Turecka karawana - wrzesień 2024 |
Autor |
Wiadomość |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 80/82 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2024-08-23, 08:43
|
|
|
Covid krzyżuje nam wszelkie plany Miała być Turcja, Grecja. Co będzie?
Wyć się chce |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
|
|
Piotr Jerzy
trochę już popisał
Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000rok Harmony T600
|
Wysłany: 2024-08-23, 15:46
|
|
|
szurin28 napisał/a: | Witajcie! Ruszam do Turcji 31 Sierpnia
jest może ktoś kto w tym terminie też się tam wybiera!? |
Życzymy szerokiej drogi i zobaczymy sie w Turcji:) |
|
|
|
|
yamah
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2024-08-24, 11:58
|
|
|
Komplecik napisał/a: | ja absolutnie nie wiem gdzie w jakim rejonie takie spotkanie było by najlepsze,
|
Tu macie super miejsce :
https://maps.app.goo.gl/1Whzx3J2y8gUisU79
jest to jedna z dużych plaż dla kamperów oraz Efez obowiązkowo na mapie każdego podróżnika |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
|
|
|
|
|
zbyszekbianco
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: kamper Dethleffs T007
Nazwa załogi: bianco
|
Wysłany: 2024-08-28, 06:39
|
|
|
szurin28 napisał/a: | Witajcie! Ruszam do Turcji 31 Sierpnia
jest może ktoś kto w tym terminie też się tam wybiera!? | My z lekką zwłoką ruszamy do Turcji dzisiaj , planujemy powrót na 10-go pazdziernika |
|
|
|
|
Piotr Jerzy
trochę już popisał
|
Wysłany: 2024-08-28, 10:46
|
|
|
zbyszekbianco napisał/a: | szurin28 napisał/a: | Witajcie! Ruszam do Turcji 31 Sierpnia
jest może ktoś kto w tym terminie też się tam wybiera!? | My z lekką zwłoką ruszamy do Turcji dzisiaj , planujemy powrót na 10-go pazdziernika |
Zbyszek daj informacje z przekraczania granicy Tureckiej |
|
|
|
|
La Digue
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato i skrzynki z warzywniaka. Tak było.
|
Wysłany: 2024-08-28, 21:43
|
|
|
Piotr Jerzy napisał/a: | zbyszekbianco napisał/a: | szurin28 napisał/a: | Witajcie! Ruszam do Turcji 31 Sierpnia
Co prawda nie jestem Zbyszek, ale na granicy tureckiej niema żadnej filozofi. Kampery specjalne okienko odprawy paszportowej i potem wiata dla celników. Otwórz drzwi kampera, następnie garażu i wszystko ok. Witamy w Turcji. |
_________________ Dorota i Roman |
|
|
|
|
Wyświetl szczegóły |
|
Piotr Jerzy
trochę już popisał
|
Wysłany: 2024-08-28, 22:23
|
|
|
La Digue napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | zbyszekbianco napisał/a: | szurin28 napisał/a: | Witajcie! Ruszam do Turcji 31 Sierpnia
Co prawda nie jestem Zbyszek, ale na granicy tureckiej niema żadnej filozofi. Kampery specjalne okienko odprawy paszportowej i potem wiata dla celników. Otwórz drzwi kampera, następnie garażu i wszystko ok. Witamy w Turcji. |
Przepraszam za imie,pytam o jedzenie na granicy i wypakowywanie wszystkiego z auta (słyszałem że sa przypadki takie) |
|
|
|
|
La Digue
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-08-29, 07:27
|
|
|
Piotr Jerzy napisał/a: | La Digue napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | zbyszekbianco napisał/a: | szurin28 napisał/a: | Witajcie! Ruszam do Turcji 31 Sierpnia
Przepraszam za imie,pytam o jedzenie na granicy i wypakowywanie wszystkiego z auta (słyszałem że sa przypadki takie) |
O trzepaniu kampera nie słyszałem. Zaglądają czy nie wieziesz karabinu lub haubicy i nic więcej. Ceny jedzenia takie same jak w PL. Kebap z ajranem to palce lizać. |
|
|
|
|
Piotr Jerzy
trochę już popisał
|
Wysłany: 2024-08-29, 08:39
|
|
|
La Digue,
Witaj,czytałem i oglądałem filmy z granicy Turcji gdzie ludzie musilei wyładowywac wszystko z kamperów a jesli chodzi o jedzenie jest zakaz wwożenia jedzenia swojego |
Ostatnio zmieniony przez Piotr Jerzy 2024-08-29, 09:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
La Digue
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-08-29, 08:47
|
|
|
Piotr Jerzy napisał/a: | La Digue,
Witaj,czytałem i oglądałem filmy z granicy Turcji gdzie ludzie musilei wyładowywac wszystko z kamperów a jesli chodzi o jedzenie jest zakaz wwożenia jedzenia swojegona |
Trzy lata z rzędu i niczego takiego nie doświadczyłem, ale wszystko jest możliwe. Wwozić jedzenie do Turcji to również pierwszy raz słyszę. to i owszem. |
|
|
|
|
Piotr Jerzy
trochę już popisał
|
Wysłany: 2024-08-29, 08:53
|
|
|
La Digue,
La Digue, La Digue, La Digue,
Witaj Roman,jeżeli masz jakieś dobre miejsca w Turcji na dziko to poprosze |
|
|
|
|
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 80/82 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2024-08-29, 08:55
|
|
|
Witaj,czytałem i oglądałem filmy z granicy Turcji gdzie ludzie musilei wyładowywac wszystko z kamperów a jesli chodzi o jedzenie jest zakaz wwożenia jedzenia swojegona |
Taki film, jak kogoś trzepią na granicy jest ciekawszy. W strefie Schengen również zdarzają się szczegółowe kontrole.
Np. do Norwegii można wwieźć tyle alkoholu co nic. I jakoś sobie każdy radzi |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
|
La Digue
doświadczony pisarz
|
|
|
|
|
Wyświetl szczegóły |
|
Piotr Jerzy
trochę już popisał
|
Wysłany: 2024-09-03, 21:07
|
|
|
Fajnie miejsca dziękuje zapisane |
|
|
|
|
slavia
trochę już popisał
Twój sprzęt: Crafter I, obecnie Crafter II
Nazwa załogi: AJRA
|
Wysłany: 2024-09-15, 01:45
|
|
|
Witaj,czytałem i oglądałem filmy z granicy Turcji gdzie ludzie musilei wyładowywac wszystko z kamperów a jesli chodzi o jedzenie jest zakaz wwożenia jedzenia swojego |
W ubiegłym roku wjeżdżaliśmy od strony Grecji. Nie było żadnego problemu. Nawet nie brali nas na bok, tylko zajrzeli do środka, jedzenie i napoje widzieli i nic z tym nie robili. Życzyli szerokiej drogi i tyle.
Z niechlubnej praktyki jazdy po Turcji, to warto też zwrócić uwagę na radary. A że ja na wyjazdach mam czasami pecha, to u nich dostałem dwa.
Jeden mi zrobił zdjęcie i zapłacić trzeba na granicy przy wyjeździe. Drugi dostałem również za prędkość i upolowali mnie na radar u policjanci. A odbywa się to tak (taką sytuację później widziałem kilka razy, a że już miałem doświadczenie to uważałem).
Na dwupasmówce stoi auto cywilne po naszej stronie "ustawione pod prąd". Z reguły widać go już z daleka. W samochodzie jest jeden człowiek i robi obsługuje radar (robi zdjęcia), po czym przekazuje przez radio informacje policjantom w oznakowanym radiowozie, stojącym dalej ok. 2-3 km. W miejscu postoju radiowozu jest rękaw i wyłapują delikwenta na pobocze. Policjanci ładnie wszystko wyjaśniają (zawsze byli mili na drodze, bo będziecie mieli z nimi do czynienia częściej i zaraz to opiszę). Mandat płaci się na konto "ichniejszego US".
Napisałem że kontakt będziecie mieli częściej z policją i czymś w postaci Urzędu Celnego lub włoskich karabinierów, ponieważ co jakiś czas na drogach są kontrole, głownie dla lokalsów. O ile na wybrzeżu jak widzą obce rejestracje to machają, aby jechać dalej, to w głębi kraju, gdzie nie było prawie w ogóle turystów, sprawdzali nas prawie w każdym rękawie. Kilka razy mieliśmy wrażenie, że bardziej z ciekawości. Ale są mili. |
|
|
|
|
|