Kampervan vs połintegra vs integra . Różnice nieoczywiste |
Autor |
Wiadomość |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2021-10-28, 20:00
|
|
|
Moja alkowa ma DMC 3200.
Ważyłem z pełnym bakiem, wodą (110 l) i wszystkim co zabraliśmy na 3 tygodnie do Szwecji (np. większość jedzenia). Przed latem lekko "przybekoniłem" i na wyjeździe ważyłem 99,5 kg. Wagi małżonki nie podam ale nie jest zabiedzona i zmieściłem się w normie. Od razu zaznaczę - majtki, skarpetki z zapasem na każdy dzień. Koszulki też, butów po 3 pary (jedne wysokie w góry). W dwie osoby nie widzę problemu.
pozdrawiam
R |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 143/168 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2021-10-28, 20:24
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | mischka napisał/a: | integra chodzi mi po głowie od dawna ale jeszcze nie znalazłem swojej "okazji" |
Jeżeli dobrze pamiętam , miałeś swoją okazję, ale wystraszyly Cię koszty naprawy w Niemczech, które w Polsce wyniosłyby wtedy 10 tys zł. |
Akurat ta okazja wykorzystana, ale to nie integra... |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-10-29, 11:09
|
|
|
mischka napisał/a: | , ale to nie integra. |
Zapamietałem tylko ,ze to Carthago pukniete lekko w tylna scianę. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2021-10-29, 11:29
|
|
|
Moja alkowa cca 7 m ma na tabliczce znamionowej na nadwoziu kamperowym masę własną 2880kg. Oceniłem łączne dodatkowe obciążenie na 150kg (paliwo, trochę wody, trochę gratów), pojechałem na wagę; wyszło 3260 bez kierowcy. Tę wagę z tabliczki to chyba podali, zanim zamontowali silnik Ale w dwie osoby i zachowaniu zdrowego rozsądku w ładowaniu gratów jakoś się mieszczę w 3500. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

|
Wysłany: 2021-10-29, 18:20
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | mischka napisał/a: | , ale to nie integra. |
Zapamietałem tylko ,ze to Carthago pukniete lekko w tylna scianę. |
z bliska to już okazja nie była... |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2021-10-29, 21:13
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Moja alkowa cca 7 m ma na tabliczce znamionowej na nadwoziu kamperowym masę własną 2880kg. Oceniłem łączne dodatkowe obciążenie na 150kg (paliwo, trochę wody, trochę gratów), pojechałem na wagę; wyszło 3260 bez kierowcy. Tę wagę z tabliczki to chyba podali, zanim zamontowali silnik Ale w dwie osoby i zachowaniu zdrowego rozsądku w ładowaniu gratów jakoś się mieszczę w 3500. |
Ja to już sam nie wiem mój 20cm dłuższy i tyle by ważył
zdjęcie ze strony producenta :
Screenshot at 20-49-45 pilote_tec_en pdf_LI.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 19 raz(y) 1,78 MB |
|
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
Rosiu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Rapido M66 , VW Grand California
|
Wysłany: 2021-11-03, 09:57
|
|
|
Takie pytanko : cz wszystkie integry z racji ogromnej szyby czołowej sa stosunkowo głosne przy wyzszych predkosciach czy zalezy to jednak od producenta i sposobu wyciszenia czy tez rodzaju wkładanej szyby (np szyby podwojnie klejonej) Jakie sa Wasze doswiadczenia ? |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2021-11-03, 14:29
|
|
|
Rosiu napisał/a: | cz wszystkie integry z racji ogromnej szyby czołowej sa stosunkowo głosne przy wyzszych predkosciach |
Szyba tu nie ma nic do hałasu. Hałas przedostaje się przez boki i górę wokół deski rozdzielczej - przez poszerzenia. I tu wszystko zależy od ilości i rodzaje materiału tłumiącego zastosowanego przez producenta. I tu producent nie ma znaczenia - a kamperów widziałem już z dużo. Na szczęście dodatkowe wygłuszenie jest bardzo proste. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-11-03, 20:23
|
|
|
moim zdaniem część hałasu to silnik, część to odgłosy powietrza, a część toczące się opony.
o ile wygłuszenie silnika we współczesnych jest wykonane dobrze, ale już oporów powietrza i odgłosów toczenia nie zmienimy, wygłuszyć je ciężko.
alkowa ze względy na kształt ściany przedniej, ma duże opory powietrza, które wzrastają wraz z prędkością, a jest najbardziej widoczne w zużyciu paliwa.
również po zmianie opon lub kół na zimowe mamy powyższony poziom hałasu.
miałem poprzedniego kampera z 1991 i w nim najbardziej słychać było silnik, w obecnym 2014 najbardziej słychać opony. |
|
 |
mischka
Kombatant

|
Wysłany: 2021-11-03, 20:42
|
|
|
Rosiu napisał/a: | Takie pytanko : cz wszystkie integry z racji ogromnej szyby czołowej sa stosunkowo głosne przy wyzszych predkosciach czy zalezy to jednak od producenta i sposobu wyciszenia czy tez rodzaju wkładanej szyby (np szyby podwojnie klejonej) Jakie sa Wasze doswiadczenia ? |
Kamper to dostawczak, cicho jak w osobówce nie będzie, ale jak nie będziesz przekraczał 100/110km/h to powinno być O.K. |
|
|
|
 |
minimaniak
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Laika ecovip3009
|
Wysłany: 2022-03-28, 10:15
|
|
|
hej a co sadzicie o kampervan z podnoszonym łóżkiemn dla rodziny 2+2
np Pilote v600
jezdzilem duza integra wiec moze byc szok - ale chce byc bardziej mobilny
macie jakies doswiadczenie z takim namiotem - mialem taki w vw t3 :D - bardzo piździ? |
|
|
|
 |
|