Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
poduszki pneumatyczne - rodzaje,wady i zalety
Autor Wiadomość
orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Otrzymał 50 piw(a)
Wysłany: 2024-09-26, 16:40   

Wg mnie jest znaczna zmiana przy prowadzeniu. Pamiętam doskonale jazdę z tirami czy to na normalnej drodze czy autostradzie. Co tir to szarpnięcie i korekta kierownicą. PO założeniu 3.5 ciśnienie znaczna poprawa. Oczywiście trochę jeszcze czuć ale nie trzeba już kontrować kierownicą po każdej przejeżdżającej ciężarówce. Dla mnie poduszki to absolutna konieczność.
Postaw piwo autorowi tego posta

lechd 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
Piwa: 24/3
Wysłany: 2024-09-26, 16:50   

Dyskusja się rozwija, jak napisałem cudów nie oczekuję więc się nie rozczaruję.
Ale zwróciliście mi uwagę na inne zalety jak poziomowanie czy podnoszenie tyłu przy przejazdach przez nierówności, a też trochę się usztywni to nie zaszkodzi.
:ok

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2024-09-26, 19:08   

Muszą być dwa niezależne obwody, wtedy ma to sens.

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2024-09-26, 21:08   

Gewehr napisał/a:
Nie słuchaj nikogo, tylko się przejedz jakimś z poduszkami. Na 99% ktoś w Twojej okolicy ma i dał by się przejechać. Przejedź się najpierw bez powietrza, a później z powietrzem. Sam zdecydujesz.

i to w zasadzie wszystko w temacie

tylko pamiętać żeby były niezależne obwody na stronę
Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 18/85
Wysłany: 2024-09-26, 21:16   

orkaaa napisał/a:
Wg mnie jest znaczna zmiana przy prowadzeniu. Pamiętam doskonale jazdę z tirami czy to na normalnej drodze czy autostradzie. Co tir to szarpnięcie i korekta kierownicą. PO założeniu 3.5 ciśnienie znaczna poprawa. Oczywiście trochę jeszcze czuć ale nie trzeba już kontrować kierownicą po każdej przejeżdżającej ciężarówce. Dla mnie poduszki to absolutna konieczność.

Za dużo do normalnej jazdy, zdejmij na 2-2.5 polataj i pogadamy. Meble Ci podziękują kiedyś pewnie :spoko
To się buja jak pracują poduszki jeszcze o 1Atm conajmiej w górę..

Gewehr 
weteran

Piwa: 222/114
Wysłany: 2024-09-26, 21:24   

lechd napisał/a:
Dyskusja się rozwija, jak napisałem cudów nie oczekuję więc się nie rozczaruję.
Ale zwróciliście mi uwagę na inne zalety jak poziomowanie czy podnoszenie tyłu przy przejazdach przez nierówności, a też trochę się usztywni to nie zaszkodzi.
:ok

Jak masz jakieś pytania, to śmialo zadzwoń do mnie. Jestem autoryzowanym dystrybutorem i zamontowałem dziesiątki zestawów. Sam też jestem użytkownikiem :?
Doradzę i powiem co i jak zamontować. Jak sam jesteś trochę manualny, to sam ogarniesz montaż :chytry
Tel. do mnie masz na amwarsztat.pl

Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 85/84
Wysłany: 2024-09-26, 22:25   

joko napisał/a:
Nie zgadzam się. Po nabiciu (solidnym) poduszek efekt (pozytywny) zarówno przy bocznym wietrze , pokonywaniu ciasnych łuków drogi, czy "zasysaniu" podczas wyprzedzania tirów ,

Zasysanie o którym piszesz Ty i inni tutaj Koledzy (prawo Bernoulliego?) zachodzi przy wymijaniu, a nie wyprzedzaniu Tirów i innych potworów drogowych :spoko
Przy wyprzedzaniu również, ale w minimalnym, praktycznie nie odczuwalnym stopniu. Mniejsze prędkości między pojazdami.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 469/28
Wysłany: 2024-09-26, 22:47   

Janusszr napisał/a:
joko napisał/a:
Nie zgadzam się. Po nabiciu (solidnym) poduszek efekt (pozytywny) zarówno przy bocznym wietrze , pokonywaniu ciasnych łuków drogi, czy "zasysaniu" podczas wyprzedzania tirów ,

Zasysanie o którym piszesz Ty i inni tutaj Koledzy (prawo Bernoulliego?) zachodzi przy wymijaniu, a nie wyprzedzaniu Tirów i innych potworów drogowych :spoko
Przy wyprzedzaniu również, ale w minimalnym, praktycznie nie odczuwalnym stopniu. Mniejsze prędkości między pojazdami.

A co to zmienia w temacie rzeczonych poduszek ? :bajer

Ja pisałem o wyprzedzaniu na autostradzie , a nie wymijaniu .
Jak wyprzedzasz tira lewym pasem , to w momencie kiedy tył kampera dostanie się przed jego (tira) falę czołową ściąga kampera (zasysa) na prawo . Przy nabitych poduchach ten nieprzyjemny (zwłaszcza na śliskiej nawierzchni) efekt jest dużo mniejszy lub w ogóle zanika .

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-27, 07:55   

joko napisał/a:

Ja pisałem o wyprzedzaniu na autostradzie , a nie wymijaniu .
Jak wyprzedzasz tira lewym pasem , to w momencie kiedy tył kampera dostanie się przed jego (tira) falę czołową ściąga kampera (zasysa) na prawo . Przy nabitych poduchach ten nieprzyjemny (zwłaszcza na śliskiej nawierzchni) efekt jest dużo mniejszy lub w ogóle zanika .

A w którym miejscu pisałeś o wyprzedzaniu na autostradzie?
Mojego kamperka "zasysa" odczuwalnie tylko i wyłącznie na jednopasmówkach przy wymijaniu. Przy wyprzedzaniu, nawet na autostradzie, prędkości są kilkukrotnie mniejsze między pojazdami niż przy wymijaniu na jednopasmówce. Jeżeli "zasysa" to w tak minimalnym stopniu, że tego nie odczuwam. "Zasysa" w momencie jak zatrzymam się np. w zatoczce SOS, czy pasie awaryjnym. Na śliskiej nawierzchni bardziej "zasysa" i poduchy nabite to niwelują? Nie wiedziałem. Dziękuję. Całe życie uczymy się :spoko Przy pierwszej nadarzającej się okazji zwrócę na to uwagę, czy mnie "zassie" tak jak piszesz.
Jeżeli chodzi o poduchy, to założyłem je po pierwszym wyjeździe. Po załadowaniu platformy rama samochodu oparła się o "baranie jaja". Zero resorowania było. Obecnie z poduchami inna jazda. Lewą poduchę pompuję 2, prawą 3 bary. Niweluję w ten sposób nierówne obciążenie samochodu.

lechd 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
Piwa: 24/3
Wysłany: 2024-09-27, 11:32   

Ja pisałem o wyprzedzaniu tira, jak wieje boczny wiatr to w momencie wyjścia z cienia ciężarówki czuć szarpnięcie. To nie jest zassanie tylko nagła ekspozycja na boczny wiatr. Ale to nieistotne jaka jest przyczyna, ważne jest aby poprawić komfort i bezpieczeństwo poprzez usztywnienie tyłu auta.

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-27, 11:59   

Na pewno komfort jazdy zwiększy się przy zamontowanych i napompowanych poduszkach. W zależności od obciążenia kampera możemy ten komfort regulować. Poduchami chronimy również resory przed ewentualnym uszkodzeniem. I kamper nie wygląda jak ten biedny jamnik z piosenki, który cierpiał srodze ciągając **** po podłodze :diabelski_usmiech

prusiak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Piwa: 26/17
Wysłany: 2024-09-27, 12:51   

Ale dyskusja... :) :wyszczerzony:
Ja tez się skusiłem na poduchy głównie ze względu na przewożenie skuterka w garażu. Raz tak pojechałem obłożony i dziękuję. Co nierówność to zawieszenie dobijało do odbojników... wrrr
Po założeniu poduch z MTT kamperek jedzie jak po sznurku, meble nie trzeszczą i nie buja nim na nierównościach. Ogólnie fajna rzecz. :ok

Uwaga, montaż nie jest wcale taki prosty. Pneumatykę ogarnąłem sam, ale już mechanikę zaprzyjaźniony warsztat. Nie obyło się bez problemów z odkręceniem jarzma... jedno z nich nawet pękło. Na szczęście koszt takiego to 40 zł, więc są 4 nowe.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 303/15
Wysłany: 2024-09-29, 10:33   

Może tak: założenie poduszek jest zasadne, różnym osobom podobają się różne aspekty, ale nie oczekuj niemożliwego.

Po założeniu poduszek przy bocznym wietrze przy wyprzedzaniu lub wymijaniu będziesz musiał się nadal pilnować - mniej, ale takie zjawiska nie znikną.

Jeżeli oczekujesz, że po wybojach będziesz jechał jak po stole, to też zbytni optymizm, poduszki zwiększą komfort jazdy, ale tylko w ograniczonym stopniu.

Jeżeli oczekujesz, że z poduszkami kamper na zakrętach będzie się zachowywał jak bolid z F1, to też będziesz rozczarowany, on w dalszym ciągu zostaje wysokim pojazdem z wysoko położonym środkiem ciężkości, choć że stabilniejszym zawieszeniem.

Mimo możliwości podnoszenia i opuszczania każdej że stron tylnego zawieszenia w dalszym ciągu będziesz musiał wozić kliny poziomujące.

Mimo tego wszystkiego co napisałem warto montować te poduszki, dodatkowo to niewielka cena w porównaniu do wartości kampera.

Artur.Dell 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
Piwa: 22/9
Wysłany: 2024-09-29, 12:21   

W moim poprzednim kamperze - PEUGEOT J5 - miałem poduszki pneumatyczne. I rzeczywiście komfort można porównać do zawieszenia hydro aktywnego z Citroena C5. Natomiast w trakcie jazdy to już nie było tak wspaniale. Jak wyprzedzał mnie TIR to jeszcze nie widziałem go w lusterku, a już czułem jak pęd powietrza spycha mnie na prawo. Ponadto jak jechałem ponad 90 km/h to zaczynało bujać na boki. Przy bocznym wietrze też bardzo go bujało, a już szczególnie jak trafiało się na odcinki z barierkami dzwięochlonnymi. Po wyjeździe za barierę było silne uderzenie bocznego wiatru.
Obecnie w kolejnym. kamperze nie mam poduszek i raczej do nich nie wrócę. Kamper jest sztywniejszy i lepiej trzyma się drogi.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 266/75
Wysłany: 2024-09-29, 15:23   

Artur.Dell napisał/a:
Natomiast w trakcie jazdy to już nie było tak wspaniale. Jak wyprzedzał mnie TIR to jeszcze nie widziałem go w lusterku, a już czułem jak pęd powietrza spycha mnie na prawo.

To chyba jeździłeś bez powietrza w poduszkach. Inaczej tego nie widzę. :shock:
Jak napompuję 4 bary to mogę jeździć kamperem jak bolidem F1 :haha:
Moim zdaniem poduchy w kamperze to podstawa. :spoko

Odpowiedz do tematu