Gaz a dłuższy zimowy wyjazd |
Autor |
Wiadomość |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/394 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-03-11, 21:02
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Niestety nie mam doświadczenia ogrzewania gazem bo mam truma diesel. I to w praktyce absolutna przewaga zimą. Nie ma znaczenia czy jest - 5 czy - 20. Masz pełny bak i koniec problemów z grzaniem. Nie wyobrażam sobie gdzieś w górach, pod stokiem poszukiwania gazu/ proponu/ bo zamiast jeździć na nartach jeździmy za butlami. Czyli webasto powinno rozwiązać zimowy problem. Ja rozumiem zwolenników gazu, albo tych którzy muszą jakoś sobie z gazowym problem radzić, ale jeśli chcesz jeździć zimą, trzeba założyć webasto. Widziałem przerabiane kampery gdzie właśnie ze względu na dostępność paliwa dokładali webasto. Niestety nie pytałem czy jest włączone / nadmuch / w istniejący system grzewczy czy też musi mieć własne wyprowadzenie. Pewnie ktoś to testował to podpowie. |
Całkiem się z tą koncepcją zgadzam. Ale zupełnie gazu nie wyeliminujemy. Trzeba mieć jedną butlę do gotowania i lodówki. |
|
|
|
 |
Diavolo
trochę już popisał

Twój sprzęt: Knaus Sky Traveller 600 DKG
|
Wysłany: 2022-03-12, 05:51
|
|
|
LukF napisał/a: | Ale zupełnie gazu nie wyeliminujemy. Trzeba mieć jedną butlę do gotowania i lodówki. |
A jak z grzaniem wody? |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2022-03-12, 07:45
|
|
|
Diavolo napisał/a: | LukF napisał/a: | Ale zupełnie gazu nie wyeliminujemy. Trzeba mieć jedną butlę do gotowania i lodówki. |
A jak z grzaniem wody? |
Truma diesel oraz podobne mają funkcję grzania wody. Tak samo jak w gazowej Trumie. |
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: Nasz Karawaniang
|
Wysłany: 2022-03-12, 08:47
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Niestety nie mam doświadczenia ogrzewania gazem bo mam truma diesel. I to w praktyce absolutna przewaga zimą. Nie ma znaczenia czy jest - 5 czy - 20. Masz pełny bak i koniec problemów z grzaniem. Nie wyobrażam sobie gdzieś w górach, pod stokiem poszukiwania gazu/ proponu/ bo zamiast jeździć na nartach jeździmy za butlami. Czyli webasto powinno rozwiązać zimowy problem. Ja rozumiem zwolenników gazu, albo tych którzy muszą jakoś sobie z gazowym problem radzić, ale jeśli chcesz jeździć zimą, trzeba założyć webasto. Widziałem przerabiane kampery gdzie właśnie ze względu na dostępność paliwa dokładali webasto. Niestety nie pytałem czy jest włączone / nadmuch / w istniejący system grzewczy czy też musi mieć własne wyprowadzenie. Pewnie ktoś to testował to podpowie. | Ja założyłem gasbanki i też daje radę zimą, tankuje na stacji i nigdzie nie muszę latać z butami. 2 butle wystarczają na 6 dni grzania przy sporych mrozach i ogrzewaniu włączonym 24h. Oczywiście trzeba szukać stacji z LPG ale z drugiej strony nie musimy patrzeć czy mamy pełny bak paliwa. |
Ostatnio zmieniony przez Voku 2022-03-13, 07:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jacek2214
doświadczony pisarz
Nazwa załogi: sadza
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2021 Piwa: 4/2 Skąd: czluchow
|
Wysłany: 2022-03-12, 08:55
|
|
|
A ja mam to i to i jest super. |
_________________ Anita i Jacek |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2022-03-12, 09:30
|
|
|
A ja siedzę w domu i też jest super |
|
|
|
 |
Voku
zaawansowany
Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: Nasz Karawaniang
|
Wysłany: 2022-03-12, 09:31
|
|
|
LukF napisał/a: | A ja siedzę w domu i też jest super |
W domu to ludzie umierają |
|
|
|
 |
Diavolo
trochę już popisał

Twój sprzęt: Knaus Sky Traveller 600 DKG
|
Wysłany: 2022-03-12, 23:58
|
|
|
jacek2214 napisał/a: | A ja mam to i to i jest super. |
Z obu źródeł idzie u Ciebie ciepło w to samo rozprowadzenie / rury? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|