Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Śmierdzi z zbiornika szarej wody
Autor Wiadomość
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 321/215
Skąd: Lublin
Wysłany: 2022-08-31, 16:48   

wojtek_h napisał/a:
nie dopuszczać trzymania szarej dłużej niż 2 doby, a na czas jazdy staramy się spuścić i jedziemy z otwartym spustem... wtedy nie śmierdzi...
_________________
---> :D <---



Nareszcie cos mądrego. :bajer
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: Hobby T600 GFLC
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2016
Piwa: 57/64
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2022-08-31, 16:53   

Możliwe, że to z klopika capi, a nie ze zbiornika szarej wody.
_________________
Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek :)
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
orkaaa 
zaawansowany


Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Cze 2017
Otrzymał 9 piw(a)
Skąd: kielce
Wysłany: 2022-08-31, 21:01   

Wszystko zależy od temperatury i od tego w jakim stanie jest zbiornik szarej. Jeśli jest codziennie np 35 stopni / tak miałem w tym roku we Francji/ to domestos co dwa dni. Jeśli chociaż raz odpuściłem stojąc na placu to była masakra. Gdy temp niższa np 25 stopni to procesy gnilne zachodzą wolniej. Zimą nie ma problemu chyba że zbiornik szarej jest bardzo brudny. Temperatura jest kluczowa. Procesy gnilne potrzebują temperatury im wyższa tym szybciej zachodzą i bez regularnej chemii nic nie pomoże.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
lukpyr 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Eura Mobil
Dołączył: 15 Sie 2012
Postawił 3 piw(a)
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2022-09-01, 09:39   

orkaaa napisał/a:
Procesy gnilne potrzebują temperatury im wyższa tym szybciej zachodzą i bez regularnej chemii nic nie pomoże.

Odpowiednia chemia :?: Czy nie można zastosować cos podobnego jak do kibelka ze przed użyciem wlewamy cos do środka albo kapsułkę i po prostu mniej śmierdzi

Janusszr napisał/a:
Możliwe, że to z klopika capi, a nie ze zbiornika szarej wody.

Niestety szara woda śmierdzi , po spuszczeniu wszystko wróciło do powiedzmy normy
Chodzi mi o przejazd z tzw pełnym zbiornikiem szarej wody gdy nie ma możliwości opróżnienia
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rigg 
stary wyga


Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Lis 2014
Piwa: 22/12
Skąd: Kaszubowo
Wysłany: 2022-09-01, 13:59   

lukpyr napisał/a:
Chodzi mi o przejazd z tzw pełnym zbiornikiem szarej wody gdy nie ma możliwości opróżnienia


Ja zamykam wszystkie korki. Umywalka w toalecie, w kuchni i pod prysznicem.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
orkaaa 
zaawansowany


Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Cze 2017
Otrzymał 9 piw(a)
Skąd: kielce
Wysłany: 2022-09-01, 15:33   

Już wszystko było powiedziane. Na przejazd korki. Aby nie doprowadzać do procesów gnilnych chemia - dedykowana, domestos, tabletki zmywarki, kwas cytrynowy, ocet i soda i inne sprawdzone wynalazki.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***