Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima na dziko :) klasyk truma/dometic czy nowy typ sinclara
Autor Wiadomość
C696 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Globek I1
Postawił 1 piw(a)
  Wysłany: 2025-02-01, 20:25   Klima na dziko :) klasyk truma/dometic czy nowy typ sinclara

Hej
nie wiem czydobry dział bo nie moglem doszukac sie podobnej tematyki , jesli lipa to prosze admina o przeniesienie do odpowiedniego działu

wracajac do tematu potrzebuje cos wydumac na klime moze cos ktos poradzi ?

rozejrzałem sie w temacie i przy moim kamperze (globek 6m wiec nie duzy ) powinna dawac rade klima o wydajnosci ok 1500w / 5500 btu mniej wiecej w sumie do tej pory nie mialem zadnej klimy a zaliczalismy Grecje 40c :D i jakos przezyliśmy ale fajnie byloby odpalić w trakcie posilku z godzinke lub przed spaniem schłodzić

z klim które biore pod uwage :
Dometic FJ 1100 - najmniejsza najslabsza i bez funkcji grzania wydajnosc na poziomie ok 5000 btu pobor pradu nie cale 500w , ludzie wkladaja te splity wkladane przez okno one sa podobnej wydajnosci to na 5m przyczepach niby sa ok , ta bylaby najmniej pradożerna ale z racji tego ze juz wycofana z produkcji male szanse na znalezienie czegos sensownego

Dometic FJ 1700 - ta najlepiej by mi pasowala ale producent nie podaje ile ma prądu rozruchowego :/ zastanawiam sie czy odpale z przetwornicy i jakiej ?... ma opcje grzania wiec na Norwegie moglaby mi sie przydac pozatym raczej nie ale juz jak jest to niech by było , wydajonsoc ok 1500w/5800btu mysle ze na mojego 6m powinna byc ok
moze ktos ja testował ? i poleci ? na jakich przetwornicach chodzila ? i ile A pobierała z aku ?

Truma Avneta compakt to cos podobnego do dometica fj1700 tam podaja prod rozruchowy ok 20A czyli ok 4,7kw przez 150ms wiec nie wiem czy odpalic da sie to na jakies nie masakrycznie drogiej przetwornicy ?

no i nabrdziej zastanawiajcy mnie Sinclair 25bis inventorowy , niestety nie ma mniejszego juz modelu deklaruja wydajnosc chlodzenia na poziomie 2,5kw wiec napewno mocna dlamnie az za bardzo ale , ma inventor gdzie jest zmienna praca i mniejsze pobory rozruchowe przy tej wydajnosci srednio podaja pobor ok 950w max ok 1200w jest tylko problem taki ze nie zmiesci mi sie miedzy panelami czyli nie wykorzystam okna ;/ musialabym wycinac dziure w dachu co mnie troche martwi (wymiary zew jednosctki - jest duza ... 72cm szeroka / dluga ponad 1m , wysoka 30cm ale moze warto ciąć ten dach ?

teraz to co posiadam czy to wogle ma sens ?
mam aku lifepo4 300ah
panele 2sztuki lacznie 360w (moge dolozyc jeszcze max jeden panel 180w wiec moge zrobic 540w wiecej juz nie wcisne , ewentualnie jeszcze opcja 2 mniejszych paneli na osobnm mppt to ok 260w lacznie mógłbym dolożyć )
ladowarka od paneli vitron 30a/100v w sumie za duza ale byla dobra cena
ladowarka victrona dc dc 30A
ladowarka sieciowa victron 15A

ogolnie duzo pradu nie uzywam czasami podladowac laptopa i jakies swiatlo lub wentylatory bo bez klimy chodza wieczorami ale to tam lacznie pobory nie wielkie bo to male wenty dwa po ok 10w
do tego lodowka kompresorowa nie pamietam zuzycia bo dawno ja mierzylem ale nie sciaga mi przez noc wiecej niz 20%-25% aku w trakcie dnia panele laduja aku i chodzi lowodka wiec tylko noca mi zabierala

to zalkladam ze mamy do uzycia powiedzmy aku pod klime 200ah chociaz w trakcie dnia na sloncu bedzie lepiej czyli teoretycznie ok 4 godz powinna dac rade klima no troche mniej bo zeżre pare procent przetwornica to jesli w dzien mam 100% aku wiec za dnia jakbym mogl uruchmiec powiedzmy z 1 godzinke w trakcie posilku i z dwie wieczorem byloby juz niezle jak na moje potrzeby na dzikusa :P

bede wdzieczny za sugestie
Ostatnio zmieniony przez C696 2025-02-02, 19:12, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 85/8
Wysłany: 2025-02-02, 18:18   

Na odpowiedź zapewne trzeba będzie trochę poczekać. Wystąpiły trudności z rozgryzieniem tekstu. Zwłaszcza u osób, które nabywały sprawności gramatycznych i ortograficznych w epoce przedsmartfonowej . Jeśli znajdę trochę wolnego czasu to spróbuję. :haha:

C696 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Globek I1
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2025-02-02, 19:16   

wybacz moją ułomność gramatyczna :-P :gwm nie raz mi klawiatura szwankuje ale to nie usprawiedliwienie to lenistwo i pospiech aby to poprawiać ale może uda się wam coś nie coś mnie zrozumieć :wyszczerzony:

myślę ze dobry na czasie temat i nie tylko mi się to przyda , coraz częściej pojawiają się tematy z tym że nie koniecznie konkretne odpowiedzi

także kto ma sile i chęci zapraszam do dyskusji :pifko

Stukan Arkadiusz 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: HYMER VAN 512
Wysłany: 2025-02-18, 12:23   

I jak idą poszukiwania i czy podjąłeś decyzję co montować .Ja chce zamontować klime też maty kamper 6m obdzwoniła servisy i dostałem propozycję na klime dachową ale tylko w miejsce okna dachowego nad łóżkiem a jednak okno wolałbym zostawić cena od 8500 za chińczyka do 13000 za coś leprzego i tylko rok gwarancja mam do schłodzenia do 10 m3 korzystamy tylko z kempingów na dziko sporadycznie i tak po analizie różnych forum o zabezpieczeniach i mocy na kempingach jeździe itd nie wiem czy montować dachową troszkę nie w temacie ale może macie jakieś pomysły

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 63/2
Wysłany: 2025-02-18, 13:00   

Klima w przypadku kempingów zero problemu. Na dziko dwa - po pierwsze moc bms - przy starcie i drugie moc urządzenia czyli ile może pracować zanim wyładuje akumulator .
Ten wątek był już poruszany na forum i …wiele zależy od tego czy klima ma pracować cały dzień czy tylko np godzinę. Generalnie klima 1500 wat jak inne urządzenia tej mocy szybko rozładują akumulator nawet 300 Ah. Dwie godziny i ……zero prądu. I czym to uzupełnić. Na dachu 420 wat co max da 25 A czyli 25 Ah na godzinę. Nawet nie naładujemy akumulatora. Fizyka nauka ścisła i wszystko można wyliczyć.
Jeżeli ktoś chce założyć klime i korzystać z niej cały dzień to potrzebuje powiedzmy 1500 Ah w akumulatorze i z 2000 wat na dachu.

rjas 
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 23/13
Wysłany: 2025-02-23, 19:22   

Jedna uwaga - jak rozumiem C696 pisząc o mocy np. 1500W ma na myśli moc chłodzenia, która to nie jest równa mocy pobieranej.
Np. taka klima firmy Yolco o mocy chłodzenia 1000W pobiera 400W/h z naszego aku. Inna sprawa, że do naszych kamperów klima o mocy 1000-1500W raczej mija się z celem - za mała moc do kubatury. Testowałem tą Yolco - chodziła jakieś 3h i jakoś różnicy w temperaturze nie było.

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2025-02-23, 20:51   

rjas napisał/a:
klima o mocy 1000-1500W raczej mija się z celem - za mała moc do kubatury. Testowałem tą Yolco - chodziła jakieś 3h i jakoś różnicy w temperaturze nie było.

Fakt, 400 W mocy pobieranej to za mało. ja mam klimę pobierającą max 850 W mocy prądu i w dużym kamperze wyraźnie czuje się efekty chłodzenia. Ale głównie w centralnej części. Na alkowę oraz do łóżka tylnego nad garażem raczej słabo to dociera. Piszę o mocy pobieranego prądu, bo moim zdaniem jest to najbardziej wiarygodny parametr. Z mocami chłodzenia producenci wyczarowują różne dziwne rzeczy i nie bardzo można w to wierzyć. Problem z kamperami o takim "wieloizbowym" wnętrzu jest taki, że chłodne powietrze nie bardzo ma ochotę docierać w różna zakamarki. Myślałem kiedyś o tym, aby klima dmuchała w instalację rozprowadzania ciepłego powietrza z Trumy. Może kiedyś się za to zabiorę.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: 2025-02-23, 21:23   

[quote="Kazik II"]
Cytat:
Myślałem kiedyś o tym, aby klima dmuchała w instalację rozprowadzania ciepłego powietrza z Trumy.

To nie myśl,
Ciepłe podajesz od dołu a zimne od góry

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2025-02-23, 22:08   

papamila napisał/a:
Ciepłe podajesz od dołu a zimne od góry

Prawa fizyki pamiętam ze szkoły. Wyloty z trumy mam w alkowie i przy łóżku nad garażem i tam część zimnego powietrza przydałoby się dmuchnąć.

Sewek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: FFB Tabbert 705 MQ
Nazwa załogi: Seweryn i Kamila
Wysłany: 2025-03-14, 13:55   

Nie jestem specjalistą od "prądów", przy zakładaniu klimy do mojego kampera pomagał mi trochę kolega, który ogarnia takie tematy. Ale spróbuję opisać zastosowane podzespoły i opisać efekty.
Kamper to integra o długości 7,4 m, więc jest co chłodzić. Zamontowałem klimatyzację Dometic FJX4 2200 z miękkim startem, przetwornicę Dometic 1812T (1800 W mocy ciągłej), akumulator LIFEPO4 Kon-Tec 200Ah, ładowarkę DC-DC Victron 50A, ładowarkę Victron 12V/25A. Dodatkowo wymieniłem alternator na 200 A.
Zamysłem było uzyskanie możliwości jazdy z włączoną klimatyzacją, możliwość schłodzenia pojazdu bez podpięcia pod słupek, oraz normalna praca klimatyzacji po podłączeniu pod zewnętrze źródło prądu. Wszystkie założenia udało się spełnić, klimatyzacja dowolnie długo może pracować podczas jazdy, nie ma problemu ze współpracą z przetwornicą, nic się nie przegrzewa itp. Bez zewnętrznego źródła prądu klima może pracować ok. 2h (nie sprawdzałem dokładnego czasu pracy na akumulatorze), co pozwala schłodzić nagrzany na słońcu kamper. Oczywiście na słupku wszystko też działa bez problemu.
Wydaje mi się, że kluczem do sukcesu jest zakup klimy z łagodnym startem. Moja - jak dobrze pamiętam - przy starcie ma pobór ok 5A.

Odpowiedz do tematu