóch tygodni słuch o niej zaginął za sprawą i pomocą PostNL :gwm
Jutro będę jej szukać :evil:
Tak na spoko to godzę się już z tym i zaczynam poważnie zastanawiać nad planem B.
Bo wizja zakupu nowej płytki za jedyne 500 euro przestaje być interesująca.
Chinskie webasto i podgrzewacz gazowy nie dość że dadzą dywersyfikację i jak w dupe będzie najwyżej zimno to se ją do ciełej wody wsadzę to jeszcze kosztować będą mniej niż sama płytka Trumy....
A teraz mam cudne rzekomo urządzenie które robi za mebel i tylko wk...
_________________
Jak chcem to mogem ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...


Twój sprzęt: LT35 w planach
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Kwi 2009
Piwa: 73/60
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-01-22, 23:24   

Nie - to nie było do Ciebie. To było do mnie. Jak to Toscaner ostatnio wrzucił... Zapytałem sam siebie i zdania były podzielone :haha:
Ty kupiłeś w końcu drugą płytkę czy odesłałeś swoją do naprawy ?
_________________
Pozdrawiam, maszakow
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Milki 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Esterel 31 LD
Nazwa załogi: M&M
Dołączył: 08 Wrz 2019
Piwa: 2/3
Skąd: Pomorze Środkowe
Wysłany: 2020-01-23, 11:31   

maszakow napisał/a:
Nie - to nie było do Ciebie. To było do mnie. Jak to Toscaner ostatnio wrzucił... Zapytałem sam siebie i zdania były podzielone :haha:

Chyba coś mnie ominęło?
No cóż...
To pokazuje jak bardzo jesteśmy podzieleni?

Cytat:
ty kupiłeś w końcu drugą płytkę czy odesłałeś swoją do naprawy ?

Jak powyżej pisałem poszła ale na razie słuch po niej zaginął :evil:
_________________
Jak chcem to mogem ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...


Twój sprzęt: LT35 w planach
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Kwi 2009
Piwa: 73/60
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-01-23, 18:49   

Milki napisał/a:

Chyba coś mnie ominęło?

_________________
Pozdrawiam, maszakow
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
yamah 
zaawansowany


Twój sprzęt: Pilote Explorateur 715 FC
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Sty 2019
Piwa: 19/6
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: 2020-01-23, 19:20   

Milki napisał/a:

A teraz mam cudne rzekomo urządzenie które robi za mebel i tylko wk...

Też tak miałem przez m-c..śniła nam się po nocach ;) ..(nawet zapasową kupiłem)..ale znajomy elektryk tak się na nią zawziął :gwm że rozłożył na czynniki pierwsze i.. zrobił :bigok i teraz se codziennie załączam aby się odstresować i napawać radością z pracy TRUMY :haha:
_________________
był Ducato I 2,5 Burstner na próbę.. jest Pilote Explorateur715 na zawsze
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Milki 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Esterel 31 LD
Nazwa załogi: M&M
Dołączył: 08 Wrz 2019
Piwa: 2/3
Skąd: Pomorze Środkowe
Wysłany: 2020-01-23, 19:29   

Zazdraszaczam znajomego elektryka :)
U mnie jest postęp. Ale taki trochę wątpliwy.
Udało się ustalić że moja płytka wysłana 7.01 przez tydzień pokonała 23 km a następnie pojechała do Polski.
Zatem tydzień temu miała do Lubonia jakieś... 886 km wg map Google więc chyba ją przegonię :shock: :evil:
Jestem pod wrażeniem PostNL ... niestety negatywnym
No ale cóż... to auto każdego dnia ciężko pracuje żeby mnie wkur.... i przyznam że na razie robi to z pełnym sukcesem.
Dziś kamera cofania jest na tapecie. Jest że tak powiem "normalnie" :diabelski_usmiech
_________________
Jak chcem to mogem ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yamah 
zaawansowany


Twój sprzęt: Pilote Explorateur 715 FC
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Sty 2019
Piwa: 19/6
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: 2020-01-23, 19:57   

Milki napisał/a:

Dziś kamera cofania jest na tapecie. Jest że tak powiem "normalnie" :diabelski_usmiech

Kupiłem w tym sklepie 3 tygodnie temu takie ustrojstwo i..padło :gwm
https://smartcams.pl/112-wideorejestrator-smartcams-4k-dual-pro-gps-wifi.html
_________________
był Ducato I 2,5 Burstner na próbę.. jest Pilote Explorateur715 na zawsze
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Milki 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Esterel 31 LD
Nazwa załogi: M&M
Dołączył: 08 Wrz 2019
Piwa: 2/3
Skąd: Pomorze Środkowe
Wysłany: 2020-01-23, 20:20   

A to tego nie zazdraszaczam :-P
Ja kamerkę i monitor na Ali zakupiłem AHD i liczę że choć 800x600 z tego wyciągnie i chwilę pochodzi.
Ale miałem chrapkę na taki "kombajn" z navi z Androidem, rejestrator i kamerę cofania podpięte w jednym.
Nie odważyłem się....
Dlatego też usiłuję reanimować tymczasem zestaw ORLACO który zastałem w tym aucie. Sądząc po cenach tego co dziś dostępne tej firmy to wtedy to był naprawdę porządny sprzęt.

Dziwne teraz czasy gdy dziwią rzeczy normalne kiedyś i to że coś co kupione za ciężkie pieniądze działa tak jak powinno i tyle ile powinno.
Młodzi mi mówią że to przecież normalne?
Hm... dla mnie jakoś nadal nie...
Współczuję i podzielam ból.
Mam nadzieję i życzę aby sprzedawca zachował się tak jak powinien a nie po współczesnemu "normalnie"
_________________
Jak chcem to mogem ;)
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Milki 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Esterel 31 LD
Nazwa załogi: M&M
Dołączył: 08 Wrz 2019
Piwa: 2/3
Skąd: Pomorze Środkowe
Wysłany: 2020-02-21, 10:32   

Czas by chyba był aby zakończyć moją historię naprawy nieszczęsnej Trumy.
Dzięki kilku dobrym ludziom działa i możemy cieszyć się ciepełkiem :)
Okazuje się że płytka była poprawnie naprawiona przez p. Mirka z Polic którego jakby co polecam gdyby był problem z jakąś elektroniką. Nie chcę tu spamować ale jakby co to mogę na priv podrzucić zainteresowanym numer. Tym bardziej że w mojej okolicy straszna z takimi usługami posucha...
Potem płytka była kilkukrotnie podłączana przeze mnie i działała tak jak przed naprawą. Czyli wentyl chodził a palnik nie.
Następnie po pełnej przygód drodze dotarła do Lubonia gdzie została zweryfikowana i uznana za sprawną :shock:
Wybraliśmy się zatem do Lubonia i po podłączeniu przez fachowca ogrzewanie ruszyło i działa do dziś :)

Magia :shock:
Przy okazji zaliczyliśmy pierwszy wyjazd kamperem :-P

Oby tak jej zostało choć wczoraj zaczęła wydawać piski które potem ucichły :(
Czyżby mój darzony najwyraźniej nadmiarem umiłowania pojazd znów coś wymyślił? :evil:
Miałem nadzieję na zakończenie tematu ale chyba kolejny odcinek się szykuje....
Co sądzą o tym lepiej znający problem?
Tam są łożyska ślizgowe czy kulkowe? Kończy się jakieś?
Czy "ten typ tak ma"?
_________________
Jak chcem to mogem ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Ryszard.S 
zaawansowany


Twój sprzęt: Citroen Hymer
Dołączył: 11 Lut 2008
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-29, 23:15   

Chciałbym się podłączyć do tematu.
Mam C3402 ibjawy jak "jolka.g" to znaczy ,że normalnie działa grzejąc wodę i powietrze ,ale samej wody nie chce grzać. Tylko cyklicznie wydaje jakieś dźwięki jakby iskrownika na zmianę z zaworem.Przy czym świeci się zielona i i żółta kontrolka.
Czytając to co napisał Maszakow :
"Ja raczej założyłbym tak czysto teoretycznie że jak ktoś włącza tryb "zimowy" czyli ogrzewanie i boiler to wtedy palnik grzeje mocniej, a jak ktoś włacza tylko wodę - to wtedy palnik działa słabiej - na jednym elektrozaworze."
czy można wnioskować ,że uszkodzony jest elektrozawór dający mniejszy płomień?
Czy szukać innej przyczyny.
Poradźcie Proszę
_________________
Bez przyjaciół życie byłoby smutne.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Robert-4 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Dołączył: 26 Maj 2020
Piwa: 1/2
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-30, 08:53   

yamah napisał/a:
Milki napisał/a:

Dziś kamera cofania jest na tapecie. Jest że tak powiem "normalnie" :diabelski_usmiech

Kupiłem w tym sklepie 3 tygodnie temu takie ustrojstwo i..padło :gwm
https://smartcams.pl/112-wideorejestrator-smartcams-4k-dual-pro-gps-wifi.html


Też kupiłem u nich kamerę bezprzewodową i padła po 2 dniach. Brak odzewu od 3 tygodni. Całe szczęście kupowałem przez Allegro, ale SKLEP ODRADZAM
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...


Twój sprzęt: LT35 w planach
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Kwi 2009
Piwa: 73/60
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-07-01, 00:00   

Ryszard.S, można to sprawdzić - trzeba pomierzyć obydwa elektrozawory. Każdy z nich ma dwa uzwojenia - Otwierające - na duży prąd - rezystancja uzwojenia rzędu 8-10 Ohm - ORAZ podtrzymujące - na mały prąd - rezystancje od 300-340 Ohm.
MOże też być prawdopodobne że padł element załączający dane uzwojenie czyli któryś z tranzystorów na płytce.
_________________
Pozdrawiam, maszakow
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Ryszard.S 
zaawansowany


Twój sprzęt: Citroen Hymer
Dołączył: 11 Lut 2008
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-01, 07:58   

Dzięki za pomoc.
Nigdy nie dostawałem się do elektrozaworów. Czy trzeba je wyjąć do pomiarów?
_________________
Bez przyjaciół życie byłoby smutne.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...


Twój sprzęt: LT35 w planach
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Kwi 2009
Piwa: 73/60
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-07-02, 23:19   

przewody są wyprowadzone na złącze. wystarczy WYJĄC WTYCZKĘ i pomierzyć odpowiednie przewody. tylko... zapomniałem gdzie były :P muszę sobie odświeżyć informacje bo dawno mnie tu nie było
_________________
Pozdrawiam, maszakow
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***