Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CamperWagen Ducato L4H3 2+2
Autor Wiadomość
reaven22 
weteran

Pomógł: 18 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 92/8
Skąd: WGM
Wysłany: 2021-02-04, 19:23   

Drugi po 2 latach zaczął się u mnie dziwnie zachowywać, po rozkręceniu połowa śrub była poluzowana. Skręciłem na niebieskiego loctite i od tego momentu jest ok.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MisioKRAK 
weteran


Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Cze 2013
Piwa: 23/15
Skąd: Kraków
Wysłany: 2021-02-04, 20:06   

decumanus napisał/a:
A ten pierwszy w ogóle pasuje do ducato?
pytam bo wciąż wchodzę po plastikowym stopniu z Ikei :D
R

Co to znaczy pasuje...Do Ducato I to prawie nic nie pasuje ;-)
Ale dużo rzeczy można przerobić by pasowało...

stopień zamknięty

a tu otwarty...
_________________
Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Tomek84 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: brak
Dołączył: 03 Sie 2020
Piwa: 3/4
Skąd: małopolska
Wysłany: 2021-02-04, 20:23   

decumanus napisał/a:
A ten pierwszy w ogóle pasuje do ducato?
pytam bo wciąż wchodzę po plastikowym stopniu z Ikei :D
R


w jakim sensie, czy pasuje?

czy na odpowiedniej wysokości będzie stopień?
pieron wie
auto może jutro będę miał pod domem, podobny stopien mam w domu, to będę przymierzał
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
decumanus 
stary wyga


Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Kwi 2017
Piwa: 22/15
Skąd: Bielsko Biała :D
Wysłany: 2021-02-04, 23:17   

Mam na myśli to ze zwykły wysuwany mocuje się do rantu pod drzwiami i specjalnymi ( lub dorobionymi) blachami do podłużnicy. A ten opuszczany przeznaczony jest to półintegry i swoją geometrią przewiduje montaż od spodu podłogi, która ma max kilka centymetrów. W ducato (na pewno iii - w innych nie wiem) jest rzeczona podłużnica. Stopień trzeba by przymocować niżej. Raz że po rozłożeniu będzie za nisko, dwa że złożony tez będzie znacznie zmniejszał prześwit. Stad pytanie.

EDIT
po wakacjach zacząłem rozkminiać jak zrobić taki stopień w taki sposób żeby go nie było widać i nie zmniejszał prześwitu. Ale projekt na razie wylądował w szufladzie.
Poniżej wstępne przemyślenia, oba warianty wymagają dłuższej części niewidocznej i dalszej rozkminki, może ktoś chce się przyłączyć? :D

obraz_2021-02-05_091030.png
Plik ściągnięto 1 raz(y) 21,14 KB

_________________
tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Tomek84 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: brak
Dołączył: 03 Sie 2020
Piwa: 3/4
Skąd: małopolska
Wysłany: 2021-02-12, 09:44   

decumanus napisał/a:
Mam na myśli to ze zwykły wysuwany mocuje się do rantu pod drzwiami i specjalnymi ( lub dorobionymi) blachami do podłużnicy. A ten opuszczany przeznaczony jest to półintegry i swoją geometrią przewiduje montaż od spodu podłogi, która ma max kilka centymetrów. W ducato (na pewno iii - w innych nie wiem) jest rzeczona podłużnica. Stopień trzeba by przymocować niżej. Raz że po rozłożeniu będzie za nisko, dwa że złożony tez będzie znacznie zmniejszał prześwit. Stad pytanie.



kumam, kumam o co chodzi
możesz mieć 100% racji
gdyby nie to, że zimno i mi się nic nie chce, to bym to sprawdził na żywym organizmie


Pytanie z innej beczki.
Czy kupował ktoś na aliexpresie takie lampki:


A jeżeli tak, to proszę o opinię i podajcie link do sklepu.

Kupiłem jedną na próbę, ale minęło 3 miesiące i nie przyszła, a sprzedawca przesuwa termin co chwilę.
A trzeba się na coś decydować, bo do lata nie przyjdzie.

Ew. jak ktoś ma inne sprawdzone lampki tego typu (płaskie), to też proszę o namiar.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rviru 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Cze 2019
Piwa: 2/3
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2021-02-12, 22:15   

Ja u siebie zakładałem takie : https://allegro.pl/oferta/oprawa-meblowa-led-orbit-xl-3w-120-5154763957?snapshot=MjAyMC0wOC0wNFQxMjowMDo1Ni4wNzRaO2J1eWVyOzhhOThjZGU3MjI1OTk1ZGJjNWUwYjE1YTQ5ZjYzZjZjNjRjOTUwM2MwMjYyNjcwNTk5ODAyNzdkYjI0ODY3NGE%3D

Oraz takie same ale z włącznikiem dotykowym : https://allegro.pl/oferta/zestaw-opraw-3xled-orbit-9w-z-wl-dotykowym-118-5619015889

U siebie mam barwę ciepłą i całkiem fajne świecą. Ten dotyk nie zawsze łapie jeśli włączam opuszkiem palca ale jak całą dłoń przyłożę to jest ok.

Mi się podobają bo nie są wpuszczane ale mimo to bardzo płaskie, nie odstają od sufitu , mają tylko 6mm grubości.

Dodatkowo mam je po ściemniacz podpięte bo w mojej ocenie dają dużo światła i nie jest to skupiony strumień a ładnie rozproszony.
_________________
Moja budowa: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33411
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Tomek84 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: brak
Dołączył: 03 Sie 2020
Piwa: 3/4
Skąd: małopolska
Wysłany: 2021-02-15, 12:09   

rviru napisał/a:
Ja u siebie zakładałem takie : https://allegro.pl/oferta/oprawa-meblowa-led-orbit-xl-3w-120-5154763957?snapshot=MjAyMC0wOC0wNFQxMjowMDo1Ni4wNzRaO2J1eWVyOzhhOThjZGU3MjI1OTk1ZGJjNWUwYjE1YTQ5ZjYzZjZjNjRjOTUwM2MwMjYyNjcwNTk5ODAyNzdkYjI0ODY3NGE%3D

Oraz takie same ale z włącznikiem dotykowym : https://allegro.pl/oferta/zestaw-opraw-3xled-orbit-9w-z-wl-dotykowym-118-5619015889.


Dzięki
właśnie też na nie natrafiłem niedawno na alle
skuszę się na próbę
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Tomek84 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: brak
Dołączył: 03 Sie 2020
Piwa: 3/4
Skąd: małopolska
Wysłany: 2021-02-22, 20:25   

Idzie ocieplenie, a co za tym idzie powoli wracam do prac.
Chcę najpierw dokończyć elektrykę.
jakies 40% kabli mam pogiągnięte.

Poradźcie/doradźcie, gdzie co okablować (nawet nadmiarowo), tak, żeby potem nie żałować, że tu czy tam nie mam jakiegoś gniazdka, łącznika, lampki.

Gdzie najwygodniej zamontować panele kontrolne od ogrzewania, akumulatorów, zbiorników wody, itp.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
decumanus 
stary wyga


Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Kwi 2017
Piwa: 22/15
Skąd: Bielsko Biała :D
Wysłany: 2021-02-22, 22:48   

Ostanio w nocy zmarzlem bo mi sie nie chcialo wyłazić spod koldry zeby podkrecic ogrzewanie.
Moze to ci pomoze ;)
A wyświetlanie ilosci wody fajnie jest widzieć podczas nalewania.
R
_________________
tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Tomek84 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: brak
Dołączył: 03 Sie 2020
Piwa: 3/4
Skąd: małopolska
Wysłany: 2021-02-23, 09:45   

decumanus napisał/a:
A ten pierwszy w ogóle pasuje do ducato?


nie pasuje, już to sprawdziłem (chodzi o stopień wejściowy rozkładany)

decumanus napisał/a:

Ostanio w nocy zmarzlem bo mi sie nie chcialo wyłazić spod koldry zeby podkrecic ogrzewanie.
Moze to ci pomoze


bardzo cenna uwaga, w sumie nie pomyślałem o tym, ale chyba pójdę w tym kierunku

decumanus napisał/a:
A wyświetlanie ilosci wody fajnie jest widzieć podczas nalewania.


to się raczej nie uda
musiałbym zrobić wyświetlacz na zewnątrz :haha:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Darek Szczecin 
weteran

Twój sprzęt: Thrasher 200 PS DEA
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Wrz 2014
Piwa: 97/127
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2021-02-23, 11:09   

Tomek84 napisał/a:
Idzie ocieplenie, a co za tym idzie powoli wracam do prac.
Chcę najpierw dokończyć elektrykę.
jakies 40% kabli mam pogiągnięte.

Poradźcie/doradźcie, gdzie co okablować (nawet nadmiarowo), tak, żeby potem nie żałować, że tu czy tam nie mam jakiegoś gniazdka, łącznika, lampki.

Gdzie najwygodniej zamontować panele kontrolne od ogrzewania, akumulatorów, zbiorników wody, itp.


tu musisz mieć już dobry plan
ja jestem zwolennikiem zasady, tam gdzie potrzebuję zasilanie sterowanie x1 daje x2 przy kolejnym aucie będę robił x3 bo znowu mi brakło a wiąchy idą czasem grubości dobrej kiełbasy :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Tomek84 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: brak
Dołączył: 03 Sie 2020
Piwa: 3/4
Skąd: małopolska
Wysłany: 2021-02-23, 17:23   

Darek Szczecin napisał/a:

ja jestem zwolennikiem zasady, tam gdzie potrzebuję zasilanie sterowanie x1 daje x2 przy kolejnym aucie będę robił x3 bo znowu mi brakło a wiąchy idą czasem grubości dobrej kiełbasy


mam niestety to samo podejście, tylko potem się to kończy jak u mnie w domu
1 rodzielnica 144 pola, brakło, dostawiłem obok 60-polową
a oprócz tego jeszcze są dwie małe rodzielnice (60 modułów w garażu i 40 na strychu)



a nie ma w tym prawie nic automatyki i żadnej inteligencji
no, ale jest bezpiecznie i z zapasem
choć pewnie jeszcze gdzieś bym dodał ze 2 przewody


sterowanie robię głównie na UTP, więc tutaj nawet z 1 przewodu jest spory zapas (mowa o sterowaniu oświetleniem głównie)

Darek Szczecin napisał/a:

tu musisz mieć już dobry plan


stąd właśnie moje pytanie, żeby niczego nie pominąć
wszystkie rady mile widziane

co do "solarów" czyli paneli, wystarczy tam przewód 6mm2, razy dwa na dach?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Darek Szczecin 
weteran

Twój sprzęt: Thrasher 200 PS DEA
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Wrz 2014
Piwa: 97/127
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2021-02-23, 21:22   

6 mm² styka, na dach wywal więcej kabli , jedna przelotka jedna dziura, to co nie wykorzystasz teraz zwiń w jakieś puszce. Ja wywaliłem na dach 6 przewodów 2x6mm, 2x4mm, 2x2,5 mm,
jakieś oświetlenie ledowe robocze będę motał coś pod markize linia led 4m, teraz jedyna szansa na dach się przebić :spoko

instalacja w chacie szacun :shock:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
drFeelGood 
zaawansowany
TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików

Twój sprzęt: El Ducato L3H3
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Lip 2018
Piwa: 17/8
Skąd: Toruń
Wysłany: 2021-02-23, 22:38   

Do solarów styknie 4mm2, ale daj dedykowany do solarów w podwójnej izolacji.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Darek Szczecin 
weteran

Twój sprzęt: Thrasher 200 PS DEA
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Wrz 2014
Piwa: 97/127
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2021-02-23, 23:26   

drFeelGood napisał/a:
Do solarów styknie 4mm2, ale daj dedykowany do solarów w podwójnej izolacji.


Dobra Rada z dedykowanym, bo tam słonko izolację zwykłą kruszy, co do mm² to zależy ile tam będzie na dachu, a grubszy może więcej :-P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***