|
|
Autostrady w Portugalii |
Autor |
Wiadomość |
adam2
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: hymer
|
Wysłany: 2024-09-06, 21:49 Autostrady w Portugalii
|
|
|
Witam byliśmy w lipcu w Portugalii i korzystaliśmy z autostrad portugalskich jak wszędzie piszą najlepiej wypożyczyć urządzenie via verde żeby nie mieć problemu z płatnościami w ich zagmatwanym systemie tak zrobiliśmy w biurze obsługi podpięli nam pod te urządzenie naszą kartę bankomatową wszystko było ładnie bramki sie otwierały urządzenie pipało na bramownicach opuszczajac Portugalię oddaliśmy urządzenie ale widziałem że nic nie pobralo z konta pani jednak powiedziała że to może potrwać jednak po przyjeździe do domu widze na meilu że przysłali do zapłaty 85,60 i że możemy to zrobić przez stronę internetową na stronie jednak żeby zapłacić należy wpisać numer ,,entity "który dostałeś w wiadomości a w wiadomości numeru oczywiście nie podali dzwonilismy na infolinię tam podali nam meila żeby opisać nasz problem i zasugerowalismy żeby nam podali jakiś numer konta bankowego gdzie możemy to zapłacić po miesiącu przyszła nam wiadomość wysłana pewnie przez automat że mamy do zapłaty 99e i mamy to zrobić przez stronę internetową ale oczywiście dalej nie przysłali tego numeru żeby się tam zalogować i móc zapłacić czy może ktoś z Was miał podobny problem z tym ich systemem nie wiem czy się tym w ogóle przejmować co myślicie? Opiszę może jeszcze cały wyjazd w jakieś jesienne wieczory bo na razie jestem zdegustowany Portugalią i nie chodzi tu tylko o sytuację z autostradami |
_________________ adam2 |
|
|
|
|
izola
Kombatant
Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 231/155 Skąd: Westfalia
|
|
|
|
|
adam2
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-09-08, 01:14
|
|
|
Problem w tym że chciałbym a oni nie dają mi możliwości poprzez swoje niechlujstwo i olewactwo ale adsetki naliczają tego nie olewają nasz syn ma kolegę w pracy który 10 lat mieszkał w Portugalii więc trochę nas oświecił jak ten kraj funkcjonuje po niedzieli próbujemy się jeszcze dodzwonić na inny numer infolinii bo oczywiście infolinia czynna jest od poniedziałku do piątku od 8,30do 20,30 weekend mamy Cię w |
|
|
|
|
ep08
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat 2.2 i Roller Team Zafiro 265TL
|
Wysłany: 2024-09-30, 22:04
|
|
|
Heja
Przede wszystkim w Portugalii nic nie załatwisz w weekend (znaczy nic urzędowego).
Ten numer "entity" o którym piszesz działa tylko w połączeniu z portugalskim bankiem, więc zakładam, że nie tędy droga.
Co do "via verde" ten system działa, bo obejmuje również północno-zachodnia Hiszpanię, ale działa dobrze tylko przy portugalskich rejestracjach, więc tu też pewnie to nie pomoże.
Przy obcych rejestracjach są lepsze(łatwiejsze) sposoby na tutejsze autostrady...
Ten terminal via verde to skąd brałeś?
Z biura "via verde", czy z tych punktów za granicami, gdzie piszą, że zagraniczniaki powinni zjechać, żeby się rejestrować?
Jak to będziemy wiedzieć to spróbuje uzyskać rachunek do zapłaty, ale tu jest kilku dostawców, więc nic nie obiecuje.
PS
W tym kraju (PT) nic nie działa, więc luz.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
adam2
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-10-01, 00:28
|
|
|
Hej dzięki za odzew po wymianie z nimi kilku meili i telefonie do nich w języku portugalskim dotarło do nich że jesteśmy z Polski i żeby zapłacić potrzebujemy nr.konta bankowego żebyśmy mogli przelać kasę i w piątek w końcu
przysłali więc dzisiaj przelałem pieniądze i wysłałem im potwierdzenie na meila tak jak chcieli więc myślę że sprawa się zakończy(2 miesiące od powrotu)urządzenie brałem w Faro u nich w biurze a oddawałem w Vila real chyba ,już nie pamiętam też u nich w biurze, na mapce via verde te punkty są zaznaczone.Sorry ale dla mnie ten kraj jest chory i zacofany (nie myślałem że aż tak)z kiepskimi drogami krajowymi, który jest zamieszkany przez mało kontaktowych ,,smutasów "Na wszystkich stronach o portugalskich autostradach polecają via verde dla obcokrajowców i kto myślący robi pierwszy punkt do wypożyczenia tego urządzenia 40km od granicy a na północy ostatni gdzie można go oddać prawie 100km przed granicą hiszpańską i były to główne przejścia autostradowe ten kraj to dla mnie jak ten beksa z ciągłymi pretensjami i wielkim ego Ronaldo, takie jest moje ogólne odczucie co nie znaczy że nie było uśmiechniętych ludzi ale nie jest to Hiszpania ani Francja a już na pewno nie Italia (w kontaktach międzyludzkich) Nie żałujemy że wybraliśmy ten kierunek ale nie czuję żebym chciał tam jeszcze wrócić
|
|
|
|
|
ep08
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat 2.2 i Roller Team Zafiro 265TL
|
Wysłany: 2024-10-01, 01:53
|
|
|
Spox. Ważne że coś drgnęło.
Jak piszesz, że przelew poszedł dziś to trzeba dać im tak z tydzień minimum (bo nawet na rejestracjach z PT, opłaty pojawiają się dopiero po 48h po zdjęciach z kamer i podam Ci stronę na której po nr. rej. i swoich danych sprawdzisz czy są jeszcze jakieś niezapłacone bramki.
Zresztą jak wjedziesz samochodem na innych numerach to sprawy nie ma
PS
Co do samego kraju jest dokładnie jak piszesz. Tu Europa jest tylko geograficznie, ale plusem jest to, że daleko od tego całego syfu na wschodzie. Granica ES/PT to jak zmiana kontynentu (na północ od Lizbony to Brazylia, na południe to Afryka).
Co do "futbolu" tu wszyscy uwielbiają piłkę nożną (to właściwie jedyny sport tu), ale Ronaldo szczerze nienawidzą, bo uważają, że to bufon. Taka parodia. |
|
|
|
|
|
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/66 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2024-10-01, 20:34
|
|
|
Ja właśnie przed chwilą zarejestrowałem się w ich systemie Easy Toll.
Mam nadzieję, że obędzie się bez niespodzianek. |
|
|
|
|
adam2
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-10-01, 21:43
|
|
|
Dzięki za odzew jak mógłbyś podać tę stronę żeby sprawdzić swoje płatności to super.Z przykrych sytuacji które nas spotkały w PT to mandat. Opuszczajac PT przed granicą hiszpańską uwiesiła mi się z tyłu policja więc wiadomo jedno oko cały czas na liczniku żeby nie przekroczyć jechali za mną parę km i w końcu zatrzymali jeden starszy i 2 młodych starszy sprawdził papiery i coś mówił ale tylko po portugalsku ja na to że nie rozumiem w końcu wyciągnął telefon i na tłumaczu powiedział że na platformie na której mam skutera powinna być tablica ostrzegawcza na nic tłumaczenia że na platformie są światła i tablica rej. i nic nie wystaje poza obrys .koszt tego popełnionego przestępstwa to 120e i nie ma dyskusji widząc że nic nie wskóram i widząc już praktycznie hiszpańską granicę odpuściłem ale mówię że tylko karta bo nie mam gotówki zlecił to młodym a on kierował ruchem znależli w bagażniku czytnik i przez dobre 30minut wypisywali mandat i próbowali pobrać pieniądze, po iluś nieudanych próbach dzwonili gdzieś żeby ich naumieli (wyglądało to śmiesznie) w końcu się udało. Patrząc na tego starego i jego mowę ciała to tak jak bym słyszał,,no chłopcy teraz wam pokaże jak się kroi turystów " wpisał się idealnie w ogólne moje wrażenie o portugalczykach pisze o tym oczywiście dlatego żebyście zwrócili na to uwagę w swoich kamperach wjeżdżając do PT
PS
Jadąc tak dalej przez Hiszpanię i Francję patrzyłem na auta które mnie mijały wioząc rowery to może 20% miało ową tablicę a rowery wystawały i to sporo ale to już nie była Portugalia |
|
|
|
|
mischka
Kombatant
Twój sprzęt: Dethleffs
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 120/132 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-10-02, 06:57
|
|
|
adam2 napisał/a: | Jadąc tak dalej przez Hiszpanię i Francję patrzyłem na auta które mnie mijały wioząc rowery to może 20% miało ową tablicę a rowery wystawały i to sporo ale to już nie była Portugalia |
W Hiszpanii kara to 200€, w niektorych przypadkach musisz mieć dwie tablice ostrzegawcze.
Takie prawo i trudno się dziwić że gonią turystów za brak odpowiedniego oznakowania ładunku. Warto dodać że tablice powinny być aluminiowe, za plastikowe też sypia się mandaty.
Warto o tym pisać żeby ostrzec nieświadomych kolegów. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|