|
|
Zimowy kamper dla pracującej pary |
Autor |
Wiadomość |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 299/636 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-11-17, 08:47
|
|
|
peja76 napisał/a: | Masakra co tu sie dzieje jakie wywody, że jakie to te kampery muszą być żeby w nich mieszkać
|
Peja, Pejunia, Pejuniusiuniu, wywody są takie jakie są, mieszkać się da w budzetówkach ino trzeba się kocem owijać albo szukać najcieplejszrgo miejsca albo chajcować na 6stce , ten co mieszka w kamperze za 3 tak na moje oko podjedź sprawdź przytulił się do 230V i nie wyłącza grzejnika albo może się okazać że nie dość że grzeje to ma poczciwego kamperka dobrze izolowanego na 100%
Popatrz nie wszyscy myślą tak jak MY kupując rocznik i cenę
wiem bo tak właśnie mam i bardzo ciężko się z tego podleczyć
Są marki kamperów które kiedyś teraz i później kosztują więcej niż wersja dla wypożyczalni i one są budowane ciut bardziej przemyślanie nie zawsze to wychodzi tym liderom ale można trafić na sprawdzone modele
Z mojej praktyki tylko 15letniej wynika że jest kolosalna różnica mw zimie pomiędzy modelami topowymi a budrzetówką, mieszkać się da tylko jak
Możesz zaklinać rzeczywistość prawda jest niestety taka
|
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 53/54 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2024-11-17, 09:20
|
|
|
Cyryl napisał/a: | peja76 napisał/a: | ...Z tego co widzę jesteś z Gdańska, jedź na Groble przy porcie jachtowym, tam stoi człowiek który mieszka w takim kamperku za 30000zł i daje radę... |
masz rację, ale nasz kolega oprócz mieszkania chce również tym kamperem jeździć. |
To tymbardzej patrzył bym za czymś nowym,ale wiadomo każdy robi jak uważa
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

|
Wysłany: 2024-11-17, 10:12
|
|
|
[quote="Komplecik"] peja76 napisał/a: | Masakra co tu sie dzieje jakie wywody, że jakie to te kampery muszą być żeby w nich mieszkać
|
Peja, Pejunia, Pejuniusiuniu,
o jak miło
wywody są takie jakie są, mieszkać się da w budzetówkach ino trzeba się kocem owijać albo szukać najcieplejszrgo miejsca albo chajcować na 6stce , ten co mieszka w kamperze za 3 tak na moje oko podjedź sprawdź przytulił się do 230V i nie wyłącza grzejnika albo może się okazać że nie dość że grzeje to ma poczciwego kamperka dobrze izolowanego na 100%
Nigdy ale to nigdy nie owijaliśmy się kocami i nie musieliśmy szukać ciepłego miejsca w kamperze czy przyczepie-typowo letniej wyjazdów zimowych przyczepą mieliśmy więcej jak niektórzy kamperem. Ogrzewanie na 6
Ps. nowe budżetówki mają elektroniczny wyświetlacz, jest tam dużo funkcji które Ja wykorzystuje, no tak te starsze mają pokrętła
Popatrz nie wszyscy myślą tak jak MY kupując rocznik i cenę
Tak wiem, ale z racji wykonywania mojego zawodu mam też starsze kampery nie budżetowe i powiem ci że bym się nie zamienił, a jak pokazuje mojej żonce to już Ale wiadomo każdy robi jak uważa za stosowne, jeden woli nowego Passata, drugi 10letniego Mercedesa klasy S tak zwana BOMBA, w każdej chwili może coś wybuchnąć i niewiadomo ile będzie kosztować
wiem bo tak właśnie mam i bardzo ciężko się z tego podleczyć
Są marki kamperów które kiedyś teraz i później kosztują więcej niż wersja dla wypożyczalni i one są budowane ciut bardziej przemyślanie nie zawsze to wychodzi tym liderom ale można trafić na sprawdzone modele
Tak wiem że są takie marki, ale to są już ceny ponad 500k a nawet bym powiedział że gróbo ponad 600k tylko koleg pisze o kamperku dla ludu, ja tak to odebrałem
Z mojej praktyki tylko 15letniej wynika że jest kolosalna różnica mw zimie pomiędzy modelami topowymi a budrzetówką, mieszkać się da tylko jak
Chylę czoła twojemu doświadczeniu, wiadomo lata robią praktykę, Ja mam połowę tego co ty, więc cały czas się uczę od was tylko swoje zdanie trzeba mieć
Poniżej kilka fotek z wyjazdów zimowych, co by nie było że pisze o czym czego nie wiem
Ps.żeby nie było że Rimmor najlepszy, ma swoje plusy i minusy też bym chciał wypasa, ale są dwa problemy, nie chciał bym starego, no i skąd wziąć 600k
HIHK9298.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 1,95 MB |
LELY8458.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1,04 MB |
Screenshot_20231126_095352_Video Player.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 138,95 KB |
GUTV5640.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 1,25 MB |
|
Ostatnio zmieniony przez peja76 2024-11-17, 10:46, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 214/139 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-11-17, 10:34
|
|
|
Produkujecie się, a kolega już chyba podziękował, zrażony - jak sam napisał, - naskoczeniem na siebie przez niektórych.
Byłoby lepiej, gdyby odpowiedzi na tak zadane pytania ograniczały się do czysto technicznych zagadnień.
Bez prywatnych komentarzy.
Niepotrzebna strata energii przed obie strony.
Piszę z doświadczenia, bo sam niekiedy w "ferworze ognia odpowiedzi", odbieram jedną czy dwie, jako złośliwość, docinek czy odpowiedź typu " weź spadaj, nie znasz się ".
Niekiedy tak jest, a niekiedy to moja błędna interpretacja.
Dodając jeden grosz , (bo mam zbyt małe doświadczenie) do odpowiedzi kolegi, który założył temat, dopytał bym jeszcze, co potem ?
Czy po tym długim zimowym wyjeździe będzie użytkował kampera normalnie, czyli w ciepłych krajach? Czy sprzeda ?
Bo jeśli nastawia się głównie na zimowe wyjazdy to konieczne ta wspomniana podwójna podłoga, grube ściany, ogrzewane zbiorniki itd.
A jeśli to ma być normalny kamper, używany cały rok a to znaczy, głównie w lecie 😁 to nacisk na komfort.
Bo niekiedy jedno wyklucza drugie.
Wg mnie dużą kubaturę gorzej ogrzać i wymaga to znacznie więcej energi.
Szybciej się też wychładza.
Gorzej się manewruje (to ważne, gdy ktoś nastawia się na zwiedzanie wielu miejsc).
Gdy kupiłem pierwszego kampera, ktoś z naszego forum napisał, że w trakcie użytkowania wyjdzie to, czego potrzebuję, jaki jest najlepszy dla mnie.
I tego trzeba się trzymać, bo to ŚWIĘTA PRAWDA ! |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
peja76
stary wyga

|
Wysłany: 2024-11-17, 10:43
|
|
|
Byłoby lepiej, gdyby odpowiedzi na tak zadane pytania ograniczały się do czysto technicznych zagadnień.
|
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2024-11-17, 11:07
|
|
|
peja76 napisał/a: | Byłoby lepiej, gdyby odpowiedzi na tak zadane pytania ograniczały się do czysto technicznych zagadnień.
|
Jeżeli zaznaczysz tekst który chcesz zacytować a następnie klikniesz "cytowanie selektywne" to wyświetli się autor cytowanego tekstu i będzie łatwiej czytającym rozgraniczyć co jest cytatem a co jest Twoim tekstem🤭👍 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-11-17, 11:14
|
|
|
peja 76
Zdjęcia wstawiasz ładne i prawidłowo , ale przyłóż się trochę do cytatów z postów innych użytkowników , bo nieciekawie się czyta skądinąd Twoje ciekawe posty |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

|
Wysłany: 2024-11-17, 11:23
|
|
|
ZEUS napisał/a: |
Jeżeli zaznaczysz tekst który chcesz zacytować a następnie klikniesz "cytowanie selektywne" to wyświetli się autor cytowanego tekstu i będzie łatwiej czytającym rozgraniczyć co jest cytatem a co jest Twoim tekstem🤭👍 |
Jakie to proste jak ktoś wytłumaczy, co Ja nawalczyłem żeby rozpracować cytaty i nie wychodziło a tu proszę
SlawekEwa już mnie nauczyli i przepraszam, ale nie mogłem tego opanować myśle że teraz będzie poprawnie
Dziękuję bardzo
|
|
|
|
 |
amozetakamozenie
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-11-17, 12:22
|
|
|
Na szczęście nie aż tak łatwo mnie zrazić :D Nie cytując już, dziękuję kolegom Komplecik i rakro1 za odpowiedzi doprecyzowujące intencje, bez kolejnych złośliwości. Nie rozstrzygajmy już, czy źle odebrałem intencje, czy dobrze, być może jestem przewrażliwiony - sporo nieszczęść w ostatnich dniach - jeśli tak, to wybaczcie.
A wracając do meritum...
Trochę chyba skopałem pisząc o zimowym kamperze. Wtedy nie wiedziałem jeszcze, że "nie ma zimowych kamperów", sugerowałem się nazwami handlowymi i zależało mi na tym, by przy ujemnej temperaturze nic tam nie pozamarzało (woda, my w środku :D)
W trakcie tego wyjazdu w warunkach zimowych spędzę nie więcej niż 2-3 tygodnie. Zaczynam od okolic Sierra Nevada, ale to nie znaczy, że muszę kampera stawiać w górach. Mogę go też postawić bliżej nabrzeża, a na miejscu wynająć auto na dojazdy na stok. W Hiszpanii kosztuje to dosłownie grosze, a moja partnerka jest ciepłolubna i na pewno to doceni.
Po powrocie zamierzam używać kampera całorocznie, tj. również na wyjazdy typowo narciarskie (wtedy już chciałbym parkować go w górach), łącznie ok. miesiąca zimą i pewnie 2-3 miesiące resztę roku.
Nie zamierzam tym kamperem jeździć w jakieś ekstremalne pogodowo miejsca.
W temacie używanych kamperów - nie robi mi wtedy to, czy kamper ma 5 lat czy 20 (raczej nie starszy), nie muszę wydać też całego budżetu. Zastanawiam się też nad zwiększeniem budżetu na nowego kampera, po lepszym zaznajomieniu się z rynkiem, jednak musiałbym już skorzystać z finansowania. Wysłałem zapytania o oferty na finansowanie, ale jeśli warunki nie są one choć zbliżone do tych przy nowych osobówkach, to raczej odpuszczę temat.
Nie zamierzamy tym kamperem też zwiedzać, zabieramy 2 rowery (prawdopodobnie elektryczne, żeby kondycją i czasem nie warunkować zwiedzania :p) ew. motocykl enduro (jak się pomieści). |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2024-11-17, 14:44
|
|
|
amozetakamozenie napisał/a: | to wybaczcie.
A wracając do meritum...
Trochę chyba skopałem pisząc o zimowym kamperze. Wtedy nie wiedziałem
Nie zamierzam tym kamperem jeździć w jakieś ekstremalne pogodowo miejsca.
. |
Wybaczamy
Wracając do tematu jeśli nie będziesz stał extremalnie to spoko możesz kupić budrzetówkę, da się w tym popykać, szału nie będzie ale się da, w kabinie sobie u tapicera dorób pokrowiec będzie ciut lepiej
Teraz jest ogólnya p... A na kampery wszelakiej maści dealer y robią nawet 1/4 ceny blaszak hobby np. Man 680 z 400tys zrobili ponizej 300, nawet samego mnie to zainteresowało, największy z blaszaków duża łazienka wygodne wyrko spora lodówka, chwalą się że dobrze izolowany to oczywiście w cudzysłowiu kolorki fajne wnętrza za 65e, wiadomo ciasny ale
https://youtu.be/srs1eSYNKD4?si=i6kvF916frgIE8-5
https://www.mobile.de/pl/.../395678684.html |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2024-11-21, 07:37
|
|
|
Kupił? Wybrał? Gdzie on?
|
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 214/139 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-12-05, 19:31 Re: Zimowy kamper dla pracującej pary
|
|
|
Komplecik napisał/a: |
To już lepiej za te same piniomdze macluis a se kupcie |
Mógłbyś rozwinąć tę myśl? 🙏
Jestem szczęśliwym posiadaczem McLouisa właśnie i nurtuje mnie, co miałeś na myśli. 🤔 |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2024-12-05, 21:25 Re: Zimowy kamper dla pracującej pary
|
|
|
Darson napisał/a: | Komplecik napisał/a: |
To już lepiej za te same piniomdze macluis a se kupcie |
Mógłbyś rozwinąć tę myśl? 🙏
Jestem szczęśliwym posiadaczem McLouisa właśnie i nurtuje mnie, co miałeś na myśli. 🤔 |
Miałem na myśli że jest to lepsze niż gorsze no, to miałem na myśli |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|