Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jumper 2,2 2008 wskaźnik paliwa pokazuje zero i miga
Autor Wiadomość
TomaszB 
początkujący forumowicz

Dołączył: 16 Wrz 2019
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 2023-01-05, 14:31   Jumper 2,2 2008 wskaźnik paliwa pokazuje zero i miga

Dzień dobry. Mam problem jak w temacie. Bak zatankowany do pełna a wskaźnik wskazuje zero i miga kontrolka rezerwy. Pompa z pływakiem nowa, wiązka od pompy do bezpieczników sprawdzona, wiązka od wtrysków sprawdzona, licznik ze wskaźnikiem sprawdzone,bezpieczniki sprawdzone, kostki poczyszczone, komputer pokazuje spalanie , przebieg itp, oprócz zasięgu. Samochód chodzi normalnie. Gdzie może być problem - bo już nie mam pomysłów.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 221/64
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2023-01-05, 14:55   

Prawdopodobnie zły pływak nie od tego zbiornika.
Miałem kiedyś podobną usterkę w swoim kamperku.
Sprawdź czy jak wyjeździsz trochę paliwa ze zbiornika nie będzie działać prawidłowo - powinno być OK.
:spoko
_________________
Przyłącz się do akcji pomocy w walce z korona wirusem https://www.youtube.com/watch?v=QxclxghLJFU
Pozdrawiam Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
TomaszB 
początkujący forumowicz

Dołączył: 16 Wrz 2019
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 2023-01-05, 15:23   

Kupiłem nową pompę razem z pływakiem - taką samą jak była. Zrobiłem trasę 400km. Samochód jedzie normalnie. Spalanie w normie 7,8 - 8,2 l/100km. wszystko działa.
Tylko wskaźnik paliwa leży i wkur..a mnie mrugająć :gwm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
papamila 
Kombatant


Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 25 razy
Dołączył: 16 Cze 2007
Piwa: 116/5
Skąd: Trójmiasto i okolica
Wysłany: 2023-01-05, 17:58   

wg mnie to ktoś " powiekszył" sobie bak usuwając rurke ograniczajaca ilość paliwa w zbiorniku.
Jeśli tak jest to pzejedziesz 250km i wskazania wróca do pełnej normy, wskaźnik sie podniesie lampka zgaśnie i już do pustego będzie pokazywac poprawnie.
Też tak sobie "powiekszyłem" i sie przyzwyczaiłem do migania (wtedy wiem że mam ponad 65l)
a jak rezerwa to świeci ciągle

edit. pytałem, żeby to u mnie poprawić to trzeb zmienic pływak na wesje 90l i od nowa zaprogramowac komputer co do ilości
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
TomaszB 
początkujący forumowicz

Dołączył: 16 Wrz 2019
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 2023-01-05, 19:58   

Ale ja nic nie przerabiałem. Do tej pory wszystko było ok. Aż tu nagle przychodzę tydzień temu i takie numery. :idea
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 37 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 215/113
Skąd: AmWarsztat.pl
Wysłany: 2023-01-05, 20:15   

Miga, bo jest przerwa w obwodzie. Musisz dokładnie sprawdzić elektrykę.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
TomaszB 
początkujący forumowicz

Dołączył: 16 Wrz 2019
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 2023-01-05, 21:36   

Tylko nie wiem gdzie szukać. Sprawdziłem przewody od pompy do skrzynki z bezpiecznikami - są ok. Dalej nie mogę znaleźć schematu jak te kable dalej lecą. A nie chcę ryć całego samochodu. Gdzieś coś musi być przetarte tylko jak do tego podejść. Dałem do sprawdzenia licznik i tam poprawili jakieś luty, ale to nie było to .Szukał
em schematu wiązki od pompy do licznika ele serwis przysłał lakoniczny rysunek z rozmieszczeniem wszystkich wiązek i tyle.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 37 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 215/113
Skąd: AmWarsztat.pl
Wysłany: 2023-01-05, 22:12   

Jak masz kogoś z podobnym autem, to podmień body. Samochód nie odpali, ale będzie wiadomo czy pokazuje. W komputerze diagnosycznym też brak wskazań?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
TomaszB 
początkujący forumowicz

Dołączył: 16 Wrz 2019
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 2023-01-06, 10:10   

Właśnie wyskoczyły 2 błędy. 1 stary brak komunikacji z radiem ( mam nieoryginalne radio ) a 2 brak komunikacji szyna CAN. Czyli ewidentnie jakiś przewód. Tylko ona przewody od pływaka do kostki w skrzynce bezpieczników przy kierowcy sprawdziłem sprawdziłem miernikiem i są całe. Tak samo ktoś kiedyś miał podobny przypadek i mówił o przewodach od wtryskiwaczy. Też je sprawdziłem do wtyczki do komputera ok. Po prostu nie wiem, którą wiązkę mam rozcinać lub gdzie szukać.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 37 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 215/113
Skąd: AmWarsztat.pl
Wysłany: 2023-01-06, 17:53   

Masz zakłócenia na canie. Musisz zacząć od odpiecia radia. Z tego co pamiętam. To analogiem idzie wskaźnik do body, a później canem do licznika.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***