|
|
Turcja -Pazdziernik 2024 |
Autor |
Wiadomość |
Piotr Jerzy
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Sunlight Capron T580
|
Wysłany: 2024-09-09, 07:30 Turcja -Pazdziernik 2024
|
|
|
Wyjazd do Turcji kamperem w październiku może być świetnym pomysłem, ale warto wziąć pod uwagę kilka aspektów:
1. *Pogoda*:
- W październiku temperatura w Turcji jest łagodniejsza niż w pełni lata. Na wybrzeżu Morza Śródziemnego (np. Antalya, Alanya) temperatury wynoszą około 20–28°C w ciągu dnia, a wieczory są chłodniejsze (około 15°C).
- W regionach górskich i wewnątrz lądu, jak Kapadocja czy Ankara, noce mogą być chłodne, nawet poniżej 10°C, więc warto mieć cieplejsze ubrania.
2. *Mniej turystów*:
- Październik to już końcówka sezonu turystycznego, więc można spodziewać się mniejszych tłumów na popularnych atrakcjach, takich jak Pamukkale, Efez czy Kapadocja. Jest to świetna okazja, by spokojnie zwiedzać.
3. *Kempingi*:
- Turcja ma rosnącą infrastrukturę dla kamperów, ale kempingi mogą różnić się standardem w zależności od regionu. W październiku niektóre mniejsze kempingi mogą być już zamknięte, szczególnie w mniej turystycznych miejscach, więc warto sprawdzić ich dostępność przed wyjazdem.
4. *Drogi i bezpieczeństwo*:
- Turecka infrastruktura drogowa jest na dobrym poziomie, zwłaszcza główne trasy między dużymi miastami i kurortami. W górach i na prowincji drogi mogą być węższe i bardziej wymagające, więc trzeba zachować ostrożność.
- Ważne jest także sprawdzenie aktualnych zaleceń dotyczących bezpieczeństwa, choć Turcja generalnie jest bezpiecznym krajem dla turystów.
5. *Koszty i formalności*:
- Październik może być bardziej korzystny cenowo niż szczyt sezonu. Ceny na kempingach i w restauracjach mogą być niższe, a bilety do atrakcji bardziej dostępne.
- Należy też pamiętać o formalnościach takich jak wiza turystyczna, ubezpieczenie zdrowotne oraz dodatkowe ubezpieczenie kampera na Turcję (tzw. Zielona Karta).
Podsumowując, wyjazd do Turcji kamperem w październiku może być dobrym pomysłem, szczególnie dla osób ceniących mniejszy tłok i umiarkowane temperatury. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie logistyczne i sprawdzenie dostępności kempingów oraz infrastruktury.
pozdrawiamy Piotr i Małgorzata,do zobaczenia w trasie:)
(niestety nasz wyjazd majowy w tym kierunku z przyczyn rodzinnych zotała przerwany) |
|
|
|
|
 |
Lesek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Ela Leszek
|
Wysłany: 2024-09-09, 14:17
|
|
|
Należy też pamiętać o formalnościach takich jak wiza turystyczna,
———
—— W przyszłym tygodniu wybieram się do Turcji i po przeczytaniu zastanawiam się czy ta Wiza jeszcze jest aktualna mam nadzieję że to już przeszłość. tak czy inaczej dzięki za informacje i do zobaczenia na trasie. |
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
|
Wysłany: 2024-09-09, 15:47
|
|
|
jak wygląda wtedy długość dnia w Turcji? |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2024-09-09, 16:14
|
|
|
Piotr Jerzy napisał/a: | Należy też pamiętać o formalnościach takich jak wiza turystyczna...
|
Wskaż źródło tej informacji🤗 Lesek napisał/a: | W przyszłym tygodniu wybieram się do Turcji |
Planuję wjechać do Turcji ok. 1 październik, może uda się gdzieś na trasie spotkać😊 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
Piotr Jerzy
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Sunlight Capron T580
|
Wysłany: 2024-09-09, 16:50 Turcja -Pazdziernik 2024
|
|
|
ZEUS napisał/a: | Piotr Jerzy napisał/a: | Należy też pamiętać o formalnościach takich jak wiza turystyczna...
|
Wskaż źródło tej informacji🤗 Lesek napisał/a: | W przyszłym tygodniu wybieram się do Turcji |
Planuję wjechać do Turcji ok. 1 październik, może uda się gdzieś na trasie spotkać😊 |
wyslałem pw |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2024-09-09, 16:58
|
|
|
Do Turcji nie ma żadnej wizy na pobyt do 3-ch miesięcy. Jeśli ktoś chce zostać dłużej trzeba załatwiać jakiś meldunek, ale podobno procedura jest mocno skomplikowana. |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
slavia
trochę już popisał
Twój sprzęt: Crafter I, obecnie Crafter II
Nazwa załogi: AJRA
|
Wysłany: 2024-09-15, 01:17
|
|
|
Adampio napisał/a: | jak wygląda wtedy długość dnia w Turcji? |
Podobnie jak u nas. Byliśmy w ubiegłym roku. POLECAM!!! |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2024-12-01, 22:18
|
|
|
dwa lata z rzedu bylismy w Turcji w okresie swiat i Nowego roku, jak dotad to najlepszy kraj ktory odwiedzilismy a zapewniam ze zjechalismy juz ponad 30 krajow Kamperem, w tym roku nie jestem pewien czy padnie na Turcje,byc moze tym razem swieta i Sylwester spedzimy w Grecji ale to jeszcze czas pokaze, my jak zawsze na spontanie :D |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 284/626 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-12-01, 22:44
|
|
|
DarKu napisał/a: | dwa lata z rzedu bylismy w Turcji w okresie swiat i Nowego roku, jak dotad to najlepszy kraj ktory odwiedzilismy |
Potwierdzam, bardzo fajny kraj do podróżowania, bezpieczny, mili ludzie, idealna temperatura w październiku, ciepła woda w morzu.
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Mikesz
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2012 Piwa: 16/68 Skąd: Warszawa Praga.poł
|
Wysłany: 2024-12-02, 20:12
|
|
|
W Didim na kampingu płaciliśmy w pażdzierniku 575 lira ,pytałem tak z ciekawości jaka cena w sezonie -taka sama .Na drugim kampingu było taniej bo 500 ale nie zostaliśmy,pojechaliśmy na dziko.Ogólnie w Turcji na kempingu przez ponad miesiąc byliśmy tylko dwa dni. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|