Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ford Transit 2,0 170 KM
Autor Wiadomość
peja76 
zaawansowany

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 19/26
Wysłany: 2024-10-24, 09:37   

majsterus napisał/a:
Liczniki LCD to według mnie to największy i najtańszy chłam jaki można było zamontować do auta. Obniżenie kosztów produkcji bo to tylko wyświetlacz, a przyciąganie klienta, na takie wow.....tania tandeta.

Tylko piękny cyferblad ze wskazówką płynąca po nim.

Co Ci przeszkadzało/drażniło w LCD liczniku?
Postaw piwo autorowi tego posta

peja76 
zaawansowany

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 19/26
Wysłany: 2024-10-24, 09:42   

suzu4x4 napisał/a:
peja76 napisał/a:
Na FB ogłaszają się jacyś czarodzieje co twierdzą że wszystko jest możliwe, nie dzwoniłem nie pytałem, nie powiem że aktywny tempomat by się nie przydał, bo by się przydał, ale nie przyszło mi do głowy aby o to pytać.
Wklejam zdjęcia z FB gościa który chwali się takimi czarami, chcesz to atakuj :wyszczerzony:
Jak byś coś się dowiedział daj znać, jest ich kilku na FB.
:spoko
Ps Miałem okazję ostatnio opijać nowy zakup Forda😁 Pytaj Darka Nasz Karawaning, on odbiera za chwilę Kampera na Fordzie (Benimara) skrzynia automat, może coś więcej Ci pomoże.

aktywny tempomat pewnie się da dołożyć ale ja nie będę drążył tematu , może ktoś inny się skusi ;)
W nowym modelu oprócz aktywnego tempomatu jest kilka innych rzeczy które cieszą ( np czujniki parkowania z przodu i tyłu, światła LED/BiXenon, line assist , automatyczna klimatyzacja itd ) jakby to wszystko chciał poodkładać to pewnie wyszło by tyle co dopłata do wartości mojego względem nowego :mrgreen:

Co do Darka to widziałem na YT ale póki co to jeszcze nie odebrał więc za bardzo się nic nie dowiem , poczekam jak odbierze i najwyżej wtedy go pomęczę ;)

Ok rozumiem ;)
Z wymienionego przez ciebię wyposażenia to mam w obecnym kamperze Bi xenon plus doświetlanie zakrętów, powiem tak, innna jazda, tym bardziej jak ktoś jest przyzwyczajony, bo w osobówkach ma takie lampy :ok

suzu4x4 
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper
Piwa: 13/1
Wysłany: 2024-10-24, 10:21   

peja76 napisał/a:

Ok rozumiem ;)
Z wymienionego przez ciebię wyposażenia to mam w obecnym kamperze Bi xenon plus doświetlanie zakrętów, powiem tak, innna jazda, tym bardziej jak ktoś jest przyzwyczajony, bo w osobówkach ma takie lampy :ok

dokładnie. światła w kamperze dla mnie nawet nie wiem czy nie ważniejsze niż aktywny tempomat. w aucie do jazy na co dzień mam laser LED i wiem jaka to przepaść.
W swoim Benimarze miałem fabryczne H7, założyłem retrofity LED OSRAM i jest trochę lepiej ale dalej nie to ( żarówek od świateł drogowych nie da się zastąpić bo są nietypowe)

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2024-10-24, 19:07   

peja76 napisał/a:

Sztuczność i tandeta. Taka tania tandeta dla kierowcy, samochód to nie samolot, czy statek kosmiczny. Użytkuję auto vag z takim mega bajerem..przerost formy nad treścią. Menu w tym aucie to zguba. Po co??
Wystarczy prędkość , stan paliwa, spalanie średnie, ciśnienie oleju, temp. płynu chodzącego, przebieg dzienny i całkowity...po co reszta zbędnych informacji? typu ile km od zatankowania? Temp oleju??
Różne "skórki" jak to było w Winampie, tych wyświetlaczy, z obrotomierzem centralnym, czy cyfrowym, a może wyświetlić mapę...
99% użytkowników łapie się na takie pierdoły i nie ma pojęcia w jakim zakresie się zmienia biegi..
Jak napisałem wyżej 99% użytkowników w przypadku awarii i tak nic z tego nic nie zrozumie.....przyjedzie laweta, więc takie bajery "psu na budę".
A niech się "rozleje" taki lcd...nie wymienisz se modułu prędkości, tylko będzie trzeba zakupić cały wyświetlacz i zaadoptować go do danego pojazdu...
Ale WOW jest :wyszczerzony:

suzu4x4 
zaawansowany

Wysłany: 2024-10-24, 19:27   

majsterus napisał/a:
peja76 napisał/a:

Sztuczność i tandeta. Taka tania tandeta dla kierowcy, samochód to nie samolot, czy statek kosmiczny. Użytkuję auto vag z takim mega bajerem..przerost formy nad treścią. Menu w tym aucie to zguba. Po co??
Wystarczy prędkość , stan paliwa, spalanie średnie, ciśnienie oleju, temp. płynu chodzącego, przebieg dzienny i całkowity...po co reszta zbędnych informacji? typu ile km od zatankowania? Temp oleju??
Różne "skórki" jak to było w Winampie, tych wyświetlaczy, z obrotomierzem centralnym, czy cyfrowym, a może wyświetlić mapę...
99% użytkowników łapie się na takie pierdoły i nie ma pojęcia w jakim zakresie się zmienia biegi..
Jak napisałem wyżej 99% użytkowników w przypadku awarii i tak nic z tego nic nie zrozumie.....przyjedzie laweta, więc takie bajery "psu na budę".
A niech się "rozleje" taki lcd...nie wymienisz se modułu prędkości, tylko będzie trzeba zakupić cały wyświetlacz i zaadoptować go do danego pojazdu...

od 2017 w każdej osobówce mam wyświetlacz LCD i uważam że jest 10x praktyczniejszy w codziennym użytkowaniu niż analogowe zegary.
Wszystkie potrzebne informacje dostępne cały czas na jednym ekranie bez konieczności klikania i przestawiania czegokolwiek w czasie jazdy . Ale co kto lubi.
W motorze gdzie faktycznie nie interesuje mnie ile km do zatankowania czy jakie jest chwilowe spalanie wystarczą klasyczne analogowe zegary :mrgreen:

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 121/134
Wysłany: 2024-10-24, 19:27   

majsterus napisał/a:

Zgadzam się, dla mnie to wow. Nawigacja fajnie wkomponowana a nie jakieś wiszące kable. Ładowanie telefonu bezprzewodowe. Nowe to nowe... :spoko

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 19/87
Wysłany: 2024-10-24, 20:20   

Ja Zenec zamontowałem sobie i mam android-auto nawet sterowanie z kiery dziala :) tylko Led lampy bym przytulił bo za przeróbki na Chińskie "zenony" podziękuję :haha:
I rozrząd ogarnołem i muszę przyznać, że w tym Fordzie to jest dramat czasowy i mega dużo roboty z tymi paskami w tym oleju pracujacymi, co to jest za moda teraz ...
Osłona do klejenia, miska do zdjęcia i wklejenia , smok do czyszczenia ....bo wiadomo, że paski powoli się rozpuszczają i smok zatykają :spoko taka motoryzacja dzisiejsza.
Ja zdecydowałem się przy około 100kkm bo były jak zawsze rekomendacje idące coraz niżej.. najpierw 240kkm, później 160kkm a teraz przebąkują już okolice 100kkm i oliwę lałem 5w30 Ford formułę, olewając tą wodę 0W30. Doradca sam gadał, że dobrze zrobiłem i oni także polecają taki olej.
Choć wiadomo, że jak mu wody nalejemy to 500km na 10kkm przejedzie więcej :lol:

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 476/29
Wysłany: 2024-10-24, 20:29   

suzu4x4 napisał/a:

od 2017 w każdej osobówce mam wyświetlacz LCD i uważam że jest 10x praktyczniejszy w codziennym użytkowaniu niż analogowe zegary.

Ja już w 2010r wywaliłem środkowy schowek w moim Renault Espace IV i wsadziłem tam PC'ta na płycie micro ATX i 17'' monitor dotykowy obrócony o 90st :spoko
Byłem z całą pewnością szybszy od Elona :haha:

Analogi w samochodzie są fajne pod warunkiem , że jest to co najmniej youngtimer :-P

DSC_2002.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 54,01 KB

DSC_2000.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 37,15 KB

DSC_1999.JPG
Plik ściągnięto 1 raz(y) 47,98 KB

suzu4x4 
zaawansowany

Wysłany: 2024-10-25, 09:45   

joko napisał/a:

Ja już w 2010r wywaliłem środkowy schowek w moim Renault Espace IV i wsadziłem tam PC'ta na płycie micro ATX i 17'' monitor dotykowy obrócony o 90st :spoko
Byłem z całą pewnością szybszy od Elona :haha:

pięknie. to przewidziałeś przyszłość :spoko

ja cieszę się z postępu. Obecnie w osobówce na konsoli środkowej z fizycznych przycisków to chyba mi tylko zostały dwa, od uruchamiania silnika i hamulca ręcznego. reszta wszystko na tablecie. I muszę powiedzieć ze działa bez zastrzeżeń , zresztą i tak 90% rzeczy w trybie "auto" i nie ma potrzeby niczego zmieniać w czasie jazdy może poza zmianą stacji radiowej czy źródła muzyki :mrgreen: .

joko napisał/a:
Analogi w samochodzie są fajne pod warunkiem , że jest to co najmniej youngtimer :-P

dokładnie :bigok

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Otrzymał 50 piw(a)
Wysłany: 2024-10-25, 12:02   

Faktycznie największym plusem nowych Fordów są światła. Mam w osobówce biksenony i nawet najlepsze żarówki nie dadzą takiego światła. Radio wywaliłem wsadzając dotykowe.
Reszta czyli wyświetlacze i wskaźniki to bajery. Nie robią różnicy dla komfortu jazdy. Pytanie o skrzynię automat - nie wiem mam manualną.

suzu4x4 
zaawansowany

Wysłany: 2024-10-25, 13:28   

orkaaa napisał/a:
Faktycznie największym plusem nowych Fordów są światła. Mam w osobówce biksenony i nawet najlepsze żarówki nie dadzą takiego światła. Radio wywaliłem wsadzając dotykowe.
Reszta czyli wyświetlacze i wskaźniki to bajery. Nie robią różnicy dla komfortu jazdy. Pytanie o skrzynię automat - nie wiem mam manualną.

prostując to bixenony w transicie MK8 nie są niczym nowym, są dostępne od kilku lat i nadal wymagają dopłaty więc tu się nic nie zmieniło. Poprostu napisałem o tym bo w moim modelu ( tzn w Benimarze z pakietem NC )obecnie są zawarte w pakiecie NC.

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 19/87
Wysłany: 2024-10-25, 15:47   

orkaaa napisał/a:

Jednego lota na automacie byś zrobił i nigdy na manuala nie zerkniesz. Ja do tej pory zawsze w kamperku miałem manual /choć reszta pędzideł automaty lub brak skrzyni :lol: / i jakoś mnie to nie bolało bo wiadomo trasy się tym lata a nie po mieście ciągle kręci. Ale teraz już nie wrócę ze względu na komfort jazdy i manewrów. Najprościej jak można : to wiesz jak wjeżdża się na kliny poziomujace manuałem.. to w automacie możesz bez wysiłku po jednym wskakiwać nie cofa się i wjeżdża po stopniu bez problemu, z zatrzymaniem na kazdym pięterku, tak samo jak nie pali sprzęgła przy wolnych manewrach. A w tym 170km Fordzie jest 6 biegowy zwykły pancerny hydrokinetyk :)

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Komplecik
Odpowiedz do tematu