Kamperek Autokaru EOS 200 |
Autor |
Wiadomość |
homer86
trochę już popisał
Twój sprzęt: EOS 200
Nazwa załogi: kampErOS
|
Wysłany: 2020-07-25, 19:50 Kamperek Autokaru EOS 200
|
|
|
Witam jestem właśnie w trakcie budowy od podstaw kampera
Baza do zabudowy to Autokar Turystyczny EOS 200 z roku 1997 silnik M.A.N 12 litrów
masa całkowita 18 ton długość coś ok 12.5 metra przebieg to zaledwie milion 159 tyś km pierwotnie 55 miejsc siedzących docelowo 6 foteli załoga podstawowa to 2 osoby czyli Madzia i Kamil
Mamy zamiar mieszkać i podróżować nim na pełen Etat przez kilka najbliższych lat
Kamper ma być całkowicie samowystarczalny na dachu oczywiście panele w tej chwili czekają na montaż 3x 320 wat łącznie 960 wat do tego 4 aku pancerne SIAP po 150Ah każdy czyli razem 600Ah
będą 3 różne napięcia wiadomo 24v z silnika 12v z paneli i 230v z przetwornic (zaplanowane 3 szt.) dodatkowo w silniku dołożymy alternator na 12v do ładowania aku pokładowych
agregat prądotwórczy diesla na wszelki Wypadek
zbiornik na czystą wodę 1000 litrów plus motopompa żeby móc w przypadku braku innej możliwości zaciągnąć z jeziora lub innego zbiornika wodnego o małym znaczeniu strategicznym szarą 660 litrów (lub 880) szambo 220 litrów z pompą i młynkiem do ewentualnego opróżnienia jak nie będzie zlewni w pobliżu
zbiorniki z beczek plastikowych (obawa posiadania dużego zbiornika bez grodzi ) dodatkowy zbiornik 160 litrów do filtra odwróconej Osmozy
Łazienka z dużym prysznicem 1m x 1m ciepła woda z ogrzewacza przepływowego Bereta
zasilany z butli lpg 2 x 100 litrów
ogrzewanie maty na podczerwień plus wykorzystam oryginalne potężne mokre Webasto ale jeszcze nie ma końcowej decyzji
ocieplenie z pianki natryskowej
Od razu zaznaczam że nie posiadam żadnej wiedzy na temat budowy kamperów więc liczę na porady ale tylko od praktyków
ostatnie dwa tygodnie to tylko co chwila coś wywalałem z EOSika od poniedziałku mam zamiar zacząć dokładać
P.S. wiadomo z racji wieku ruda jest ale w porównaniu z wcześniej oglądanymi egzemplarzami nie ma tragedii
 |
|
|
|
 |
Misie Rysie
trochę już popisał
Twój sprzęt: Adria Compact SPX
Nazwa załogi: Misie-Rysie
|
Wysłany: 2020-07-25, 20:25
|
|
|
Witamy i gratulujemy odwagi w remontowaniu tego cuda |
|
|
|
 |
homer86
trochę już popisał
|
|
|
|
 |
homer86
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-07-26, 10:11
|
|
|
do tej pory jedyną rzeczą którą zamontowałem jest kamera cofania (co by nic nie rozwalić jak manewruje po podwórku) monitor wpasowany w miejsce gdzie był wcześniej oryginalny system audiowizualny monitor obsługuje dwie kamerki przód i tył (w tej chwili jedynie tył) i pełni jednocześnie funkcje rejestratora jazdy
kamerki z funkcją podgrzewania żeby nie parowały
karta pamięci 128Gb (największa jaką obsługuje)
funkcja linii pomocniczych uruchamiana guzikiem na desce bo łatwiej mi było niż pod lampę cofania
ostatnie dwa zdjęcia to skrzynka bezpieczników i przekaźników
 |
|
|
|
 |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2020-07-26, 19:43
|
|
|
Nie wiem jakie masz plany ale 1000 litrów czystej wody to przesada, nie wykorzystasz szybko a będzie się grzała i psuła. |
|
|
|
 |
Woj-tek
zaawansowany

Twój sprzęt: wilk, Iveco Daily, Jumper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Cze 2012 Piwa: 5/45 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2020-07-26, 19:52
|
|
|
Moje marzenie taki kamper z autobusu ( może trochę mniejszego), trzymam kciuki. |
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2020-07-26, 20:07
|
|
|
Potężne wyzwanie ale trzymam kciuki. Z drobnych uwag sugerowałbym zrezygnowanie z 12 V - wszystkie urządzenia do zabudowy dostaniesz na 24V, mniejsze prądy, mniejsze przekroje przewodów i mniejsze straty. W autobusach 2 alternatory są na porządku dziennym - te na 24V są o wiele wytrzymalsze więc bezsensem jest montowanie na 12. Co do ciepłej wody - pomyśl o odbiorze ciepła z webasto do grzania wody - wymiennik, pompa i kawałek zasobnika załatwi sprawę a unikniesz dość kłopotliwego gazu. Pamiętaj że mocy paneli podawanej przez producenta raczej nie uzyskasz nigdy - dobrze jak będziesz dysponował 60-70% tak więc to takiego domku to co proponujesz nie jest zbyt dużo. Pisz więcej o założeniach - na etapie projektu jest jeszcze czas na zmiany.
Pozdrawiam |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2020-07-26, 21:24
|
|
|
Witaj.
Powtórzę po części wypowiedzi kolegów, ale robię to po to aby podkreślić że są to ważne informacje...
Z własnego doświadczenia proponuję kilka zmian już na etapie projektu.
Paneli solarnych dokładnie tyle ile zmieścisz na dachu.
Główny magazyn energii nie 12V a 24V, do tego mała przetworniczka step-down na 12V taka z 50A w zupełności wystarczy.
Akumulatory już teraz rozważ LiFePO4.
Agregat prądotwórczy - cichy benzyniak 2kW koniecznie invertorowy, i tak użyjesz go może 3 razy do roku...
Ogrzewanie: podłogowe (ewentualnie oryginalne kaloryfery jeśli są) + kaloryfer rurkowy w łazience + nagrzewnica z traktora i to wszystko na mokrym webasto. Możesz też zrobić bojler 50l z wężownicą z mokrego webasta, awaryjnie grzałką 1,5kW i mieszalnikiem bimetalicznym 45 stopni na wyjściu.
Zamiast motopompy zwykła pompka zanurzeniowa na 230V do wody czystej z mocnym sznurkiem.
Zbiornik do wody RO - 10 litrów ciśnieniowy to max co potrzeba, do tego oczywiście dedykowana pompka ponad 3 bary sterowana z preostatu.
Gazu osobiście nie lubię i 11kg butla na rok gotowania wystarczy.
Zbiornik wody - miałem 1000l i było za dużo, teraz mam 600l w plastikowym zbiorniku na palecie bez grodzi i jest wystarczająco, choć czasem na światłach czuję jak mi się buda kiwa, no ale teraz mam zaledwie 7,5 tony, a u Ciebie będzie na gotowo grubo ponad 12...
Trzymam kciuki! |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
|
 |
homer86
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-07-26, 21:32
|
|
|
Flag napisał/a: | Nie wiem jakie masz plany ale 1000 litrów czystej wody to przesada, nie wykorzystasz szybko a będzie się grzała i psuła. |
Lubie długie prysznice stąd jego wymiar metr na metr i nie mam ochoty co 3 dni szukać miejsca do tankowania wody
psucie załatwi srebro a grzanie to raczej mi nie grozi zbiornik będzie w piwnicy (lukach bagażowych) które będą całkowicie zaizolowane pianką natryskową |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-07-26, 21:43 Re: Kamperek Autokaru EOS 200
|
|
|
homer86 napisał/a: | ...
silnik M.A.N 12 litrów
masa całkowita 18 ton długość coś ok 12.5 metra
... |
Boska... Matko !!! Ukłony!!!
Wiosną przyjechał do nas na Dychów znajomy pochwalić się Concordem to się ewakuować chciałem.
Foto zrobiłem tak by nie dostać kompleksów
Jak daj Bóg kiedyś zaparkujesz obok mnie, dostanę depresji
.
POWODZENIA.
IMG_1973.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 880,36 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
Ostatnio zmieniony przez Socale 2020-07-26, 21:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
homer86
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-07-26, 21:44
|
|
|
Świstak napisał/a: | Witaj.
Powtórzę po części wypowiedzi kolegów, ale robię to po to aby podkreślić że są to ważne informacje...
Z własnego doświadczenia proponuję kilka zmian już na etapie projektu.
Paneli solarnych dokładnie tyle ile zmieścisz na dachu.
Główny magazyn energii nie 12V a 24V, do tego mała przetworniczka step-down na 12V taka z 50A w zupełności wystarczy.
Akumulatory już teraz rozważ LiFePO4.
Agregat prądotwórczy - cichy benzyniak 2kW koniecznie invertorowy, i tak użyjesz go może 3 razy do roku...
Ogrzewanie: podłogowe (ewentualnie oryginalne kaloryfery jeśli są) + kaloryfer rurkowy w łazience + nagrzewnica z traktora i to wszystko na mokrym webasto. Możesz też zrobić bojler 50l z wężownicą z mokrego webasta, awaryjnie grzałką 1,5kW i mieszalnikiem bimetalicznym 45 stopni na wyjściu.
Zamiast motopompy zwykła pompka zanurzeniowa na 230V do wody czystej z mocnym sznurkiem.
Zbiornik do wody RO - 10 litrów ciśnieniowy to max co potrzeba, do tego oczywiście dedykowana pompka ponad 3 bary sterowana z preostatu.
Gazu osobiście nie lubię i 11kg butla na rok gotowania wystarczy.
Zbiornik wody - miałem 1000l i było za dużo, teraz mam 600l w plastikowym zbiorniku na palecie bez grodzi i jest wystarczająco, choć czasem na światłach czuję jak mi się buda kiwa, no ale teraz mam zaledwie 7,5 tony, a u Ciebie będzie na gotowo grubo ponad 12...
Trzymam kciuki! |
no to mi namieszałeś
kaloryferów nie było
co do prądu to tak naprawdę tylko lodówka (wiadomo non stop), zmywarka (może raz na dwa trzy dni) i pralka (koncepcja żeby prać w czasie jazdy i z przetwornicy 24v na 230 a to wiadomo z silnika autobusu )będą pochłaniać jej większe ilości (wszystko w możliwie najlepszej klasie energetycznej ) pompka wody i oświetlenie ledowe nie potrzebują dużo
plan ogrzewania na prąd już nieaktualny jedynie mała mata w łazience w razie chłodniejszego wieczoru telewizora nie planujemy kuchenka i piekarnik na gaz
w osmozie oczywiście mam zbiornik ciśnieniowy i pompę z tym co pisałem chodzi mi o gromadzenie odrzutu co by ewentualnie móc go przepompować do głównego jak by zabrakło
plan podróży całkowicie na dziko zero kempingów
dlaczego 24v zamiast 12v ? wiecej aku wtedy musze a to koszta i waga ( z tym wiadomo zapas chyba mam ) |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Socale |
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-07-26, 21:50
|
|
|
homer86 napisał/a: | ...
plan podróży całkowicie na dziko zero kempingów |
Nie no jaja sobie robisz, zaszokowałeś mnie x2 ziomuś.
Pij, za powodzenie planów i zamierzeń.
Porter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2734 raz(y) 28,33 KB |
|
 |
|
|
|
|
 |
homer86
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-07-26, 22:00
|
|
|
Socale napisał/a: | homer86 napisał/a: | ...
plan podróży całkowicie na dziko zero kempingów |
Nie no jaja sobie robisz, zaszokowałeś mnie x2 ziomuś.
Pij, za powodzenie planów i zamierzeń. |
dzięki widzę że kolega z niedalekich okolic jak byś miał chęć zapraszam na plac budowy
we wrześniu mamy cichą nadzieje ruszyć do Albanii
najśmieszniejsze jest to że ani Ja ani moją Ukochana nigdy nie mieliśmy okazji podróży kamperem ani nawet przyczepką
pomysł wpadł nagle i już jest realizowany wcześniej sporo podróżowaliśmy ale to zawsze pensjonaty i hotele |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-07-26, 22:11
|
|
|
Dzięki. Niecodzienna odwaga i przedsięwzięcia.
Chętnie bym cokolwiek chciał pomóc, ale to zupełnie inna technika wobec mojej mizernej wiedzy, niezobowiązujące spotkanie/pogadanie jest nieuniknione, wszak świat jest mały a i w Dychowie plac ogromny i prawie dziki. |
 |
|
|
|
 |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2020-07-26, 22:11
|
|
|
homer86 napisał/a: | Flag napisał/a: | Nie wiem jakie masz plany ale 1000 litrów czystej wody to przesada, nie wykorzystasz szybko a będzie się grzała i psuła. |
Lubie długie prysznice stąd jego wymiar metr na metr i nie mam ochoty co 3 dni szukać miejsca do tankowania wody
psucie załatwi srebro a grzanie to raczej mi nie grozi zbiornik będzie w piwnicy (lukach bagażowych) które będą całkowicie zaizolowane pianką natryskową |
Spoko, twoja budowa, Ty decydujesz.
Jednak rozmiar prysznica nie wpływa na ilość zużytej wody.
Co do izolacji zbiorników, no cóż, nie wiem jak sobie to wyobrażasz ale latem jak się nagrzeje bo na zewnątrz upał, to żadna izolacja nic nie zmienia, chyba że będzie jakiś system chłodzenia. |
|
|
|
 |
|