Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem megasat proszę o pomoc
Autor Wiadomość
doniczka154 
początkujący forumowicz

Dołączył: 22 Mar 2020
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2022-04-11, 21:31   Problem megasat proszę o pomoc

Witam.
Kupiłem kamper rocznik 2016 . Mam problem z satelita. Jest zestaw megasat. Problem polega na tym że po włączeniu zestawu satelita rozkłada się i zaczyna szukać kanałów TV. Szuka i szuka bez końca. Cały czas szuka.
Nie bardzo wiem gdzie tkwi problem.
Chciałbym też zerknąć do konwertera ale nie wiem jak można manualnie ją zatrzymać żeby była rozłożona i się nie poruszała w celu szukania kanałów.
Jeśli ktoś ma pomysł jak to rozwiązać to proszę o pomoc. Dodam że jestem nowicjuszem i to początek mojej przygody. Sprzedawca informował mnie przy kupnie że jest z tym problem.
Proszę o wsparcie.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 62 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 486/599
Skąd: Gubin
Wysłany: 2022-04-11, 22:30   

Na rozłożonej antenie odłącz jej zasilanie poprzez wyjęcie bezpiecznika.
Wszystkie połączenia na kablu koncentrycznym oczyść do połysku, szczególnie żyły "gorące" oraz nakrętki typu F.
Ponadto, antena nie szuka kanałów, szuka satelity. Sprawdź konfigurację dekodera a jeśli jest fabryczny to przywróć ustawiena fabryczne. Jak znajdzie cokolwiek, oznacza że jest sprawny, reszta to ustawienia.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Zdzisławw
początkujący forumowicz

Dołączył: 08 Sie 2016
Wysłany: 2022-04-15, 17:08   

Kolego podaj dokładnie typ anteny jaki sterownik. Najlepiej zdjęcia. Na pewno coś da się zrobić.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
koko 
Kombatant


Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Sty 2007
Piwa: 70/31
Skąd: Radom
Wysłany: 2022-04-16, 08:46   

może tam gdzie stoisz antena nie widzi satelity może coś zasłania
_________________
KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 221/63
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2022-04-16, 09:56   

Jeśli antena nie znajduje ustawienia to nie problem z sygnałem a że znalezieniem satelity.
Żeby zweryfikować dobrze czy niema w pobliżu barier trzeba się ustawić na pustym placu bez drzew i słupów elektrycznych bo one przeważnie zakłócają sygnał. :spoko
_________________
Przyłącz się do akcji pomocy w walce z korona wirusem https://www.youtube.com/watch?v=QxclxghLJFU
Pozdrawiam Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: Hobby T600 GFLC
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2016
Piwa: 57/64
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2022-04-16, 10:10   Re: Problem megasat proszę o pomoc

doniczka154 napisał/a:
Witam.
Kupiłem kamper rocznik 2016 . Mam problem z satelita. Jest zestaw megasat. Problem polega na tym że po włączeniu zestawu satelita rozkłada się i zaczyna szukać kanałów TV. Szuka i szuka bez końca. Cały czas szuka.

Miałem podobny problem. Wystarczyło przestawić kampera kilka metrów i wszystko naprawiło się samo :spoko
Zasłaniał budynek.
_________________
Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek :)
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
aviator 
zaawansowany


Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 15 Sie 2017
Piwa: 15/44
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2022-04-16, 12:02   

Polecam skorzystać z aplikacji: Satellite Finder (Pro) - Peter Bohl
Będzie wiadomo, w która stronę antena będzie potrzebować kawałek czystego dostępu do nieba ;-)
_________________
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
emkacar 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethlefs A5250
Dołączyła: 07 Cze 2011
Piwa: 2/5
Skąd: Borówiec
Wysłany: 2022-04-17, 06:35   

To może być kwestia softu. Warto zobaczyć na stronie megasat czy nie trzeba wgrać nowego oprogramowania. https://www.megasat.tv/pl/support/downloads-de/

Co jakiś czas podstawiają nowe i wówczas potrzebne jest jego wgranie w tunerek.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
doniczka154 
początkujący forumowicz

Dołączył: 22 Mar 2020
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2022-06-12, 12:25   

Witam raz jeszcze. Problem nadal ten sam - nadal usterka nie usunięta. Ale jest kilka przemyśleń.

1) na pewno nie jest to kwestia zasłaniania anteny (testy prowadzone na otwartej przestrzeni)
2) Nie odkręcałem jeszcze dekodera (prawdopodobnie na nim jest dokładna informacja odnośnie modelu)
3) z tego co wnioskuję to jest model anteny Caravanman 85 Premium
4) próba wgrania nowego softu nie przynosi efektu - jedyny soft jaki przyjmie to ten który był wgrany czyli wersja 2.2 (po pobraniu ze strony megasat różnych softów dekoder przyjmuje tylko ten)
5) po podpięciu jeszcze jednego dekodera(polsatowski) antena szuka sygnał horyzontalnie i wertykalnie zawężając ruchy na jeden punkt dochodzi do momentu gdzie siła sygnału jest ponad 70prc, zawęża swoje ruchy, przystaje na około 10sekund w pozycji w której wg mnie powinna się zatrzymać bo sygnał znajduje. Po ok 10 sekundach w najlepszej pozycji którą znalazła wyskakuje komunikat failed i zaczyna procedurę od nowa.
Tak jakby nie chciała zapisać sobie obecnego ustawienia położenia anteny (sygnał znajduje, jakieś kanały też)
6) niestety nie miałem czasu na czyszczenie styków oraz na zerknięcie co się dzieje z konwerterem

Jak wnioskuję soft jest raczej dobry bo wgrywa go z karty SD prawidłowo.

Rozumiem że kolejnym krokiem jaki proponujecie jest przeczyścić styki?

Proszę jeszcze raz o pomysły
Bardzo dziękuję za dotychczasowe informacje.

Zdjęć nie mogło mi załączyć - załączało ale jak klikałem do publikacji to wyskakiwał błąd (format i wielkość plików dobra)
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
emkacar 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethlefs A5250
Dołączyła: 07 Cze 2011
Piwa: 2/5
Skąd: Borówiec
Wysłany: 2022-06-13, 06:02   

Szczerze mówiąc sam dekoder nie za bardzo coś wnosi, bo antena szuka za pomocą jednostki sterującej campingman 85 Premium :-) Jak znajdzie powinna poinformować i można jednostkę śmiało wyłączyć. Jej zasilanie po znalezieniu pozycji anteny nie jest potrzebne.
Może warto napisać poprzez kontakt do nich. Ja nigdy nie miałam problemu z korespondencją z nimi.
Jakiś czas temu cała grupa TVN tak pozmieniała moc sygnału (osłabiła), że pakiet TVN zanikł na megasacie. Był polsat, TLC i różne inne na hotbird ale TVN nie znajdował. Pisałam z Megasatem i wytłumaczyli mi, że jak sterownik znajdzie hotbirda i są jakiekolwiek programy na tunerze, to oznacza, że nie jest to wina anteny.
Może warto w Twoim przypadku też spróbować i się do nich odezwać ;-)
Wcześniej warto poprawić efki na kablu antenowym :-)
Trzymam kciuki ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Zdzisławw
początkujący forumowicz

Dołączył: 08 Sie 2016
Wysłany: 2022-06-18, 13:52   

Kolego pierwsze co zrób ,to podłącz inny konwenter bezpośrednio do jednostki sterującej.t. Musisz dokładnie określić typ jednostki sterującej i wgrać tylko ten typ softu inny może zablokować jednostkę. Są dwa typy jednostek nowy i stary. Każdy ma inny soft.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Misio 
Kombatant


Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 15 Maj 2010
Piwa: 534/982
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2022-06-18, 18:05   

Podpinam się do tematu. Mam ten sam problem i zastanawiam się na przekodowaniu albo odwiedzeniu serwisu w Kędzierzyn Koźle. Czasami mam dość Magasatu.
_________________
Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio

Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Zdzisławw
początkujący forumowicz

Dołączył: 08 Sie 2016
Wysłany: 2022-06-19, 10:21   

Problemem są zmiany transpondera na którym antena ustawia się . Należy zmienić nastawienia . W zależności od sterownika można zmienić samemu lub wgrać oprogramowanie.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Misio 
Kombatant


Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 15 Maj 2010
Piwa: 534/982
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2022-06-19, 10:34   

Nie każdy się na tym zna. :spoko
_________________
Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio

Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Zdzisławw
początkujący forumowicz

Dołączył: 08 Sie 2016
Wysłany: 2022-06-19, 11:01   

Po to jest forum ,aby pomóc.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***