Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie jak to działa ??
Autor Wiadomość
darek 61 
Kombatant


Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Mar 2009
Piwa: 140/93
Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-10-12, 21:43   

dziwaczek napisał/a:

11.8V to trochę mało dla trumy i dlatego miga czerwona dioda :idea:
Trzeba odpalić kamperka tak aby ruszyło lądowanie w zabudowie i wtedy odpalić trumę.

Rok temu to pracowała dwa dni zanim musiałem podładować akumulator.Nie miałem wtedy woltomierza ,ale na pewno nie było więcej po tak długiej pracy trumy.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Zaradek 
stary wyga


Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Piwa: 13/9
Skąd: P-ń
Wysłany: 2021-10-14, 08:10   

Moja truma nie odpala ponizej napiecia 12,7V . Taka przypadlosc tych piecow, ze z czasem cos sniedzieje zmienai opór czy nie wiadomo co jeszcze. Opisywalem rozwiazanie poprzez zastosowanie przetwornicy step up step down. Od tego czasu dziala.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
Kombatant


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 55/18
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2021-10-14, 09:08   

Napięcie min. do zapłonu to ponad 12.5V przy 12V czasem ruszy ale raczej jak jest już nagrzana i pracowała. Dioda mruga poniżej jakiś 12.5V, ja mam solary lub odpalam silnik aby podnieść napięcie. Jak już ruszy to będzie pracowała poniżej 12V ale dioda będzie mrugać.
Pierwszy objaw padającego aku. to mryga dioda w trumie
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Monter 
zaawansowany
www.dem.yt


Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Paź 2020
Piwa: 23/22
Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-10-14, 09:12   

No to mi wygląda na błąd konstrukcyjny tego piecyka, bo urządzenia pracujące w pojazdach z założenia powinny pracować w dość szerokim zakresie napięć (producenci często nawet robią tak, że pracuje szerzej niż deklaracje w instrukcji).
_________________
Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
darek 61 
Kombatant


Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Mar 2009
Piwa: 140/93
Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-10-14, 09:50   

To może precyzyjniej.Truma wieczorem działała poprawnie,w nocy obudziło mnie kilkukrotne cykanie jakby próba ponownego odpalenia gdy temperatura spadła. Truma nie była zimna,jeżeli prawie 12 v to za mało,to jak to ma poprawnie działać.
Rok temu pracowała dwa dni bez przerwy,dopiero po tym musiałem podładować akumulator.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
Kombatant


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 55/18
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2021-10-14, 13:34   

A w butli masz czysty propan? Zmień na nowa butlę - a i akumulator może Ci też już padać.
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
darek 61 
Kombatant


Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Mar 2009
Piwa: 140/93
Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-10-14, 20:22   

dziwaczek napisał/a:
A w butli masz czysty propan? Zmień na nowa butlę - a i akumulator może Ci też już padać.

W butli propan i półroczny akumulator dobrej firmy.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Grooby78 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Roller Team 298M
Dołączył: 19 Sie 2020
Piwa: 1/1
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: 2021-10-16, 09:56   

Miałem to samo. Migająca dioda wskazująca na spadek napięcia. Odłączyłem Trumę od energobloku i podłączyłem bezpośrednio do akumulatora. Problem zniknął całkowicie.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
darek 61 
Kombatant


Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Mar 2009
Piwa: 140/93
Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-10-16, 11:02   

:pifko poleciało,bo to mnie przekonuje.Na początek zrobię bajpas z wyłącznikiem.Gdy problem się powtórzy zasilę Trumę bezpośrednio.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 228/54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2021-10-17, 09:30   

Ostatnio miałem dziwną historię w Mercedesie dostawczaku.
Nie działało radio , jakby napięcia nie dostawało.
Przyczyną było coś w bezpiecznikach , pomimo że wszystkie sprawdziłem i były dobre.
Darek sprawdź bezpieczniki w energobloku , nie raz wystarczy wyjąć i włożyć :mrgreen: , a efekt od ręki.
Styki śniedzieją , a elektronika na spadki napięcia bardzo czuła.
:spoko
_________________
Przyłącz się do akcji pomocy w walce z korona wirusem https://www.youtube.com/watch?v=QxclxghLJFU
Pozdrawiam Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***