Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwornica do kampera
Autor Wiadomość
markoni7 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer Van 522
Nazwa załogi: Marki
Dołączył: 17 Cze 2020
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2022-06-16, 22:15   Przetwornica do kampera

Witam,
Mam konkretne pytanie. Jakiej przetwornicy używacie w w kamperze (firma model).
Wiadomo, że pełen sinus, ale chodzi o to, że zamontowałem kupiony w światbaterii i potem dopiero doczytałem, że pobór prądu w stanie spoczynku to 0,6A co spowodowało że po dobie wyładowało mi cały akumulator.
Parę osób na forum ma urządzenia firmy Volt ale u nich w ogóle nie podają jaki prąd spoczynkowy pobiera przetwornica.
Znalazłem jakieś w necie z poborem rzędu 0,3A ale może macie własne spostrzeżenia.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
adaml61 
weteran


Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Sty 2017
Piwa: 92/64
Skąd: LUBUSKIE- FSD
Wysłany: 2022-06-16, 22:20   

AZO ECO MODE
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Brat 
Kombatant


Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 07 Cze 2011
Piwa: 173/748
Skąd: San Escobar
Wysłany: 2022-06-16, 22:23   

A czy W STANIE SPOCZYNKU (rozumiem - wtedy, gdy nie potrzebujesz w kamperze 230V) przetwornica musi być włączona??
Ja tam się nie znam ;) , ale, kiedy nie potrzebuję prądu, naciskam przycisk i wyłączam ją...
_________________
Marian
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 481/592
Skąd: Gubin
Wysłany: 2022-06-16, 22:40   Re: Przetwornica do kampera

markoni7 napisał/a:
...
w stanie spoczynku to 0,6A co spowodowało że po dobie wyładowało mi cały akumulator.
...

Ta wartość nie rozładuje akumulatora w dobę, musi coś innego albo aku na wymarciu.
Dla uniknięcia problemów i podejrzeń wybierz opcję komfort: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=38715
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
markoni7 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer Van 522
Nazwa załogi: Marki
Dołączył: 17 Cze 2020
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2022-06-16, 23:00   

Ja nawet nie potrzebuję, żeby we wszystkich gniazdkach mieć 230V z przetwornicy, wystarczy mi jedno gniazdo do laptopa i usb, ale to co podłączyłem trochę mnie przeraziło. Podejrzewam, że pobór prądu w stanie spoczynku jest jeszcze większy bo już przy podłączaniu do aku było dziwnie duże iskrzenie a włącznik przetwornicy był w położeniu off. Musze sprawdzić amperomierzem jak daleko dane techniczne rozmijają się z rzeczywistością. Co do akumulatora to jest on nowy na gwarancji 85Ah więc faktycznie prądem 0,6A przez dobę nie powinno się go rozładować ale niestety to był fakt a przed podłączeniem przetwornicy nie było tych problemów.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
markoni7 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer Van 522
Nazwa załogi: Marki
Dołączył: 17 Cze 2020
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2022-06-16, 23:14   

Faktycznie AZO w stanie spoczynku ma 0,15A to wygląda dobrze.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: Dethleffs Esprit RT na auto s pici na kapotou
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 18 Wrz 2007
Piwa: 119/39
Skąd: Opoczno
Wysłany: 2022-06-17, 07:42   

Kup przetwornicę wyłączaną pilotem i bez wysiłku będziesz ją wyłączał po każdym użyciu
_________________
Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 217/62
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2022-06-17, 08:44   

markoni7 napisał/a:
podłączaniu do aku było dziwnie duże iskrzenie a włącznik przetwornicy był w położeniu off

A załadowałeś przed podłączeniem przetwornice prądem?
Zawsze się tak dzieje kiedy przed podłączeniem nie dasz napięcia na przetwornice.
Mam przetwornicę Edecoa z panelem sterowania gdzie mogę przyciskiem ją wyłączyć .
Pobór prądu też nie mały 0,4 A i takie rzeczy jak piszesz się nie dzieją.
Wstaw jakąś fotkę z podłączenia Twojej przetwornicy.
_________________
Przyłącz się do akcji pomocy w walce z korona wirusem https://www.youtube.com/watch?v=QxclxghLJFU
Pozdrawiam Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 481/592
Skąd: Gubin
Wysłany: 2022-06-17, 18:46   

markoni7 napisał/a:
...
pobór prądu w stanie spoczynku jest jeszcze większy bo już przy podłączaniu do aku było dziwnie duże iskrzenie
...

Wszystko prawidłowo.
To iskrzenie to ułamek sekundy = w tym czasie ładują się kondensatory w przetwornicy, potem nic się nie dzieje.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
orkaaa 
zaawansowany


Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Cze 2017
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: kielce
Wysłany: 2022-06-17, 19:43   

Mam greencela 2000/4000 straty są ale …. Kamper to nie elektrownia ! Tu zawsze jest jakiś kompromis. Dlatego wywaliłem kwasiaka 95 ak i zbudowałem 200 ah lifepo4 . Ja używam przetwornicy dużej mocy tylko gdy potrzebuje suszarka czy blender. Gdy używam laptopa czy inne drobne mam przetwornicę 300/150 / małe straty i to rozwiązuje problem. Gdy nie jest mi potrzebny 230 v nie korzystam z przetwornicy . Każde przetworzenie prądu powoduje straty i trzeba to wkalkulować. I tak jak pisano wcześniej problemem nie jest przetwornica … może lodówka lub inny duży odbiornik ,
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 22 Mar 2007
Piwa: 41/6
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2022-06-17, 21:22   

markoni7 napisał/a:
gniazdo do laptopa i usb

Nie wiem, czy jest sens używania gniazda usb zasilanego z przetwornicy. Najpierw przetwarzasz z 12 v na 230 AC a potem znowu na 5 V DC. To nie lepiej używać ładowarek usb na 12 V - których jest przecież pełno na rynku?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
markoni7 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer Van 522
Nazwa załogi: Marki
Dołączył: 17 Cze 2020
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2022-06-22, 14:03   

Zabrałem się za problem jeszcze raz i okazało się, że to nie rozładowana bateria kamperowa ale brak napięcia z energobloku na zabudowę. Po rozbiórce okazało się że coś nie łączy w module DP02 D+. Schaudt.Według mnie to jakiś moduł wyrównujący potencjały. Ma ktoś pomysł czym to zastąpić, bo w Polsce nieosiągalny a za granicą jakieś 130E. Co do samej przetwornicy to rzeczywiście wyłączona nie pobiera prądu a w trybie czuwania 0,5-0,6A i nie stanowi to problemu.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 18 Paź 2015
Piwa: 83/143
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2022-06-23, 08:37   

markoni7 napisał/a:
...... Co do samej przetwornicy to rzeczywiście wyłączona nie pobiera prądu a w trybie czuwania 0,5-0,6A i nie stanowi to problemu.


tak jak Kazik powyżej napisał, niepotrzebnie podwójnie konwertujesz napięcia.
do każdego laptopa kupisz ładowarkę samochodową, czasami nawet producenci
laptopów mają w ofercie a jak nie to są chińskie. A z ładowarkami USB to już wogóle nie ma problemu....
Jak podójnie konwerujesz napięcia to straty też są podwójne.
Żadna przetwornica nie ma 100% sprawności,.......
_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
orkaaa 
zaawansowany


Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Cze 2017
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: kielce
Wysłany: 2022-06-23, 16:40   

Nie do końca tak jest. Nie do każdego laptopa tak łatwo kupić ładowarkę na 12v . I nie chodzi tu by dawała właściwe napięcie ale też natężenie. Łatwiej i taniej kupić małą przetwornice 15o wat niż szukać dedykowanej ładowarki spełniającej wymogi zasilania laptopa. Reszta drobnego sprzętu / telefony, tablety itd / faktycznie ładowarka samochodowa USB 5A pociągnie z małymi stratami prądu. Dlatego mam dwie przetwornice do laptopa 150 W i do innych sprzętów 2000/4000 W. A na początku tez myślałem że 12 v i ładowareczki rozwiążą wszystkie problemy .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 22 Mar 2007
Piwa: 41/6
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2022-06-23, 19:09   

orkaaa napisał/a:
Nie do końca tak jest. Nie do każdego laptopa tak łatwo kupić ładowarkę na 12v

Miałem kiedyś tak zasilacz uniwersalny do laptopów na 12 V. Ustawiane napięcia i koszyk z końcówkami bolcowymi do wyboru. Ale chodziło to tak sobie. Mam nadzieję, że obecnie Chińczycy zrobili coś lepszego.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***