Dla tych którzy samodzielnie konstruują układy BMS-ów, balanserów, regulatorów ładowania MPPT i układów ładowania superkondensatorów, być może, będą przydatne materiały Analog Devices / Linear Technology:
Jeżeli ktoś ma separator CYRIX-CT i jeden aku lIFEPO4 to trzeba zrobić mała modyfikację bo się nie będzie rozłączał ponieważ LIFEPO4 ma wyższe napięcie , a CYRIX-CT rozłącza dopiero poniżej 12,8V i akumulatory będą spięte nawet bez ładowania .
Pisałem już o tym kiedyś, wystarczy dioda prostownicza 1A (np: 1N4101) na przewodzie masowym cirixa. Podbija napięcie o 0,6V i to już w zupełności wystarcza do prawidłowej pracy.
Dokładnie tak jak piszesz
Dołożyłem diodę, jak radził reaven22, ale się spaliła. I nici z podbicia napięcia.
Co poszło nie tak?
Jak podepniesz bez wstawek to cyrix działa prawidłowo ??
Dziś pomimo sporego mrozu posiedziałem w kamperze i zrobiłem kilka testów.
Otóż, rzeczywiście na przewodzie masowym Cyrixa jest niewielki prąd. U mnie wahał się pomiędzy 180 a 200mA.
Natomiast ta spalona dioda albo była od początki wadliwa, albo uległa uszkodzeniu podczas lutowania do niej przewodów z konektorami.
Zatem dałem nową i tu niespodzianka zamiast spodziewanego podbicia napięcia ono jeszcze spadło o 0,3V.
Na wejściu do Cyrixa było 14,35V a na wyjściu 13,47V. Po usunięciu diody z obwodu napięcie na wyjściu wzrosło do 13,77V
Hej. Po przeczytaniu kilku prac naukowych o bateriach lifepo4 i po uzywaniu ich przez ostatnie 3 lata pokusiłem się o nagranie filmu. Zapraszam do obejrzenia i wytknięcia błędów, ktorych pewnie niestety nie uniknąłem. Pozdrawiam.
Wysłany: 2021-02-23, 09:15
Artur.Dell napisał/a:
Zatem dałem nową i tu niespodzianka zamiast spodziewanego podbicia napięcia ono jeszcze spadło o 0,3V.
Na wejściu do Cyrixa było 14,35V a na wyjściu 13,47V. Po usunięciu diody z obwodu napięcie na wyjściu wzrosło do 13,77V
Naskrob schemat jak podłączyłeś i w jakich punktach jakie są napięcie.
Twój sprzęt: PLA na Fiacie
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 18/11 Skąd: Czołowo / Koło
Wysłany: 2021-02-23, 09:48
Fajny film tylko czy aby ta zabudowa drewniana to dobry pomysł?
Jak to wyp...... to nie będzie czego zbierać z kampera. Do bateryjek małych modeli samochodów mam takie torebki ogniotrwałe. podobno ma to coś pomóc żeby się nie zapaliły rzeczy do okoła.
Naskrob schemat jak podłączyłeś i w jakich punktach jakie są napięcie.
Na pinie 87 Cyrixa było 14,35V a na pinie 30 13,47V.
Po usunięciu diody z obwodu napięcie na pinie 30 wzrosło do 13,77V
Na pinie 87 Cyrixa było 14,35V a na pinie 30 13,47V.
Po usunięciu diody z obwodu napięcie na pinie 30 wzrosło do 13,77V
Jest prawdopodobnie tak (z naciskiem na prawdopodobnie):
Pkt1.Dołączona dioda zmienia (podnosi) próg załączenia Cyrixa (zwarcia 87 z 30) a nie napięcie na wyjściu. Po dołączeniu diody próg jest podniesiony i Cyrix jest wyłączony. Napięcie które widzisz na pinie 30 to napięcia akumulatora bez ładowania.
Pkt2.Po odłączeniu diody próg zadziałania się obniża, Cyrix jest włączony, i podniesione napięcie wskazuje na ładowanie.
Prawdopodobnie (znów z naciskiem na prawdopodobnie) w Pkt1 prąd ładowania wynosi 0, a w Pkt2 prąd ładowanie płynie.
Cyrix Ct (jeśli o takim mowa) ma próg załączenia 13-13,7 V, z diodą będzie to około 13,7-14,4V.
Próg wyłączenia 11-12,8V, z diodą będzie to około 11,7-13,5V.
A więc z diodą ładowanie rozpocznie się powyżej 14,4V a zakończy poniżej 13,5V. Trochę to zależy od zastosowanej diody. Dioda krzemowa zmieni ten próg w zakresie 0,5-0,7V w zależności od diody.
Uzupełnienie:
Zakresy napięć włączania i wyłączania są dokładnie opisane tu:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum