Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamień do pieczenia pizzy
Autor Wiadomość
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 481/592
Skąd: Gubin
Wysłany: 2022-06-06, 20:47   Kamień do pieczenia pizzy

Vitaycie drodzy.
Moja Ewa opanowała po mistrzowsku sztukę przygotowywania pizzy w 3 rodzajach i teraz upiera się by kupić jakiś kamień do pizzy i wozić go w kamperze.
Przecież ja walczę o kilogramy :evil: a ona mi tu...
No ale lubię jej twory sobie pojeść.
.
Ponoć na moim nowym mega mocnym (8kW) gazowym grilu ten "kamyczek" będzie spełniał swoją rolę ale nasuwa się pytanie, co tą pizzę będzie podpiekało od góry?
Napiszcie czy macie jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem bo nie wyobrażam sobie jeszcze wożenia granitu w kamperze :gwm
Na YT kamień+pizza+kamper... szukam i nic nie ma.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Eliocik
Nazwa załogi: komplet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Cze 2011
Piwa: 85/136
Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-06-06, 21:08   

Kamień to podstawa trzyma ciepło, zdaje się że masz do grilla pokrywkę ciepło z pod niej będzie piekło pizza od góry

Decofire ma kamieni do bulu i filmy jak robić na nich pizza
Gril360 na Yt
1113 kamieni do pizzy na allegro

https://youtu.be/ZfGxa69NCfo
_________________
komplet
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Banan 
Kombatant
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE


Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 09 Lis 2010
Piwa: 235/308
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2022-06-06, 22:20   

Socale napisał/a:
Napiszcie czy macie jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem bo nie wyobrażam sobie jeszcze wożenia granitu w kamperze

Tak, mam doświadczenie - Bananowa nabyła drogą kupna rzeczony kamień, bez mojej wiedzy, przez neta. Co gorsza, mam go targać w kamperze :evil:
Na którymś ze zlotów byliśmy częstowani pizzą tak przyrządzoną - niebo w gębie :-P
Oczywiście na gazowym grillu :diabelski_usmiech
_________________
Pozdrawiam - Darek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 18 Lut 2013
Piwa: 82/356
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2022-06-06, 22:56   

Sąsiada mam grabarza 😁
Więc przytargał mi odpowiedni prostokąt, oprawiłem jego kątownikiem .
Co by się nie rozleciał jak popęka od większej tęperatury.
Używam tylko na domowej pralce (czytaj grilu) :wyszczerzony:

Mówicie o pizzy 🤔

Świat należy do odważnych, trza wypróbować :ok
_________________
Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
jarsta0001 
zaawansowany


Twój sprzęt: Rapido i86
Nazwa załogi: buchalterzy
Dołączył: 31 Lip 2019
Piwa: 5/23
Skąd: PL
Wysłany: 2022-06-06, 23:00   Re: Kamień do pieczenia pizzy

Socale napisał/a:
o nie wyobrażam sobie jeszcze wożenia granitu w kamperze :gwm
Na YT kamień+pizza+kamper... szukam i nic nie ma.




Wojciechu kupowałem parę dni temu ale to kamień jest szamotowy. W necie jest tego duzo, ja brałem pod wymiar do gazówki. W założeniu zamykasz dekiel od np. grilla i tam się wytwarza temperatura ok 350st.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gżegżółka 
doświadczony pisarz

Dołączył: 02 Wrz 2020
Piwa: 2/3
Skąd: Śląsk

Wysłany: 2022-06-06, 23:31   

Duża pojemność cieplna przy niskiej masie? A coś co zmienia stan skupienia? Jak jest pożądana temperatura kamienia?
https://en.wikipedia.org/wiki/Phase-change_material

Np. azotyn sodu topi się przy 282 stopniach. Żeby zmienić temperaturę 6 kg granitu o 10 stopni trzeba 30 kJ. Żeby stopić / zestalić 250g azotynu sodu też trzeba 30 kJ.

Ale to spora rzeźba.... :(

Swoją drogą, widzę że kamienie naturalne mają ogromy rozrzut pojemności cieplnej. Np. wspomniany marmur - użyłem 750J/kgC bo to pierwsza wartośc jaką znalazłem....ale tu widzę 540-1610.... Czyli marmurowy kamień ważący 2 kg może działać dokładnie równie dobrze jak inny marmurowy kamień ważący 6 kg. :?
Materiały stałe powyżej 540 znaleźć łatwo. Powyżej 1610 - nie.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 481/592
Skąd: Gubin
Wysłany: 2022-06-07, 09:07   

Gżegżółka napisał/a:
...ale tu widzę...

Chcesz mnie zabić??? :mrgreen:
.
Powiadacie pod pokrywką, hm...
Mój niewielki grill gazowy z ogromnym palnikiem i morderczą mocą cieplną, potrzebuje do spalania dużo tlenu, jak zamknę pokrywą to uduszę płomień w 3 sekundy :idea :(
Chyba że macie na myśli inny sposób, najpierw rozgrzać kamień a po położeniu ciasta wyłączyć płomień gazowy i przykryć, zgromadzona temperatura dałaby w ten sposób radę?
Chyba rozumiem teraz to co zacytowałem :roll:
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 315/211
Skąd: Lublin
Wysłany: 2022-06-07, 13:05   

A tak rozszerzając temat, co sadzicie o grilu tzw bezdymnym na węgiel z wiatraczkie zasilanym przez usb?

W Hiszpanii kolega Zeus przyrzadzał super przysmaki i zapach lepszy niz z gazu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Eliocik
Nazwa załogi: komplet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Cze 2011
Piwa: 85/136
Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-06-07, 18:07   

zbyszekwoj napisał/a:
A tak rozszerzając temat, co sadzicie o grilu tzw bezdymnym na węgiel z wiatraczkie zasilanym przez usb?

W Hiszpanii kolega Zeus przyrzadzał super przysmaki i zapach lepszy niz z gazu.

:haha: tu się o kamieniach mówi temperaturze + 350 stopni C pizze będziemy piec nie ma sr.... A po krzakach :haha:

Grillowanie w niskiej tem gdzie indziej :haha:
_________________
komplet
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
Kombatant


Twój sprzęt: Challenger
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 85/89
Skąd: Bawaria
Wysłany: 2022-06-08, 19:42   

zbyszekwoj napisał/a:
A tak rozszerzając temat, co sadzicie o grilu tzw bezdymnym na węgiel z wiatraczkie zasilanym przez usb?

Mam od lat ale bez usb (wtedy jeszcze nie było), chętnie korzystam bo szybko i na węglu drzewnym. O wadach nie będę się rozpisywał bo mało ich.
_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***