Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zimowy kamper dla pracującej pary
Autor Wiadomość
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 299/636
Wysłany: 2024-11-17, 08:47   

peja76 napisał/a:
Masakra co tu sie dzieje :shock: jakie wywody, że jakie to te kampery muszą być żeby w nich mieszkać :haha:

Peja, Pejunia, Pejuniusiuniu, :szeroki_usmiech wywody są takie jakie są, mieszkać się da w budzetówkach ino :haha: trzeba się kocem owijać albo szukać najcieplejszrgo miejsca albo chajcować na 6stce :haha: , ten co mieszka w kamperze za 3 tak na moje oko podjedź sprawdź przytulił się do 230V i nie wyłącza grzejnika albo może się okazać że nie dość że grzeje to ma poczciwego kamperka dobrze izolowanego na 100%
Popatrz nie wszyscy myślą tak jak MY :haha: kupując rocznik i cenę
:haha: wiem bo tak właśnie mam i bardzo ciężko się z tego podleczyć :haha:
Są marki kamperów które kiedyś teraz i później kosztują więcej niż wersja dla wypożyczalni i one są budowane ciut bardziej przemyślanie :szeroki_usmiech nie zawsze to wychodzi tym liderom ale można trafić na sprawdzone modele
Z mojej praktyki tylko 15letniej wynika że jest kolosalna różnica mw zimie pomiędzy modelami topowymi a budrzetówką, mieszkać się da tylko jak :haha:
Możesz zaklinać rzeczywistość prawda jest niestety taka :)
:spoko

Postaw piwo autorowi tego posta

peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 53/54
Wysłany: 2024-11-17, 09:20   

Cyryl napisał/a:
peja76 napisał/a:
...Z tego co widzę jesteś z Gdańska, jedź na Groble przy porcie jachtowym, tam stoi człowiek który mieszka w takim kamperku za 30000zł i daje radę...

masz rację, ale nasz kolega oprócz mieszkania chce również tym kamperem jeździć.

To tymbardzej patrzył bym za czymś nowym,ale wiadomo każdy robi jak uważa

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 332/84
Wysłany: 2024-11-17, 09:25   

Pewnie , jakość kampera Rimora i Morelo to to samo. ;) :spoko

peja76 
stary wyga

Wysłany: 2024-11-17, 10:12   

[quote="Komplecik"]
peja76 napisał/a:
Masakra co tu sie dzieje :shock: jakie wywody, że jakie to te kampery muszą być żeby w nich mieszkać :haha:

Peja, Pejunia, Pejuniusiuniu,

o jak miło :kwiatki:

:szeroki_usmiech wywody są takie jakie są, mieszkać się da w budzetówkach ino :haha: trzeba się kocem owijać albo szukać najcieplejszrgo miejsca albo chajcować na 6stce :haha: , ten co mieszka w kamperze za 3 tak na moje oko podjedź sprawdź przytulił się do 230V i nie wyłącza grzejnika albo może się okazać że nie dość że grzeje to ma poczciwego kamperka dobrze izolowanego na 100%

Nigdy ale to nigdy nie owijaliśmy się kocami i nie musieliśmy szukać ciepłego miejsca w kamperze czy przyczepie-typowo letniej :haha: wyjazdów zimowych przyczepą mieliśmy więcej jak niektórzy kamperem. Ogrzewanie na 6 :shock:
Ps. nowe budżetówki mają elektroniczny wyświetlacz, jest tam dużo funkcji które Ja wykorzystuje, no tak te starsze mają pokrętła :diabelski_usmiech

Popatrz nie wszyscy myślą tak jak MY :haha: kupując rocznik i cenę

Tak wiem, ale z racji wykonywania mojego zawodu 8-) mam też starsze kampery nie budżetowe i powiem ci że bym się nie zamienił, a jak pokazuje mojej żonce to już :( Ale wiadomo każdy robi jak uważa za stosowne, jeden woli nowego Passata, drugi 10letniego Mercedesa klasy S tak zwana BOMBA, w każdej chwili może coś wybuchnąć i niewiadomo ile będzie kosztować :haha:

:haha: wiem bo tak właśnie mam i bardzo ciężko się z tego podleczyć :haha:
Są marki kamperów które kiedyś teraz i później kosztują więcej niż wersja dla wypożyczalni i one są budowane ciut bardziej przemyślanie :szeroki_usmiech nie zawsze to wychodzi tym liderom ale można trafić na sprawdzone modele

Tak wiem że są takie marki, ale to są już ceny ponad 500k a nawet bym powiedział że gróbo ponad 600k tylko koleg pisze o kamperku dla ludu, ja tak to odebrałem

Z mojej praktyki tylko 15letniej wynika że jest kolosalna różnica mw zimie pomiędzy modelami topowymi a budrzetówką, mieszkać się da tylko jak :haha:

Chylę czoła twojemu doświadczeniu, wiadomo lata robią praktykę, Ja mam połowę tego co ty, więc cały czas się uczę od was :ok tylko swoje zdanie trzeba mieć :diabelski_usmiech

Poniżej kilka fotek z wyjazdów zimowych, co by nie było że pisze o czym czego nie wiem 8-)

Ps.żeby nie było że Rimmor najlepszy, ma swoje plusy i minusy ;) też bym chciał wypasa, ale są dwa problemy, nie chciał bym starego, no i skąd wziąć 600k :oops:

HIHK9298.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 1,95 MB

LELY8458.JPG
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1,04 MB

Screenshot_20231126_095352_Video Player.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 138,95 KB

GUTV5640.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 1,25 MB

Ostatnio zmieniony przez peja76 2024-11-17, 10:46, w całości zmieniany 2 razy  

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 214/139
Wysłany: 2024-11-17, 10:34   

Produkujecie się, a kolega już chyba podziękował, zrażony - jak sam napisał, - naskoczeniem na siebie przez niektórych.

Byłoby lepiej, gdyby odpowiedzi na tak zadane pytania ograniczały się do czysto technicznych zagadnień.
Bez prywatnych komentarzy.
Niepotrzebna strata energii przed obie strony.
Piszę z doświadczenia, bo sam niekiedy w "ferworze ognia odpowiedzi", odbieram jedną czy dwie, jako złośliwość, docinek czy odpowiedź typu " weź spadaj, nie znasz się ".
Niekiedy tak jest, a niekiedy to moja błędna interpretacja.
Dodając jeden grosz , (bo mam zbyt małe doświadczenie) do odpowiedzi kolegi, który założył temat, dopytał bym jeszcze, co potem ?
Czy po tym długim zimowym wyjeździe będzie użytkował kampera normalnie, czyli w ciepłych krajach? Czy sprzeda ?
Bo jeśli nastawia się głównie na zimowe wyjazdy to konieczne ta wspomniana podwójna podłoga, grube ściany, ogrzewane zbiorniki itd.
A jeśli to ma być normalny kamper, używany cały rok a to znaczy, głównie w lecie 😁 to nacisk na komfort.
Bo niekiedy jedno wyklucza drugie.
Wg mnie dużą kubaturę gorzej ogrzać i wymaga to znacznie więcej energi.
Szybciej się też wychładza.
Gorzej się manewruje (to ważne, gdy ktoś nastawia się na zwiedzanie wielu miejsc).
Gdy kupiłem pierwszego kampera, ktoś z naszego forum napisał, że w trakcie użytkowania wyjdzie to, czego potrzebuję, jaki jest najlepszy dla mnie.
I tego trzeba się trzymać, bo to ŚWIĘTA PRAWDA !

Darson ®

Wyświetl szczegóły
peja76 
stary wyga

Wysłany: 2024-11-17, 10:43   

Byłoby lepiej, gdyby odpowiedzi na tak zadane pytania ograniczały się do czysto technicznych zagadnień.

:pifko

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/69
Wysłany: 2024-11-17, 11:07   

peja76 napisał/a:

:pifko

Jeżeli zaznaczysz tekst który chcesz zacytować a następnie klikniesz "cytowanie selektywne" to wyświetli się autor cytowanego tekstu i będzie łatwiej czytającym rozgraniczyć co jest cytatem a co jest Twoim tekstem🤭👍
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

Wyświetl szczegóły
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2024-11-17, 11:14   

peja 76
Zdjęcia wstawiasz ładne i prawidłowo , ale przyłóż się trochę do cytatów z postów innych użytkowników , bo nieciekawie się czyta skądinąd Twoje ciekawe posty :spoko

peja76 
stary wyga

Wysłany: 2024-11-17, 11:23   

ZEUS napisał/a:

Jeżeli zaznaczysz tekst który chcesz zacytować a następnie klikniesz "cytowanie selektywne" to wyświetli się autor cytowanego tekstu i będzie łatwiej czytającym rozgraniczyć co jest cytatem a co jest Twoim tekstem🤭👍

Jakie to proste :wyszczerzony: jak ktoś wytłumaczy, co Ja nawalczyłem żeby rozpracować cytaty i nie wychodziło :( a tu proszę

SlawekEwa już mnie nauczyli i przepraszam, ale nie mogłem tego opanować :oops: myśle że teraz będzie poprawnie :szeroki_usmiech

Dziękuję bardzo :pifko

amozetakamozenie 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2024-11-17, 12:22   

Na szczęście nie aż tak łatwo mnie zrazić :D Nie cytując już, dziękuję kolegom Komplecik i rakro1 za odpowiedzi doprecyzowujące intencje, bez kolejnych złośliwości. Nie rozstrzygajmy już, czy źle odebrałem intencje, czy dobrze, być może jestem przewrażliwiony - sporo nieszczęść w ostatnich dniach - jeśli tak, to wybaczcie.

A wracając do meritum...
Trochę chyba skopałem pisząc o zimowym kamperze. Wtedy nie wiedziałem jeszcze, że "nie ma zimowych kamperów", sugerowałem się nazwami handlowymi i zależało mi na tym, by przy ujemnej temperaturze nic tam nie pozamarzało (woda, my w środku :D)
W trakcie tego wyjazdu w warunkach zimowych spędzę nie więcej niż 2-3 tygodnie. Zaczynam od okolic Sierra Nevada, ale to nie znaczy, że muszę kampera stawiać w górach. Mogę go też postawić bliżej nabrzeża, a na miejscu wynająć auto na dojazdy na stok. W Hiszpanii kosztuje to dosłownie grosze, a moja partnerka jest ciepłolubna i na pewno to doceni.

Po powrocie zamierzam używać kampera całorocznie, tj. również na wyjazdy typowo narciarskie (wtedy już chciałbym parkować go w górach), łącznie ok. miesiąca zimą i pewnie 2-3 miesiące resztę roku.

Nie zamierzam tym kamperem jeździć w jakieś ekstremalne pogodowo miejsca.

W temacie używanych kamperów - nie robi mi wtedy to, czy kamper ma 5 lat czy 20 (raczej nie starszy), nie muszę wydać też całego budżetu. Zastanawiam się też nad zwiększeniem budżetu na nowego kampera, po lepszym zaznajomieniu się z rynkiem, jednak musiałbym już skorzystać z finansowania. Wysłałem zapytania o oferty na finansowanie, ale jeśli warunki nie są one choć zbliżone do tych przy nowych osobówkach, to raczej odpuszczę temat.

Nie zamierzamy tym kamperem też zwiedzać, zabieramy 2 rowery (prawdopodobnie elektryczne, żeby kondycją i czasem nie warunkować zwiedzania :p) ew. motocykl enduro (jak się pomieści).

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-11-17, 14:44   

amozetakamozenie napisał/a:
to wybaczcie.

A wracając do meritum...
Trochę chyba skopałem pisząc o zimowym kamperze. Wtedy nie wiedziałem

Nie zamierzam tym kamperem jeździć w jakieś ekstremalne pogodowo miejsca.
.

Wybaczamy :spoko

Wracając do tematu jeśli nie będziesz stał extremalnie to spoko możesz kupić budrzetówkę, da się w tym popykać, szału nie będzie ale się da, w kabinie sobie u tapicera dorób pokrowiec będzie ciut lepiej
Teraz jest ogólnya p... A na kampery wszelakiej maści dealer y robią nawet 1/4 ceny blaszak hobby np. Man 680 z 400tys zrobili ponizej 300, nawet samego mnie to zainteresowało, największy z blaszaków duża łazienka wygodne wyrko spora lodówka, chwalą się że dobrze izolowany to oczywiście w cudzysłowiu kolorki fajne wnętrza za 65e, wiadomo ciasny ale
:ok
https://youtu.be/srs1eSYNKD4?si=i6kvF916frgIE8-5

:ok
https://www.mobile.de/pl/.../395678684.html

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-11-21, 07:37   

Kupił? Wybrał? Gdzie on? :haha:

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 214/139
Wysłany: 2024-12-05, 19:31   Re: Zimowy kamper dla pracującej pary

Komplecik napisał/a:

To już lepiej za te same piniomdze macluis a se kupcie :spoko

Mógłbyś rozwinąć tę myśl? 🙏
Jestem szczęśliwym posiadaczem McLouisa właśnie i nurtuje mnie, co miałeś na myśli. 🤔

Darson ®

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-12-05, 21:25   Re: Zimowy kamper dla pracującej pary

Darson napisał/a:
Komplecik napisał/a:

To już lepiej za te same piniomdze macluis a se kupcie :spoko

Mógłbyś rozwinąć tę myśl? 🙏
Jestem szczęśliwym posiadaczem McLouisa właśnie i nurtuje mnie, co miałeś na myśli. 🤔

Miałem na myśli że jest to lepsze :haha: niż gorsze :haha: no, to miałem na myśli :spoko

Odpowiedz do tematu