Myślałem o tym, ale są z tym związane pewne problemy. Przede wszystkim ta antena szuka aktywnie satelitów, a jak jest zamontowana na płasko, to ich będzie widziała mniej i może być problem z zasięgiem. Po drugie Starlink twierdzi, że używanie takiej anteny w czasie ruchu łamie umowę i że będą ją zrywali. Nie wiem na ile jest to realne ryzyko, ale, mimo wszystko, wolałem nie ryzykować.
Antena mobilna jest co prawda droga w zakupie, ale w porównaniu do samej opłaty za usługę, po czasie te koszty bledną. 150 dolarów miesięcznie to po pięciu latach $9000, więc zaoszczędzenie kilkunastu stówek na antenie, która będzie do tego gorsza, z tej perspektywy nie wydaje się jakąś wielką okazją.
Starlink twierdzi, że używanie takiej anteny w czasie ruchu łamie umowę i że będą ją zrywali. Nie wiem na ile jest to realne ryzyko, ale, mimo wszystko, wolałem nie ryzykować.
No raczej realne . Mówimy o połączeniu internetowym , czyli dwukierunkowym . Uzyskanie informacji o tym na czym i w jaki sposób połączenie jest realizowane , nie stanowi problemu.
Antena mobilna jest co prawda droga w zakupie, ale w porównaniu do samej opłaty za usługę, po czasie te koszty bledną. 150 dolarów miesięcznie to po pięciu latach $9000, więc zaoszczędzenie kilkunastu stówek na antenie, która będzie do tego gorsza, z tej perspektywy nie wydaje się jakąś wielką okazją.
Mam nadzieję, że miesięczna opłata będzie z biegiem czasu spadać.
Ja, niestety, takim optymistą nie jestem. Coś mi się wydaje, że ten ruch cen jest jednokierunkowy, choć Starlink niedawno, w niektórych europejskich krajach, chyba czasowo obniżył cenę za usługę.
Testujemy Starlinka w praktyce. codziennie nadaję na żywo z jadącego pojazdu. Działa rewelacyjnie, z wyjątkiem momentów, gdy droga prowadzi wzdłuż wysokich drzew. Także wjeżdżając pod zadaszenie na stacji benzynowej, traci się połączenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum