|
|
Podmiana Energobloku EBL271 na EBL99 |
Autor |
Wiadomość |
voice
stary wyga Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
|
Wysłany: 2020-08-14, 15:56 Podmiana Energobloku EBL271 na EBL99
|
|
|
Cześć Panowie, z racji naprawy kampera dla moich rodziców, okazało się, że energoblok, który jest w nim zamontowany EBL 271 jest uszkodzony i nie nadaje się do naprawy.
Dzięki koledze Nikita55 nabyłem energoblok EBL99.
Teraz muszę to wszystko poprzepinać i tutaj proszę Was o Pomoc.
Najpierw chciałbym się zająć podłączeniem kontrol Panela.
Zaznaczyłem podłączenia gdzie się pokrywają opisy. Jednak nie wszystko się zgadza ??
Gdzie podpiąć resztę ??
EBL.jpg EBL |
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 207,63 KB |
|
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 50 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 367/509 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-08-19, 20:31
|
|
|
Oznaczenia numeryczne pokrywają się i są jednoznaczne ale to nie pełny schemat widzę.
E bloki choć podobne to jednak trochę różne, większość powinna zadziałać, jedynie czego nie odpalisz to pompy wody, teraz trzeba się zastanowić jakie rodzaje pomp były dedykowane do tych 2 różnych e bloków, ostatecznie pompę i oświetlenie załączysz osobnym włącznikiem.
Na tym etapie niewiele mogę Ci pomóc, temat musi się rozwijać ale światełko w tunelu widać.
Real foto urządzeń też się przyda, może koledzy mieli do czynienia z jakimś upierdliwym obwodem i problem rozwiązali.
Aaa, Twój e blok ten po powodzi, możesz mi przysłać do oględzin, może jest szansa na wykrycie uszkodzeń i ew. naprawy. spodziewam się wielu utlenień i "zieleni" ale to są sprawy naprawialne. Diagnoza za friko, naprawa po kosztach, niekomercyjna. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
voice

|
Wysłany: 2020-08-19, 20:57
|
|
|
Socale napisał/a: | Oznaczenia numeryczne pokrywają się i są jednoznaczne ale to nie pełny schemat widzę.
E bloki choć podobne to jednak trochę różne, większość powinna zadziałać, jedynie czego nie odpalisz to pompy wody, teraz trzeba się zastanowić jakie rodzaje pomp były dedykowane do tych 2 różnych e bloków, ostatecznie pompę i oświetlenie załączysz osobnym włącznikiem.
Na tym etapie niewiele mogę Ci pomóc, temat musi się rozwijać ale światełko w tunelu widać.
Real foto urządzeń też się przyda, może koledzy mieli do czynienia z jakimś upierdliwym obwodem i problem rozwiązali.
Aaa, Twój e blok ten po powodzi, możesz mi przysłać do oględzin, może jest szansa na wykrycie uszkodzeń i ew. naprawy. spodziewam się wielu utlenień i "zieleni" ale to są sprawy naprawialne. Diagnoza za friko, naprawa po kosztach, niekomercyjna. |
Wojtek wysłałem pełne schematy na priv. Jakbyś miał czas zerknąć byłbym wdzięczny.
wyślij mi adres to wyśle ci ten uszkodzony. |
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 50 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 367/509 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-02-05, 20:15
|
|
|
Voice, niestety przez PW fotki nie przechodzą, dlatego zamieszczam tutaj.
IMG_3056.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 294,56 KB |
IMG_3057.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 199,94 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA CARADO PLA RollerTeam GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 76/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2021-02-06, 12:51
|
|
|
Jeśli chcesz zachować pełną funkcjonalność EBL271 na EBL99 to przy zastosowaniu starego panela podłączonego do EBL99 musisz dołożyć dwa przekaźniki - jeden do włączania oświetlenia i a drugi do pompy. EBL271 jest bardzo rozbudowany a EBL99 wyjątkowo "skromny". |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
voice

|
Wysłany: 2021-02-20, 18:58
|
|
|
kaimar napisał/a: | Jeśli chcesz zachować pełną funkcjonalność EBL271 na EBL99 to przy zastosowaniu starego panela podłączonego do EBL99 musisz dołożyć dwa przekaźniki - jeden do włączania oświetlenia i a drugi do pompy. EBL271 jest bardzo rozbudowany a EBL99 wyjątkowo "skromny". |
Czy mógłbyś mi powiedzieć gdzie i jakie te przekaźniki zamontować ?? |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA CARADO PLA RollerTeam GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 76/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2021-02-22, 11:48
|
|
|
Popatrz na schemat podłączenia panela do EBL271 na piny 3 i 10. W 99 tego nie ma. Przekaźniki są widoczne na schemacie blokowym EBL271 - musisz odwzorować taki sam układ dwóch przekaźników - jeden sterowany z pinu 10 panela do włączania pompy a z pinu 3 sterować przekaźnikiem włączającym obwody oświetlenia. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|