|
|
Przesunięty przez: Banan 2022-03-29, 20:54 |
nauka wędkowania |
Autor |
Wiadomość |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2022-04-10, 22:43
|
|
|
Prawie na każdym egzaminie na Kartę wędkarską, przewija się podchwytliwe pytanie.
Złowiłeś np. niewymiarowego szczupaka. Podczas holowania został tak pokiereszowany, że w 100% nie ma szans na przeżycie po wypuszczeniu. Czy wolno Ci taką rybę zabrać z łowiska?
Koledzy piszą-skompletuj sprzęt.
Wiśta wio, łatwo powiedzieć Wystarczy wejść do dobrze zaopatrzonego sklepu wędkarskiego i spojrzeć np. na stojaki z kijami....i wybrać. Tylko który?
Ja jak zaczynałem miałem lepiej. W sklepie sportowym do wyboru miałem różnej długości kije bambusowe i problem polegał tylko na tym, żeby trafić kij w miarę prosty |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-04-10, 22:49
|
|
|
jarsta0001 napisał/a: | ...
chciałbym w tych miejscach skorzystać z okazji i cieszyć się, jak coś złapię na obiad.
... |
Prawidłowe instynkty się odzywają. Brawo.
Ja od zawsze to trenuję by przeżyć bez cywilizacji, jednak wędka jeszcze mi w tym nie pomogła.
Zająca raz zjadłem, jeża kiedyś też. Jajecznicę z ptasich jaj mam w dziczu na codzień. Zupę z roślin i... też ugotuję. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido i86
Nazwa załogi: buchalterzy
|
Wysłany: 2022-04-11, 23:06
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Prawie na każdym egzaminie na Kartę wędkarską, przewija się podchwytliwe pytanie.
Złowiłeś np. niewymiarowego szczupaka. Podczas holowania został tak pokiereszowany, że w 100% nie ma szans na przeżycie po wypuszczeniu. Czy wolno Ci taką rybę zabrać z łowiska?
Koledzy piszą-skompletuj sprzęt.
Wiśta wio, łatwo powiedzieć Wystarczy wejść do dobrze zaopatrzonego sklepu wędkarskiego i spojrzeć np. na stojaki z kijami....i wybrać. Tylko który?
Ja jak zaczynałem miałem lepiej. W sklepie sportowym do wyboru miałem różnej długości kije bambusowe i problem polegał tylko na tym, żeby trafić kij w miarę prosty |
To w takim razie jak powinien wyglądać w miarę uniwersalny sprzęt? Czy lepiej od razu kupować sprzęt pod konkretną metodę wędkowania? |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-12, 00:05
|
|
|
Wędkuję od dziecka i na tak proste pytanie nie potrafię odpowiedzieć. Nie potrafię, bo nie wiem co Ty potrafisz w tym temacie. Nie wiem, czy będziesz łowił z łodzi na spławik, czy z brzegu na spinning, lub odwrotnie.
Na allegro można Wyganowskiego kupić za kilkanaście złotych. Często obserwuję wędkarzy z wypasionym sprzętem z zerowymi wynikami, bo nie mają podstawowej wiedzy wędkarskiej. Zeszłego roku, mój kilkuletni wnuczek zrobił sobie z pomocą swego taty wędeczkę z leszczyny i podobno tylko on łowił ryby na kempingu przy jeziorze, zawstydzając posiadaczy markowego sprzętu. Łowił, bo słuchał co mu dziadek wkładał do głowy podczas wspólnego wcześniejszego wędkowania
Kup tego Wyganowskiego |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/76 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-04-12, 06:37
|
|
|
Janusszr napisał/a: | mój kilkuletni wnuczek zrobił sobie z pomocą swego taty wędeczkę z leszczyny |
Niektóre moje kije mają blisko pół wieku i nie przejmuję się jak jadę je zamoczyć. Również wędkuję od dziecka , no może już nie tak często jak kiedyś , ale zawsze coś tam wyciągam.
Zanęta i przynęta ważniejsza od kija. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-12, 08:32
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: |
Zanęta i przynęta ważniejsza od kija. |
Niezbędna jest jeszcze wiedza gdzie tą zanętę umieścić i jaką przynętę oraz w jaki sposób założyć na haczyk
Masa literatury jest na temat łowienia ryb. Trudno jest udzielać porad na forum w tak rozległym temacie. |
|
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2022-04-12, 10:10
|
|
|
Janusszr napisał/a: |
Masa literatury jest na temat łowienia ryb. Trudno jest udzielać porad na forum w tak rozległym temacie. |
Z wędkowaniem to jak z fotografowaniem jak i jakim sprzętem zrobić ładne zdjęcia ..temat rzeka.
Śledzę wątek bo sam wybieram się do Norwegi i tak dumam co by spróbować powędkować i złapać "wielka rybę" jako że jestem kompletny laik w tym temacie to odpuszczę sobie a pokibicuje kolegom i..trzasne fotkę z "wielką rybą" będzie spokój ducha |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-12, 10:38
|
|
|
Wg mnie jeden z najlepszych filmów instruktażowych dotyczących wędkarstwa
https://www.youtube.com/watch?v=Xu75IwkzDAQ
Może spotkamy się w Norwegii, to zapraszam na wspólne wędkowanie |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-04-12, 18:15
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Zeszłego roku, mój kilkuletni wnuczek zrobił sobie z pomocą swego taty wędeczkę z leszczyny i podobno tylko on łowił ryby na kempingu przy jeziorze, zawstydzając posiadaczy markowego sprzętu. Łowił, bo słuchał co mu dziadek wkładał do głowy podczas wspólnego wcześniejszego wędkowania
Kup tego Wyganowskiego |
Tak trzymać; I ta nauka będzie procentowała u wnuczka całe życie. To jest świetna sprawa jak możemy coś wnuków nauczyć. U mnie wnuki to same dziewczynki ale potrafię i lubię piec różne ciasta więc wtedy wnuczki siedzą przy mnie i wszystko obserwują i próbują naśladować. Tak sobie czasami myślę, że może coś jednak po człowieku zostanie...
Mój dziadek też był wędkarzem ale nie nauczył mnie a szkoda bo tematu by nie było. |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-04-12, 18:21
|
|
|
Dobre dobre z tym Luizem, nie widziałem tego wczęśniej. Dzięki Janusszr za link i podpowiedzi.
W Norwegii spotkanie? Dobry pomysł. |
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/76 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-04-12, 19:27
|
|
|
Fakt , jak zanęci pod nogami to może złapie jaką sztukę
Jako dzieciak łowiłem przeważnie na spławik w miarę proste i czytelne.
Na rzekach tylko spinning, Na ciężko zacząłem po latach doświadczenia , pewnie jako mały chłopak rzuciłbym kilka metrów przed siebie. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-12, 20:23
|
|
|
jarsta0001 napisał/a: |
Tak trzymać; I ta nauka będzie procentowała u wnuczka całe życie. To jest świetna sprawa ... . |
Kilka lat temu łowiłem na spinning ze starszym wnukiem. Miał chyba z 12 lat. Podczas jednego z rzutów wykonywanych przez wnuczka, kotwica obrotówki utkwiła w moich gołych plecach. Kiepsko było wracać samochodem do domu z kotwicą w plecach. Chirurg chyba był wędkarzem, bo bez problemu ją usunął. |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 155/124 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2022-04-13, 07:30
|
|
|
yamah napisał/a: | Z wędkowaniem to jak z fotografowaniem | Nie prawda , My Bogdan , fotografując nikogo nie krzywdzimy . Po zatem nie znam żadnego fotocholika (pewnie jakiś się gdzieś znajdzie ) uzależnionych wędkarzy całą masę .U mnie był nawet taki , który każdą wolną chwile spędzał na wędkowaniu , jaki był zdziwiony jak mu żona poszła na bok , po roku się zeszli , już tak na ryby nie jeżdzi . |
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-13, 08:32
|
|
|
Adamie 61,
to straszne co piszesz |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 155/124 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2022-04-13, 08:46
|
|
|
To nic strasznego , taka rzeczywistość . A ci co siedzą na cienkim lodzie , zdrowo myślący człowiek nigdy tam nie wejdzie , wędkarzy pełno .Ale nie popadajmy w skrajności , wszystko jest dla ludzi ,najważniejszy jest zdrowy rozsądek . Nie żebym był przeciwnikiem wędkowania , ale na równych szansach . Kiedyś jakiś kij z leszczyny , prosta wędka , szanse były równe , dziś jakieś statki zanętowe itp. wynalazki, aby tylko ,, upolować " to już nie jest sport , to walka . |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|