|
|
Kominek spalin lodówki Dometic |
Autor |
Wiadomość |
Jarro73
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Roller Team Pegaso
|
Wysłany: 2023-07-18, 09:03 Kominek spalin lodówki Dometic
|
|
|
Witajcie
Po wczorajszej smutnej informacje na temat pożaru kampera postanowiłem bliżej się przyjrzeć mojej lodówce Dometic.
Zdjąłem kratki zewnętrzne i to co zobaczyłem trochę mnie zaniepokoiło.
Oczywiście kamper tak jeździ już jakieś 12lat i to jest zapewne efekt po tylu latach, ale jednak.
Mam taki pomysł, żeby jakoś zabezpieczyć tą płytę kawałkiem blachy osłonowej.
Co o tym sądzicie?
Może jakieś lepsze pomysły?
IMG_20230718_084737.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,47 MB |
|
|
|
|
|
 |
WaldekR
weteran
Twój sprzęt: Challenger/Ducato/98
Nazwa załogi: Waldek i Wiesia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2022 Piwa: 20/62 Skąd: Przasnysz oklice
|
Wysłany: 2023-07-18, 09:51
|
|
|
Na pewno nie zaszkodzi. Tylko blacha aby spełniła swoje zadanie ekranu nie może dotykać ściany. Wystarczy zrobić dystanse 3-5mm. |
|
|
|
 |
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-07-18, 18:26
|
|
|
Dziwny ten kominek , ja przedłużyłem wylot aż do kratki , tam już coś masz osmoloną ściankę ? |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
 |
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 25/115 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2023-07-18, 20:02
|
|
|
Normalny .. to takie skośne "T" na końcu komina na śrubkę przykręcane tak jest we wszystkich..
Tylko w miejscu tego kratkę masz ? Bo nie widać tego.
Są takie ekrany tam gdzie kominki sprzedają nawet w marketach znajdziesz. |
|
|
|
|
 |
Jarro73
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-19, 00:41
|
|
|
Tak, jest osmolona płyta.
Dlatego też mnie ten widok zmartwił.
Kominek ma formę skośnego T.
Jest też dziurka jakby na śrubkę, ale śrubki nie było.
Kominek jakby przekręcony pod kątem 45st i stąd pewnie to osmolenie.
Na wysokości kominka nie ma kratki. Kratka jest jakieś 30cm wyżej. Dlatego dostęp fatalny bo ciasno na rękę.
Długo kombinowałem. Chciałem zrobić ekran z blachy odsunięty od ścianki, ale skończyło się na osłonie płyty z wełny mineralnej ogniochronnej z folią aluminiową Firerock.
Teraz jest już chyba bezpiecznie.
@zbychu
Masz zdjęcie tego Twojego przedłużenia?
Chętnie rzuciłbym okiem. Może też rozważę taki wariant. |
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 25/115 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2023-07-19, 09:54
|
|
|
Lodówka "dymi" z kominka gdy jest on sadzą przypchany. Zdejmujesz "T", odkręcasz palnik na dole, kawałek druta w rękę z np. Szmatką po środku zamocowaną i wyciorujesz
Zobaczysz co wyleci na dole
Ten płomień z tego palnika to nie żadne cudo...zanim te spaliny dolecą do góry to za gorące nie są, nie przesadzaj . Ten wyższy daszek "T" powinien być skierowany w stronę kratki.
Tak to jest monntowane we wszystkich fabrycznych kamperach pomiędzy meblami i działa:) choć jak się zerknie tu i tam to faktycznie na niebezpieczne dziadostwo wygląda |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Jarro73
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-19, 11:40
|
|
|
przemo.d napisał/a: | Lodówka "dymi" z kominka gdy jest on sadzą przypchany. Zdejmujesz "T", odkręcasz palnik na dole, kawałek druta w rękę z np. Szmatką po środku zamocowaną i wyciorujesz
Zobaczysz co wyleci na dole
Ten płomień z tego palnika to nie żadne cudo...zanim te spaliny dolecą do góry to za gorące nie są, nie przesadzaj . Ten wyższy daszek "T" powinien być skierowany w stronę kratki.
Tak to jest monntowane we wszystkich fabrycznych kamperach pomiędzy meblami i działa:) choć jak się zerknie tu i tam to faktycznie na niebezpieczne dziadostwo wygląda |
Może i masz rację, ale lepiej trochę panikować niż ryzykować mienie i życie.
U mnie ta sklejka wygląda jak przypalona od zapalniczki więc moje obawy to nie panika. Przy nieszczęśliwym zbiegu okoliczności i długotrwałym oddziaływaniu temperatury mogłoby się coś zapalić.
A co do temperatury spalin na górze to jak wczoraj uruchomiłem lodówkę i majstrowałem przy kominku to parzy on w ręce więc temperatura jest dość wysoka. Może to być jakieś 60+ stopni...
Czyszczenie według Twoich zaleceń ogarnę w wolnej chwili.
Dzięki za podpowiedź jak to zrobić 😉 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2023-07-20, 22:41
|
|
|
Moim zdaniem, jesteś Jarro na liście!!!
Lepiej zapobiegać niż usuwać skutki. Wstaw blachę a dodatkowo wentylatory lodówki, cyrkulacja wymuszona, nie pozwoli na nagrzewanie lokalne
Twoje zdjęcie sprawiło, że kolejną rzeczą jaką wykonam w moim kamperze to właśnie takie zabezpieczenie.
Podeślij koniecznie swoje spostrzeżenie a nawet link do tego tematu do Straży Pożarnej w Ełku. Koniecznie, tam zawsze na służbie jest ktoś myślący/analizujący, owa analiza może dać odpowiedź i komuś innemu uratujesz życie.
Żeby Ci się chciało:
Porter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 677 raz(y) 28,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|