Ford Transit 2,0 170 KM |
Autor |
Wiadomość |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 63/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-04-13, 11:32
|
|
|
Peja76 ja wiem że każdy chce mieć komfort sprawnego auta i ubezpieczenia od wszystkich wydarzeń. Ja 4 razy wymieniałem wtryskiwacze. Padły w Polsce. 3 razy dojechałem do serwisu na kołach raz laweta. I … od trzech lat odpukać …. Wszystko działa jak należy. Dlaczego. Paliwo to samo najlepszy diesel. Sposób użytkowania taki sam. Więc co. Mam własną teorię popartą faktami. Kamper złożony w 2018 roku. Wtedy w Fordach były instalowane wadliwe wtryskiwacze. Kolejne trzy wymiany dalej wstawiali to gówno ….ponieważ oficjalnie to były dobre wtryski tylko …. paliwo było zle. I dopiero jak zrobiłem dym poruszając nawet Ford Polska i Ford Europa to po ostatniej wymianie 3 lata temu zero problemów czyli wymienili w końcu na te dobre.
Ty masz nowy samochod z nowymi wtryskami więc szerokiej drogi. Nic się nie wydarzy tak jak we wszystkich nowszych Fordach. Czytaj opinie tych którzy mają nowe Fordy. Ubezpieczenie warto mieć ale na normalnych zasadach a nie dlatego że kiedyś Ford miał problemy z wtryskiwaczami. Korzystaj z samochodu, ciesz się kamperem bo pomimo złej sławy Ford 170 to bardzo fajny samochod i super dynamicznym silnikiem . |
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 50/52 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2024-04-13, 12:26
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Peja76 ja wiem że każdy chce mieć komfort sprawnego auta i ubezpieczenia od wszystkich wydarzeń. Ja 4 razy wymieniałem wtryskiwacze. Padły w Polsce. 3 razy dojechałem do serwisu na kołach raz laweta. I … od trzech lat odpukać …. Wszystko działa jak należy. Dlaczego. Paliwo to samo najlepszy diesel. Sposób użytkowania taki sam. Więc co. Mam własną teorię popartą faktami. Kamper złożony w 2018 roku. Wtedy w Fordach były instalowane wadliwe wtryskiwacze. Kolejne trzy wymiany dalej wstawiali to gówno ….ponieważ oficjalnie to były dobre wtryski tylko …. paliwo było zle. I dopiero jak zrobiłem dym poruszając nawet Ford Polska i Ford Europa to po ostatniej wymianie 3 lata temu zero problemów czyli wymienili w końcu na te dobre.
Ty masz nowy samochod z nowymi wtryskami więc szerokiej drogi. Nic się nie wydarzy tak jak we wszystkich nowszych Fordach. Czytaj opinie tych którzy mają nowe Fordy. Ubezpieczenie warto mieć ale na normalnych zasadach a nie dlatego że kiedyś Ford miał problemy z wtryskiwaczami. Korzystaj z samochodu, ciesz się kamperem bo pomimo złej sławy Ford 170 to bardzo fajny samochod i super dynamicznym silnikiem . |
Ja mam już drugiego Forda Poprzedni tak jak twój 2018r ale 130km, byłem drugim właścicielem, kupowałem jak miał 100000km przez dwa lata zrobiłem 55000tyś km i nic, klocki, tarcze tył, oleje filtry-wszystkie, co 15tyś km (poprzedni właściciel ponoć też co tyle wymieniał) Auto tylko raz było w Servisie na pierwszym przeglądzie, potem Ja jak i poprzedni właściciel wszystko roliśmiśmy sami.
Faktycznie auto nie stalo jak i umnie tak i u poprzednika, dwa tygodnie jak nie było odpalane to MAX.
Jak narazie jestem z jednego jak i drugiego bardzo zadowolony, oby tak było, a nawet jak coś go zaboli to się zrobi a Fita i tak nie kupię |
|
|
|
 |
PLopaPL
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Chausson 720 TP
|
Wysłany: 2024-05-28, 17:06
|
|
|
Pytanie do właścicieli. Czy i co ile wymieniacie olej w automatycznej skrzyni biegów?
Przy okazji, wrzucam zdjęcie korka/bagnetu od skrzyni. Chciałem sprawdzić. Na korku jest wężyk pełniący funkcję odpowietrzającą. Nie do końca podoba mi się wygląd zagiętej końcówki tego wężyka. Poza tym mam wrażenie, że na korku poniżej poziomu czerwonego oringa jest jakiś nagar - piach, błoto??
PHOTO-2024-05-28-17-05-54 2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 219,96 KB |
PHOTO-2024-05-28-17-05-54.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 0 raz(y) 185,07 KB |
|
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 275/609 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-05-28, 18:50
|
|
|
PLopaPL napisał/a: | Pytanie do właścicieli. Czy i co ile wymieniacie olej w automatycznej skrzyni biegów? |
Co 60 tysięcy km |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2024-06-02, 18:39
|
|
|
Roberto - u mnie zbliża się ten dzień wielkimi krokami, niestety. Nie znasz kogoś w okolicy do wymiany dynamicznej ? |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 275/609 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-06-02, 22:48
|
|
|
Mogę dać Ci tel do serwisanta w fordzie na Jasnogórskiej zadzwoń jutro |
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/126 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2024-06-02, 22:58
|
|
|
Ja to przerobiłem
Po zakupie ASO Forda wymieniło na moją prośbę bez problemu.
Płacisz ile wleją. Całości nie wymienią bo nie zlatuje. Za 6 litersów mnie skasowali. A wchodzi ponad 10 coś tak opowiadał. Uznałem, że dobrze I tyle przelać i oni także przytakneli Pytałem się co to za skrzynia to powiedzieli, że to hydrokinetyk z podwozia autobusu |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 15/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2024-10-23, 00:44
|
|
|
Wyszedł niedawno lift podwozia Forda, mam pytanko czy może ktoś z szanownych forumowiczów odebrał kampera na nowym Transicie (poliftowym) z cyfrową deską i automatyczną skrzynią biegów ?
Ewentualnie takiego Transita blaszaka ? Nie chodzi mi o samego kampera tylko o poliftowy model z nową skrzynią biegów i systemami wspomagającymi jazdę ( aktywny tempomat, line assist itd) . W sumie ze swojego jestem zadowolony ( 2021 rok, 170ps, automat, żadnej awarii od nowości ) ale brakuje mi trochę tych systemów . Tak mi w głowie siedzi ostatnia tragedia na obwodnicy gdańska i myśl że gdyby ta ciężarówka miała radar z hamulcem antykolizyjnym jak obecnie chyba każde nowe auto musi posiadać ( nie wiem czy w ciężarówkach też obowiązkowe) to pewnie nie doszło by do takiej tragedii. Także lepiej mieć niż nie mieć .
Co prawda nie planowałem zmieniać kampera w najbliższym czasie ale podoba mi się ten środek w poliftowym fordzie więc kto wie.
Czekam na opinię może ktoś takie auto posiada lub będzie posiadał w niedługim czasie ? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 195/153 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-10-23, 11:07
|
|
|
suzu4x4 napisał/a: | z hamulcem antykolizyjnym jak obecnie chyba każde nowe auto musi posiadać ( nie wiem czy w ciężarówkach też obowiązkowe) to pewnie nie doszło by do takiej tragedii. Także lepiej mieć niż nie mieć ...... |
Tak, tylko taki układ to działa do........30km/h . Przynajmniej w nowej Astrze |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

|
Wysłany: 2024-10-23, 11:52
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | suzu4x4 napisał/a: | z hamulcem antykolizyjnym jak obecnie chyba każde nowe auto musi posiadać ( nie wiem czy w ciężarówkach też obowiązkowe) to pewnie nie doszło by do takiej tragedii. Także lepiej mieć niż nie mieć ...... |
Tak, tylko taki układ to działa do........30km/h . Przynajmniej w nowej Astrze |
jesteś tego pewien ?
we wszystkich autach jakie miałem z front assist dział nawet przy prędkościach autostradowych. |
|
|
|
 |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2024-10-23, 12:00
|
|
|
No przy autostradowych to działa ale jak zwolnisz do (w moim 25km/h) to przestaje - komunikat tylko, że "prędkość zbyt niska" |
|
|
|
 |
Jurek Jurecki
trochę już popisał
Twój sprzęt: Roller 2022 Ford 170KM automat
|
Wysłany: 2024-10-23, 22:23
|
|
|
W Astrze działa chyba/na 100% od 30km/h a nie do 30 km/h.
Też bym chętnie do mojego Forda z 2022 dorzucił te "zabawki" tzn kamerę z ProCollision System- bo to jest najważniejszy element aktywnego tempomatu. Mam klasyczny fabryczny tempomat ze sterowaniem w fabrycznej kierownicy. |
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 50/52 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2024-10-24, 07:58
|
|
|
Na FB ogłaszają się jacyś czarodzieje co twierdzą że wszystko jest możliwe, nie dzwoniłem nie pytałem, nie powiem że aktywny tempomat by się nie przydał, bo by się przydał, ale nie przyszło mi do głowy aby o to pytać.
Wklejam zdjęcia z FB gościa który chwali się takimi czarami, chcesz to atakuj
Jak byś coś się dowiedział daj znać, jest ich kilku na FB.
Ps Miałem okazję ostatnio opijać nowy zakup Forda😁 Pytaj Darka Nasz Karawaning, on odbiera za chwilę Kampera na Fordzie (Benimara) skrzynia automat, może coś więcej Ci pomoże.
IMG_3023.PNG
|
 |
Plik ściągnięto 14 raz(y) 1,34 MB |
IMG_3024.PNG
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 960,38 KB |
|
|
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2024-10-24, 09:11
|
|
|
Liczniki LCD to według mnie to największy i najtańszy chłam jaki można było zamontować do auta. Obniżenie kosztów produkcji bo to tylko wyświetlacz, a przyciąganie klienta, na takie wow.....tania tandeta.
Tylko piękny cyferblad ze wskazówką płynąca po nim. |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

|
Wysłany: 2024-10-24, 10:25
|
|
|
peja76 napisał/a: | Na FB ogłaszają się jacyś czarodzieje co twierdzą że wszystko jest możliwe, nie dzwoniłem nie pytałem, nie powiem że aktywny tempomat by się nie przydał, bo by się przydał, ale nie przyszło mi do głowy aby o to pytać.
Wklejam zdjęcia z FB gościa który chwali się takimi czarami, chcesz to atakuj
Jak byś coś się dowiedział daj znać, jest ich kilku na FB.
Ps Miałem okazję ostatnio opijać nowy zakup Forda😁 Pytaj Darka Nasz Karawaning, on odbiera za chwilę Kampera na Fordzie (Benimara) skrzynia automat, może coś więcej Ci pomoże. |
aktywny tempomat pewnie się da dołożyć ale ja nie będę drążył tematu , może ktoś inny się skusi
W nowym modelu oprócz aktywnego tempomatu jest kilka innych rzeczy które cieszą ( np czujniki parkowania z przodu i tyłu, światła LED/BiXenon, line assist , automatyczna klimatyzacja itd ) jakby to wszystko chciał poodkładać to pewnie wyszło by tyle co dopłata do wartości mojego względem nowego
Co do Darka to widziałem na YT ale póki co to jeszcze nie odebrał więc za bardzo się nic nie dowiem , poczekam jak odbierze i najwyżej wtedy go pomęczę |
|
|
|
 |
|