Sprawdziłem pojemność akumulatora jak to zinterpretować |
Autor |
Wiadomość |
Harry
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Burstner Ixeo Time It 2013
|
Wysłany: 2024-09-16, 09:01 Sprawdziłem pojemność akumulatora jak to zinterpretować
|
|
|
Witajcie,
Mam dwa akumulatory AGM Warta Dual profesjonalny 77Ah każdy. Naładowałem je ładowarką odpowiednią dla tego rodzaju aku. Rozłączyłem je by nie były podłączone ani obciążone sprawdziłem testerem akumulatorów Konwei i wyszło że jeden ma SOH 98% drugi 90% i tutaj wszystko ok. Pojechałem na weekend i po pierwszej nocy rano próbowaliśmy się wykompa i pompka wody nie mogła ruszyć na akumulatorach 12,5 V pod obciążeniem oświetlenia i energobloku. Pojechałem na kemping podłączyłem prąd 230V pompka nie ruszyła odrazu lecz tak po 2 godzinach hmmm. Po sprawdzeniu pompki nie była nowa, lekko poklejona wiec wymieniłem na nową.
Zrobiłem tym razem testy w domu przez cały weekend czyli włączałem światło na około 7 godzin dziennie od piątku do niedzieli, uruchamiałem nowa pompkę wody itp. I wszystko działało bez problemu. Teraz moje pytanie czy mogła pompa się ze starości zakleszczyć czy coś podobnego czy akurat były za słabe. Słońca brak więc panel praktycznie nie ładowała
Po testach w niedzielę sprawdziłem jeden aku bez obciążenia i wyszło R: 3.91 mΩ, CCA 635A ( jego pojemność to 800A) 12,88 V. No i SOH to 79% i czy to SOH to wynik normalny bo takim czasie czy zbyt mały ? Na testerze pokazuje do wymiany, ale zakładam, że do wymiany będzie zawsze napisane jak będzie nie doładowany.
Będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie oraz wiedze. |
|
|
|
|
Darson
weteran
Twój sprzęt: MCLOUIS 252
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 56/12 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-09-16, 15:49
|
|
|
Cytat: | podłączyłem prąd 230V pompka nie ruszyła odrazu lecz tak po 2 godzinach |
To pompka nie powinna pójść przez energoblok 230/12 V, tylko z baterii mieszkaniowej ?
Czy tak masz zrobioną instalację, że nie ? |
_________________ THX za wszystkie postawione browary.
Pozdro.
Darson ®
|
|
|
|
|
Harry
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-09-16, 17:30
|
|
|
Tak idzie przez energoblock jest to fabryczna instalacja brustner. |
|
|
|
|
Darson
weteran
|
Wysłany: 2024-09-16, 18:05
|
|
|
To raczej pompka miała problemy a nie baterie. Tym bardziej że jakaś klejona,jak piszesz.
Skoro teraz wszystko działa jak powinno to w czym problem ? 🙂 |
Pozdro.
Darson ®
|
|
|
|
|
Harry
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-09-16, 18:24
|
|
|
No zastanawiam się jak interpretować tester akumulatora. Nie chciałbym znów rano się nie wykonać. Teraz miałem szczęście że był kemping . Dlatego pytam czy taki stan baterii po 3 dniach to dobry wynik czy bateria do wymiany. |
|
|
|
|
Skwarek
weteran
Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 300/106 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-09-16, 22:03
|
|
|
Nie wiemy jaka to pompka, ciśnieniowa czy taka mała zatapialna. Przy słabych akumulatorach włączona pompa ciśnieniowa powoduje przygasanie światła. Pobiera dość dużo prądu.
|
|
|
Harry
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-09-16, 22:12
|
|
|
Pompka zanurzeniowa jakaś tmc 12l/min |
|
|
|
|
Skwarek
weteran
Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 300/106 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-09-16, 22:27
|
|
|
Harry napisał/a: | Pompka zanurzeniowa jakaś tmc 12l/min |
Nie wierzę, duże wiadro wody w minutę to chyba jakiś potwór.
Wyjmij pompkę i zmierz jej pobór prądu przy 12V. |
|
|
|
Mazur
weteran Robert
Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 87/113 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-09-17, 09:35
|
|
|
Harry napisał/a: | No zastanawiam się jak interpretować tester akumulatora. Nie chciałbym znów rano się nie wykonać. Teraz miałem szczęście że był kemping . Dlatego pytam czy taki stan baterii po 3 dniach to dobry wynik czy bateria do wymiany. |
Konwei podobno dobrze testuje jak na taką zabawkę, używam, ale lepiej sprawdzić pojemność pod obciążeniem. Dobrze się sprawdza takie domowe urządzenie , przynajmniej u mnie i uważam że warto mieć i które można kupić taniej niż tutaj : DL24
Zadajesz jakiś normalny prąd C20 , czyli w Twoim przypadku 77Ah/20h = 3,85A i ustawienie odcięcia na 10,5V. Powinno wyładować aku takim prądem w ciągu 20h. Nawet jak będzie krócej bo takie ustawienie to ideał i będzie krócej, to zawsze pokaże ile Ah wydoił z akumulatora zanim napięcie spadło do 10,5V To będzie jego faktyczna pojemność na ten czas.
edit: jak masz jakąś dobrą ładowarkę z funkcją regeneracji, to warto "zregenerować" baterię. Pomiar Konwei, dopiero po kilku godzinach, jak się bateria ustabilizuje. Zawsze jest lepiej zarówno SOH jak i opór
p.s. tak na marginesie kupiłem ten DL24 żeby sprawdzić czy LiFePo które poskładałem ma faktycznie 280Ah. Ogniwa eve idealnie się sprawdziły Teraz jak nadejdzie sen zimowy i wyciągnę aku, sprawdzę ile ubyło |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
|
|
Harry
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-09-17, 16:35
|
|
|
Ok o takie info mi chodziło. To daje mi obraz co mam zrobić by sprawdzić aku. |
|
|
|
|
Harry
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-09-20, 06:19
|
|
|
Mazur napisał/a: | Harry napisał/a: | No zastanawiam się jak interpretować tester akumulatora. Nie chciałbym znów rano się nie wykonać. Teraz miałem szczęście że był kemping . Dlatego pytam czy taki stan baterii po 3 dniach to dobry wynik czy bateria do wymiany. |
Konwei podobno dobrze testuje jak na taką zabawkę, używam, ale lepiej sprawdzić pojemność pod obciążeniem. Dobrze się sprawdza takie domowe urządzenie , przynajmniej u mnie i uważam że warto mieć i które można kupić taniej niż tutaj : DL24
Zadajesz jakiś normalny prąd C20 , czyli w Twoim przypadku 77Ah/20h = 3,85A i ustawienie odcięcia na 10,5V. Powinno wyładować aku takim prądem w ciągu 20h. Nawet jak będzie krócej bo takie ustawienie to ideał i będzie krócej, to zawsze pokaże ile Ah wydoił z akumulatora zanim napięcie spadło do 10,5V To będzie jego faktyczna pojemność na ten czas.
edit: jak masz jakąś dobrą ładowarkę z funkcją regeneracji, to warto "zregenerować" baterię. Pomiar Konwei, dopiero po kilku godzinach, jak się bateria ustabilizuje. Zawsze jest lepiej zarówno SOH jak i opór
p.s. tak na marginesie kupiłem ten DL24 żeby sprawdzić czy LiFePo które poskładałem ma faktycznie 280Ah. Ogniwa eve idealnie się sprawdziły Teraz jak nadejdzie sen zimowy i wyciągnę aku, sprawdzę ile ubyło |
Może też bym poskładał lifepo4 mąż jakiegoś dostawcę sprawdzonego ? Tylko pewnie bym musiał zmienić coś w energoblocku bo tam tylko wybór ładowania żel lub zwykły. |
|
|
|
|
|
Mazur
weteran Robert
Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 87/113 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-09-20, 09:47
|
|
|
Harry napisał/a: | Może też bym poskładał lifepo4 mąż jakiegoś dostawcę sprawdzonego ? |
Dwa razy kupowałem tutaj TechPrim bo na tamten czas była najlepsza oferta, ale widzę jak na szybko przejrzałem internet że można kupić parę złotych taniej. |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
|
Darson
weteran
|
Wysłany: 2024-09-24, 11:33
|
|
|
Cytat: |
Konwei podobno dobrze testuje |
Warto to kupić? 150 zł - nie pieniądze.
Użyteczne ? Czy kolejny gadget do szuflady i sporadycznego użytku ?
Co rok wyrzucam jakiś akumulator.😖
Wczoraj robiłem przegląd Vitary i pan się zdziwił, bo przejechałem 1000km od ostatniego przeglądu.
Nie wiem, czy mam się cieszyć, czy martwić z tego powodu 🤔 |
Pozdro.
Darson ®
|
|
|
|
|
Harry
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-09-24, 13:58
|
|
|
Ciżeko powiedzieć czy warto mam i testuje ale tak jak kolega pisał wyżej by mieć pewność o kondycji trzeba sprawdzić pod obciążeniem i go rozładować w kontrolowany sposób. |
|
|
|
|
|