Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Świstak
2021-08-19, 19:34
Akumulator LifePO4 ladowany z alternatora
Autor Wiadomość
artex1 
trochę już popisał

Dołączył: 27 Wrz 2013
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2021-05-23, 17:24   Akumulator LifePO4 ladowany z alternatora

witam serdecznie forumowiczow.

Chcialbym sie poradzic w kwestii ładowania akumulatora lifePO4 z alternatora podczas jazdy.

Ze wzgledu na przeciążenie naszego kamperawana, musialem pozbyc sie 2ch akumulatorow AGM i w ich miejsce zakupiłem akumulator LifePO4 105AH firmy ENERGOBLOCK. Ładował go będę z solara 170W przez regulator MPPT EPever tracer. Wczesniej mialem pociagniety przewod (przez separator akumulatorow) od akumulatora rozruchowego i doładowywałem aku AGM podczas jazdy.

Czy są przeciwskazania zeby tak samo podłączyc teraz akumulator LifePO4 nie obciążając za bardzo alternatora. (widziałem na youtube film Pana, ktory mial dodatkowa mała przetwornice i podczas jazdy ladowal akumulatory litowo jonowe dedykowana do tego ładowarka)

Byłbym rowniez wdzieczny za informacje czy w regulatorze ładowania musze zmienic ustawienia ładowania czy moge zostawic na ustawieniu "sealed"


Z góry dziekuje za wszelką pomoc

pozdrawiam
Artur
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MaxL 
zaawansowany


Twój sprzęt: Rapido 983F
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Gru 2020
Piwa: 9/58
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-05-23, 17:33   

Właśnie tego dokonałem https://www.camperteam.pl...pic.php?t=37145
Wszystko powinno działać - przetestuj najlepiej na rozładowanym i naładowanym akumulatorze jakie będą prądy, i sprawdź jeszcze koniecznie jak sie zachowa układ jak włączysz lodówkę światła itp.
Jak nie masz nadzoru po BT do aku to musisz pożyczyć miernik cęgowy DC.

Regulator ustaw jednak na aku litowy bo u mnie zauważyłem, że jak sie wyłączył przy odcięciu to separator nie puści na niego prądu ani też regulator - jak przestawiłem regulator solarny na lit to sam wstał.

Generalnie u niektórych działa ok, niektórzy dokładają linkę żeby zwiększyć rezystancję (jak maja aku zabudowy pod fotelem) - ja musiałem dołożyć bypass do masy żeby zmniejszyć rezystancje kabli zasilania choć oryginalnie były 10mm2

Pamiętaj że za duży prąd >70A na wolnych obrotach może usmażyć alternator bo nie ma go co chłodzić (głownie jak go rozładujesz do zera i chcesz naładować rano alternatorem)
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
artex1 
trochę już popisał

Dołączył: 27 Wrz 2013
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2021-05-25, 19:14   

Dziekuje, za podpowiedz.

Czytalem własnie, że mozna spalic alternator jesli jest na wolnych obrotach i akumulator pociagnie z niego zbyt duzo amperow. Ja mam przed separatorem dodany jeszcze bezpiecznik 30 A, wiec przepale bezpiecznik jesli pojdzie wiekszy prad.

pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MaxL 
zaawansowany


Twój sprzęt: Rapido 983F
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Gru 2020
Piwa: 9/58
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-05-26, 19:34   

30A to raczej za mało - daj tak minimum 50 (oczywiście sprawdź też ustawienia i parametry BMS) i oczywiście poobserwuj wielkości prądów przy skrajnych poziomach naładowania
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 22 Sty 2012
Piwa: 118/67
Skąd: Dębica
Wysłany: 2021-05-26, 20:03   

Ja mam oryginalnie w zabudowie Booster WA 121525 firmy SCHAUDT i poczytaj o tym. Wydaje się, że może mógłbyś takie coś dołożyć. Jestem przed wymianą aku zabudowy ale myślę, że po prostu przełożę LiFePo i będę obserwował.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MaxL 
zaawansowany


Twój sprzęt: Rapido 983F
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Gru 2020
Piwa: 9/58
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-05-27, 08:32   

Jak wymieniasz na aku litowy to trzeba wykorzystać fakt, że bez problemu przyjmuje 50A - awaryjnie doładujesz go na postoju (wiem że nie wolno bo środowisko) ale wiele razy się przyda, nawet przy krótkim przejedzie na inne miejsce już masz te 20-50Ah. Ja bym sprawdził bez tego B2B (DC/DC konwertera) jak to pracuje i ewentualnie wstawić wyłącznik żeby to łatwo zbocznikować
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zela91 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Mercedes sprinter 2015r
Dołączył: 16 Lip 2021
Postawił 1 piw(a)
Skąd: TL
Wysłany: 2021-08-13, 15:20   

Panowie ja planuje właśnie system i mam taki dylemat, że chce zastosować również łądowanie z alternatora.

Problem jaki mam to planuje system 24v, a w samochodzie mam 12v. Znalazłem takie cudo:
https://pl.aliexpress.com/item/4001197587007.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.4.67f63c84JUHQEZ

Podnosi do 29.2 czyli ładowanie które chce mieć, pytanie tylko czy to mi nie rozładuje całkiem AKU startowego? Czy coś jeszcze dokupić do takiej kombinacji? Czy w ogóle taki mały prąd (max 10A) mi coś naładuje...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 205/112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-08-14, 11:51   

zela91 napisał/a:
Panowie ja planuje właśnie system i mam taki dylemat, że chce zastosować również łądowanie z alternatora.

Problem jaki mam to planuje system 24v, a w samochodzie mam 12v. Znalazłem takie cudo:
https://pl.aliexpress.com/item/4001197587007.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.4.67f63c84JUHQEZ

Podnosi do 29.2 czyli ładowanie które chce mieć, pytanie tylko czy to mi nie rozładuje całkiem AKU startowego? Czy coś jeszcze dokupić do takiej kombinacji? Czy w ogóle taki mały prąd (max 10A) mi coś naładuje...


Ja bym poszedł w któregoś Oriona. Np. coś takiego https://soltec.pl/pl/konwertery/1160-orion-ip67-12-24-50a-1200w.html
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zela91 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Mercedes sprinter 2015r
Dołączył: 16 Lip 2021
Postawił 1 piw(a)
Skąd: TL
Wysłany: 2021-08-16, 12:29   

Gewehr napisał/a:


Ja bym poszedł w któregoś Oriona. Np. coś takiego https://soltec.pl/pl/konwertery/1160-orion-ip67-12-24-50a-1200w.html


No fajne urządzenie, ale czy ono będzie wiedziało że ma się włączyć np powyżej 13V i czy nie rozładuje startowego akumulatora? takie cudo wystarczy w całej konfiguracji ładowania z Alternatora? Tez nie widzę czy jest to na pewno programowalne ile chce V na końcu?

Macie doświadczenia z tym urządzeniem może?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
decumanus 
weteran


Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Kwi 2017
Piwa: 32/17
Skąd: Bielsko Biała :D
Wysłany: 2021-10-15, 08:47   

Witam, mam Lifepo4 138 Ah, połączone z rozruchowym Cyrixem Li-ct 120 i... nie ładuje... w żadną stronę.... po spięciu 85 z + rozruchowego łączy na 30 sekund, celem wspomagania rozruchu, ale w normalnym użytkowaniu nic. Schematy victrona przewidują dodatkowy BMS, ale tu na forum znalazłem informację, że należy połączyć 85 z + pojawiającym się po włączeniu stacyjki, podłączyłem pod zasilanie zdemontowanego podgrzewania foteli.
Ale nie działa... wcześniej miałem zwykłego cyrixa CT i działało ...ale podobno to nie zdrowo dla lifepo4 było (po tym jak zakupiłem li-ct raven napisał gdzieś o diodzie prostowniczej, ale ja już miałem li-ct)

Problem pojawił się zimą i wiosną, kiedy lifepo sie rozladowal, slonca jak na lekarstwo, wiec zrobiłem rundke dookoła miasta, wcześniej to wystarczyło a tu :dupa .
Teraz doświadczyłem problemu w drugą stronę... coś mi wyładowało rozruchowy, przy zwykłym cyrixie jak jeszcze miałem kwasiaka na zabudowie, solar doładowywał oba... a teraz nic...No więc szukam pomocy...
R
_________________
tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Robertunio
doświadczony pisarz

Dołączył: 01 Lip 2016
Piwa: 5/5
Wysłany: 2021-10-15, 14:39   

Decumanus,
Czy masz podłączone tj. Arek opisuje ?:

https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
decumanus 
weteran


Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Kwi 2017
Piwa: 32/17
Skąd: Bielsko Biała :D
Wysłany: 2021-10-16, 21:21   

Dzieki za drogowskaz...
Wydaje mi się ze mialem podlaczone dobrze, ale musze sprawdzic ten plus z ogrzewania... moze cos pokielbasilem.
Ps. Szukałem tematu z "cyrix" w tytule i dostawałem zero wyników, byłem zalogowany... ta szukajka robi co chce...
R
_________________
tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Banan 
Kombatant
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE


Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 09 Lis 2010
Piwa: 213/252
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2021-10-17, 10:17   

decumanus napisał/a:
Szukałem tematu z "cyrix" w tytule i dostawałem zero wyników, byłem zalogowany... ta szukajka robi co chce...
R

Masz niewątpliwie rację, ale jest na to prosty sposób: szukajka Google: wpisujesz interesujące Cię hasło oraz adres strony, czyli camperteam.pl Otrzymasz w wynikach tylko to wpisane hasło na naszym forum :ok
A TU masz taką listę wyników z cyrix.
:spoko
_________________
Pozdrawiam - Darek
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***