uzywane okna do zabudowy knaus 1991 |
Autor |
Wiadomość |
Danyxm
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato 1991 Knaus Traveller
|
Wysłany: 2024-03-12, 19:02 uzywane okna do zabudowy knaus 1991
|
|
|
Bo zdazyla sie katastrofa i podczas zabawy w remont zgnilizny w lazience okno mi wypadlo.. I rama sie polamala. Da sie to pokleic , ale znowu szyba tez polamana i nie wiem czy da sie to naprawic.
Czy ktos wie gdzie mozna kupic uzywane okno / sama szybe ? Znalazlem nowe dometica ale koszt ok 3 tys zl .. Znacznie by to zwiekszylo wartosc kampera )
W kazdym badz razie ma ktos moze jakis namiar ? Na allegro udalo mi sie sama szybe znalezc za 850 zl ... W uk nie moge namierzyc takiego rozmiaru okna/szyby (570 x 440 mm wysokosc).
Ja glupi sadzilem ze to jakies standaryzowane rozmiary tych okien sa a tu widze ze kazdy producent sobie .. Moze ktos wie gdzie stoi taki kamper na czesci z lat 90 tych ? Moj model to Knaus Traveller z 1991 roku.
Wdzieczny bede za wszelakie podpowiedzi. |
|
|
|
|
Adampio
zaawansowany
Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
|
Wysłany: 2024-03-12, 21:01
|
|
|
Ciężki temat, ja kupilem kampera z popękanymi szybami i na początek będę kleił, a potem chyba będę zakładał okna z Alli.
Jest facet w Zabrzu co robi szyby wedlug wzoru, ale jedna ok 90x50 cm kosztuje u niego 1600 (sama szyba) czyli ponad 10% ceny zakupu całego kampera |
|
|
|
|
mischka
Kombatant
Twój sprzęt: Dethleffs
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 121/134 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-03-13, 08:07
|
|
|
Danyxm, Znasz może producenta okna? |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
|
Danyxm
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-03-17, 10:32
|
|
|
mischka napisał/a: | Danyxm, Znasz może producenta okna? |
to jest Seitz Birkholz 28 d s12 - to mi sie udalo odcyfrowac z naklejki. |
|
|
|
|
Danyxm
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-03-17, 10:34
|
|
|
Na chwile obecna udalo mi sie zreanimowac rame i z pomoca plexy, zrecznego kolegi i paru naredzi udalo sie pokleic "szybe". Koszt nowego okna Dometic - bo tylko te maja zgodne wymiary z moimi to cos ponad 3 tys zl . Uzywane tego typu okna sa takze drogie - ale moich rozmiarow nie moge trafic. Skad te chore ceny sie biora? Przeciez to nie jest ani kosmiczna technologia ani kosmiczne materialy. .. |
|
|
|
|
Skwarek
weteran
Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 302/107 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-03-17, 10:39
|
|
|
Danyxm napisał/a: |
to jest Seitz Birkholz 28 d s12 - to mi sie udalo odcyfrowac z naklejki. |
Jest to chyba Dometic, oni używali takich szyb.
|
|
|
|
orkaaa
weteran
Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Otrzymał 50 piw(a) Skąd: kielce
|
|
|
|
|
YAN
weteran
Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
|
|
|
|
Adampio
zaawansowany
Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
|
Wysłany: 2024-03-21, 00:38
|
|
|
Danyxm napisał/a: | z pomoca plexy, zrecznego kolegi i paru naredzi udalo sie pokleic "szybe" |
mogłbyś podać szczegóły? |
|
|
|
|
Danyxm
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-04-05, 09:18
|
|
|
Adampio napisał/a: | Danyxm napisał/a: | z pomoca plexy, zrecznego kolegi i paru naredzi udalo sie pokleic "szybe" |
mogłbyś podać szczegóły? |
okno - czyli rama z "szyba' wypadly mi podczas demontazu - i polamal sie rog ramy oraz pekla zewnatrzna czesc pleksy, czy co tam jest. Okazalo sie takze ze juz wczesniej byl klejone - w miejscu gdzie te pleksy wchodza w aluminiowa listwe , ktora mocuje okno do kolejnej aluminiowej listwy w ramie.
O ile rame ciezko skleic bo to jakas forma pianki , czy cholera wie jakiego tworzywa , o tyle kilka wkretow i masa uszczelniajaco klejaca sprawila ze nie byl to wielki problem. Ubytki tez ta masa uzupeonilem i drugi tydzien auto stoi na zewnatrz - a ze to szkocja to jestem pewien ze test na szczelnosc bedzie miarodajny:]
Natomiast wewnatrzna czesc tej szyby udalo sie zastapic docieta pleksa , skleic z zewnetrznym poszyciem szyby i delikatnie frezujac udalo sie to wsunac w listwe.
Nie wyglada jakos super , ale dziala, jest szczelne i w kieszeni kupa szmalu.
Przypuszczam ze w polsce naprawa takiejgo okna wyjdzie taniej, ale majac troche narzedzi stolarskich mozna probowac samemu to spawac |
|
|
|
|
Wyświetl szczegóły |
|
orkaaa
weteran
Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Otrzymał 50 piw(a) Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-04-05, 10:59
|
|
|
Wszystko zależy od tego jaki się chce efekt osiągnąć. Dla mnie przy wyjazdach jesienno zimowo wiosennych gdzie dużo czasu siedzi się w kamperze okna, szczelne i transparentne to podstawa. Dlatego zastanawiam się nad wypolerowaniem rysek a także wymianą jednej szyby bo zewnętrzna warstwa ma mikro pęknięcia. Latem spokój ale zimą w tych miejscach parują. Podobno te mikropęknięcia od mycia alkoholem ! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|